frapio Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1551 Opublikowano 8 Lutego 2016 naa sie ten termometr do wedzarni drewnianej Mam takie i używam do wędzarni. Są OK, ale trzeba sprawdzić skalowanie. Skorygowałem wskazania dla tem. 60 *C i do wędzarni jest dobry. I do parzenia też można użyć. Długość sondy jest 20 cm. Wskazania korygujesz porównując wskazania z innym sprawdzonym termometrem przez delikatne pokręcanie za obudowę tarczy jednocześnie przytrzymując kluczem nakrętkę przy sondzie. Tak skorygowane przy 60 *C pokazują 18 *C zamiast 20. Wychylenie wskazówki nie jest liniowe w całym zakresie skali. Taka to ich uroda, a że wędzarnia to nie laboratorium apteczne to taka niedokładność jest nieistotna. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1552 Opublikowano 8 Lutego 2016 Frapio może i masz rację - ale coś mi świta, że tu na forum ktoś miał źle zeskalowane termometry i z ciepłego wędzenia wyszło gorące parzenie w dymie i tam była temp. w granicach 90*C - jednak apteka Jak masz wzornik do wyskalowania to czemu by tego wzornika nie używać ?? Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 8 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1553 Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) temp. w granicach 90*C - jednak aptekaNo przy takim skalowaniu to już nawet nie apteka a ognisko na biwaku. to czemu by tego wzornika nie używaćBo to jest mój wzornik, delikatny termometr laboratoryjny i pilnuję go jak kwoka swoje kurczątka. Edytowane 8 Lutego 2016 przez frapio Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1554 Opublikowano 9 Lutego 2016 Czytam i czytam i coraz glupsza jestem , chodzi mi o mostek wieprzowy nazywany tez grubym zebrem ( znalazlam w temacie Wieprzowina od strony kuchni)czy ta czesc swinki jest w jakis sposob wykorzystywana do wyrobow kielbas ? nie znalazlam nic na ten temat a moze poprostu nie udalo mi sie znalesc, Moze jakas dobra dusza mi podpowie do czego moge to urzyc w wyrobach domowych dziekuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1555 Opublikowano 9 Lutego 2016 Proponuję zapoznanie się z tym materiałem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12507-rok-1953-podział-tusz-zwierząt-rzeźnych-elementarz-zadymiacza/gdzie uwzględniono podział mięsa na: - garmażeryjny,- handlowy i- tzw. "wędliniarski" Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1556 Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Mostek to jedno , a grube żebro (dicke ripe) to drugie. Na mostku jak również na zciętych z grubego żebra kościach można gotować zupy , kapusty , bigosy itp.Mięso zcięte z grubego żebra to - mogę nie pamiętać - ale chyba IIb - do kiełbasy na 4 jak najbardziej. Grube żebro to pierwsze 5 żeber od strony głowy. Edytowane 9 Lutego 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1557 Opublikowano 9 Lutego 2016 czy ta czesc swinki jest w jakis sposob wykorzystywana do wyrobow kielbas ? Jak prawie każda część wieprzowinki po wytrybowaniu kości jak najbardziej Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1558 Opublikowano 9 Lutego 2016 @Maxell, juz sie doksztalcam ,duzo ciekawego napewno pomocne bardzo @jumbo,@Einshell, dzieki o to mi wlasnie chodzilo teraz juz jasniej i wiem jak traktowac ta czesc swinki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1559 Opublikowano 9 Lutego 2016 chodzi mi o mostek wieprzowy nazywany tez grubym zebrem W moim rejonie mostek wp jest sprzedawany jako żeberka II klasy , w cenie 1/3 niż żeberka I klasy . Jeżeli chodzi o nazwę grube żebro to pierwszy raz słyszę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1560 Opublikowano 9 Lutego 2016 Mostek to jedno , a grube żebro (dicke ripe) to drugie.Grube żebro to pierwsze 5 żeber od strony głowy. Dicke Rippe Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1561 Opublikowano 9 Lutego 2016 @andrzej k, ja znalazlam ta nazwe tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7952-wieprzowina-od-strony-kuchni/?p=273424dyzio wlasnie ten kawalek u nas nazywane w doslownym tlumaczeniu tez jest "grube zebro" ja nieraz kupuje bo dobre do kapustki czy do pieczenia w sosie BBQ i zastanawialam sie czy tego nie mozna uzyc do jakis wyrobow kielbasianych Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1562 Opublikowano 9 Lutego 2016 @andrzej k, ja znalazlam ta nazwe tutaj Dzięki Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1563 Opublikowano 9 Lutego 2016 Żeberka przykarczkowe Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1564 Opublikowano 9 Lutego 2016 @DZIADEK, dziekuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamgw Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1565 Opublikowano 9 Lutego 2016 Czyli lepiej zainwestować w termometr elektroniczny z sonda niż zwykły Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1566 Opublikowano 9 Lutego 2016 Czyli lepiej zainwestować w termometr elektroniczny z sonda niż zwykłyA jaki "zwykły" masz na myśli? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamgw Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1567 Opublikowano 9 Lutego 2016 Coś takiego np. http://allegro.pl/termometr-do-wedzarni-grilla-bbq-2w1-101200-i5095154420.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1568 Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) Temat wielokrotnie wałkowany - najlepiej z sondą, którą można umieścić w środku wędzarni na wysokości wędzonek, a i do parzenia się przyda - np. taki : http://centerdi.pl/product-pol-132-AG254A-TERMOMETR-ELEKTRONICZNY-DO-ZYWNOSCI-Z-SONDA.html?gclid=CJK2rPC768oCFRFmGwod2AgGqA Edytowane 9 Lutego 2016 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1569 Opublikowano 9 Lutego 2016 najlepiej z sondą, którą można umieścić w środku wędzarni na wysokości wędzonek, a i do parzenia się przyda - np. taki : Chyba że masz trochę grosza więcej . Sonda wodoodporna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamgw Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1570 Opublikowano 9 Lutego 2016 Dzięki bardzo za podpowiedzi macie racje elektroniczny lepszy i nie trzeba będzie drugiego do parzenia kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1571 Opublikowano 9 Lutego 2016 Elektroniczny owszem, ale nie rezygnuj ze zwykłego, prymitywnego, niezawodnego w drewienku - do parzenia Bazując tylko na elektronice, można czasem się zdziwić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1572 Opublikowano 9 Lutego 2016 Do parzenia najlepiej mieć dwa - ten "prymitywny, niezawodny w drewienku" - do mierzenia temperatury wody i elektroniczny z sondą - wbity w parzoną wędzonkę. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-474457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagym Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1573 Opublikowano 18 Lutego 2016 Czy mogą się zalęgnąć robaki w wędlinach w domowej wędzarni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-476834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1574 Opublikowano 18 Lutego 2016 Czy mogą się zalęgnąć robaki w wędlinach w domowej wędzarni?....tak jak w każdych zwłokach...tylko kwestia czasu... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-476835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1575 Opublikowano 18 Lutego 2016 Robaki w wędlinach - to dobre, robaki - jak muszka zielonodupka narobi jajeczek to będą robaki, ale muszka owa inteligentny owad jest, nie składa jaj na wędzonym czy peklowanym. Ona lubi padlinę niczym nie zakonserwowaną. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/63/#findComment-476837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.