Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

naa sie ten termometr do wedzarni drewnianej

 Mam takie i używam do wędzarni. Są OK, ale trzeba sprawdzić skalowanie. Skorygowałem wskazania dla tem. 60 *C i  do wędzarni jest dobry. I do parzenia też można użyć. Długość sondy jest 20 cm. Wskazania korygujesz porównując wskazania z innym sprawdzonym termometrem przez delikatne pokręcanie za obudowę tarczy jednocześnie przytrzymując kluczem nakrętkę przy sondzie. Tak skorygowane przy 60 *C pokazują 18 *C zamiast 20. Wychylenie wskazówki nie jest liniowe w całym zakresie skali. Taka to ich uroda, a że wędzarnia to nie laboratorium apteczne to taka niedokładność jest nieistotna.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474102
Udostępnij na innych stronach

Frapio może i masz rację - ale coś mi świta, że tu na forum ktoś miał źle zeskalowane termometry i z ciepłego wędzenia wyszło gorące parzenie w dymie i tam była temp. w granicach 90*C - jednak apteka :)

Jak masz wzornik do wyskalowania to czemu by tego wzornika nie używać ?? 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474105
Udostępnij na innych stronach

temp. w granicach 90*C - jednak apteka

No przy takim skalowaniu to już nawet nie apteka a ognisko na biwaku.

 

 

to czemu by tego wzornika nie używać

Bo to jest mój wzornik, delikatny termometr laboratoryjny i pilnuję go jak kwoka swoje kurczątka.

Edytowane przez frapio
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474107
Udostępnij na innych stronach

Czytam i czytam i coraz glupsza jestem , :) chodzi mi o mostek wieprzowy nazywany tez grubym zebrem ( znalazlam w temacie 

Wieprzowina od strony kuchni)czy ta czesc swinki jest w jakis sposob wykorzystywana do wyrobow kielbas ? nie znalazlam nic na ten temat a moze poprostu nie udalo mi sie znalesc, Moze jakas dobra dusza mi podpowie do czego moge to urzyc w wyrobach domowych dziekuje  :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474239
Udostępnij na innych stronach

Proponuję zapoznanie się z tym materiałem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12507-rok-1953-podział-tusz-zwierząt-rzeźnych-elementarz-zadymiacza/gdzie uwzględniono podział mięsa na:

- garmażeryjny,

- handlowy i

- tzw. "wędliniarski" 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474242
Udostępnij na innych stronach

Mostek to jedno , a grube żebro (dicke ripe) to drugie.

 

Na mostku jak również na zciętych z grubego żebra kościach można gotować zupy , kapusty , bigosy itp.

Mięso zcięte z grubego żebra to - mogę nie pamiętać - ale chyba IIb - do kiełbasy na 4 jak najbardziej.

 

Grube żebro to pierwsze 5 żeber od strony głowy.

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474243
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy ta czesc swinki jest w jakis sposob wykorzystywana do wyrobow kielbas ?
  Jak prawie każda część wieprzowinki po wytrybowaniu kości jak najbardziej :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474246
Udostępnij na innych stronach

@Maxell, juz sie doksztalcam ,duzo ciekawego napewno pomocne bardzo :thumbsup:

 @jumbo,@Einshell, dzieki o to mi wlasnie chodzilo teraz juz jasniej i wiem jak traktowac ta czesc swinki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474268
Udostępnij na innych stronach

 

 

chodzi mi o mostek wieprzowy nazywany tez grubym zebrem

 

 

W moim rejonie mostek wp jest sprzedawany jako żeberka II klasy , w cenie 1/3 niż żeberka I klasy .  Jeżeli chodzi o nazwę grube żebro to pierwszy raz słyszę . :facepalm::)

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474280
Udostępnij na innych stronach

Mostek to jedno , a grube żebro (dicke ripe) to drugie.

Grube żebro to pierwsze 5 żeber od strony głowy.

 

post-51023-0-02658000-1455027485_thumb.png

Dicke Rippe

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474287
Udostępnij na innych stronach

@andrzej k, ja znalazlam ta nazwe tutaj  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7952-wieprzowina-od-strony-kuchni/?p=273424

dyzio wlasnie ten kawalek u nas nazywane w doslownym tlumaczeniu tez jest "grube zebro" ja nieraz kupuje bo dobre do kapustki czy do pieczenia w sosie BBQ i zastanawialam sie czy tego nie mozna uzyc do jakis wyrobow kielbasianych :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474289
Udostępnij na innych stronach

 

 

@andrzej k, ja znalazlam ta nazwe tutaj

 

 

 

 Dzięki :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474299
Udostępnij na innych stronach

Czyli lepiej zainwestować w termometr elektroniczny z sonda niż zwykły

A jaki "zwykły" masz na myśli?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474402
Udostępnij na innych stronach

Temat wielokrotnie wałkowany - najlepiej z  sondą, którą można  umieścić w środku wędzarni na wysokości wędzonek, a i do parzenia się przyda - np. taki :

 

 http://centerdi.pl/product-pol-132-AG254A-TERMOMETR-ELEKTRONICZNY-DO-ZYWNOSCI-Z-SONDA.html?gclid=CJK2rPC768oCFRFmGwod2AgGqA

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474411
Udostępnij na innych stronach

najlepiej z sondą, którą można umieścić w środku wędzarni na wysokości wędzonek, a i do parzenia się przyda - np. taki :

 

 

post-39847-0-01150800-1455048760_thumb.jpg

 

 

Chyba że masz trochę grosza więcej .  Sonda wodoodporna . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474413
Udostępnij na innych stronach

Do parzenia  najlepiej mieć  dwa - ten   "prymitywny, niezawodny w drewienku"  - do mierzenia temperatury wody i elektroniczny z sondą - wbity w  parzoną  wędzonkę.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474457
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czy mogą się zalęgnąć robaki w wędlinach w domowej wędzarni?

....tak jak w każdych zwłokach...tylko kwestia czasu... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-476835
Udostępnij na innych stronach

Robaki w wędlinach - to dobre, robaki - jak muszka zielonodupka narobi jajeczek to będą robaki, ale muszka owa inteligentny owad jest, nie składa jaj na wędzonym czy peklowanym. Ona lubi padlinę niczym nie zakonserwowaną. :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-476837
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.