Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec tak są to zdjęcia mojej wędzarni , i procesu wędzenia końcowa faza wędzenia to podpiekanie co później widać na ostatnim zdjęciu - pięknie smakują choć nie powiem ,że brakowało mi trochę soli w boczku , a jak próbowałem jak się wędził to słony był jak diabli ,ogólnie jestem zadowolony z wyrobu i jeszcze raz dziękuję za cenne rady i wskazówki które otrzymałem na forum ;)

post-84860-0-94822000-1483792659_thumb.jpg

post-84860-0-98670500-1483792899_thumb.jpg

post-84860-0-47996600-1483793470_thumb.jpg

post-84860-0-58693800-1483793730_thumb.jpg

post-84860-0-01223800-1483794078_thumb.jpg

post-84860-0-46661900-1483794315_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535075
Udostępnij na innych stronach

No no...kolorki to Ci wyszły super!

Ja kiełbasę kruchą jak robię to wcześniej gotuję trochę wywaru na skrzydełkach,czy łapkach kurzych i wlewam gorący do farszu .Poza tym część mięsa kroję na drobne kawałeczki [takie 3x2 lub 2x2cm] i  trochę mielę na grubym sitku.Krótko też mieszam sam farsz.Kiełbasa odrazu po nabiciu [bez osadzania -żeby się zbytnio nie ubiła] ląduje w wędzarni .

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535078
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dwa razy wędziłam szynki w temperaturze 60 stopni przez 3 godziny + 1 godzina osuszanie proszę mi powiedzieć taką może prosta rzecz jaka będzie róznica w szynce jeśli skróce czas wędzenia do 1 godziny. Dodam ,że później oczywiscie parze szynki do uzyskania w srodku temperatury ok 70 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535130
Udostępnij na innych stronach

Szynkę będzie słabiej czuć wędzonym i będzie jaśniejsza. Jak dla mnie, godzina to stanowczo za mało, jednak o gustach się nie dyskutuje ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535131
Udostępnij na innych stronach

Przy niesprzyjających warunkach pogodowych, szynka w ciągu godziny może nawet nie zmienić koloru.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535138
Udostępnij na innych stronach

Już tu było pisane,ze generalnie wędliny wędzimy nie na czas tylko do uzyskania koloru mając na uwadze fakt ,ze po parzeniu jeszcze trochę sciemnieją.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535140
Udostępnij na innych stronach

Dwa razy wędziłam szynki w temperaturze 60 stopni przez 3 godziny + 1 godzina osuszanie proszę mi powiedzieć taką może prosta rzecz jaka będzie róznica w szynce jeśli skróce czas wędzenia do 1 godziny. Dodam ,że później oczywiscie parze szynki do uzyskania w srodku temperatury ok 70 stopni.

... :facepalm: ... A jaka by była różnica jak byś se powiesił na ''polu''... :hmm::facepalm:

Edytowane przez Einshell
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535152
Udostępnij na innych stronach

Już tu było pisane,ze generalnie wędliny wędzimy nie na czas tylko do uzyskania koloru mając na uwadze fakt ,ze po parzeniu jeszcze trochę sciemnieją.

Dokładnie tak jak piszesz ja pierwszy raz wędziłem takie wyroby i w końcu zrozumiałem moją wędzarnie ,że temperatura która w niej panuje potrafi się różnić pomiędzy dwoma ściankami beczki o 30-40 stopni i po prostu tam gdzie była słabsza temperatura uchylałem lekko worek aby dym i ciepło uciekało tylko przez te wyroby które są nie dogrzewane , oczywiście cały czas była wymiana miejsc ale te najgrubsze szły zawsze tam gdzie najcieplej i były w tych miejscach trzymane najdłużej, ale i tak nie obeszło się bez parzenia szynek , ogólnie to wędzenie takie jak zrobiłem nie jest trudne jak teraz na to patrze , następnym razem już będę mądrzejszy i nie będę musiał spędzić tyle godzin przy beczce  , ogólnie to półtora godziny osuszania 4-5 godzin wędzenia w niskiej temperaturze i dużym przepływie dymu a po wędzeniu przypiekanie gdzie temperatura na rękę była taka ,że lekko parzyło przy dobrze uchylonej wędzarni

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535157
Udostępnij na innych stronach

ja wyroby podpiekłem przy otwartej wędzarni tzn. podniosłem znacznie temperaturę i odkryłem worek , zero dymu tylko gorące powietrze , trzeba tylko uważać aby ogień przez kanał nie dostał się do wyrobów bo je spali a nie podpiecze

