Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Kiełbasa biała, to wyrób z nie-pekowanego mięsa, czyli na samej soli.

Czy zmiana na peklosól wpłynie na smak? Dotychczas wszystkie wyroby robiłem na peklosoli i mam psychiczną obawę przed użyciem soli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-628909
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy zmiana na peklosól wpłynie na smak?

 

Trochę na pewno tak.Będzie tak zwany smak peklowniczy, którego solone mięso nie ma.Ja swoją a'la białą robię na samej peklosoli.Nie jest to klasyczna biała, ale u mnie tak wolą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-628910
Udostępnij na innych stronach

 

 

do  peklosoli  też dodają antyzbrylacz ,żelazocyjanek potasu.

Wiem o tym.

Dlatego zasugerowałam użycie soli kamiennej bez antyzbrylacza. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-628912
Udostępnij na innych stronach

 

 

EANNO,,do peklosoli też dodają antyzbrylacz ,żelazocyjanek potasu.Czyli głupota ludzka nie zna granic.

 

 

Ja pamiętam jeszcze jak w masarniach była p.sól bez antyzbrylacza .  Było to trochę upierdliwe ,  bo  p.sól nie była sypka i przed dodaniem do mięs lub farszu należało doprowadzić ją do stanu sypkości . :D 

 

U nas w domu używamy tylko soli kamiennej nie jodowanej a peklo - sól  , niestety taką jaka jest .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-628913
Udostępnij na innych stronach

Ja sam produkowałem peklosól. Czysty nitryt (ilości kontrolowane przez IW) rozpuszczało się w gorącej wodzie i dodawało do czystej soli. Po wymieszaniu peklosól była taka lekko wilgotna, ale nigdy nie zbrylona. Każdy kto to robił wie że w ciągu kilku sekund gorąca woda pod wpływem nitrytu robi się zimna. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-628965
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Koledzy i Koleżanki planuje zakup wędzarni do ogródka działkowego, możecie mi coś doradzić, tylko żeby cena nie zawaliła mnie z nóg,dodam że chciałbym też wędzic zimą
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631070
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631078
Udostępnij na innych stronach

A czy w beczce można też wędzic zimą???

Tylko trzeba ją ocieplić, bo będzie problem z utrzymaniem temperatury.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631346
Udostępnij na innych stronach

 

A czy w beczce można też wędzic zimą???

Tylko trzeba ją ocieplić, bo będzie problem z utrzymaniem temperatury.

 

No co Ty.Miałeś kiedyś wędzarnię z beczki bo ja miałem  trzy i żadna nie była ocieplona a wędzarnia miała do tego 1,5 m kanału.

 

A czy w beczce można też wędzic zimą???

Śmialo jak wyżej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631353
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że nie miałem Arkadiuszu.

Tylko ty masz, miałeś i będziesz miał wszystko.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631361
Udostępnij na innych stronach

To trzeba ocieplać czy niet

Nie trzeba , ale jak ocieplisz to będziesz miał ocieploną i to nie zaszkodzi bo np. spalisz mniej drewna.

 

 

 

Oczywiście że nie miałem Arkadiuszu. Tylko ty masz, miałeś i będziesz miał wszystko.

 

Na głupawe dyskusje to nie mam czasu ani chęci

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631363
Udostępnij na innych stronach

To nie zaczynaj.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631365
Udostępnij na innych stronach

gdzie znajdę jak wędzarnia z beczki powinna być wykonana i palenisko pod nią?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-byc-szpetna/?hl=beczka

Ta akurat jest docieplona,ale nie ma obowiązku.W nieocieplonej też się dobrze wędzi

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631379
Udostępnij na innych stronach

To trzeba ocieplać czy niet ?????gdzie znajdę jak wędzarnia z beczki powinna być wykonana i palenisko pod nią?

Wiesz ..Arkadiusz to taki forumowy Chuck Norris. On w zimie, przy minus nastu wstaje, mówi będę wędził i lody oraz zima ustępują. Robi się ciepło, wręcz gorąco i ocieplenie beczki staje się zbyteczne.

 

Ale my, zwykle żuczki takiej mocy nie mamy jak Norris i czy się podoba czy nie, podmuch zimnego wiatru potrafi obniżyć temperaturę w beczce i o naście stopni.

Taki nagły spadek, to początek możliwego wystąpienia kwasu na wędlinie.

 

Przerabiałem ten temat, dlatego napisałem że warto ocieplić beczkę.

 

Norris nie wie co to kwas, kwas się go boi.????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631381
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam

Prosiłbym o poradę odnośnie pierwszego wędzenia, w moim nowym wędzarniku.

 

Wczoraj go wygrzałem po raz pierwszy , w temperaturze 50-80 stopni (sprawdzałem też możliwości na zimniejsze dni), a w najbliższych dniach mam zamiar wykonać pierwsze wędzenie.

 

Chciałbym zapytać zanim coś zepsuję, albo raczej opisać co zamierzam  zrobić i jeżeli ktoś z większym doświadczeniem byłby uprzejmy mi  napisać co zrobić lepiej inaczej, byłym wdzięczny.

 

W założeniu mam zamiar uwędzić jednocześnie kilka ryb, pstrągi lub łososie, w zasadzie jeszcze ryby nie mam, oraz boczek i żeberka które jeszcze czekają w zamrażarce.

 

Ryby mam zamiar wsadzić do solanki na 12 godzin, natomiast boczek i żeberka natrzeć solą i przyprawami na 24 godziny.

 

Po osuszeniu ryby włożyć do komory na około 2,5 godziny boczek i żeberka na 3-4 godzin (temperatura 50-55 stopni).

 

Mam jednak pewne wątpliwości czy ryby można wędzić razem z mięsem wieprzowym, oraz jak przygotować boczek. Mogę uwędzić duży kawałek w całości, czy powinienem go pociąć na plasty?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-637350
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie ryb:

solanka: 1kg soli niejodowanej na 10l wody przez 2 doby, oczywiście ilość solanki dobierz do ilości ryb.

Następnie wyjmujesz z solanki, płuczesz w bieżącej wodzie, ociekanie i suszenie, jeżeli trzeba można przetrzeć papierowym ręcznikiem. Osuszanie w wędzarni, ok 30 min w temp. 45C, następnie wędzenie w temp. 55C do uzyskania koloru, nigdy na czas. Ostatni etap to podpiekanie, 85C przez 20-30 min.

 

Boczek i żeberka zostawiam bardziej doświadczonym, jeżeli proces będzie tożsamy możesz wędzić razem.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-637356
Udostępnij na innych stronach

 

 

u mnie w 10% solance nocka  w lodówce - i jest akurat - przy 2 dobach za słone 

 

:thumbsup:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-637365
Udostępnij na innych stronach

 

przez 2 doby
?? jesteś pewien? u mnie w 10% solance nocka  w lodówce - i jest akurat - przy 2 dobach za słone 

 

Tak, jestem pewien. Ważne aby użyć soli niejodowanej dlatego w moim poście z wczoraj wytłuściłem to słowo.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-637419
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ważne aby użyć soli niejodowanej
Do solanek typu ryby - drób do pieczenia , warzywa używam tylko kamienną niejodowaną - Twój gust =Twój smak =Twoje zdrowie . Napisałem tak jak robię ( i słoność jest na poziomie 18g/kg do kiełbasy).I koledze który nie wie na dzień dobry też tak radzę - dosolić nawet na kanapce jest łatwiej niż odsolić.  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-637425
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.