electra Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 5 Października 2020 @maleclukas, z pomoca wujka Mendelejewa Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-679630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 5 Października 2020 To jak im się to udaje Poledwicę łososiową, którą wędzi sie na zimno długo itd. możesz kupić w markecie często za 9,99 a ja surową polędwice kupuję po 16 z groszami. Prawda, że zakłady mięsne kupują duże ilości mięsa i mogą mieć niższą cenę ale nie aż tak. Reszta to to, co napisała electra Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-679632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 5 Października 2020 Kurczę mleka nie dawałem do kiełbasy jeszcze ani maki ziemniaczanej ani ze zbóż Mleko w proszku jak i make niezaczernianą w małych ilościach dodaje się aby ukryć male podcieki i niechciane galaretki.Jako mały dodatek w domowych wyrobach całkowicie nieszkodliwy, no poza marginalnie niskim wzrostem kaloryczności produktu.W większych ilościach, aby wchłonęła się dodana w woda/tłuszcze i całą tą "budyniową" masę ładnie zespolić Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-679633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maleclukas Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 6 Października 2020 To jak im się to udajePoledwicę łososiową, którą wędzi sie na zimno długo itd. możesz kupić w markecie często za 9,99 a ja surową polędwice kupuję po 16 z groszami. Prawda, że zakłady mięsne kupują duże ilości mięsa i mogą mieć niższą cenę ale nie aż tak. Reszta to to, co napisała electraJak chciałem kiedyś handlować wędlinami to markety mialy taniej wędliny niż ja netto w hurtowni wiec to możliwe ze maja dużo taniej Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-679779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 7 Października 2020 nformacje o produkcie KIEŁBASA SZWAGRA SOKOŁÓW KG To zdecydowanie nie to. Jeżeli już to "Szwagra Klembów". Na samym początku napisałem, że proszę się nie sugerować nazwą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-679949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 7 Października 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page-5?do=findComment&comment=678828post #85kiełbasa z samej dwójki jak Tobie sugerował @Arkadiusz. Zestaw przypraw inny. Nikt Ci nie poda przepisu na kiełbasę z niewiadomo jakiej masarni. Najlepiej działaj metodą prób i błędów. Kiedyś znajdziesz podobny smak lub odkryjesz lepszy i ciekawszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-679959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 14 Października 2020 Chciałbym znów nawiązać do dyskusji (kilka stron wstecz) o zimnym wędzeniu. Mam pytanie do zaawansowanych w tym temacie.Prawda to, czy "ściema": ???Podobnych niemieckojęzycznych filmów można znaleźć na Y_T multum. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 15 Października 2020 Prawda to, czy "ściema" A o co Ci chodzi ? O wędzenie albo o peklowanie? Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maleclukas Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 15 Października 2020 Chciałbym znów nawiązać do dyskusji (kilka stron wstecz) o zimnym wędzeniu. Mam pytanie do zaawansowanych w tym temacie.Prawda to, czy "ściema": ???Podobnych niemieckojęzycznych filmów można znaleźć na Y_T multum.Jeśli chodzi o peklowania to nic dziwnego jeśli o wędzenie to tez nic dziwnego jeśli o szyszek to osobiście nie robiłem ale w Skandynawii wędzarni iglastym Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) Jezeli chodzi o Polskie normy, to wszędzie znajdziesz ze.iglaste drewno w tym szyszki się nie nadaje.W Niemczech jednak się dodaje (ja dodaje tylko do szynki ewentualnie boczku prasowanego wolnodojrzewajacej, ale nie radze się glośno do tego przyznawać na tym forum)We Francji dodaje się drewna z orzecha uznawanego w Polsce jako dodatek trujący.Oficjalnie robią to tylko osoby przeszkolone i z "papierami" ale życie to życie i robią to też inni.PSBo to jest tak jak z papierosamiWiadomo ze są szkodliwe, jedne bardzie inne "mnie" = jeszcze bardziej , a ludziom palącym jedne mnie a inne bardziej smakują Gesendet von meinem SM-A705FN mit Tapatalk Edytowane 15 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 15 Października 2020 ale nie radze się glośno do tego przyznawać na tym forum Dlaczego? Przecież od wieków wiadomo, e szynki szwarcwaldzkie wędzone są z dodatkiem drewna drzew iglastych. U nas też do