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535177
Udostępnij na innych stronach

Tępy nóż,tępe sitko,za małe sitko,luz na ślimaka,sitko,nóż. A i sam robot może nie być optymalny (za mała gardziel,za duże obroty) Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536209
Udostępnij na innych stronach

Najprawdopodobniej tępe nożyk i sitko. Ślimak też może podawać zbyt szybko mięso i nożyk nie nadąża. Mięso o zbyt wysokiej temperaturze też może się ślizgać i ślimak może je memłać :) Przyczyn może być wiele.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536211
Udostępnij na innych stronach

Witam  mam problem .

Pierwszy raz mieliłem robotem Mesko mięsko na kiełbasę i zamiast mielić  miażdżył  je,  nie wiem gdzie problem pomóżcie proszę.

 

Na jakim sitku mieliłeś mięso?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536276
Udostępnij na innych stronach

Witam, zrobiłem moją drugą kiełbasę i po uwędzeniu wisiała w piwnicy ( już ją zjedliśmy). Zaczynamy jeść tak po piątym dniu podsuszania.

Co to jest, że po około 10-ciu dniach podsuszania w piwnicy na wierzchu kiełbasy robi się taki biały nalot, meszek.

Wydaje mi się, że to nic złego, ale wolę spytać i wiedzieć :)

Temp. w piwnicy w okolicach 12-15 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536571
Udostępnij na innych stronach

Hmmm... pewnie nie ma cyrkulacji powietrza i jest za ciepło... najzwyczajniej gnije... a kiełbaskę robisz na peklosoli...?


[Dodano: 18 sty 2017 - 15:38]

 

 

Wydaje mi się, że to nic złego,
  Radziła bym uważać... bo można się niezle ''załatwić''...
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536574
Udostępnij na innych stronach

 

 

najzwyczajniej gnije

No nie, raczej złapała pleśń.

W piwnicach jest wiele różnych zarodników.

Przemyj kiełbasę  solance lub roztworze octu i dobrze wysusz ręcznikami papierowymi.

Widać, że ta piwnica jej nie służy.

Powinieneś przenieść kiełbaskę do miejsca bardziej suchego.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536575
Udostępnij na innych stronach

O kurde gnije? Masakra!!! A rodzina to jadła.

Kiełbasę robię w całości na peklosoli.

Wędzę w temp do 40st i ostatnie 20 min 60-70st. Wędzę 4-5 godzin, i do piwnicy w bloku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536576
Udostępnij na innych stronach

Co to jest, że po około 10-ciu dniach podsuszania w piwnicy na wierzchu kiełbasy robi się taki biały nalot, meszek. Wydaje mi się, że to nic złego, ale wolę spytać i wiedzieć

 

Jak białe to dobrze jak zielona to źle choć wypadało by zbadać tą pleśń bo i niektóre białe są szkodliwe a niektóre zielone nie.Ja bym na próbę zostawił jedno pętko.Taka zapleśniała biała zdrową pleśnią  kiełbasa jest bardzo smaczna.Może masz niepowtarzalne warunki na dojrzewanie kiełbas pokrytych pleśnią.

 

 

 

Widać, że ta piwnica jej nie służy.

 

 

Ja bym nie był taki kategoryczny w swoich opiniach bo może być zupełnie odwrotnie. :D

 

 

 

O kurde gnije? Masakra!!! A rodzina to jadła

 

Nic nie gnije tylko ew. pleśnieje.A rodzinka żyje? :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536581
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Bogu i Partii rodzinka żyje :angel:

Trochę mnie uspokoiłeś, bo już mi ciśnienie podskoczyło :D

Pętko zostawię przy następnej kiełbasie, bo wszystko zjedliśmy.

Ogólnie to lubimy kiełbasy surowe, podwędzane, podsuszone, takie twardawe, takie nam smakują.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536582
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co to jest, że po około 10-ciu dniach podsuszania w piwnicy na wierzchu kiełbasy robi się taki biały nalot, meszek.
Zrób zdjęcie i wrzuć na forum, będzie nam łatwiej oceniać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536602
Udostępnij na innych stronach

 

 

i do piwnicy w bloku.

Kiepski a wręcz tragiczny pomysł.

Piwnica w bloku, to wilgoć, pleśń że o robactwie, czy możliwych myszach i szczurach nie wspomnę.

Aż strach pomyśleć, co po niej łazi.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536606
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.