Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Czy ma ktoś jakieś doświadczenie z ociekaniem  w lodówkach typu "No Frost".  W dzisiejszej dobie bardzo popularne są lodówki typu no frost które działają troszeczkę inaczej jak typowe lodówki, przez przepływ powietrza w takiej lodówce żywność która nie jest zabezpieczona bardzo szybko wysycha. W związku z powyższym mam pytanie czy zostawiając mięso do ociekania na noc w takiej lodówce w temperaturze 4 - 6 stopni mięso czy kiełbasa nie wyschną za bardzo. Może ma ktoś jakieś doświadczenie i podzieli się opinią w tym temacie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-699201
Udostępnij na innych stronach

Lodówki mają różne strefy osuszania (szuflady), a poza tym mięso wstawia się zakryte / w pojemniku do lodówki, wtedy No Frost nie ma żadnego wplywu.

 

PS

Funkcja No Frost dotyczy parownika, on nie ma zamarzać, dlatego jest obieg powietrza.
Tak naprawdę zamarza, a jak agregat się wyłącza, to znowu odmarza, część wody kapie do rynienki ściekowej, a druga część odparowuje z powrotem do lodowki.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-699202
Udostępnij na innych stronach

Lodówki mają różne strefy osuszania (szuflady), a poza tym mięso wstawia się zakryte / w pojemniku do lodówki, wtedy No Frost nie ma żadnego wplywu.

I o to mi właśnie chodziło. Najczęściej szuflady o których mowa nie są zbyt pojemne a chodziło mi o pozostawienie mięsa położonego na kratce na normalnej półce bez przykrycia. Wadą lodówek no frost jest właśnie to że żywność pozostawiona poza szufladą bez żadnego zabezpieczenia bardzo szybko wysycha.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-699229
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja pekluje mięso zgodnie z tabelą, zazwyczaj 6 dni. Zawsze robiłem polędwiczki pryz okazji innych wędlin, więc jak miałem że 3 sztuki to już też je nastzykiwalem.

Teraz planuje wędzić tylko same polędwiczki więc trochę ich będzie więc zastanawiam się czy to obowiązkowe bo są dość cienkie(nie to co gruby schab/szynka itp).

Wedze w temp 45st.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-700974
Udostępnij na innych stronach

Ja pekluje mięso zgodnie z tabelą,

 

Tego się trzymaj :yes::thumbsup: Jak dasz nieduży nastrzyk to im nie zaszkodzi a jeżeli planujesz peklować ok 10-14 to nastrzyknięcie możesz pominąć. Ja osobiście zawsze nastrzykuję bo są bardziej soczyste, oczywiście trzeba dobrze dobrać % solanki przeznaczonej do wstrzyknięcia w stosunku do solanki zalewowej ale o tym poczytaj sobie na forum.  

 

 

 

Wedze w temp 45st.

 

Za wysoka temp. powierzchniowo ją za bardzo wysuszysz.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-700977
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk powoduje ,że masz peklowanie całego wyrobu od początku i żadne niespodzianki Cię nie spotkają.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-700978
Udostępnij na innych stronach

Jest dużo nateriału na ten temat.

 

Ja proponuję jak wrócą kursy podstawowe w SDM, wziąć w nim udział, tyle wiedzy co przez te cenne trzy dni się człowiek nauczy tego nie da się wyczytać.

 

P.S. Nie mam na myśli podstaw bo większość uczestników biorących udział w kursie te podstawy zna. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-700997
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszyscy wszystko wiedzą ale tylko w zamkniętym gronie.

A o co chcesz zapytać?

Nie krępuj się, pytaj.

To jest odpowiedni dział na "pierwsze pytania" :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701137
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie krępuj się, pytaj.
 

Takie może dziwne pytanie, czy kiełbasa na soli po uwędzeniu i sparzeniu będzie jadalna po tygodniu przechowywania w lodówce?

W sobotę będę robił białą kiełbasę i wędził wędzonki. I tak sobie pomyślałem, czy nie uwędzić białej kiełbasy do tradycyjnego koszyczka? Z lenistwa nie chce mi się peklować mięsa na 2 kiełbaski. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701153
Udostępnij na innych stronach

Uwędzić i sparzyć możesz, tylko to już nie będzie biała. Tydzień w lodówce wytrzyma. A białą po sparzeniu można zamrozić, i wytrzyma wtedy więcej niż tydzień. Podobnie z tą białą wędzoną. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701226
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z lenistwa nie chce mi się peklować mięsa na 2 kiełbaski.

