Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Można .Trzeba je zapeklować na mokro z nastrzykiem przez 7 dni i później uwędzić.Ja bym użył 10-11% -towej solanki.

 

 

 

“myszki

 

Co to znaczy?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462178
Udostępnij na innych stronach

A pokazać to na fotce... :w00t:  '' Myszki'' , to się wykrawa z szynki ... ;):)

 

 

 tak wygląda w realu

 

 

post-61574-0-51075000-1449925735_thumb.jpgpost-61574-0-44335400-1449925725_thumb.jpg

 

 

i na stronie producenta

- http://www.werblinski.pl/mieso.html

- oferta

- mięso

- foto 10 bolonka bez kości

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462217
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak wygląda
  Moim zdaniem... będzie twarde... bo jak gotowałeś kiedyś golonkę , to wiesz ile czasu jej trzeba... i cały aromat wędzenia ''umknie'' ... ale... spróbować można... :rolleyes: Pozdrawiam. :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462223
Udostępnij na innych stronach

To mi wygląda na mięsień brzuchaty z tłuszczem i skórą .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462224
Udostępnij na innych stronach

Można .Trzeba je zapeklować na mokro z nastrzykiem przez 7 dni i później uwędzić.Ja bym użył 10-11% -towej solanki.

 

 

I tak zrobię :) , a po wędzeniu dopiekę, jedna w piekarniku na 110, a drugą w wedzarni z reszta na 90. Jak będzi za słone to pójdzie na grochówkę  :)

Dziekuje 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462246
Udostępnij na innych stronach

Jak będzi za słone to pójdzie na grochówkę 

 

.Co do obróbki termicznej to ja bym sparzył ponieważ jest to mięso ścięgniste i dość twarde i może w czasie podpiekania się mocno wysuszyć, ale zrobisz jak uważasz .Jeśli jednak uprzesz się co do pieczenia to zrób słabszą solankę w granicach 8-9%.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462289
Udostępnij na innych stronach

 

 

To golonka bez kości, tak podaje "WERBIŃSKI" pozycja 10 na stronie http://www.werblinski.pl/mieso.html

Dziwna ta golonka z poz 10.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462294
Udostępnij na innych stronach

 

Jak będzi za słone to pójdzie na grochówkę 

 

.Co do obróbki termicznej to ja bym sparzył ponieważ jest to mięso ścięgniste i dość twarde i może w czasie podpiekania się mocno wysuszyć, ale zrobisz jak uważasz .Jeśli jednak uprzesz się co do pieczenia to zrób słabszą solankę w granicach 8-9%.

 

 

 

E tam wcale sie nie upieram, tylko radzę, bo w tym temaci jestem cienki Bolek 

Jedną sparzę, a drugą upiekę - zobaczę co wyjdzie  :) i zamelduje

Myślę że pażyć tak 70-72 C ?

"Werbiński" robi te "myszki" w siatkach. Rewelacja na imprezki. Nie trzeba dziobać golony na części. Myszki w siatkach maja wielkość średniej pięści. Jak uda mi się gdzieś zrobić fotkę - umieszczę :thumbsup:   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462338
Udostępnij na innych stronach

W środku może być ,woda 80-82 C

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462362
Udostępnij na innych stronach

 

 

To nic przy pozycji 12-cie....

Wzbudza zaufanie ta polędwica. O mało nie spadłam z krzesła 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462481
Udostępnij na innych stronach

Witam was:)
Stawiam pierwsze kroki w masarstwie więc prosze o wyrozumiałość:)

Nie ukrywam iż pierwszą kiełbaskę mam za sobą - średnio udaną więc  teraz  podchodzę do  sprawy z dużym "obczytaniem się".
Na chwilę obecną mam 4 szynki które się peklują ale to nie z nimi mam problem.

Jest  jeszcze 4.9 szynki +2.4 wołowinki  ( takiej drugiej klasy z selgros)-  i nie wiem co tu dodać aby kiełbach była dobra ( całość już się pekluje).
Ostatnio zrobiłem z łopatki [3kg]  + wołowinka[2,5kg] +  boczku [1.5kg]  całość ogólnie zbyt drobno zmielona  na sicie 8   a potem jeszcze raz  połowa towaru na sicie 6 (tak mi  babcia powiedziała) - okazało się że kiedyś sita były większe;)

 

Wyszła taka za "słucha" i "sypiąca"..
Chciałbym aby  teraz kiełbaska wyszła dobra - taka do "zgrzania " jak i troszkę do podsuszenia-  poradzicie coś proszę, wszak że boże narodzenie już blisko i Gwiazdor patrzy z góry  kto ile dobrych uczynków ma na koncie:).

