EAnna Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2826 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Bo mają być szare Jak zastosujesz kamienną sól kłodawską do przetworów (nie jodowaną), to kiełbaski wyjdą różowe.Ten sam efekt dają niektóre sole morskie.Zawierają bowiem domieszki azotanów oraz soli innych metali. A gdybyś jeszcze taką kiełbaskę podwędził to może nawet wyjść wybarwiona na całym przekroju lub z tzw. oczkiem.Peklosól daje się głównie dla zabezpieczenia bakteriologicznego.Dodaje się też do tłuszczu wędlin długodojrzewających, gdyż zapobiega ich jełczeniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-615473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2827 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Nastawiam 8,5kg szynek do peklowania 5 dniowego. Jeśli okazało by się że wędzenie odbędzie się dopiero w 6-7 dniu od rozpoczęcia peklowania to co należy zrobić? Wyciągnąć z zalewy i trzymać dwie/trzy doby pod przykryciem w nieogrzewanym garażu ? Temperatury idealne do tego typu celów.Chcę wędzić wszystko razem ale nie pomieszczę 8,5kg szynek i 20kg mięsa na kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-616106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2828 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Możesz tak zrobić ,zalecana temp 4-6 st. ,szynki najlepiej, żeby leżały na kratce, przed wędzeniem powieś na normalne ociekanie i ogrzanie produktu, nie wstawiaj je zimne do wędzarni. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-616112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2829 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Pomyliłem dni peklowania. Miałem wczoraj wyciągnąć a zrobiłem to teraz... Moczyć w zimnej wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-617181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2830 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Nie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-617182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek42 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2831 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Pozdrawiam Wszystkich serdecznie ! Mam pytanie do forumowiczów - czy kolejność mieszania miesa do kiełbasy jest ważna? tzn. chodzi mi czy najpierw mieszamy mięso pomielone na grubych oczkach i dododajemy pomielone na mniejszych oczkach ,czy robimy to odwrotnie. Za zainteresowanie i podpowiedzi z góry dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-617772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2832 Opublikowano 17 Grudnia 2018 czy kolejność mieszania miesa do kiełbasy jest ważna? Jeżeli masz takowe to tak ... ja na początku mieszam np czosnek z klasą III do wyraźnej kleistości następnie dodaję to do klasy I i mieszam razem . Po wymieszaniu dokładam do klasy II i mieszamy do odpowiedniej kleistości . Na końcu dodaję podgardle względnie jak jest to słoninę . Czyli w uproszczeniu od chudego do tłustego Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-617777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2833 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Ja robię odwrotnie. Mieszam I potem dodaję II i dalej mieszam a na końcu III wymieszaną oddzielnie z przyprawami. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-617818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2834 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Takie pytanko. Jeżeli w przepisie jest podany dodatek 0.3 g suszonej cebuli, to ile trzeba zamiennie dodać cebuli świeżej?Przy czosnku suszonym/granulowanym, stosunek do czosnku świeżego, jak słyszałem ma wynosić 1 : 4. Czy przy cebuli jest tak samo? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-619775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2835 Opublikowano 6 Stycznia 2019 @Todek, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5496-czosnek-przeliczenia/?p=156301 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-619781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2836 Opublikowano 6 Stycznia 2019 @Todek, https://wedlinydomow...zenia/?p=156301I wszystko jasne. O to mi chodziło. Dzięki. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-619784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2837 Opublikowano 16 Stycznia 2019 To chyba ostatnie z serii pytań w ramach przygotowania kiełbasy. Czy wodę można zastąpić wywarem z kości od golonki? Gdzieś (Nie pamiętam już gdzie) wyczytałem, że poprawia to smak i ewentualnie tworzy galaretkę w kiełbasie (nie widziałem cienkiej z galaretką, ale ok). W Waszych przepisach zawsze jest woda i stąd pytanie. Można dodać wywar, czy tylko i wyłącznie woda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2838 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Ja dodaje wywaru jak mam, a do kruchej z galaretka to prawie obowiązkowo. W słoiki jak robię to podobnie daje wywaru z golonek lub skórek, dla mnie poprawia smak. