jarecki13 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2076 Opublikowano 7 Stycznia 2017 A wiec tak są to zdjęcia mojej wędzarni , i procesu wędzenia końcowa faza wędzenia to podpiekanie co później widać na ostatnim zdjęciu - pięknie smakują choć nie powiem ,że brakowało mi trochę soli w boczku , a jak próbowałem jak się wędził to słony był jak diabli ,ogólnie jestem zadowolony z wyrobu i jeszcze raz dziękuję za cenne rady i wskazówki które otrzymałem na forum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2077 Opublikowano 7 Stycznia 2017 No no...kolorki to Ci wyszły super!Ja kiełbasę kruchą jak robię to wcześniej gotuję trochę wywaru na skrzydełkach,czy łapkach kurzych i wlewam gorący do farszu .Poza tym część mięsa kroję na drobne kawałeczki [takie 3x2 lub 2x2cm] i trochę mielę na grubym sitku.Krótko też mieszam sam farsz.Kiełbasa odrazu po nabiciu [bez osadzania -żeby się zbytnio nie ubiła] ląduje w wędzarni . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki13 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2078 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Do wędzenia użyłem wiśnię i dębinę a co kiełbasy to właśnie coś obiło mi się o uszy aby dać lekki wywar i wtedy wychodzi ,że aż palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gingerka81 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2079 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Witam,Dwa razy wędziłam szynki w temperaturze 60 stopni przez 3 godziny + 1 godzina osuszanie proszę mi powiedzieć taką może prosta rzecz jaka będzie róznica w szynce jeśli skróce czas wędzenia do 1 godziny. Dodam ,że później oczywiscie parze szynki do uzyskania w srodku temperatury ok 70 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2080 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Szynkę będzie słabiej czuć wędzonym i będzie jaśniejsza. Jak dla mnie, godzina to stanowczo za mało, jednak o gustach się nie dyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2081 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Przy niesprzyjających warunkach pogodowych, szynka w ciągu godziny może nawet nie zmienić koloru. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2082 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Już tu było pisane,ze generalnie wędliny wędzimy nie na czas tylko do uzyskania koloru mając na uwadze fakt ,ze po parzeniu jeszcze trochę sciemnieją. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2083 Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Dwa razy wędziłam szynki w temperaturze 60 stopni przez 3 godziny + 1 godzina osuszanie proszę mi powiedzieć taką może prosta rzecz jaka będzie róznica w szynce jeśli skróce czas wędzenia do 1 godziny. Dodam ,że później oczywiscie parze szynki do uzyskania w srodku temperatury ok 70 stopni.... ... A jaka by była różnica jak byś se powiesił na ''polu''... Edytowane 7 Stycznia 2017 przez Einshell Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki13 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2084 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Już tu było pisane,ze generalnie wędliny wędzimy nie na czas tylko do uzyskania koloru mając na uwadze fakt ,ze po parzeniu jeszcze trochę sciemnieją.Dokładnie tak jak piszesz ja pierwszy raz wędziłem takie wyroby i w końcu zrozumiałem moją wędzarnie ,że temperatura która w niej panuje potrafi się różnić pomiędzy dwoma ściankami beczki o 30-40 stopni i po prostu tam gdzie była słabsza temperatura uchylałem lekko worek aby dym i ciepło uciekało tylko przez te wyroby które są nie dogrzewane , oczywiście cały czas była wymiana miejsc ale te najgrubsze szły zawsze tam gdzie najcieplej i były w tych miejscach trzymane najdłużej, ale i tak nie obeszło się bez parzenia szynek , ogólnie to wędzenie takie jak zrobiłem nie jest trudne jak teraz na to patrze , następnym razem już będę mądrzejszy i nie będę musiał spędzić tyle godzin przy beczce , ogólnie to półtora godziny osuszania 4-5 godzin wędzenia w niskiej temperaturze i dużym przepływie dymu a po wędzeniu przypiekanie gdzie temperatura na rękę była taka ,że lekko parzyło przy dobrze uchylonej wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2085 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Ja czasami podpiekam . kiełbaski .....w piekarniku bo u mnie nie lubią mocno zwędzonych dymem. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarecki13 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2086 Opublikowano 8 Stycznia 2017 ja wyroby podpiekłem przy otwartej wędzarni tzn. podniosłem znacznie temperaturę i odkryłem worek , zero dymu tylko gorące powietrze , trzeba tylko uważać aby ogień przez kanał nie dostał się do wyrobów bo je spali a nie podpiecze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-535177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek19 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2087 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Witam mam problem .Pierwszy raz mieliłem robotem Mesko mięsko na kiełbasę i zamiast mielić miażdżył je, nie wiem gdzie problem pomóżcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2088 Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Tępy nóż,tępe sitko,za małe sitko,luz na ślimaka,sitko,nóż. A i sam robot może nie być optymalny (za mała gardziel,za duże obroty) Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2089 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Najprawdopodobniej tępe nożyk i sitko. Ślimak też może podawać zbyt szybko mięso i nożyk nie nadąża. Mięso o zbyt wysokiej temperaturze też może się ślizgać i ślimak może je memłać Przyczyn może być wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2090 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Podstawa ostry nóż i sitko - na jakim sitku mieliłeś może za małe ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2091 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Witam mam problem .Pierwszy raz mieliłem robotem Mesko mięsko na kiełbasę i zamiast mielić miażdżył je, nie wiem gdzie problem pomóżcie proszę. Na jakim sitku mieliłeś mięso? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz407 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2092 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Witam, zrobiłem moją drugą kiełbasę i po uwędzeniu wisiała w piwnicy ( już ją zjedliśmy). Zaczynamy jeść tak po piątym dniu podsuszania.Co to jest, że po około 10-ciu dniach podsuszania w piwnicy na wierzchu kiełbasy robi się taki biały nalot, meszek.Wydaje mi się, że to nic złego, ale wolę spytać i wiedzieć Temp. w piwnicy w okolicach 12-15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2093 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Hmmm... pewnie nie ma cyrkulacji powietrza i jest za ciepło... najzwyczajniej gnije... a kiełbaskę robisz na peklosoli...?[Dodano: 18 sty 2017 - 15:38] Wydaje mi się, że to nic złego, Radziła bym uważać... bo można się niezle ''załatwić''... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2094 Opublikowano 18 Stycznia 2017 najzwyczajniej gnije No nie, raczej złapała pleśń.W piwnicach jest wiele różnych zarodników.Przemyj kiełbasę solance lub roztworze octu i dobrze wysusz ręcznikami papierowymi.Widać, że ta piwnica jej nie służy.Powinieneś przenieść kiełbaskę do miejsca bardziej suchego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz407 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2095 Opublikowano 18 Stycznia 2017 O kurde gnije? Masakra!!! A rodzina to jadła.Kiełbasę robię w całości na peklosoli.Wędzę w temp do 40st i ostatnie 20 min 60-70st. Wędzę 4-5 godzin, i do piwnicy w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2096 Opublikowano 18 Stycznia 2017 w piwnicy w bloku,to tak jak byś w kuchni trzymał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2097 Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Co to jest, że po około 10-ciu dniach podsuszania w piwnicy na wierzchu kiełbasy robi się taki biały nalot, meszek. Wydaje mi się, że to nic złego, ale wolę spytać i wiedzieć Jak białe to dobrze jak zielona to źle choć wypadało by zbadać tą pleśń bo i niektóre białe są szkodliwe a niektóre zielone nie.Ja bym na próbę zostawił jedno pętko.Taka zapleśniała biała zdrową pleśnią kiełbasa jest bardzo smaczna.Może masz niepowtarzalne warunki na dojrzewanie kiełbas pokrytych pleśnią. Widać, że ta piwnica jej nie służy. Ja bym nie był taki kategoryczny w swoich opiniach bo może być zupełnie odwrotnie. O kurde gnije? Masakra!!! A rodzina to jadła Nic nie gnije tylko ew. pleśnieje.A rodzinka żyje? Edytowane 18 Stycznia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz407 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2098 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Dzięki Bogu i Partii rodzinka żyje Trochę mnie uspokoiłeś, bo już mi ciśnienie podskoczyło Pętko zostawię przy następnej kiełbasie, bo wszystko zjedliśmy.Ogólnie to lubimy kiełbasy surowe, podwędzane, podsuszone, takie twardawe, takie nam smakują. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2099 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Co to jest, że po około 10-ciu dniach podsuszania w piwnicy na wierzchu kiełbasy robi się taki biały nalot, meszek. Zrób zdjęcie i wrzuć na forum, będzie nam łatwiej oceniać. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij #2100 Opublikowano 18 Stycznia 2017 i do piwnicy w bloku. Kiepski a wręcz tragiczny pomysł.Piwnica w bloku, to wilgoć, pleśń że o robactwie, czy możliwych myszach i szczurach nie wspomnę.Aż strach pomyśleć, co po niej łazi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/84/#findComment-536606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.