Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Początki są trudne,mięso się pekluje w niedzielę pierwsze dymienie. Niepokoi mnie że peklówka robi się coraz gęsta i taka przepełniona śluzem. Przejrzałem sporo stron ale nigdzie nie znalazłem podpowiedzi  czy tak powinno być. Obawiam się że zmarnuje mieso . Pomóżcie. Dzięki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612312
Udostępnij na innych stronach

Wyciągaj to mięso i to szybko z tego śluzu jak już nie jest za późno to jeszcze je obmyjesz i wstawisz do nowej solanki ale musisz napisać co więcej o czasie jaki mięso stoi w zalewie o jej stężeniu i warunkach przechowywania inaczej możesz popełnić ten am błąd a może być też wina mięsa. Pewne jest jedno to co masz teraz (kisiel) jest procesem gnicia miesa

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez EAnna

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612313
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich. Początki są trudne,mięso się pekluje w niedzielę pierwsze dymienie. Niepokoi mnie że peklówka robi się coraz gęsta i taka przepełniona śluzem. Przejrzałem sporo stron ale nigdzie nie znalazłem podpowiedzi czy tak powinno być. Obawiam się że zmarnuje mieso . Pomóżcie. Dzięki.

Gdzie mięso zostało zakupione?

[Dodano: 08 lis 2018 - 10:54]

Wyciągaj to mięso i to szybko z tego śluzu jak już nie jest za późno to jeszcze je obmyjesz i wstawisz do nowej solanki ale musisz napisać co więcej o czasie jaki mięso stoi w zalewie o jej stężeniu i warunkach przechowywania inaczej możesz popełnić ten am błąd a może być też wina mięsa. Pewne jest jedno to co masz teraz (kisiel) jest procesem gnicia miesa

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Gnicia mięsa?

Skąd takie wnioski?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612346
Udostępnij na innych stronach

Skąd takie wnioski.

Ano stąd że dawno dawno temu i mnie się przytrafiło że się ześlimaczyło wszystko a mięso smierdzialo przeokrutnie i ni jak tego nazwać inaczej bym nie umiał ja zgnilizna

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612348
Udostępnij na innych stronach

Może trafił Ci się mięso z nastrzykiem.

Takie mięso jest nieprzewidywalne, dlatego zapytałem gdzie kolega kupił mięso.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612362
Udostępnij na innych stronach

Napewno było coś nie tak ale to było frycowe zapłacone kupę lat temu jak myślałem że mięso to mięso i nie ważne gdzie kupię byleby tanio hehehe jak sobie przypomnę to jeszcze się dziwię żem taki naiwny był

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612365
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich. Początki są trudne,mięso się pekluje w niedzielę pierwsze dymienie. Niepokoi mnie że peklówka robi się coraz gęsta i taka przepełniona śluzem. Przejrzałem sporo stron ale nigdzie nie znalazłem podpowiedzi  czy tak powinno być. Obawiam się że zmarnuje mieso . Pomóżcie. Dzięki.

Mięso kupiłem u rzeżnika u którego kupuję od lat. Wprawdzie nigdy nie peklowałem, ale potrafiło leżeć w lodówce tydzień i było ok. Mięso nie śmierdzi,wręcz przeciwnie ma przyjemny zapach. Dzisiaj 10 dzień jak się pekluje,codziennie przekładam. Może przesadzam,brak doświadczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612382
Udostępnij na innych stronach

 

.....Dzisiaj 10 dzień jak się pekluje,codziennie przekładam. Może przesadzam,brak doświadczenia.

 

Ja bym tam nie grzebał. Raz się uda, innym razem nie, obyś nie zaraził mięsa.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612384
Udostępnij na innych stronach

Wyciągaj to mięso i to szybko z tego śluzu jak już nie jest za późno to jeszcze je obmyjesz i wstawisz do nowej solanki ale musisz napisać co więcej o czasie jaki mięso stoi w zalewie o jej stężeniu i warunkach przechowywania inaczej możesz popełnić ten am błąd a może być też wina mięsa. Pewne jest jedno to co masz teraz (kisiel) jest procesem gnicia miesa

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Byłem teraz sprawdzić bo się obawiam. przełożyłem jak co wieczór. Pachnie smakowicie.Leży w garnku z kwasiaka. przygniecione tak że niema kontaktu z powietrzem. to 10 dzień. Może przesadzam?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612385
Udostępnij na innych stronach

Nie grzeb łapami w tym mięsie bo go zakazisz.W czasie peklowania mięsa nie trzeba przewracać.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612388
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może przesadzam?

Na ile dni to peklowanie zaplanowałeś? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612389
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich!