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2839 Opublikowano 16 Stycznia 2019 To chyba ostatnie z serii pytań w ramach przygotowania kiełbasy. Czy wodę można zastąpić wywarem z kości od golonki? Gdzieś (Nie pamiętam już gdzie) wyczytałem, że poprawia to smak i ewentualnie tworzy galaretkę w kiełbasie (nie widziałem cienkiej z galaretką, ale ok). W Waszych przepisach zawsze jest woda i stąd pytanie. Można dodać wywar, czy tylko i wyłącznie woda?Robiąc pierwszy raz kiełbasę i odstępując od przepisu narażasz się na niepowodzenie. Jeżeli chcesz wyrób według sprawdzonego przepisu postępuj wg niego. Nie twierdzę jednak że jak dasz wywar to się nie uda. Niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2840 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Najwyżej wyjdzie "nieprzepisowa" Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2841 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Najwyżej wyjdzie "nieprzepisowa" ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2842 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Czy wodę można zastąpić wywarem z kości od golonki? Możesz dodać wywar tylko musisz się liczyć z tym ,że smak tej kiełbasy będzie inny niż oryginału.Czy lepszy ,czy gorszy to już sam musisz ocenić.Większość wiejskich kiełbas robiona jest z dodatkiem wywaru a nie wody.Jeszcze jedna rzecz.Jeśli chcesz kiełbasę kruchą to dodajemy wywar gorący.Jeśli nie to zimny.Jeśli kiełbasa ma być krucha z galaretką to dużo więcej gorącego wywar niż wody. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2843 Opublikowano 16 Stycznia 2019 I to jest odpowiedź. Dzięki arkadiusz ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2844 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Mój problem to karkówka z sarny.Ale od początku dostałem dość spory kawałek szyi z sarny(znajomy pozbył się problemu aja go mam) Ile mogłem odkroiłem mięsa ale została dość duża kość z kawałkami mięsa.Czy jest jakiś sposób na odzyskanie tego mięsa.Co można z tego zrobić proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2845 Opublikowano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Ugotować i obrać.Później dodać do pasztetu lub wątrobianki.A co chcesz zrobić z tym mięsem co go wyciąłeś.? Edytowane 16 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2846 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Myślałem o kiełbasie,czy to dobry pomysł mięso zamroziłem.A co do pasztetu czy mięso po ugotowaniu można zamrozić czy robić pasztet od razu A jak tak to może jakaś podpowiedż na jakim przepisie się podeprzeć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2847 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Możesz mięso po obraniu z kości zamrozić i potem użyć do pasztetu - mięso z sarny potraktuj jako "chudy" składnik . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2848 Opublikowano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Myślałem o kiełbasie,czy to dobry pomysł mięso zamroziłem.A co do pasztetu czy mięso po ugotowaniu można zamrozić czy robić pasztet od razu A jak tak to może jakaś podpowiedż na jakim przepisie się podeprzeć. Pozdrawiam.To dobrze że na kiełbasę bo jako mięso kulinarne nie bardzo się nadaje .Ja robię z tego mięsa z kości wątrobiankę.Przepis jest na stronie głównej lub dodaję do pasztetu.Przepis na mój pasztet dzikowo- wieprzowy znajdziesz w moim kąciku w dziale z dziczyzną https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/ Edytowane 17 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2849 Opublikowano 17 Stycznia 2019 bo jako mięso kulinarne nie bardzo się nadaje . Chyba, że upieczone w całości, po uprzednim zamarynowaniu i obłożeniu słoninką.Musi być wcześniej starannie obrane z błon. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2850 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Dziękuje za pomoc karkówka obrana z mięsa i zamrożona a ile tego było EAnna z taką kobietą jak TY nie przespałbym ani jednej nocy (pewnie robilibyśmy cały czas przy mięsie )Na forum mało się udzielam ale staram się być tu co dziennie a jeśli chodzi o dziiczyzne to jak chłopu trzeba tłumaczyć po woli. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.