Einshell Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1876 Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Co do Twojego pytania , to sądzę ,że tak ale jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie np ''zapachu'' czy innych zanieczyszczeń , to niestety... Powiem szczerze , że jak mi się kiedyś trafił konkretny kawałek słoniny , to zasypałam solą zwykłą... nie było żadnych niepokojących skutków ubocznych ...no po za tym ,że szybko została ''pożarta'' Edytowane 9 Listopada 2016 przez Einshell Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1877 Opublikowano 9 Listopada 2016 Swego czasu potraktowałem słoninkę solą morską i też nie wybuchło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1878 Opublikowano 9 Listopada 2016 Co do Twojego pytania , to sądzę ,że tak ale jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie np ''zapachu'' czy innych zanieczyszczeń , to niestety... Powiem szczerze , że jak mi się kiedyś trafił konkretny kawałek słoniny , to zasypałam solą zwykłą... nie było żadnych niepokojących skutków ubocznych ...no po za tym ,że szybko została ''pożarta'' Zrobiłem słoninę po "swojemu" tzn bez żadnych przypraw którymi bym miał nacierać kawałki słoniny, sama słonina tylko zakopana w soli , niektóre kawałki naszpikowałem plasterkami czosnku.Więc sól jest jako taka chyba "czysta" ?Mam zamiar zrobić drugą partię aby za 2/3 m-ce była już gotowa i jak nie dostane na dniach soli kamiennej to wykorzystam tą co mam.Tym nie mniej dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1879 Opublikowano 9 Listopada 2016 Więc sól jest jako taka chyba "czysta" ? Myślę, że bardziej trzeba się zastanowić czy nie jest za wilgotna. Sól z tego przepisu ma za zadanie konserwować mięso, nie dopuszczając do rozwoju bakterii, ale na pewno ma też za zadnie wyciągnąć jak najwięcej wody ze słoniny. To takie moje rozważania w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1880 Opublikowano 9 Listopada 2016 Czy sól kamienną wykorzystana w tym przepisu można użyć ponownie ? Mam też taką sól po soleniu grubej słoniny . Powiem tak : jest zmieniony zapach soli przez słoninę i po wysuszeniu wykorzystałbym ją do następnego solenia słoniny . Do solenia innych potraw ze względu na ten zapach już nie Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1881 Opublikowano 9 Listopada 2016 a mozna by bylo boczek tak potraktowac jak sloninke? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1882 Opublikowano 9 Listopada 2016 Czy sól kamienną wykorzystana w tym przepisu można użyć ponownie ? Sól jest już "skażona" resztkami słoniny i z biegiem czasu mogą rozwinąć się w niej bakterie. Jeśli już miałbym użyć ją ponownie, to po oczyszczeniu ze zbyt zabrudzonej soli, resztę wyprażyłbym w piekarniku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1883 Opublikowano 9 Listopada 2016 Z pozostałej ilości soli możesz użyć do ponownego solenia słoniny tylko sól musi być sypka. Należy mieć świadomość, że jakieś małe cząstki słoniny są doczepione do soli. Tłuszcze pod wpływem powietrza i wody ulegają rozkładowi a tego rodzaju związki nie służą poprawie naszego zdrowia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 9 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1884 Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Z pozostałej ilości soli możesz użyć do ponownego solenia słoniny tylko sól musi być sypka. Należy mieć świadomość, że jakieś małe cząstki słoniny są doczepione do soli. Tłuszcze pod wpływem powietrza i wody ulegają rozkładowi a tego rodzaju związki nie służą poprawie naszego zdrowia. W takim razie nie ma co się szczypać tylko zakupić świeżą sól kamienną. Majątek taka sól nie kosztuje, a będzie tak jak powinno być. Edytowane 9 Listopada 2016 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1885 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udało mnie sie zakupic - > Sól kamienna spozywcza jodowana made in Kłodawa. Taka http://www.bdsklep.pl/klodawa-1kg-sol-kamienna-spozywcza-jodowana,id-43553Na woreczku pisze doskonała do przetworów.Czy ta sól jodowana nadaje sie do zasolenia słoniny ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1886 Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Czy ta sól jodowana nadaje sie do zasolenia słoniny ? W masarstwie używa się soli niejodowanej, ale jak się nie ma co się lubi............ Edytowane 13 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1887 Opublikowano 13 Listopada 2016 Tę samą sól z Kłodawy można kupić w wersji niejodowanej ale opakowaniach 3 kg. Natomiast ja uważam ,że sól kamienna ma za "grubą granulację" by peklować nią na sucho. Poszukaj na następny raz soli warzonki do swoich wyrobów. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1888 Opublikowano 13 Listopada 2016 Gdybyś szukał masz w moim sklepie.Sól warzona niejodowana: http://www.wyroby-domowe.pl/spozywcza-warzona-niejodowana-25kg-p-410.