Skocz do zawartości

Wyroby wędzone


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 178
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Apetycznie wyglądające wyroby, no i ładnie wykonane. :thumbsup: ..brawo  :clap:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-621588
Udostępnij na innych stronach

Marku, fotki robione w świetle dziennym, ustawienia aparatu, nie doświetlam sztucznie. Może takie ustawienia monitora lub wyswietlacza? Mi po oczach nie daje

Balans bieli + nasycenie się posypało. Tej indyczej będę musiał spróbować. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-621600
Udostępnij na innych stronach

 

Marku, fotki robione w świetle dziennym, ustawienia aparatu, nie doświetlam sztucznie. Może takie ustawienia monitora lub wyswietlacza? Mi po oczach nie daje

 

Balans bieli + nasycenie się posypało. Tej indyczej będę musiał spróbować.

Ale, że u mnie w aparacie?

[Dodano: 24 sty 2019 - 21:37]

 

Mi po oczach nie daje

 

Też wyświetla Ci zbyt przeswietlone? Może mi się w aparacie pochrzanilo, nie wiem - bo ja widzę normalnie :p

 

A  mi ...  :thumbsup: ...  i  owszem - "kiełbasa improwizowana" jak i zdjęcia - pełna profeska  :clap: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-621613
Udostępnij na innych stronach

Żywiecka wg Kostka

.. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14834-kiełbasa-żywiecka-wg-kostka/

[Dodano: 25 sty 2019 - 22:46]

Krakowska wg Kostka

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/

post-93537-0-91588200-1548452652_thumb.jpeg

post-93537-0-31828500-1548452672_thumb.jpeg

post-93537-0-55815500-1548452694_thumb.jpeg

post-93537-0-70529700-1548452716_thumb.jpeg

post-93537-0-48467800-1548452842_thumb.jpeg

post-93537-0-57296400-1548452866_thumb.jpeg

post-93537-0-83418100-1548452884_thumb.jpeg

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-621685
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kiełbasa wieprzowa z chili, wędzona podpiekana - na życzenie męża, zaczynałam od 2 g chili - po testach smakowych stanęło na 5 g ale on lubi ostre

 

50/50 łopatka i boczek,

peklowane 48h 18g peklo/kg

 

mielenie Łopatka 8mm, boczek 6 mm.

 

Na kg przyprawy:

1.5 g pieprz czarny świeżo mielony

1.25 kg kolendra suszona (liście),

2 g czosnek,

5 g grys chili 

woda 5%

 

osadzanie 3 h w pokojowej temperaturze, osuszanie 45 st, wędzenie 55 st do koloru (około 3,5 h), podpiekanie 90 st do 68 st wewnątrz wyrobu


[Dodano: 04 maj 2019 - 12:40]

Chłopska - tudzież a'la chłopska, ponieważ najpierw peklowałam 48 h a później robiłam dalej.

 

4 kg karkówki,

1 kg boczku

peklowane 48 h 18g/kg peklosoli

 

Mielenie: Sitko 8mm.

 

Przyprawy na kg:

majeranek 1.5 g,

czosnek 4.5 g,

pieprz czarny 1.5 g,

cukier 2g,

woda 5% (do wody dajemy przeciśnięty czosnek i przyprawy, dodajemy do mięsa)

 

Część parzyłam a część podpiekłam (4 ostatnie zdjęcia) aby sobie porównać smaki :)

 

Oryginalny przepis:

https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/1134-kielbasa-chlopska

 

Gramaturę przypraw od Pawła, zwiększyłam tylko gramaturę czosnku, ponieważ w przepisie Szczepana było 10-15 ząbków na 10 kg mięsa, zważyłam sobie 6 ząbków (na 5 kg) i wyszło mi 4,5 g https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9441-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-produkcji-paw%C5%82a/

 

 


[Dodano: 04 maj 2019 - 12:57]

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa, wędzona krótko, parzona, krucha i delikatna. 

40% udo z indyka

40 % szynka wp I

20 % boczek

 

Peklowane 48 h, 18g peklosoli/kg 

 

Mielone: szynka 13 mm, udo i boczek 6mm

 

Przyprawy na kg mięsa:

1 g majeranku

2 g pieprzu białego

2 g czosnku

0,5 g gałki muszkatołowej

3 g gorczycy

woda 6 %

 

Mieszane delikatnie aby pozostała krucha

 

Osadzanie 1 h w pokojowej temp, osuszanie 45 st, wędzenie 55 st 2 h, parzenie w wodzie 75 st do 72 wewnątrz

 