wędzenia kilku kiełbas dodaje się jałowiec. Jeśli ktoś jest zwolennikiem takich smaków, niech wędzi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) Dlaczego Odpowiedz jest prosta, znasz reakcje na cokolwiek innego co nie wywodzi się z książki .... no takiej z numerkami A wiesz ze często nie trzymam się tego, nie dlatego ze uważam ze wiem lepiej, po prostu nie lobię sztancowego jedzenia, lobie natomiast kombinować i szukać nowych smaków.Nawet ostatni mój przykład, wyroby dojrzewające bez oslonkowe, produkt znany na południu Włoch i robiony od wieków, ale jak to pokazałem to tylko je...y od tego czasu dostaje za to, Zanim zrobiłem to słyszałem ze się nie uda, ze źle, ze nie zgodnie z technologia itd Jak zrobiłem i jest OK, to grzybnia i rura wydechowa itd Pewnie ze Szwajcaria nie Calabria, i tamtejszy klimat mogę tylko w "komorze klimatycznej" spróbować odtworzyć, ale jak widać wychodzi Edytowane 15 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 15 Października 2020 Rób, pisz tutaj, chwal się i nie przejmuj. Będziemy usuwali wszystkich nadgorliwych technologów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) nie przejmuj Mirku, ani trochę się tym nie przejmuje, nawet powiem ze bawi mnie to, bo przynajmniej wiem co, kto i ile wie w temacie.Technologów nie ma co usuwać (nawet jak maja odmienne zdanie), bo przynajmniej pogadać merytorycznie i dowiedzieć się czego nowego można, ale "technologów" zaśmiecających to co innego.A ja i tak informacje weryfikuje wieloźródłowo, bo tylko tak można wypośrodkować jak to jest, w ostateczności robię test i koniec. Edytowane 15 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 15 Października 2020 Jeśli chodzi o peklowania to nic dziwnego jeśli o wędzenie to tez nic dziwnego jeśli o szyszek to osobiście nie robiłem ale w Skandynawii wędzarni iglastym Mnie nie chodziło o ten marginalny dodatek, jak ta pokruszona szyszka, ale o wędzenie szynki dymem o temperaturze do 25 st.C!! Czy taka szynka da się w ogóle zjeść?? Co innego wędzenie łososia czy nawet pstrąga, które mają znacznie delikatniejsze mięso, nieporównywalne z wieprzowym. No i ten dymogenerator, jakże inny od tych omawianych na naszym Forum(?)Taki "dymo" na pewno daje rzadszy dym od "dymo" Rogera, więc chyba uwędzić "zjadliwą" szynkę byłoby chyba znacznie trudniej(?) Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) nieporównywalne z wieprzowym.Wydaje mi się, że to co On tam wędzi to jest wołowina. Edytowane 15 Października 2020 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) Wydaje mi się, że to co On tam wędzi to jest wołowina. To jest szynka wieprzowapoklowana50g/kg peklosol (0,5g)1 łyżeczka cukru / kgparę ziarenek jałowca, pieprzu i kolendry kawałek liścia laurowego, wszystko razem mielone młynkiem ręcznym do kawy - to mówi, w składzie pod filmem już podał mniej składnikówpeklowanie 12 dni1 noc moczenie w wodziepotem płukanie ciepłą wodaosuszaniewędzenie 8 h X 7 dniMiedzy czasie suszenie w klatce z siatkąpakowanie w woreczki próżniowe Edytowane 15 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maleclukas Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 15 Października 2020 Jeśli chodzi o peklowania to nic dziwnego jeśli o wędzenie to tez nic dziwnego jeśli o szyszek to osobiście nie robiłem ale w Skandynawii wędzarni iglastym Mnie nie chodziło o ten marginalny dodatek, jak ta pokruszona szyszka, ale o wędzenie szynki dymem o temperaturze do 25 st.C!! Czy taka szynka da się w ogóle zjeść?? Co innego wędzenie łososia czy nawet pstrąga, które mają znacznie delikatniejsze mięso, nieporównywalne z wieprzowym. No i ten dymogenerator, jakże inny od tych omawianych na naszym Forum(?)Taki "dymo" na pewno daje rzadszy dym od "dymo" Rogera, więc chyba uwędzić "zjadliwą" szynkę byłoby chyba znacznie trudniej(?)A czemu ma się nieDać zjeść takiej szynki ? Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 15 Października 2020 Zjeść to się da tylko trzeba bardzo cienko kroić bo mięso będzie surowe i gdybyś nawet wędził w tej temperaturze przez tydzien to i tak szynka będzie surowa.Te dymo pokazane na filmiku bardzo dobrze się sprawdza przy wędzeniu powiedzmy na "zimno" tak jak dymogenerator.Ja wolę jednak dymogenerator bo nie podbija temperatury w komorze jak to ustrojstwo.Wióry w dymogeneratorze żarzą sie poza komorą a nie w komorze .Wędzarnia to nie lokomotywa i do prawidlowego uwędzenia nie potrzeba aż tak dużo dymu jak by się wydawało. