eMKa Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1426 Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Dostałem 2 golonki “myszki” a szykuje się do wędzenia za 7 dni, czy można tez je uwędzić ? Edytowane 12 Grudnia 2015 przez eMKa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1427 Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Można .Trzeba je zapeklować na mokro z nastrzykiem przez 7 dni i później uwędzić.Ja bym użył 10-11% -towej solanki. “myszki Co to znaczy? Edytowane 12 Grudnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1428 Opublikowano 12 Grudnia 2015 A pokazać to na fotce... '' Myszki'' , to się wykrawa z szynki ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1429 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Tak to u nas nazywają, nawet w opisie towaru figuruje taka nazwa, po pracy (13) wstawię fotke Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1430 Opublikowano 12 Grudnia 2015 A pokazać to na fotce... '' Myszki'' , to się wykrawa z szynki ... tak wygląda w realu i na stronie producenta- http://www.werblinski.pl/mieso.html- oferta- mięso- foto 10 bolonka bez kości Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1431 Opublikowano 12 Grudnia 2015 tak wygląda Moim zdaniem... będzie twarde... bo jak gotowałeś kiedyś golonkę , to wiesz ile czasu jej trzeba... i cały aromat wędzenia ''umknie'' ... ale... spróbować można... Pozdrawiam. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1432 Opublikowano 12 Grudnia 2015 To mi wygląda na mięsień brzuchaty z tłuszczem i skórą . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1433 Opublikowano 12 Grudnia 2015 To mi wygląda na mięsień brzuchaty z tłuszczem i skórą . To golonka bez kości, tak podaje "WERBIŃSKI"pozycja 10 na stronie http://www.werblinski.pl/mieso.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1434 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Można .Trzeba je zapeklować na mokro z nastrzykiem przez 7 dni i później uwędzić.Ja bym użył 10-11% -towej solanki. I tak zrobię , a po wędzeniu dopiekę, jedna w piekarniku na 110, a drugą w wedzarni z reszta na 90. Jak będzi za słone to pójdzie na grochówkę Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1435 Opublikowano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Jak będzi za słone to pójdzie na grochówkę .Co do obróbki termicznej to ja bym sparzył ponieważ jest to mięso ścięgniste i dość twarde i może w czasie podpiekania się mocno wysuszyć, ale zrobisz jak uważasz .Jeśli jednak uprzesz się co do pieczenia to zrób słabszą solankę w granicach 8-9%. Edytowane 12 Grudnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1436 Opublikowano 12 Grudnia 2015 To golonka bez kości, tak podaje "WERBIŃSKI" pozycja 10 na stronie http://www.werblinski.pl/mieso.htmlDziwna ta golonka z poz 10. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1437 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Dziwna ta golonka z poz 10. To nic przy pozycji 12-cie.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 12 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1438 Opublikowano 12 Grudnia 2015 Jak będzi za słone to pójdzie na grochówkę .Co do obróbki termicznej to ja bym sparzył ponieważ jest to mięso ścięgniste i dość twarde i może w czasie podpiekania się mocno wysuszyć, ale zrobisz jak uważasz .Jeśli jednak uprzesz się co do pieczenia to zrób słabszą solankę w granicach 8-9%. E tam wcale sie nie upieram, tylko radzę, bo w tym temaci jestem cienki Bolek Jedną sparzę, a drugą upiekę - zobaczę co wyjdzie i zameldujeMyślę że pażyć tak 70-72 C ?"Werbiński" robi te "myszki" w siatkach. Rewelacja na imprezki. Nie trzeba dziobać golony na części. Myszki w siatkach maja wielkość średniej pięści. Jak uda mi się gdzieś zrobić fotkę - umieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1439 Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) W środku może być ,woda 80-82 C Edytowane 13 Grudnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1440 Opublikowano 13 Grudnia 2015 To nic przy pozycji 12-cie.... Wzbudza zaufanie ta polędwica. O mało nie spadłam z krzesła Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thaifu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1441 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Witam was:)Stawiam pierwsze kroki w masarstwie więc prosze o wyrozumiałośćNie ukrywam iż pierwszą kiełbaskę mam za sobą - średnio udaną więc teraz podchodzę do sprawy z dużym "obczytaniem się".Na chwilę obecną mam 4 szynki które się peklują ale to nie z nimi mam problem.Jest