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1889 Opublikowano 13 Listopada 2016 Oj Miro - 25 kilo to ja potrzebuję na wojnę , a tak to mi się robaki w niej zalęgną Ps. Byłem przy takiej transakcji w wiejskim sklepie i wtedy sól była sprzedawana w workach po 50 kilogramów i kobieta zamówiła ileś tam soli , a sprzedawczyni mówi że to ostatni worek , a za nią stał klient co to chciał kupić cały worek i się pyta , czy to ta sól jest z ostatniej dostawy , o ile tak to on rezygnuje bo tamta była z robakami . Kobieta nie kupiła i pewnie był w..ol w domu gdy zupa była nie słona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1890 Opublikowano 13 Listopada 2016 Natomiast ja uważam ,że sól kamienna ma za "grubą granulację" by peklować nią na sucho. To zależy co i nie peklować a solić .Do słoniny może być a do mięsa na kiełbasę już nie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1891 Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) Oj Miro - 25 kilo to ja potrzebuję na wojnę , a tak to mi się robaki w niej zalęgną To ciekawe formy robaków tam u Was występują.... Po kilogramie też jest, ale bardziej się opłaca worek kupić. Edytowane 13 Listopada 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1892 Opublikowano 13 Listopada 2016 To zależy co i nie peklować a solić Chodziło o solenie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1893 Opublikowano 13 Listopada 2016 Poszukaj na następny raz soli warzonki do swoich wyrobów. "Nawet do soli można dodać chemii - tak zwanego antyzbrylacza (symbol E536). Nazwa antyzbrylacz brzmi lepiej niż prawdziwa nazwa chemiczna tego dodatku: żelazocyjanek potasu, prawda? "Czasami stosuje się związki aluminium w zaszczytnym zastępstwie w/w żelazocyjanku.To się nazywa uporczywą konserwacją neuronów w mózgach konsumentów. "Uporczywą", ponieważ droga krew-mózg jest jednokierunkowa; do mózgu.Nie udało mi się znaleźć warzonki bez tego cuda.W soli kłodawskiej do przetworów takich dodatków nie ma.Poza tym sól ta zawiera całe bogactwo mikroelementów, które ta drogą można sobie uzupełnić.Nie zauważyłam jakiejkolwiek szkodliwości dla wyrobów domowych takiej soli. Od lat ją stosuję do wszelkich kiszonek, peklowania i solenia. Szary osad na dnie naczynia z roztworem nie przeszkadza mi wcale. Do słoniny może być a do mięsa na kiełbasę już nie. Do moich kiełbas się nadaje. Do paróweczek dla wnuków starszych i tego 10 miesięcznego - też Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1894 Opublikowano 13 Listopada 2016 Do moich kiełbas się nadaje. Do paróweczek dla wnuków starszych i tego 10 miesięcznego - też Nie używam tej soli do kiełbas ponieważ nie jest solą czystą i zawiera różne zanieczyszczenia.Poza tym sól gruba gorzej się wchłania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1895 Opublikowano 19 Listopada 2016 Witam,znalazłem taki przepis na polędwicę wołową dojrzewającą i mam wątpliwość czy jest ok?proszę o Wasze opinie Składniki :1kg oczyszczonej polędwicy wołowej 600 g soli drobnoziarnistej 400 g cukru 15 g owoców jałowca 200 ml wódki śliwkowej Przygotowanie :Sól mieszamy z cukrem. Dodajemy roztarty w moździerzu jałowiec i wódkę.Polędwicę przykrywamy z każdej strony naszą mieszanką i pozostawiamy w lodówce na przynajmniej 4-5 dni.Polędwicę opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jest już gotowa do jedzenia, ale im dłużej będzie dojrzewać w lodówce tym będzie smaczniejsza. Możemy ją trzymać nawet kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-527043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1896 Opublikowano 19 Listopada 2016 ....wódka jest dodawana do wnętrza wykonawcy - poza tym te proporcje cukru i soli na 1 kg tak szlachetnego mięsa powalają... Poszukaj na forum przepisu na polędwicę wieprzową surową dojrzewającą - i tak zrób... Przepis na pewno od jakiejś włochatej blondyny z tv Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-527081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1897 Opublikowano 19 Listopada 2016 (edytowane) Ja robię standardowo jak w zakładce wędliny dojrzewające . Mam podobne zdanie co Jumbo, wódka do gardła, cukier do herbaty ( ewentualnie wódka też do herbaty będzie z prądem ) Ale może tak, zrób według tego przepisu i podziel się obserwacjami. Generalnie tak na forum nie próbowano, ale może to jest droga do nowych smaków ? (niestety to droga prób i błędów, ale ile potraw powstało w wyniku błędu, roztargnienia kucharza).A ja lubię blondynę jak zarzuca grzywę (może to zazdrość o tą grzywę ) Edytowane 19 Listopada 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-527087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1898 Opublikowano 19 Listopada 2016 Przepis na pewno od jakiejś włochatej blondyny z tv jumbo rozbawiłeś mnie tym wpisem . Ja tej kudłatej do mojej kuchni na pewno bym nie wpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-527098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1899 Opublikowano 28 Listopada 2016 Witam ! Osłonka poliamidowa czy białkowa ?Do parzenia w garnku jaka osłonka jest lepsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-528595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1900 Opublikowano 28 Listopada 2016 Do samego parzenia starczy plastik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-528603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.