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 15 Października 2020 Zjeść to się da tylko trzeba bardzo cienko kroić bo mięso będzie surowe i gdybyś nawet wędził w tej temperaturze przez tydzien to i tak szynka będzie surowa.Właśnie o to m. in. mi chodziło, że chyba brzytwą trzeba będzie kroić taką szynkę aby dało się ją pogryźć Gdy ktoś jest przyzwyczajony do smaku szyneczki wędzonej na gorąco i potem jeszcze parzonej, to degustacja tak uwędzonej, jak na tym filmie, będzie dość trudnym doświadczeniem A i uzębienie degustatora też powinno być kompletne [Dodano: 15 paź 2020 - 21:30]Ja wolę jednak dymogenerator bo nie podbija temperatury w komorzePo termometrze pokazanym na filmie widać chyba, że raczej nie podbija(?) Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 15 Października 2020 Po termometrze pokazanym na filmie widać chyba, że raczej nie podbija(?) Facet mówi ze zaczynając wędzenie przy minusowej temperaturze na zewnątrz, nie wie ile dokładnie jest w wędzarni, bo termometr pokazuje mu 0 stopni, ale jet to najniższa temperatura jaka ten termometr może pokazać (mechaniczne ograniczenie ruchu wskazówki), dopiero kolo południa się ociepliło i słonce grzało wędzarnie termometr wskazał mu wtedy 25 st wiec przerwał wędzenie że chyba brzytwą trzeba będzie kroić taką szynkę aby dało się ją pogryźć jak wszystkie podsuszane wędliny, niewątpliwie jest trochę twardsza, ale to rzecz uznaniowa. Osobiście wole taka własnie lub jeszcze trochę bardziej posuszona. nadal jeszcze normalnie się to je nawet grubsze plasterki. Normalnie podaje się to krojone na grubość pergaminu, jeżeli krojący ma wprawę, to tnie plasterki które położone na gazetę są na tyle przezroczyste, ze można przeczytać tekst.[Dodano: 15 paź 2020 - 22:06]Tak na szybko skrojone ale jeszcze za miękkie do cienkiego krojenia Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 15 Października 2020 Tak więc już co nieco (dzięki Wam) robię pierwsze teoretyczne kroki ku zgłębieniu wiedzy na temat zimnego wędzenia. Rzeczywiście z tego filmu precyzyjnego przepisu raczej nie da się wyciągnąć, ale pierwsze koty za płoty. Bez eksperymentów na pewno się nie obejdzie. Ten "dymo" pokazany na filmie mam zamiar sobie zrobić tylko do zimnego wędzenia, bo (jak dla mnie) jest łatwiejszy do wykonania i nie ma prawa się w nim nic zawieszać. Jeśli mi będzie podbijał temperaturę, to zrobię nad nim defllektor dopasowany do mojej wędzarni.Dzięki TOSHIBA, że zwróciłeś mi na to uwagę. Na początek wezmę na warsztat polędwiczki (także z dzika), bo jak widać z waszych wypowiedzi, powinno być to łatwiejsze. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 15 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 15 Października 2020 (edytowane) Kupilem 2 takie dymogeneratory ośmioscieżkowe https://www.amazon.de/gp/product/B07KB1JDKB/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o08_s00?ie=UTF8&psc=1 Myślałem ze to lipaOkazało się ze jeden starcza na moja wędzarnię.Podpalony z 2 stron dymi 6 do 8 h w zależności jaki zrębki /wiórki, nasypiesz bardzo drobne to dymi z jednej strony podpalony 20h czyli w moim przypadku 10hDymu w zupełności starcza przy otwartym kominie na full. (można podpalić tylko z jeden strony to dymu jest mniej, a czas skróć zasypując tylko polowe ścieżekPodejrzewam ze zima będę musiał dogrzewać grzałką aby dym wylazł z wędzarni, bo jak nie to będzie jak na tym filmiku wszystko się cofać.Bardzo faja rzecz. Zakupiona prze zemnie nie tylko do zimnego wędzenia ale z dodatkami typu szyszka, czy jakiś kawałek drewna czy ziół lub innych eksperymentów, które w pozostałych dymogeneratorach są trudno lub całkowicie nie wykonalne.[Dodano: 15 paź 2020 - 23:34]PSJeżeli Ci tego typu wędlina zasmakuje (obojętnie z szyszka lub bez ), proponuje w tym szczególny wypadku (no jeszcze salami o grubości więcej niż 9 - 10 cm ) przestawić się na stosowanie mieszanki peklującej, a nie peklosoli Edytowane 15 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 16 Października 2020 przestawić się na stosowanie mieszanki peklującej, a nie peklosoli Wytłumacz proszę z ta mieszanką peklującą a nie peklosolą? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maleclukas Opublikowano 16 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 16 Października 2020 Ja przerobiłem tak wędzarnie ze mogę wędzić jak w elektryku albo tradycyjnie dymo generator z puszki. Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/18/#findComment-680932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.