Przepis Mateusza Martyniaka

post-93537-0-80578600-1556965502_thumb.jpeg

post-93537-0-89711300-1556965512_thumb.jpeg

post-93537-0-22173700-1556965524_thumb.jpeg

post-93537-0-53062300-1556965595_thumb.jpeg

post-93537-0-94964200-1556965609_thumb.jpg

post-93537-0-69674600-1556965623_thumb.jpg

post-93537-0-56871600-1556966310_thumb.jpeg

post-93537-0-96024400-1556966318_thumb.jpeg

post-93537-0-54269300-1556966329_thumb.jpeg

post-93537-0-21707200-1556966341_thumb.jpeg

post-93537-0-09109200-1556966354_thumb.jpeg

post-93537-0-59024300-1556966375_thumb.jpg

post-93537-0-62203100-1556966388_thumb.jpeg

post-93537-0-13376800-1556966398_thumb.jpeg

post-93537-0-37797500-1556966410_thumb.jpeg

post-93537-0-39671500-1556966419_thumb.jpeg

post-93537-0-33904200-1556967394_thumb.jpeg

post-93537-0-93736500-1556967404_thumb.jpeg

post-93537-0-90773000-1556967414_thumb.jpeg

post-93537-0-30709900-1556967425_thumb.jpeg

post-93537-0-55847300-1556967435_thumb.jpg

post-93537-0-31470700-1556967458_thumb.jpg

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-630560
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłam nowe zdjęcia kiełbasy

Jesteś nie tylko utalentowaną wędliniarką ale również fotografką  :thumbsup:  

Podobają mi się te aranżacje  kiełbasy  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-630571
Udostępnij na innych stronach

:) kiełba przyjemna oku, szczególnie te pierwsze fotki... Przeapetyczna... :D

Efffa a tote ŕóżowe (na moim odczytniku) to papryka? Czy coś innego?..

To obok kiełbasy? Habanero, papryczka, ale ona krwista czerwień jest nie różowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-630584
Udostępnij na innych stronach

Filet z piersi indyka

 

Pierś indyka pozbawiona błon i żyłek, zapeklowana na sucho 18g peklosoli/kg mięsa przez 3 dni.

 

Zawinięta w folię celulozową, umieszczona w siatce. Zostawiona na 3 h w temp pokojowej do wyrównania temp. Następnie w wędzarni przez 45 min w temp 45 st wygrzewana(w tym czasie boczki się osuszały), wędzenie w 55 st do koloru, parzenie w wodzie 75 st do 72 st w mięsie.

post-93537-0-87106100-1557038173_thumb.jpeg

post-93537-0-59469200-1557038185_thumb.jpeg

post-93537-0-73844800-1557038211_thumb.jpeg

post-93537-0-82908400-1557038222_thumb.jpeg

post-93537-0-45069300-1557038235_thumb.jpeg

post-93537-0-72935400-1557038244_thumb.jpeg

post-93537-0-20118400-1557038256_thumb.jpeg

post-93537-0-73992000-1557038267_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-630613
Udostępnij na innych stronach

Piesek wytrzymał czy zajumał jedną. swoją drogą to nieludzkie wystawiać Go na takie pokuszenie. ☺. Jak ja tu monitor bym zjadł☺️ Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-630614
Udostępnij na innych stronach

Moj pies jest calkiem obojetny na wedzone ..kielbasy jak sie osuszaja to zero zainteresowania  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-630621
Udostępnij na innych stronach

Jak tu kolorowo i smacznie u Ciebie Ewo.  :)

Widać, że nauka nie poszła w las, oby tak dalej  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-630622
Udostępnij na innych stronach

Moj pies jest calkiem obojetny na wedzone ..kielbasy jak sie osuszaja to zero zainteresowania :)

moje też nie próbują kraść ale wąchają. Aczkolwiek nie wiem czy by się nie poczęstowały gdyby nikt nie patrzył. Ze stołu nie zabierze, ale kiedyś zostawiłam sernik na jakimś krześle do ostudzenia. Nooo, sernik mu smakował ????

[Dodano: 05 maj 2019 - 15:54]

Jak tu kolorowo i smacznie u Ciebie Ewo. :)

Widać, że nauka nie poszła w las, oby tak dalej :clap:

dziękuję Halinko ????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-630646
Udostępnij na innych stronach

sernik

  Moj sa sernik zrobi wszystko ! ..jak by na podloge upadl wolowy stek to on  nie przybiegby tak szybko jak do okrucha sernika .

Max jak byl szczeniakiem wlazl na lawe w pokoju i pozarl 2 plastry mojej wedzonej kaczki ale taki numer to byl za malucha teraz to aniol nie pies 

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15546-wyroby-w%C4%99dzone/page/2/#findComment-630654
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.