Muski Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 15 Października 2018 Może zalane gorącą zalewą? Nawet by mi nie przyszło do głowy Ale to wie tylko autor działania Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 15 Października 2018 Woda była zimna. Po włożeniu mięsa zrobiło się w ciągu kilkunastu minut białe z zewnątrz Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nandzior Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 15 Października 2018 Może zalane gorącą zalewą? No wiesz Robię toi już kilkanaście lat i raczej takich cyrków bym nie zrobił. Producent to Piątnica (wrzuciłem zdjęcie opakowania). Dzwoniłem do sklepu, który to sprzedawał i zapytałem czy już były jakieś zgłoszenia co do tej soli. Sadziłem ze jak coś nie tak to raczej nie tylko mi się ta partia trafiła. I BINGO.Tam się właśnie dowiedziałem o tym kwasku i ma się skontaktować gość od reklamacji i niby maja zwracać za mięso. Jak coś dam znać co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 15 Października 2018 Ze zdjęcia wynikało że Piątnica tylko robi konfekcję... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 15 Października 2018 Ładne buty - Czy w Tym kraju już nad niczym nie ma nadzoru? . Masakra jakaś. Dziś mieszamy trutkę na szczury , a jutro proszek do pieczenia . Wychodzi na to , że teraz trzeba "poświęcać" na testy kawałek mięsa , albo do saletry wrócić . Chociaż i z tym też pewności nie ma . Ech.. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 15 Października 2018 Binio to nie mogły być ilości resztkowe, po zmianie asortymentu, to wygląda na pomyłkę i wsypanie kwasku zamiast nitrytu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 15 Października 2018 Miro siedzisz w biznesie trochę "głębiej" więc może wiesz - nie ma jakichś "procedur"? Nik nie sprawdza tego co drugi robi ? Wykonanie - nadzór ? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) Taaa ... Czy ktokolwiek inny miał taki przypadek? Czy ktolowiek słyszał o takim czymś? To jest fizycznie niemożliwe na etapie produkcji...czy mieszania, ale są tacy co i wielką stopę widzieli... Baaa wąchali.. Dziwię się niektórym nickom, że wchodzą w takie polemiki.. Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Października 2018 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 15 Października 2018 Nandzior , jak Ci zostało tej "peklosoli" to daj do sanepidu. Niech badają. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) Miro siedzisz w biznesie trochę "głębiej" więc może wiesz - nie ma jakichś "procedur"? Nik nie sprawdza tego co drugi robi ? Wykonanie - nadzór ?Powinien być bardzo ścisły nadzór nad produkcją. Magazyn wydaje, rejestruje etc. Ale procedury procedurami, a życie życiem.Jak pisałem wcześniej, jeśli do pekli poszedł kwasek, to gdzie wsypano nitryt?Czy zawiadomiono SANEPID? Nie sądzę, zamiecie się temat pod dywan.No chyba że ktoś poszkodowany zgłosi. Edytowane 15 Października 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) Jak pisałem wcześniej, jeśli do pekli poszedł kwasek, to gdzie wsypano nitryt? Wydawanie nitrytu jako trucizny jest ściśle rejestrowane i nie dosypuje się go do soli tylko skrapia wodnym roztworem.Stąd peklosól wygląda jak lekko mokra sól.Zapewne ktoś pomylił kwasek z nitrytem i taką wodną mieszanka skropił sól ale przypuszczam,że nikt nie dodał nitrytu do innej mieszanki. Edytowane 15 Października 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 15 Października 2018 Dziwię się niektórym nickom, że wchodzą w takie polemiki. Ja także. To jest szyte zbyt grubymi nićmi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nandzior Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 15 Października 2018 Nandzior , jak Ci zostało tej "peklosoli" to daj do sanepidu. Niech badają.Mam jeszcze pol kilo. Tez sie nad tym zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 15 Października 2018 Ja bym dał.Rekompensaty swoją drogą, ale taka sytuacja nie powinna mieć miejsca i wymaga sprawdzenia przyczyny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 18 Października 2018 Dzień dobry, Zapoznałem się z podstawami peklowania, ale nadal nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie jak długo peklować kilogram wołowiny w solance (50g/0,5l)?Z tego co wyczytałem to 7 dni, tyle że wołowina jest pokrojona w cieniutkie paseczki na suszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 18 Października 2018 Jeśli na suszenue, to peklowałbym na sucho, 2-3 doby. