Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. Ale do jajek to mnie nie mieszaj . bo tego nie robiłem i nie pisałem o tym .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390189
Udostępnij na innych stronach

Napisałem, o ile pamiętam, gdyż było to dawno. W każdym razie o jajkach także ktoś tutaj już pisał.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390190
Udostępnij na innych stronach

Używa ktoś noża szefa kuchni z Lidla który można odebrać za naklejki? 

Jak tak to jak się sprawuje?

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390191
Udostępnij na innych stronach

 

 

o jajkach także ktoś tutaj już pisał.

W kiełbasie szlachty są jajka

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390198
Udostępnij na innych stronach

Czyli co , jajka wiążą farsz z wadliwego mięsa ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390202
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli co , jajka wiążą farsz z wadliwego mięsa ?

 

Tak boggi , tylko muszą być przed dodaniem ugotowane na twardo.......... :angel:

 

No i nieuchronnie zbliżamy się do nowego działu na forum....

 

proponuję tytuł, DODATKI DO PRZETWÓRSTWA MIĘSA STOSOWANE W PRZEMYŚLE MIĘSNYM

 

Ja osobiście jestem za , nawet mamy na stronie FACHOWCA co się zna na tym. :rolleyes:

 

pozdrawiam przedświątecznie :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390217
Udostępnij na innych stronach

@spec202,daruj sobie kolego, ja tylko pytam zdziwiony :) 

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390219
Udostępnij na innych stronach

Kiedy tylko odzyskam dostęp do skanera, wrzucę na stronę brakujące dwa rozdziały z zakresu technologicznych odchyleń jakości i przeciwdziałania im. Tym razem dodam rozdział poświęcony  kiełbasom parzonym (ok. 50 stron bardzo ciekawego materiału), oraz niemniej ciekawy rozdział poświęcony wyrobom dojrzewającym, To powinno wyjaśnić bardzo wiele spraw.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390225
Udostępnij na innych stronach

Przed chwilą sąsiad chcąc się wprosić na wędzenie obdarował mnie 4 -ema sztukami kątnicy wieprzowej ....

Mam pomysł tylko na tą kiełbasę szlachty , ale na wykorzystanie maksymalnie 2 szt.

Co jeszcze można z tym zrobić?.Wędliny i kiełbasy w sumie już zaplanowałam ...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390235
Udostępnij na innych stronach

zasypać solą i schować na potem... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390240
Udostępnij na innych stronach

Salceson, pasztetową, kaszankę ... kiełbasę pieczoną w piekarniku ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390241
Udostępnij na innych stronach

Na te wyroby trzeba więcej czasu ,a ja i tak zadałam sobie roboty na te święta.Sama nie wiem już ,czy ten pomysł z tą szlachecką będzie dobry ...tzn czy kiełbasa będzie smakować?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390257
Udostępnij na innych stronach

Dalej w temacie naszych odpowiedzi w temacie wyrobów na zlecenie uboju i przerobu . Temat jest mi dosknale znany . Każda produkcja to dylemat . Może kiedyś te świnki i wieprzki były inne , dzisiaj nie wiesz z czym się spotkasz..Skoro nasz kolega ma dylemat jak to rozwiązać, by zgodnie z tradycją zrobić coś dobrego bez używania ,,ścisku '' pomóżmy. Nasze posty zamiast odpowiedzi  -są atakiem na pytającego. Skoro problem nie jest nam znany nie piszmy nic  .Tak będzie lepiej . Mam wrażenie że  że na naszym forum więcej atakujemy pytających  niż im odpowiadamy .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390270
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Skoro nasz kolega ma dylemat jak to rozwiązać, by zgodnie z tradycją zrobić coś dobrego bez używania ,,ścisku '' pomóżmy.