 

Pekluje boczki na 14 dni na mokro. Oprócz tego dostałem 1kg karkówki eko. Jako że nie miałem na nią żadnego pomysłu eksperymentalnie leży zasolona w pojemniku już 6 dni, 1kg soli kamiennej pokrywa i otacza 1kg mięsa, zmieniam sól co 3 dni (ale zapomniałem wcześniej wyprażyć sól) mięso już sztywne i suchawe w zapachu zaczyna przypominać szynkę parmeńską. Boczki i karkówka leżą w chłodziarce 4-6`C i tak się zastanawiam teraz nad tą karkówka, co to z nią zrobić? macie jakieś pomysły bo ja nadal żadnego?

 

Pozdrawiam

Bartek

Edytowane przez enzig
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612436
Udostępnij na innych stronach

No to ciężko coś poradzić przy Twoim podejściu - zasolenie takie ,że może do bigosu to mięso się nada :facepalm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612599
Udostępnij na innych stronach

Tę karkówkę wymocz aby ją odsolić i zrób pieczeń z dużą ilością czosnku, kminku i cebuli.

Teraz już nie możesz jej peklować, bo peklosól to prawie sama sól.

Wprawdzie szynka parmeńska robiona jest na samej soli ale występują dodatkowo lokalne komponenty mikrobiologiczne oraz mikroklimat.

To nie sama sól konserwuje tę szynkę i decyduje o jej wspaniałym aromacie. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-612601
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kochani, Jakiś czas temu robiłem kiełbasę i... pomyliłem miski z mięsami o czym dowiedziałem się dopiero gdy farsz się wędził :facepalm:

Pomroziłem większość produkcji (bez parzenia) a to co sparzyłem było dla mnie (i całej rodziny) po prostu za tłuste (stosunek tłustego do jedynki wyszła jakieś 2-2,5 do 1 i wszystko zmielone na sitku nr. 5 lub 8, nie pamiętam już ale dosyć drobno)

I teraz tak.

Mięso było pierwszej świeżości (dzień wcześniej taplało się w błocie)

Zaraz po wędzeniu i studzeniu mrożone. I tak przechowywane do dzisiaj.

Już miałem je wyciągać do wyrzucenia (planuję poczyścić zamrażalkę i przy okazji sprawdzić co tam mamy :) ) kiedy narodził się pomysł:

Odmrozić cały wkład, wydobyć z jelit, dokupić jakiegoś mięsa chudego, zmieszać to wszystko, doprawić, w słoiki i spasteryzować. Zrobić coś a'la konserwy - nie wiem co wyjdzie, ale przede wszystkim czy będzie to bezpieczne?

Czy może lepiej nie ryzykować, nie łaszczyć się i po prostu wszystko wyrzucić?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614364
Udostępnij na innych stronach

@wróbel75, nie sadze zeby to nie bylo do zjedzenia , przeciez jak bys rozmrozil i sparzyl tez bys zjadl , ja bym dokupila miesa i zrobila jak mowisz w sloikach , tylko rozmrazaj w lodowce i staraj sie zeby po wyjeciu z jelita w miare szybko schowac do lodowki zanim bedziesz dodawal inne miesa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614367
Udostępnij na innych stronach

przeciez jak bys rozmrozil i sparzyl tez bys zjadl

No tyż racja, :facepalm:  zaćmienie umysłu :D

Dziękuję :)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614368
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy może lepiej nie ryzykować, nie łaszczyć się i po prostu wszystko wyrzucić?
Broń Boże :D   ale możesz zrobić świetny pasztet o aromacie wędzenia plus oczywiście dodatki np. drobiowe , smarówki - jak to aż takie tłuste - albo wysłać do mnie  :facepalm: jak lubię słoninkę  :facepalm: , przetrzymać na grilla - tłusta kiełba z grilla najsmaczniejsza  tłuszcz się częściowo wytopi , upiec w piekarniku z cebulką :yes: - jest co z tym zrobić :D 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614369
Udostępnij na innych stronach

 

 

o aromacie wędzenia

No to była "myśl przewodnia" zachować ten aromat i posmak, a teraz stworzyć (przetworzyć) coś "nowego"

Na gorąco (sparzona) z musztardą  jest zjadliwa ale do delicji jej daleko.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614370
Udostępnij na innych stronach

taka tlusciutka mozna tez upiec z kiszona kapusta cos jak zeberka sie robi Napewno cos wymyslisz ...wiec o wyrzucaniu zapomnij :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614375
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wam SiB-y. Po prostu jakieś zaćmienie miałem aby tego ponownie nie przetwarzać :facepalm:

Ale opcja "wyrzucić" nie wchodzi w grę :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/112/#findComment-614380
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.