Silton Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2876 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Kiełbasa biała, to wyrób z nie-pekowanego mięsa, czyli na samej soli. Czy zmiana na peklosól wpłynie na smak? Dotychczas wszystkie wyroby robiłem na peklosoli i mam psychiczną obawę przed użyciem soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-628909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2877 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Czy zmiana na peklosól wpłynie na smak? Trochę na pewno tak.Będzie tak zwany smak peklowniczy, którego solone mięso nie ma.Ja swoją a'la białą robię na samej peklosoli.Nie jest to klasyczna biała, ale u mnie tak wolą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-628910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2878 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 EANNO,,do peklosoli też dodają antyzbrylacz ,żelazocyjanek potasu.Czyli głupota ludzka nie zna granic. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-628911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2879 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 do peklosoli też dodają antyzbrylacz ,żelazocyjanek potasu. Wiem o tym.Dlatego zasugerowałam użycie soli kamiennej bez antyzbrylacza. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-628912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2880 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 EANNO,,do peklosoli też dodają antyzbrylacz ,żelazocyjanek potasu.Czyli głupota ludzka nie zna granic. Ja pamiętam jeszcze jak w masarniach była p.sól bez antyzbrylacza . Było to trochę upierdliwe , bo p.sól nie była sypka i przed dodaniem do mięs lub farszu należało doprowadzić ją do stanu sypkości . U nas w domu używamy tylko soli kamiennej nie jodowanej a peklo - sól , niestety taką jaka jest . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-628913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2881 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Ja sam produkowałem peklosól. Czysty nitryt (ilości kontrolowane przez IW) rozpuszczało się w gorącej wodzie i dodawało do czystej soli. Po wymieszaniu peklosól była taka lekko wilgotna, ale nigdy nie zbrylona. Każdy kto to robił wie że w ciągu kilku sekund gorąca woda pod wpływem nitrytu robi się zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-628965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreep Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2882 Opublikowano 9 Maja 2019 Koledzy i Koleżanki planuje zakup wędzarni do ogródka działkowego, możecie mi coś doradzić, tylko żeby cena nie zawaliła mnie z nóg,dodam że chciałbym też wędzic zimą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2883 Opublikowano 9 Maja 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-być-szpetna/?hl=beczka Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreep Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2884 Opublikowano 13 Maja 2019 A czy w beczce można też wędzic zimą??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2885 Opublikowano 13 Maja 2019 Jasne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2886 Opublikowano 13 Maja 2019 Można bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2887 Opublikowano 13 Maja 2019 A czy w beczce można też wędzic zimą???Tylko trzeba ją ocieplić, bo będzie problem z utrzymaniem temperatury. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2888 Opublikowano 13 Maja 2019 A czy w beczce można też wędzic zimą???Tylko trzeba ją ocieplić, bo będzie problem z utrzymaniem temperatury. No co Ty.Miałeś kiedyś wędzarnię z beczki bo ja miałem trzy i żadna nie była ocieplona a wędzarnia miała do tego 1,5 m kanału. A czy w beczce można też wędzic zimą???Śmialo jak wyżej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreep Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2889 Opublikowano 13 Maja 2019 To trzeba ocieplać czy niet ?????gdzie znajdę jak wędzarnia z beczki powinna być wykonana i palenisko pod nią? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2890 Opublikowano 13 Maja 2019 Oczywiście że nie miałem Arkadiuszu.Tylko ty masz, miałeś i będziesz miał wszystko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2891 Opublikowano 13 Maja 2019 (edytowane) To trzeba ocieplać czy nietNie trzeba , ale jak ocieplisz to będziesz miał ocieploną i to nie zaszkodzi bo np. spalisz mniej drewna. Oczywiście że nie miałem Arkadiuszu. Tylko ty masz, miałeś i będziesz miał wszystko. Na głupawe dyskusje to nie mam czasu ani chęci Edytowane 13 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2892 Opublikowano 13 Maja 2019 To nie zaczynaj. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2893 Opublikowano 13 Maja 2019 (edytowane) gdzie znajdę jak wędzarnia z beczki powinna być wykonana i palenisko pod nią?https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5803-rogerowa-beka-dymu-beczka-nie-musi-byc-szpetna/?hl=beczkaTa akurat jest docieplona,ale nie ma obowiązku.W nieocieplonej też się dobrze wędzi Edytowane 13 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2894 Opublikowano 13 Maja 2019 To trzeba ocieplać czy niet ?????gdzie znajdę jak wędzarnia z beczki powinna być wykonana i palenisko pod nią?Wiesz ..Arkadiusz to taki forumowy Chuck Norris. On w zimie, przy minus nastu wstaje, mówi będę wędził i lody oraz zima ustępują. Robi się ciepło, wręcz gorąco i ocieplenie beczki staje się zbyteczne. Ale my, zwykle żuczki takiej mocy nie mamy jak Norris i czy się podoba czy nie, podmuch zimnego wiatru potrafi obniżyć temperaturę w beczce i o naście stopni.Taki nagły spadek, to początek możliwego wystąpienia kwasu na wędlinie. Przerabiałem ten temat, dlatego napisałem że warto ocieplić beczkę. Norris nie wie co to kwas, kwas się go boi.???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-631381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam_Max Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2895 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 WitamProsiłbym o poradę odnośnie pierwszego wędzenia, w moim nowym wędzarniku. Wczoraj go wygrzałem po raz pierwszy , w temperaturze 50-80 stopni (sprawdzałem też możliwości na zimniejsze dni), a w najbliższych dniach mam zamiar wykonać pierwsze wędzenie. Chciałbym zapytać zanim coś zepsuję, albo raczej opisać co zamierzam zrobić i jeżeli ktoś z większym doświadczeniem byłby uprzejmy mi napisać co zrobić lepiej inaczej, byłym wdzięczny. W założeniu mam zamiar uwędzić jednocześnie kilka ryb, pstrągi lub łososie, w zasadzie jeszcze ryby nie mam, oraz boczek i żeberka które jeszcze czekają w zamrażarce. Ryby mam zamiar wsadzić do solanki na 12 godzin, natomiast boczek i żeberka natrzeć solą i przyprawami na 24 godziny. Po osuszeniu ryby włożyć do komory na około 2,5 godziny boczek i żeberka na 3-4 godzin (temperatura 50-55 stopni). Mam jednak pewne wątpliwości czy ryby można wędzić razem z mięsem wieprzowym, oraz jak przygotować boczek. Mogę uwędzić duży kawałek w całości, czy powinienem go pociąć na plasty? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-637350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2896 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Odnośnie ryb:solanka: 1kg soli niejodowanej na 10l wody przez 2 doby, oczywiście ilość solanki dobierz do ilości ryb.Następnie wyjmujesz z solanki, płuczesz w bieżącej wodzie, ociekanie i suszenie, jeżeli trzeba można przetrzeć papierowym ręcznikiem. Osuszanie w wędzarni, ok 30 min w temp. 45C, następnie wędzenie w temp. 55C do uzyskania koloru, nigdy na czas. Ostatni etap to podpiekanie, 85C przez 20-30 min. Boczek i żeberka zostawiam bardziej doświadczonym, jeżeli proces będzie tożsamy możesz wędzić razem. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-637356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2897 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 przez 2 doby ?? jesteś pewien? u mnie w 10% solance nocka w lodówce - i jest akurat - przy 2 dobach za słone Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-637358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2898 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 u mnie w 10% solance nocka w lodówce - i jest akurat - przy 2 dobach za słone Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-637365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2899 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) przez 2 doby?? jesteś pewien? u mnie w 10% solance nocka w lodówce - i jest akurat - przy 2 dobach za słone Tak, jestem pewien. Ważne aby użyć soli niejodowanej dlatego w moim poście z wczoraj wytłuściłem to słowo. Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-637419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2900 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Ważne aby użyć soli niejodowanej Do solanek typu ryby - drób do pieczenia , warzywa używam tylko kamienną niejodowaną - Twój gust =Twój smak =Twoje zdrowie . Napisałem tak jak robię ( i słoność jest na poziomie 18g/kg do kiełbasy).I koledze który nie wie na dzień dobry też tak radzę - dosolić nawet na kanapce jest łatwiej niż odsolić. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/116/#findComment-637425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.