Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Bo mają być szare

Jak zastosujesz kamienną sól kłodawską do przetworów (nie jodowaną), to kiełbaski wyjdą różowe.

Ten sam efekt dają niektóre sole morskie.

Zawierają bowiem domieszki azotanów oraz soli innych metali. 

A gdybyś jeszcze taką kiełbaskę podwędził to może nawet wyjść wybarwiona na całym przekroju lub z tzw. oczkiem.

Peklosól daje się głównie dla zabezpieczenia bakteriologicznego.

Dodaje się też do tłuszczu wędlin długodojrzewających, gdyż zapobiega ich jełczeniu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-615473
Udostępnij na innych stronach

Nastawiam 8,5kg szynek do peklowania 5 dniowego. Jeśli okazało by się że wędzenie odbędzie się dopiero w 6-7 dniu od rozpoczęcia peklowania to co należy zrobić? Wyciągnąć z zalewy i trzymać dwie/trzy doby pod przykryciem w nieogrzewanym garażu ? Temperatury idealne do tego typu celów.

Chcę wędzić wszystko razem  ale nie pomieszczę 8,5kg szynek i 20kg mięsa na kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-616106
Udostępnij na innych stronach

Możesz tak zrobić ,zalecana temp 4-6 st. ,szynki najlepiej, żeby leżały na  kratce, przed wędzeniem powieś na normalne ociekanie i ogrzanie produktu, nie wstawiaj je zimne do wędzarni.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-616112
Udostępnij na innych stronach

Nie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-617182
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie !

 

Mam pytanie do forumowiczów - czy kolejność mieszania miesa do kiełbasy jest ważna? tzn. chodzi mi czy najpierw mieszamy mięso pomielone na grubych oczkach i dododajemy pomielone na mniejszych oczkach ,czy robimy to odwrotnie. Za zainteresowanie   i podpowiedzi z góry dziekuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-617772
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy kolejność mieszania miesa do kiełbasy jest ważna?

 

 

Jeżeli masz takowe to tak ... ja na początku mieszam np czosnek z klasą III do wyraźnej kleistości następnie dodaję to do klasy I i mieszam razem .  Po wymieszaniu dokładam do klasy II  i mieszamy do odpowiedniej kleistości . Na końcu dodaję podgardle względnie jak jest to słoninę . Czyli w uproszczeniu od chudego do tłustego :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-617777
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Takie pytanko. Jeżeli w przepisie jest podany dodatek 0.3 g suszonej cebuli, to ile trzeba zamiennie dodać cebuli świeżej?

Przy czosnku suszonym/granulowanym, stosunek do czosnku świeżego, jak słyszałem ma wynosić 1 : 4. Czy przy cebuli jest tak samo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-619775
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
To chyba ostatnie z serii pytań w ramach przygotowania kiełbasy. Czy wodę można zastąpić wywarem z kości od golonki? Gdzieś (Nie pamiętam już gdzie) wyczytałem, że poprawia to smak i ewentualnie tworzy galaretkę w kiełbasie (nie widziałem cienkiej z galaretką, ale ok). W Waszych przepisach zawsze jest woda i stąd pytanie. Można dodać wywar, czy tylko i wyłącznie woda?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620866
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaje wywaru jak mam, a do kruchej z galaretka to prawie obowiązkowo. W słoiki jak robię to podobnie daje wywaru z golonek lub skórek, dla mnie poprawia smak.

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620867
Udostępnij na innych stronach

To chyba ostatnie z serii pytań w ramach przygotowania kiełbasy. Czy wodę można zastąpić wywarem z kości od golonki? Gdzieś (Nie pamiętam już gdzie) wyczytałem, że poprawia to smak i ewentualnie tworzy galaretkę w kiełbasie (nie widziałem cienkiej z galaretką, ale ok). W Waszych przepisach zawsze jest woda i stąd pytanie. Można dodać wywar, czy tylko i wyłącznie woda?

Robiąc pierwszy raz kiełbasę i odstępując od przepisu narażasz się na niepowodzenie. Jeżeli chcesz wyrób według sprawdzonego przepisu postępuj wg niego.

Nie twierdzę jednak że jak dasz wywar to się nie uda. Niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony. Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620869
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy wodę można zastąpić wywarem z kości od golonki?
 

 

Możesz  dodać wywar tylko musisz się liczyć z tym ,że smak tej kiełbasy będzie inny niż oryginału.Czy lepszy ,czy gorszy to już sam musisz ocenić.Większość wiejskich kiełbas robiona jest z dodatkiem wywaru a nie wody.Jeszcze jedna rzecz.Jeśli chcesz kiełbasę kruchą to dodajemy wywar gorący.Jeśli nie to zimny.Jeśli kiełbasa ma być krucha z galaretką to dużo więcej gorącego wywar niż wody.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620880
Udostępnij na innych stronach

Mój problem to karkówka z sarny.Ale od początku dostałem dość spory kawałek szyi z sarny(znajomy pozbył się problemu aja go mam) Ile mogłem odkroiłem mięsa ale została dość duża kość z  kawałkami mięsa.Czy jest jakiś sposób na odzyskanie tego mięsa.Co można z tego zrobić proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620887
Udostępnij na innych stronach

Ugotować i obrać.Później dodać do pasztetu lub wątrobianki.

A co chcesz zrobić z tym mięsem co go wyciąłeś.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620888
Udostępnij na innych stronach

Myślałem o kiełbasie,czy to dobry pomysł mięso zamroziłem.A co do pasztetu czy mięso po ugotowaniu można zamrozić czy robić pasztet od razu A jak tak to może jakaś podpowiedż  na jakim przepisie się podeprzeć. :mellow: Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620893
Udostępnij na innych stronach

Możesz mięso po obraniu z kości  zamrozić  i potem użyć do pasztetu - mięso z sarny potraktuj jako  "chudy" składnik .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620894
Udostępnij na innych stronach

Myślałem o kiełbasie,czy to dobry pomysł mięso zamroziłem.A co do pasztetu czy mięso po ugotowaniu można zamrozić czy robić pasztet od razu A jak tak to może jakaś podpowiedż  na jakim przepisie się podeprzeć. :mellow: Pozdrawiam.

To dobrze że na kiełbasę bo  jako mięso kulinarne nie bardzo się nadaje .Ja robię z tego mięsa z kości wątrobiankę.Przepis  jest na stronie głównej lub dodaję do pasztetu.Przepis na mój pasztet dzikowo- wieprzowy znajdziesz w moim kąciku w dziale z dziczyzną 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620898
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo  jako mięso kulinarne nie bardzo się nadaje .

Chyba, że upieczone w całości, po uprzednim zamarynowaniu i obłożeniu słoninką.

Musi być wcześniej starannie obrane z błon. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620900
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za pomoc karkówka obrana z mięsa i zamrożona a ile tego było :angel: EAnna  z taką kobietą jak TY  nie przespałbym ani jednej nocy (pewnie robilibyśmy cały czas przy mięsie :))Na forum  mało się udzielam ale staram się być tu co dziennie a jeśli chodzi o dziiczyzne  to jak chłopu trzeba tłumaczyć po woli. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/114/#findComment-620969
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.