 

W pracy ktoś sugerował słoninę-  ale ile jej dodać  to co posiadam to chude mięso.
 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462833
Udostępnij na innych stronach

Tak zapytam z ciekawości jak peklujesz to mięso ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462835
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za zaiteresowanie.

Prawie tak samo jak szynkę,  na mokro 5kg mięsa  według tabeli dziadka na pięć dni z nastrzykiem.
W zasadzie  zaraz będę peklował  bo czekam aż się wystudzi solanka

Na to 7.5 kg mięsa ( teraz chyba widzę że  strzeliłem babola)  zrobiłem  zalew 4 litry wody  580 gram pektosoli ( powtórzyłem ilość solanki na  5kg - ups) ,ziele angielskie , liść , pieprz, gorczyca  oraz kolendra.
Mięso mam pokrojone  na duże kostki takie do maszynki oraz aby ułatwić penatrację zalewy , no i myślę że nie muszę nastrzykiwać.

Całość  chcę dać do wora od kwaszenia kapusty, i zalać zalewą  do przykrycia, następnie wypuścić powietrze,związać i buch do szuflady w lodówie.

Wędzenie szynek w sobotę a kiełbacha w niedzielę - wędzarnia użyczona wiec muszę się  dostosować.

 

 

Ps. Mięso trzymam w lodówce bo musi być zimne do peklowania- a ile może mieć zalewa? - teraz ma około 35 stopni.

Edytowane przez Thaifu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462849
Udostępnij na innych stronach

To się nie dziw, że kiełbasa Ci nie wychodzi.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462864
Udostępnij na innych stronach

...na kiełbasę pekluje się NA SUCHO.... :facepalm:

 

...weź przepis na KIEŁBASĘ CHŁOPSKĄ , ona zawsze się udaje - i nie słuchaj dziwnych opowieści

 

dodaj podgardla lub słoniny - zresztą patrz jakikolwiek przepis na tym forum....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462867
Udostępnij na innych stronach

Houston mamy problem... Ooops.
Niezalałem jeszcze, jest pokrojone w duże kostki w lodówie  wiec co teraz zrobić ?  ( biegnę dokupić pektosól bo napewno bedzie potrzebna).
Zmielić to wszystko?  ale miałem coś tam chyba jescze dodać....
Ale nie będzie znów za słucha?
( ostatnio mieliłem na dwa dni przed i myślałem że to dlatego taka słucha)....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462869
Udostępnij na innych stronach

mięso przed mieleniem odsącz z solanki

to w końcu jak jest roztworze peklosoli czy kawałkach bo sie gubię ?

chyba najlepiej jak skorzystasz

 

 

zresztą patrz jakikolwiek przepis na tym forum..
Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462871
Udostępnij na innych stronach

  1. Mięso z karkówki 8kg
  2. Boczek 2kg
  3. 0,18kg soli (peklosoli)
  4. 5 łyżeczek pieprzu
  5. 10-15 ząbków czosnku
  6. 6 łyżek majeranku
  7. 2 łyżeczki cukru
  8. Jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28

To  dodam tak 1.kg słoniny ,  a mieso pokrojone to zamrozić? do czwartku?

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462873
Udostępnij na innych stronach

Houston mamy problem... Ooops.

Niezalałem jeszcze, jest pokrojone w duże kostki w lodówie  wiec co teraz zrobić ?  ( biegnę dokupić pektosól bo napewno bedzie potrzebna).

Zmielić to wszystko?  ale miałem coś tam chyba jescze dodać....

Ale nie będzie znów za słucha?

( ostatnio mieliłem na dwa dni przed i myślałem że to dlatego taka słucha)....

 

....zapekluj na sucho te pokrojone mięso dawkką PEKLOSOLI  18 - 20gram na kilogram i przykryj miske folią i daj w chłodne miejsce

 

jakie mięso masz na tą kiełbasę (łopatka , karczek , szynka)?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462875
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.