jeszcze 4.9 szynki +2.4 wołowinki ( takiej drugiej klasy z selgros)- i nie wiem co tu dodać aby kiełbach była dobra ( całość już się pekluje).Ostatnio zrobiłem z łopatki [3kg] + wołowinka[2,5kg] + boczku [1.5kg] całość ogólnie zbyt drobno zmielona na sicie 8 a potem jeszcze raz połowa towaru na sicie 6 (tak mi babcia powiedziała) - okazało się że kiedyś sita były większe;) Wyszła taka za "słucha" i "sypiąca"..Chciałbym aby teraz kiełbaska wyszła dobra - taka do "zgrzania " jak i troszkę do podsuszenia- poradzicie coś proszę, wszak że boże narodzenie już blisko i Gwiazdor patrzy z góry kto ile dobrych uczynków ma na koncie:). W pracy ktoś sugerował słoninę- ale ile jej dodać to co posiadam to chude mięso. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1442 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Tak zapytam z ciekawości jak peklujesz to mięso ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thaifu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1443 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Dziękuję za zaiteresowanie.Prawie tak samo jak szynkę, na mokro 5kg mięsa według tabeli dziadka na pięć dni z nastrzykiem.W zasadzie zaraz będę peklował bo czekam aż się wystudzi solankaNa to 7.5 kg mięsa ( teraz chyba widzę że strzeliłem babola) zrobiłem zalew 4 litry wody 580 gram pektosoli ( powtórzyłem ilość solanki na 5kg - ups) ,ziele angielskie , liść , pieprz, gorczyca oraz kolendra.Mięso mam pokrojone na duże kostki takie do maszynki oraz aby ułatwić penatrację zalewy , no i myślę że nie muszę nastrzykiwać.Całość chcę dać do wora od kwaszenia kapusty, i zalać zalewą do przykrycia, następnie wypuścić powietrze,związać i buch do szuflady w lodówie.Wędzenie szynek w sobotę a kiełbacha w niedzielę - wędzarnia użyczona wiec muszę się dostosować. Ps. Mięso trzymam w lodówce bo musi być zimne do peklowania- a ile może mieć zalewa? - teraz ma około 35 stopni. Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Thaifu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1444 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Witaj Thaifu , mieso na kielbasy pekluje sie na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1445 Opublikowano 14 Grudnia 2015 To się nie dziw, że kiełbasa Ci nie wychodzi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1446 Opublikowano 14 Grudnia 2015 ...na kiełbasę pekluje się NA SUCHO.... ...weź przepis na KIEŁBASĘ CHŁOPSKĄ , ona zawsze się udaje - i nie słuchaj dziwnych opowieści dodaj podgardla lub słoniny - zresztą patrz jakikolwiek przepis na tym forum.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thaifu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1447 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Houston mamy problem... Ooops.Niezalałem jeszcze, jest pokrojone w duże kostki w lodówie wiec co teraz zrobić ? ( biegnę dokupić pektosól bo napewno bedzie potrzebna).Zmielić to wszystko? ale miałem coś tam chyba jescze dodać....Ale nie będzie znów za słucha?( ostatnio mieliłem na dwa dni przed i myślałem że to dlatego taka słucha).... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1448 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) mięso przed mieleniem odsącz z solankito w końcu jak jest roztworze peklosoli czy kawałkach bo sie gubię ?chyba najlepiej jak skorzystasz zresztą patrz jakikolwiek przepis na tym forum.. Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thaifu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1449 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Mięso z karkówki 8kg Boczek 2kg 0,18kg soli (peklosoli) 5 łyżeczek pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru Jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28To dodam tak 1.kg słoniny , a mieso pokrojone to zamrozić? do czwartku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1450 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Houston mamy problem... Ooops.Niezalałem jeszcze, jest pokrojone w duże kostki w lodówie wiec co teraz zrobić ? ( biegnę dokupić pektosól bo napewno bedzie potrzebna).Zmielić to wszystko? ale miałem coś tam chyba jescze dodać....Ale nie będzie znów za słucha?( ostatnio mieliłem na dwa dni przed i myślałem że to dlatego taka słucha).... ....zapekluj na sucho te pokrojone mięso dawkką PEKLOSOLI 18 - 20gram na kilogram i przykryj miske folią i daj w chłodne miejsce jakie mięso masz na tą kiełbasę (łopatka , karczek , szynka)? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/58/#findComment-462875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.