Spontano Opublikowano 18 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #3101 Opublikowano 18 Lutego 2021 Od wczoraj trzymasz mięso i jeszcze nie zapeklowałeś? Czekam na przesyłkę ze strzykawka do peklo...mieso jeszcze zamrożone..jutro start Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-697167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3102 Opublikowano 8 Marca 2021 Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z ociekaniem w lodówkach typu "No Frost". W dzisiejszej dobie bardzo popularne są lodówki typu no frost które działają troszeczkę inaczej jak typowe lodówki, przez przepływ powietrza w takiej lodówce żywność która nie jest zabezpieczona bardzo szybko wysycha. W związku z powyższym mam pytanie czy zostawiając mięso do ociekania na noc w takiej lodówce w temperaturze 4 - 6 stopni mięso czy kiełbasa nie wyschną za bardzo. Może ma ktoś jakieś doświadczenie i podzieli się opinią w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-699201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3103 Opublikowano 8 Marca 2021 (edytowane) Lodówki mają różne strefy osuszania (szuflady), a poza tym mięso wstawia się zakryte / w pojemniku do lodówki, wtedy No Frost nie ma żadnego wplywu. PSFunkcja No Frost dotyczy parownika, on nie ma zamarzać, dlatego jest obieg powietrza.Tak naprawdę zamarza, a jak agregat się wyłącza, to znowu odmarza, część wody kapie do rynienki ściekowej, a druga część odparowuje z powrotem do lodowki. Edytowane 8 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-699202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobok Opublikowano 8 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3104 Opublikowano 8 Marca 2021 Lodówki mają różne strefy osuszania (szuflady), a poza tym mięso wstawia się zakryte / w pojemniku do lodówki, wtedy No Frost nie ma żadnego wplywu.I o to mi właśnie chodziło. Najczęściej szuflady o których mowa nie są zbyt pojemne a chodziło mi o pozostawienie mięsa położonego na kratce na normalnej półce bez przykrycia. Wadą lodówek no frost jest właśnie to że żywność pozostawiona poza szufladą bez żadnego zabezpieczenia bardzo szybko wysycha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-699229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon111 Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3105 Opublikowano 22 Marca 2021 Czy robiąc te małe(cienkie) polędwiczki to także należy je nastrzykiwac czy bez tego też się odpowiednią zapekluja? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-700951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon111 Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3106 Opublikowano 22 Marca 2021 Ja pekluje mięso zgodnie z tabelą, zazwyczaj 6 dni. Zawsze robiłem polędwiczki pryz okazji innych wędlin, więc jak miałem że 3 sztuki to już też je nastzykiwalem.Teraz planuje wędzić tylko same polędwiczki więc trochę ich będzie więc zastanawiam się czy to obowiązkowe bo są dość cienkie(nie to co gruby schab/szynka itp).Wedze w temp 45st. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-700974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3107 Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) Ja pekluje mięso zgodnie z tabelą, Tego się trzymaj Jak dasz nieduży nastrzyk to im nie zaszkodzi a jeżeli planujesz peklować ok 10-14 to nastrzyknięcie możesz pominąć. Ja osobiście zawsze nastrzykuję bo są bardziej soczyste, oczywiście trzeba dobrze dobrać % solanki przeznaczonej do wstrzyknięcia w stosunku do solanki zalewowej ale o tym poczytaj sobie na forum. Wedze w temp 45st. Za wysoka temp. powierzchniowo ją za bardzo wysuszysz. Edytowane 22 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-700977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3108 Opublikowano 22 Marca 2021 Nastrzyk powoduje ,że masz peklowanie całego wyrobu od początku i żadne niespodzianki Cię nie spotkają. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-700978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3109 Opublikowano 22 Marca 2021 Nastrzyk powoduje ,że masz peklowanie całego wyrobu od początku i żadne niespodzianki Cię nie spotkają. :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-700979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3110 Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) Jest dużo nateriału na ten temat. Ja proponuję jak wrócą kursy podstawowe w SDM, wziąć w nim udział, tyle wiedzy co przez te cenne trzy dni się człowiek nauczy tego nie da się wyczytać. P.S. Nie mam na myśli podstaw bo większość uczestników biorących udział w kursie te podstawy zna. Edytowane 22 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-700997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3111 Opublikowano 23 Marca 2021 Wszyscy wszystko wiedzą ale tylko w zamkniętym gronie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3112 Opublikowano 23 Marca 2021 Wszyscy wszystko wiedzą ale tylko w zamkniętym gronie. A o co chcesz zapytać?Nie krępuj się, pytaj.To jest odpowiedni dział na "pierwsze pytania" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3113 Opublikowano 23 Marca 2021 Nie krępuj się, pytaj. Takie może dziwne pytanie, czy kiełbasa na soli po uwędzeniu i sparzeniu będzie jadalna po tygodniu przechowywania w lodówce?W sobotę będę robił białą kiełbasę i wędził wędzonki. I tak sobie pomyślałem, czy nie uwędzić białej kiełbasy do tradycyjnego koszyczka? Z lenistwa nie chce mi się peklować mięsa na 2 kiełbaski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3114 Opublikowano 24 Marca 2021 Uwędzić i sparzyć możesz, tylko to już nie będzie biała. Tydzień w lodówce wytrzyma. A białą po sparzeniu można zamrozić, i wytrzyma wtedy więcej niż tydzień. Podobnie z tą białą wędzoną. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3115 Opublikowano 25 Marca 2021 Z lenistwa nie chce mi się peklować mięsa na 2 kiełbaski. A jaka jest skala Twojego lenistwa? Znaczy, dasz radę dojść do busów? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3116 Opublikowano 25 Marca 2021 A jaka jest skala Twojego lenistwa? Napisałem 2 kiełbaski do tradycyjnej wędzonki. Ilość farszu to tyle ile zostaje w lejku i kolanku nadziewarki, stąd moje pytanie.4 Znaczy, dasz radę dojść do busów? Tego dowcipu nie zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3117 Opublikowano 25 Marca 2021 Uwędzić i sparzyć możesz, tylko to już nie będzie biała. Tydzień w lodówce wytrzyma. A białą po sparzeniu można zamrozić, i wytrzyma wtedy więcej niż tydzień. Podobnie z tą białą wędzoną.Tak... A co sprawi, że przestanie być biała? Zapekluje ją parzenie czy pełnia?Teoretycznie może ją "wybarwić" odpowiednie i długie wędzenie ale w dalszym ciągu będzie biała tyle że wędzona... Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3118 Opublikowano 25 Marca 2021 Tego dowcipu nie zrozumiałem. priv Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3119 Opublikowano 25 Marca 2021 Tak... A co sprawi, że przestanie być biała? Zapekluje ją parzenie czy pełnia? Teoretycznie może ją "wybarwić" odpowiednie i długie wędzenie ale w dalszym ciągu będzie biała tyle że wędzona... tlenku węgla raczej się nie spodziewam w dymie. Hm...Tlenek węgla zawarty w dymie pięknie wybarwia kiełbasy nie-peklowane, na samej soli.Czasami nie ma nawet szarego oczka Piszę o kiełbasach wiejskich, robionych w Małopolsce.Spróbuj proszę podwędzić białą kiełbasę i zobaczymy, co z tego wyjdzie Mnie możesz nie uwierzyć, EAnna chyba jest wiarygodna? Po wędzeniu kiełbasa biała z wierzchu będzie żółta, albo brązowa, w środku będzie po prostu bura, jak każdy wyrób robiony na soli i obrobiony termicznie. Zdecyduj się, czy ze mną rozmawiasz, czy nie, bo układ, w którym ja mam o tobie nie wspominać, a w drugą stronę hulaj dusza jest nie do przyjęcia. Nie mam nic przeciwko ostrej dyskusji, natomiast nie widzę żadnego powodu, by rozmawiać o rozmówcach. Bądź łaskaw więcej publicznie nie dokonywać pogłębionych analiz mojego paskudnego jestestwa jak nie chcesz poczytać moich odpowiedzi. Tu rozmawiamy o wędzeniu i okolicach, a nie o Mikim czy Rogerze. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3120 Opublikowano 25 Marca 2021 A białą po sparzeniu można zamrozić, Ja bym mroził przed parzeniem Jest wiele przepisów na kiełbasy na soli "parzone/pieczone wędzone" np. Pradziada czy Przysmak Mnicha, ale to już chyba daleko do "białej" (która z definicji powinna być tylko parzona/pieczona) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3121 Opublikowano 25 Marca 2021 Na długotrwałym przechowywaniu nietrwałych wędlin nie bardzo się znam, bo one są nietrwałe w wielu wymiarach Dokładnie o to mi chodziło, jak pisałem, że to nie będzie już biała Jest wiele przepisów na kiełbasy na soli "parzone/pieczone wędzone" np. Pradziada czy Przysmak Mnicha, ale to już chyba daleko do "białej" (która z definicji powinna być tylko parzona/pieczona) Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3122 Opublikowano 26 Marca 2021 MIKI tak jak napisal kolega wyzej lepiej mrozić przed parzeniem. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrasz Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3123 Opublikowano 26 Marca 2021 Miałbym takie nietypowe pytanie. Ponoć nie ma głupich pytań... to się zaraz okaże Właśnie przygotowałem polędwice do peklowania i pozostały mi warkocze i mizdry z małą ilością mięsa (jeszcze nie umiem idealnie pozbyć się samej mizdry). Abstrahując od tego czy w ogóle powinienem ściągać mizdrę mam pytanie - czy mizdrę z małą ilością mięsa i te warkocze mogę potraktować jako wieprzowinę kl III, np jako dodatek do golonki, przy robieniu kiełbasy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3124 Opublikowano 26 Marca 2021 Odpowiedni i ostry nóż i mizdra nie ma szans A osobiście to mizdrę traktuje jako odpad ,i idzie w kosz. Warkocze jak najbardziej do przerobu różnego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3125 Opublikowano 26 Marca 2021 Ja mizdrę mielę na sitku 2-3 (przynajmniej dwukrotnie) i dodaję do wędlin. Te warkocze możesz mielić na sitku 4-5.Mizdrę aby lepiej się rozdrabniała warto z godzinkę potrzymać w zamrażalce aby się pod-mroziła (pilnować aby nie zamarzła na kość) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.