A jaka jest skala Twojego lenistwa? :D

Znaczy, dasz radę dojść do busów? ;) 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701362
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jaka jest skala Twojego lenistwa?
 

Napisałem 2 kiełbaski do tradycyjnej wędzonki. Ilość farszu to tyle ile zostaje w lejku i kolanku nadziewarki, stąd moje pytanie.4

 

Znaczy, dasz radę dojść do busów?

Tego dowcipu nie zrozumiałem.  :no:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701426
Udostępnij na innych stronach

Uwędzić i sparzyć możesz, tylko to już nie będzie biała. Tydzień w lodówce wytrzyma. A białą po sparzeniu można zamrozić, i wytrzyma wtedy więcej niż tydzień. Podobnie z tą białą wędzoną.

Tak... A co sprawi, że przestanie być biała? Zapekluje ją parzenie czy pełnia?

Teoretycznie może ją "wybarwić" odpowiednie i długie wędzenie ale w dalszym ciągu będzie biała tyle że wędzona...

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701431
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tego dowcipu nie zrozumiałem. :no:

priv

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701434
Udostępnij na innych stronach

Tak... A co sprawi, że przestanie być biała? Zapekluje ją parzenie czy pełnia? Teoretycznie może ją "wybarwić" odpowiednie i długie wędzenie ale w dalszym ciągu będzie biała tyle że wędzona...

 

 

 

 

 

tlenku węgla raczej się nie spodziewam w dymie.   

Hm...Tlenek węgla zawarty w dymie pięknie wybarwia kiełbasy nie-peklowane, na samej soli.

Czasami nie ma nawet szarego oczka   :thumbsup:

Piszę o kiełbasach wiejskich, robionych w Małopolsce.

Spróbuj proszę podwędzić białą kiełbasę i zobaczymy, co z tego wyjdzie   :)

 

 

Mnie możesz nie uwierzyć, EAnna chyba jest wiarygodna? Po wędzeniu kiełbasa biała z wierzchu będzie żółta, albo brązowa, w środku będzie po prostu bura, jak każdy wyrób robiony na soli i obrobiony termicznie.  

 

Zdecyduj się, czy ze mną rozmawiasz, czy nie, bo układ, w którym ja mam o tobie nie wspominać, a w drugą stronę hulaj dusza jest nie do przyjęcia. Nie mam nic przeciwko ostrej dyskusji, natomiast nie widzę żadnego powodu, by rozmawiać o rozmówcach. Bądź łaskaw więcej publicznie nie dokonywać pogłębionych analiz mojego paskudnego jestestwa jak nie chcesz poczytać moich odpowiedzi. Tu rozmawiamy o wędzeniu i okolicach, a nie o Mikim czy Rogerze. 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701443
Udostępnij na innych stronach

 

 

A białą po sparzeniu można zamrozić,

Ja bym mroził przed parzeniem ;)

 

Jest wiele przepisów na kiełbasy na soli "parzone/pieczone wędzone" np. Pradziada czy Przysmak Mnicha, ale to już chyba daleko do "białej" (która z definicji powinna być tylko parzona/pieczona)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701445
Udostępnij na innych stronach

Na długotrwałym przechowywaniu nietrwałych wędlin nie bardzo się znam, bo one są nietrwałe w wielu wymiarach ;)

 

Dokładnie o to mi chodziło, jak pisałem, że to nie będzie już biała :)

 

 

 

Jest wiele przepisów na kiełbasy na soli "parzone/pieczone wędzone" np. Pradziada czy Przysmak Mnicha, ale to już chyba daleko do "białej" (która z definicji powinna być tylko parzona/pieczona)
 

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701449
Udostępnij na innych stronach

Miałbym takie nietypowe pytanie. Ponoć nie ma głupich pytań... to się zaraz okaże ;)  Właśnie przygotowałem polędwice do peklowania i pozostały mi warkocze i mizdry z małą ilością mięsa (jeszcze nie umiem idealnie pozbyć się samej mizdry). Abstrahując od tego czy w ogóle powinienem ściągać mizdrę mam pytanie - czy mizdrę z małą ilością mięsa i te warkocze mogę potraktować jako wieprzowinę kl III, np jako dodatek do golonki, przy robieniu kiełbasy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701488
Udostępnij na innych stronach

Ja mizdrę mielę na sitku 2-3 (przynajmniej dwukrotnie) i dodaję do wędlin. Te warkocze możesz mielić na sitku 4-5.

Mizdrę aby lepiej się rozdrabniała warto z godzinkę potrzymać w zamrażalce aby się pod-mroziła (pilnować aby nie zamarzła na kość)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/125/#findComment-701491
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.