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) Dzięki miro za odpowiedź, właśnie chciałem do Ciebie napisać pw z prośbą, żebyś się odniósł, bo czytałem Twoje posty i widzę że jesteś tu na forum głosem rozsądku szczególnie w temacie zmiany peklosoli na sól zwykłą. Niestety wołowina już się pekluje na mokro więc nie mogę skorzystać z Twojej rady, źródłowo przepis był amerykański, dość mocno się namęczyłem żeby go przeliczyć na nasze jednostki miary ze wględu na to że oni mają peklosól 6,35% a my 0,6%. Wysżło mi coś takiego: 125ml sosu worcestershire125ml sosu sojowego250ml wody50g peklosoli2 łyżeczki pieprzu2 łyżeczki brązowego cukru4 łyżeczki liquid smoke2 płatków czerwonej papryki tutaj przepis źródłowy (na pół kilo mięsa - ja robiłem na kilogram)https://www.jerkyholic.com/rig-hand-jerky/ Jak się domyślasz chciałbym jakoś to dokończyć i uratować bo wołowina raczej tania nie jest ;-)Pekluje się od wczoraj od godziny 16. Z góry dzięki za pomoc. EDIT: Wiem, że sos sojowy jest słony i sumarycznie może być za słone, ale za późno o tym pomyślałem chorobcia. Początki bywają trudne ;-) Edytowane 18 Października 2018 przez SharumKa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) Wołowine pekluje na mokro dając na 1 kg 0,4 litra wody i 4 dag peklosoli.Z wołowiny przyrządzam carpaccio.Na talerzu muszę jeszcze dosolić więc słona nie jest.Ty dałeś 5 dag, połowę dawki wody, ale są jeszcze sosy więc też trzeba je uwzględnić.Czy nie będzie za słone? To się okaże po peklowaniu. Mięso jest w plastrach, więc zapekluje się bez problemu w ciągu tych 7 dni.Na razie peklowałbym dalej, a po skończeniu ocenił słoność.Jeśli okaże się za słona, to ją wymoczysz w wodzie, ale to ostateczność. Edytowane 18 Października 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 18 Października 2018 Bardzo Ci dziękuję zostawiam zatem na 7 dni, w oryginalnym przepisie jest 24 godziny :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 18 Października 2018 Z wołowiny przyrządzam carpaccioZ peklowanej? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 18 Października 2018 Tak Pawle, z peklowanej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) tutaj przepis źródłowy (na pół kilo mięsa - ja robiłem na kilogram)Ja tam nie widzę w przepisie żadnej wody.Opcjonalnie proponowane jest 1/4 łyżeczki peklosoli.W tej wersji 3/4 ł. soli + 1/4 ł. amerykańskiej peklosoli.To jest raczej marynowanie w sosach, z ew. dodatkiem peklosoli.Jeżeli są takie małe kawałki 1/4 cala to peklowanie do 24h zupełnie wystarcza.Trzymaj się tego amerykańskiego przepisu bo jest dobry.Ale skąd ta szklanka wody u Ciebie? Z automatycznego tłumacza: SkładnikiChude mięso wołoweOko o wadze 1 funtamarynata1/4 szklanki sosu worcestershire1/4 szklanki sosu sojowego1 łyżeczka czarnego pieprzu1 łyżeczka soli1 łyżeczka brązowego cukru2 łyżki płynnego dymu NIE WOLNO dodawać, jeśli używasz palacza1 łyżeczka płatków czerwonej paprykiOpcjonalny1/4 łyżeczki soli utwardzającej proszek praski # 1Byczy1-2 łyżeczki płatków czerwonej papryki Spice do swoich potrzebInstrukcje Wybierz chudy krój wołowiny. Przytnij grubą czapkę i inny widoczny tłuszcz. Po przycięciu umieścić mięso w zamrażarce na 1-2 godziny lub do momentu częściowego zamrożenia. Pozwoli to na bardziej jednorodne plasterki podczas cięcia wołowiny. W plastikowym pojemniku, który ma ściśle dopasowaną pokrywkę, dodaj składniki marynaty i dobrze wymieszaj. Po częściowym zamrożeniu mięsa wyjąć z zamrażarki i pokroić mięso na ziarno o grubości 1/8 "-1/4". Dodaj pokrojone mięso do plastikowego pojemnika z marynatą i dobrze wstrząsaj, aż wszystkie plasterki zostaną równomiernie przykryte. Umieścić w lodówce i pozostawić do marynowania przez 6-24 godziny. Wstrząsaj pojemnikiem co kilka godzin podczas marynowania. Po marynowaniu, wysusz plasterki ręcznikiem papierowym i na wierzchu pozostałymi płatkami papryki czerwonej. Umieścić paski na suszarniach odwadniających z dużą ilością wolnego miejsca pomiędzy nimi, aby ułatwić przepływ powietrza. Sucha z ulubioną metodą robienia jerky . Suszyć przez 4 godziny w 160 stopniach, pozwalając, aby temperatura wewnętrzna osiągnęła 160 stopni. Sprawdzaj mięso po 4 godzinach i susz się aż do zgięć i pęknięć, ale nie pęknie na pół. Przed przechowywaniem pozostaw jerky do ostygnięcia na kilka godzin. Edytowane 18 Października 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) Ten przepis nie dotyczy "peklowania" a marynowania w mieszaninie sosow innych i przypraw. Dokladnie jest mowa o 6 - do 24 godzin maxymalnie. I mowimy o "jerky" czyli kawalkach wolowiny suszonej.ps. automatyczny tlumacz tez nieco wikla sprawe w niektorych miejscach. Edytowane 18 Października 2018 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SharumKa Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 18 Października 2018 W przepisie jest tak:1 łyżeczka soli (6g)1/4 łyżeczki peklosoli 6,25% (1,5g) Oni mają peklosól 6,25% a my 0,6% więc gdyby próbować zrobić według przepisu to byśmy mieli 31,2g peklosoli na 250ml sosów (sojowy + worceshire) na kilogram mięsaw związku z tym, że nie mam dużej wiedzy w temacie a na peklosoli stało wyraźnie jak wół że mam użyć 50g/500ml/1kg mięsa.więc dałem 250ml wody, 250ml sosów i 50g peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 18 Października 2018 To ze ONI maja "Cure #1" z zawartoscia 6.25% nitritu to ONI robia to w ten spsob ze dodaja na 9 gram soli 1 gram "peklosoli" i otrzymuja polska peklosol.Wracajac do jerki. dodales wody i ropwodniles mieszanine. Trzymanie jej 7 dni nie ma sensu po pokrojeniu. Powinienes ja wyjac po 24 godzinach maxymalnie i zastosowac metode suszenia. Przed suszeniem mozesz dodac na sucho jeszcze przyprawy czy nawet lekko pociagnac sosem Worcestershire lekko pedzelkiem po jednej stronie. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/9/#findComment-609870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.