czeczen1963 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2776 Opublikowano 8 Listopada 2018 Witam wszystkich. Początki są trudne,mięso się pekluje w niedzielę pierwsze dymienie. Niepokoi mnie że peklówka robi się coraz gęsta i taka przepełniona śluzem. Przejrzałem sporo stron ale nigdzie nie znalazłem podpowiedzi czy tak powinno być. Obawiam się że zmarnuje mieso . Pomóżcie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2777 Opublikowano 8 Listopada 2018 (edytowane) Wyciągaj to mięso i to szybko z tego śluzu jak już nie jest za późno to jeszcze je obmyjesz i wstawisz do nowej solanki ale musisz napisać co więcej o czasie jaki mięso stoi w zalewie o jej stężeniu i warunkach przechowywania inaczej możesz popełnić ten am błąd a może być też wina mięsa. Pewne jest jedno to co masz teraz (kisiel) jest procesem gnicia miesaWysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2778 Opublikowano 8 Listopada 2018 Witam wszystkich. Początki są trudne,mięso się pekluje w niedzielę pierwsze dymienie. Niepokoi mnie że peklówka robi się coraz gęsta i taka przepełniona śluzem. Przejrzałem sporo stron ale nigdzie nie znalazłem podpowiedzi czy tak powinno być. Obawiam się że zmarnuje mieso . Pomóżcie. Dzięki.Gdzie mięso zostało zakupione?[Dodano: 08 lis 2018 - 10:54]Wyciągaj to mięso i to szybko z tego śluzu jak już nie jest za późno to jeszcze je obmyjesz i wstawisz do nowej solanki ale musisz napisać co więcej o czasie jaki mięso stoi w zalewie o jej stężeniu i warunkach przechowywania inaczej możesz popełnić ten am błąd a może być też wina mięsa. Pewne jest jedno to co masz teraz (kisiel) jest procesem gnicia miesa Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu TapatalkaGnicia mięsa? Skąd takie wnioski? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2779 Opublikowano 8 Listopada 2018 Skąd takie wnioski.Ano stąd że dawno dawno temu i mnie się przytrafiło że się ześlimaczyło wszystko a mięso smierdzialo przeokrutnie i ni jak tego nazwać inaczej bym nie umiał ja zgnilizna Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2780 Opublikowano 8 Listopada 2018 Może trafił Ci się mięso z nastrzykiem.Takie mięso jest nieprzewidywalne, dlatego zapytałem gdzie kolega kupił mięso. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2781 Opublikowano 8 Listopada 2018 Napewno było coś nie tak ale to było frycowe zapłacone kupę lat temu jak myślałem że mięso to mięso i nie ważne gdzie kupię byleby tanio hehehe jak sobie przypomnę to jeszcze się dziwię żem taki naiwny był Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeczen1963 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2782 Opublikowano 8 Listopada 2018 Witam wszystkich. Początki są trudne,mięso się pekluje w niedzielę pierwsze dymienie. Niepokoi mnie że peklówka robi się coraz gęsta i taka przepełniona śluzem. Przejrzałem sporo stron ale nigdzie nie znalazłem podpowiedzi czy tak powinno być. Obawiam się że zmarnuje mieso . Pomóżcie. Dzięki.Mięso kupiłem u rzeżnika u którego kupuję od lat. Wprawdzie nigdy nie peklowałem, ale potrafiło leżeć w lodówce tydzień i było ok. Mięso nie śmierdzi,wręcz przeciwnie ma przyjemny zapach. Dzisiaj 10 dzień jak się pekluje,codziennie przekładam. Może przesadzam,brak doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2783 Opublikowano 8 Listopada 2018 (edytowane) .....Dzisiaj 10 dzień jak się pekluje,codziennie przekładam. Może przesadzam,brak doświadczenia. Ja bym tam nie grzebał. Raz się uda, innym razem nie, obyś nie zaraził mięsa. Edytowane 8 Listopada 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeczen1963 Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2784 Opublikowano 8 Listopada 2018 Wyciągaj to mięso i to szybko z tego śluzu jak już nie jest za późno to jeszcze je obmyjesz i wstawisz do nowej solanki ale musisz napisać co więcej o czasie jaki mięso stoi w zalewie o jej stężeniu i warunkach przechowywania inaczej możesz popełnić ten am błąd a może być też wina mięsa. Pewne jest jedno to co masz teraz (kisiel) jest procesem gnicia miesa Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu TapatalkaByłem teraz sprawdzić bo się obawiam. przełożyłem jak co wieczór. Pachnie smakowicie.Leży w garnku z kwasiaka. przygniecione tak że niema kontaktu z powietrzem. to 10 dzień. Może przesadzam? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2785 Opublikowano 8 Listopada 2018 (edytowane) Czeczen nie panikuj. Jak temperatura jest odpowiednia - poniżej 8 stopni to wszystko jest ok. Edytowane 8 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2786 Opublikowano 8 Listopada 2018 (edytowane) Nie grzeb łapami w tym mięsie bo go zakazisz.W czasie peklowania mięsa nie trzeba przewracać. Edytowane 8 Listopada 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2787 Opublikowano 8 Listopada 2018 Może przesadzam? Na ile dni to peklowanie zaplanowałeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enzig Opublikowano 9 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2788 Opublikowano 9 Listopada 2018 (edytowane) Witam wszystkich! Pekluje boczki na 14 dni na mokro. Oprócz tego dostałem 1kg karkówki eko. Jako że nie miałem na nią żadnego pomysłu eksperymentalnie leży zasolona w pojemniku już 6 dni, 1kg soli kamiennej pokrywa i otacza 1kg mięsa, zmieniam sól co 3 dni (ale zapomniałem wcześniej wyprażyć sól) mięso już sztywne i suchawe w zapachu zaczyna przypominać szynkę parmeńską. Boczki i karkówka leżą w chłodziarce 4-6`C i tak się zastanawiam teraz nad tą karkówka, co to z nią zrobić? macie jakieś pomysły bo ja nadal żadnego? PozdrawiamBartek Edytowane 9 Listopada 2018 przez enzig Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2789 Opublikowano 10 Listopada 2018 Kilogram soli na kilogram mięsa? Skoro nie miałeś i nadal nie masz pomysłu to po co ją zasoliłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enzig Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2790 Opublikowano 10 Listopada 2018 Chciałem ją przetrzymać nie mrożąc zanim jakiś ciekawy przepis znajdę, 1kg soli sypałęm na "pałę" by mieć pewność że się nie zepsuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2791 Opublikowano 10 Listopada 2018 No to ciężko coś poradzić przy Twoim podejściu - zasolenie takie ,że może do bigosu to mięso się nada Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2792 Opublikowano 10 Listopada 2018 Tę karkówkę wymocz aby ją odsolić i zrób pieczeń z dużą ilością czosnku, kminku i cebuli.Teraz już nie możesz jej peklować, bo peklosól to prawie sama sól.Wprawdzie szynka parmeńska robiona jest na samej soli ale występują dodatkowo lokalne komponenty mikrobiologiczne oraz mikroklimat.To nie sama sól konserwuje tę szynkę i decyduje o jej wspaniałym aromacie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2793 Opublikowano 26 Listopada 2018 Kochani, Jakiś czas temu robiłem kiełbasę i... pomyliłem miski z mięsami o czym dowiedziałem się dopiero gdy farsz się wędził Pomroziłem większość produkcji (bez parzenia) a to co sparzyłem było dla mnie (i całej rodziny) po prostu za tłuste (stosunek tłustego do jedynki wyszła jakieś 2-2,5 do 1 i wszystko zmielone na sitku nr. 5 lub 8, nie pamiętam już ale dosyć drobno)I teraz tak.Mięso było pierwszej świeżości (dzień wcześniej taplało się w błocie)Zaraz po wędzeniu i studzeniu mrożone. I tak przechowywane do dzisiaj.Już miałem je wyciągać do wyrzucenia (planuję poczyścić zamrażalkę i przy okazji sprawdzić co tam mamy ) kiedy narodził się pomysł:Odmrozić cały wkład, wydobyć z jelit, dokupić jakiegoś mięsa chudego, zmieszać to wszystko, doprawić, w słoiki i spasteryzować. Zrobić coś a'la konserwy - nie wiem co wyjdzie, ale przede wszystkim czy będzie to bezpieczne?Czy może lepiej nie ryzykować, nie łaszczyć się i po prostu wszystko wyrzucić? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2794 Opublikowano 26 Listopada 2018 @wróbel75, nie sadze zeby to nie bylo do zjedzenia , przeciez jak bys rozmrozil i sparzyl tez bys zjadl , ja bym dokupila miesa i zrobila jak mowisz w sloikach , tylko rozmrazaj w lodowce i staraj sie zeby po wyjeciu z jelita w miare szybko schowac do lodowki zanim bedziesz dodawal inne miesa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2795 Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) przeciez jak bys rozmrozil i sparzyl tez bys zjadlNo tyż racja, zaćmienie umysłu Dziękuję Edytowane 26 Listopada 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2796 Opublikowano 26 Listopada 2018 Czy może lepiej nie ryzykować, nie łaszczyć się i po prostu wszystko wyrzucić? Broń Boże ale możesz zrobić świetny pasztet o aromacie wędzenia plus oczywiście dodatki np. drobiowe , smarówki - jak to aż takie tłuste - albo wysłać do mnie jak lubię słoninkę , przetrzymać na grilla - tłusta kiełba z grilla najsmaczniejsza tłuszcz się częściowo wytopi , upiec w piekarniku z cebulką - jest co z tym zrobić Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2797 Opublikowano 26 Listopada 2018 o aromacie wędzenia No to była "myśl przewodnia" zachować ten aromat i posmak, a teraz stworzyć (przetworzyć) coś "nowego"Na gorąco (sparzona) z musztardą jest zjadliwa ale do delicji jej daleko. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2798 Opublikowano 26 Listopada 2018 taka tlusciutka mozna tez upiec z kiszona kapusta cos jak zeberka sie robi Napewno cos wymyslisz ...wiec o wyrzucaniu zapomnij Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2799 Opublikowano 26 Listopada 2018 Dzięki Wam SiB-y. Po prostu jakieś zaćmienie miałem aby tego ponownie nie przetwarzać Ale opcja "wyrzucić" nie wchodzi w grę Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2800 Opublikowano 26 Listopada 2018 Na gorąco (sparzona) z musztardą jest zjadliwa ale do delicji jej daleko Grillek - Bigosik Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.