 

DZIADKU nasz kolega z 25-letnim doświadczeniem zadał w innym wątku jeszcze takie pytanie :

 

 

Napisano 07 wrz 2014 - 22:06 witam mam pytanko czy na przykład mięsko na szynkową czy krakowską może się peklować w czasie wędzenia i parzenia,czy trzeba peklować przed napełnieniem osłonek z góry dziękuję za rady

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390278
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skoro problem nie jest nam znany nie piszmy nic  .Tak będzie lepiej . Mam wrażenie że  że na naszym forum więcej atakujemy pytających  niż im odpowiadamy .

Dziadku, zanim napiszesz taką ocenę, zapoznaj się z dwoma tematami Kolegi, które są w koszu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390279
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU, czy Ty na prawdę nie widzisz w czym jest rzeczywisty problem z tym użytkownikiem??? - tam nie było mowy o mięsie wadliwym (nawet w podtekście) gość po prostu nie ma podstawowej wiedzy a mieni się fachowcem z 25letnim doświadczeniem i chce nabijać ludzi w butelkę robiąc wyroby w ciągu jednego dnia - czy to ma coś wspólnego z prawidłowym wykonaniem wędlin?

 

oczywiście przyjmując że nie jest to po prostu zwykła prowokacja (czy jak się potocznie mówi "robienie sobie jaj"), jakich już na naszym forum było wiele....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390284
Udostępnij na innych stronach

mam pytanko czy na przykład mięsko na szynkową czy krakowską może się peklować w czasie wędzenia i parzenia,czy trzeba peklować przed napełnieniem osłonek z góry dziękuję za rady

Ja temat traktuję poważnie , skoro pyta udzielić należy informacji . Gdy wiemy że proses dopeklowanioa  odbywa sę jest również w czasie wędzenia to co stoi na przeszkodzie by udzielić informacji kiedy zostaje przerwany .Pytanie takie miało sens, gdy prowadzony proces produkcji  jest w jednym dniu - ubój ,produkcja kiełbas. Myślę że pytający jest mądrzejszy od odpowiadających. Tu jest problem czy to prowokacja czy sprawdzenie forum . Miernikiem tego była by odpowiedż w ramach technologi przetwórstwa miesa, taka się nie pojawila a powinna. Temat uboju i przerobu u gospodarza na miejscu i tylko z tego co mamy z uboju pozysknej sztuki to jest loteria dla wiejskiego masarza, a dla takich co łapneli wiedzy z forum to ciemna magia. Popraktywujcie takie produkcje a zobaczycie w czym problem .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390286
Udostępnij na innych stronach

Z prostej przyczyny - Nie wszystko można zdradzić .Co i jak trzeba zrobić by wszystko grało.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390298
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co się dzieje, na solance lekkiej taka piana wychodzi ze słoja.....  :cool:

 

 

 

 

post-41160-0-39355800-1418591918_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390308
Udostępnij na innych stronach

Proces kiszenia buraczków przebiega prawidłowo. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390309
Udostępnij na innych stronach

Temat z kosza . Zbyty, bo pytający to chyba  prowokator-   a można było odpowiedzieć  zę wędzonki na dole a kiełbasy wyżej . i zbanować delikwenta .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390354
Udostępnij na innych stronach

 

 

Temat z kosza . Zbyty, bo pytający to chyba prowokator- a można było odpowiedzieć
DZIADKU , nie bardzo Cię rozumiem :hmm:   Z jednej strony  w kolejnym wątku  ubolewasz, że można było pytającemu ,który nota bene  ma 25-letnią praktykę, odpowiedzieć a z drugiej sam otwarcie przyznajesz , że przecież nie będziesz zdradzał tajników swego rzemiosła .Trudno , żebym np  ja -lekarz z wykształcenia miała  takiemu fachowcowi udzielać porad , choć  próbowałam -teraz żałuję , skoro Ty - specjalista odmawiasz koledze  pomocy .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390362
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy pytanie jest z tych "głupich" czy też nie, ale zapytam się w tym temacie. :)

Otóż, czy można przechowywać przez jakiś czas żołądek wieprzowy mrożąc go?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/31/#findComment-390735
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.