electra Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1376 Opublikowano 11 Listopada 2015 NIe tylko feta ,popularny w PL lazur ponoc dobry z Tokaj Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-455951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1377 Opublikowano 11 Listopada 2015 Wiesz Lazura -wszystkie rodzaje kupuję regularnie w Skalmierzycach nawet ich firmowy sos z bakaliami i z miodem jest na winie czerwonym Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-455956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1378 Opublikowano 11 Listopada 2015 wszystko rzecz gustu ,ja grochowke jem z musztarda Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-455964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1379 Opublikowano 11 Listopada 2015 To jak taki spor to dodam wam link nawet z obrazkami ze i biale i czerwone wino jest do serow, tylko w zaleznosci od rodzajuhttp://foodlovertour.com/2014/03/10/wine-cheese-pairing/ http://www.winemag.com/wine-and-cheese/Wrzuccie sobie na tlumacza, w koncu cos sie zrozumie, jesli nie czytacie po angielsku, http://colorfullyspain.com/blog/?p=125 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-455965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1380 Opublikowano 11 Listopada 2015 dokladnie Anno ,to zalezy zdecydowanie od typu sera Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-455968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1381 Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Ja tam lekko strawnych serów nie znam ... czytam po angielsku chyba lepiwj od kangura po francusku, niemiecku i rosyjsku wiecej nie trzeba Ale bawcie się Panie dobrze przy białym slodkim i serze PSNie zapomnijcie o Rapaholinie Tapniete z GT-I9500 Edytowane 11 Listopada 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-455974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1382 Opublikowano 11 Listopada 2015 Ja tam piję białe wytrawne do niektórych serów - słodkiego raczej nie ale we Francji nie byłam i spierać się nie zamierzam. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-455995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1383 Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) Zbliża się godzina “0”, godzina pierwszego wędzenia. DG działa jak lokomotywa, dobrze że pompka z regulacją. Wędzarnia na ukończeniu, pozostała tylko kosmetyka. Klamka zapadła – mięso zamówione.Po wędzeniu pochwalę się dokonaniami w swoim temacie, występują pierwsze symptomy paniki – niekontrolowane drżenie kolan. Planuje wędzenie w przyszłą niedziele, pozostaje na peklowanie 8 dnizamówiłem2 karkówki2 kulki2 łopatki bez kości1 boczekBiję się z myślami - czy w trakcie wędzenia dolne otwory wentylacyjne mają być otwarte, gdzieś ktoś wspominał że tak, bo DG może zaszaleć - mit czy prawda ? Nie wspomnę o stwierdzeniu “wędzić małym lub średnim dymem” bo to jest niewymierne i będę doświadczał po swojemu.Czy lepiej mały dym a dłużej, czy gęsty a krótko.- planuje połowę wyrobów zaparzyć, a połowę podpiec w wędzarni. Gdzieś czytałem że przy zaparzaniu tracimy zasolenie, a przy pieczeniu zasolenie wzrasta. Czy w związku z tym robić dwie różne solanki ?, czy jest to czysta teoria i zbagatelizować temat. Wolał bym nie przesolone wyrobyczas wędzenia też mnie dobija, są tak sprzeczne info na WB że ręce opadają od 1 do 5 h a nawet ktoś 12 h trzymał w wędzarni i nie było to wędzenie na zimno“jak wędzić Pani Premier, jak wędzić” chciało by się zapytać- Ociekanie wiem, po wyjęciu z solanki do ocieknięcia, suszenie arcyważna czynność do 3h – 40 C nie ma kłopotu, jest grzałka, ale osadzanie ? co to takiego. Czy to zwis prawidłowy wyrobów w wędzarni po ociekaniu a przed suszeniem ?- Czy po paru dniach, jak ktoś wspominał, solanka zrobi się mało ciekawa (ciemny kolor i mięso obślizgłe) należy ignorować, czy wymienić na taką samą solankę .(planuję 50/50 % - sól niejodowana/peklosól ) Edytowane 26 Listopada 2015 przez eMKa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-458784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1384 Opublikowano 26 Listopada 2015 ale osadzanie ? co to takiego. Osadza się kiełbasy Czy po paru dniach, jak ktoś wspominał, solanka zrobi się mało ciekawa (ciemny kolor i mięso obślizgłe) należy ignorować, czy wymienić na taką samą solankę .(planuję 50/50 % - sól niejodowana/peklosól ) Najlepiej postaraj sie zapewnić takie warunku by nic takiego Ci się nie przytrafiło - czyli temperatura w granicach 3-7 stC i bedzie dobrze . Pytanie jeszcze o jakim stężeniu zamierzasz zrobić solankę - ja robię ok 8,5 %. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-458792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1385 Opublikowano 26 Listopada 2015 (edytowane) .Czy lepiej mały dym a dłużej, Tak lepiej.Wędzarnia to nie lokomotywa.Do wędzenia wystarczy niewielka ilość dymu no i pamiętaj o prawidłowym ociekaniu i osuszaniu. Czy w związku z tym robić dwie różne solanki ? Robić dwie. czas wędzenia też mnie dobija, Nie wędzi się na czas tylko do uzyskanie odpowiedniego koloru bo każda przydomowa wędzarnia wędzi inaczej. suszenie arcyważna czynność do 3h – 40 C nie ma kłopotu Osusza się w tej samej temperaturze co wędzi czyli 45-55ºC ciemny kolor i mięso obślizgłe) Kolor się zmieni na ciemno czerwony, ale solanka nie może być śluzowata a mięso nie może być obślizłe.Wtedy należy mięso opłukać w zimnej bieżącej wodzie a solankę wymienić na nowa o tym samym stężeniu. Osadza się kiełbasy a nie wędzonki.Proces służy do wyrównania smaku i koloru w całym batonie. Edytowane 26 Listopada 2015 przez EAnna lit. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-458803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1386 Opublikowano 27 Listopada 2015 Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-458936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1387 Opublikowano 27 Listopada 2015 Nie wiem czy już o to pytałem, jak pytałem, to przepraszam, ale zapomniałem i pytam jeszcze raz.W recepturze z 16, na Kiełbasę żywiecką parzoną lub pieczoną, podsuszaną idą takie składniki:Wp. I 40 kgWp. II 20 kgWp. III 10 kgWoł. II 15 kgTł. tw. 15 kgA dalej jest napisane: " Wołowinę kl. II i wieprzowinę kl. III, kutruje się z dodatkiem 25% wody lub lodu".I moje pytanie. Ilość wody jest liczona od całości składników na kiełbasę, czy tylko od ilości woł. II i wp. III?Inaczej czy na 100 kg mięsa należałoby dodać 25 litrów wody, czy tylko 6.25 litra? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-458945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1388 Opublikowano 27 Listopada 2015 " Wołowinę kl. II i wieprzowinę kl. III, kutruje się z dodatkiem 25% wody lub lodu". tak jak jest napisane czy tylko 6.25 litra? Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-458961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1389 Opublikowano 27 Listopada 2015 No tak myślałem, bo 25 litrów wody, to jakoś tak baaaaaaaardzo dużo. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-458974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1390 Opublikowano 30 Listopada 2015 Dzisiaj robiłem "chłopską Szczepana" już nabita, jutro wędzenie. Teraz podczas przeglądania naszego Forum, przypomniało mi się o cukrze którego zapomniałem dodać. (skleroza ) Mocno zepsułem wyrób??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-459637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1391 Opublikowano 30 Listopada 2015 Bez cukru sie obejdzie,gorzej by bylo bez soli. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-459639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1392 Opublikowano 30 Listopada 2015 Tyle piwa nie wypiłem ... sól jest na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-459640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1393 Opublikowano 30 Listopada 2015 ....a to sklerozay sie od piwa dostaje?.... ... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-459642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1394 Opublikowano 30 Listopada 2015 Na coś trzeba zrzucić winę, a co do cukru, to mnie uspokoiłeś, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-459650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1395 Opublikowano 30 Listopada 2015 No..., chyba lepiej niedocukrowac jak przesolic . Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-459656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1396 Opublikowano 1 Grudnia 2015 ....będzie wytrawniejsza.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-459722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1397 Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Zastanawiam się nad zakupem świnki. Wczoraj kolega kupił wiejskiego, dobrze karmionego 120kg wieprzka wycenionego na 540 zł (4,50 za kg). Kilka razy robiłem z nim wyroby (to znaczy pomagałem mu trochę, on robił), ale teraz chciałbym nieco ambitniej.Kiełbasy już robiłem. Szynki, boczki, polędwice również. Tyle że poszedłem do sklepu i kupiłem co trzeba, ile trzeba i nie 100kg na raz.Teraz sytuacja będzie odwrotna. Będę miał kupę różnych mięs i będę musiał coś z tym zrobić. Chciałbym wcześniej przygotować sobie przepisy, ewentualnie dokupić wołowiny itp. Mam plan aby zrobić kiełbasy, parówki, boczki, szynki i coś jeszcze. Muszę sobie zaplanować jak to zagospodarować. Zwłaszcza z podrobami mogę mieć problem.Aby dobrze się przygotować powinienem znać (między innymi) jaki jest udział poszczególnych mięs w świniaku. Coś w stylu: słonina 10%, albo w 100kg śwince ok 10kg słoniny. Szynka xx% itp. Możecie mi w tym temacie pomóc? Edytowane 3 Grudnia 2015 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-460180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1398 Opublikowano 3 Grudnia 2015 A może poszukaj sobie wspólnika do zakupu, połowę łatwiej zagospodarować, miejsca w zamrażarce mniej potrzeba ;-) Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-460181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1399 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Aby dobrze się przygotować powinienem znać (między innymi) jaki jest udział poszczególnych mięs w świniaku. Coś w stylu: słonina 10%, albo w 100kg śwince ok 10kg słoniny. Szynka xx% itp. Możecie mi w tym temacie pomóc? http://pttz.org/zyw/wyd/czas/2005,%203(44)%20Supl/24_Zybert.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-460186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tur100 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1400 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Aby dobrze się przygotować powinienem znać (między innymi) jaki jest udział poszczególnych mięs w świniaku. Coś w stylu: słonina 10%, albo w 100kg śwince ok 10kg słoniny. Szynka xx% itp. Możecie mi w tym temacie pomóc?Polecam:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11814-elementarz-domowego-masarza/i arkusz do obliczania mięsa w kilogramach: UzyskMięsaWieprzowego.zip Cytuj tur100 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/56/#findComment-460195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.