Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co do Twojego pytania , to sądzę ,że tak ale jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie np ''zapachu'' czy innych zanieczyszczeń , to niestety... Powiem szczerze , że jak mi się kiedyś trafił konkretny kawałek słoniny , to zasypałam solą zwykłą... nie było żadnych niepokojących skutków ubocznych ...no po za tym ,że szybko została ''pożarta''   :thumbsup::D:thumbsup:

Edytowane przez Einshell
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525831
Udostępnij na innych stronach

Co do Twojego pytania , to sądzę ,że tak ale jeśli masz jakieś wątpliwości odnośnie np ''zapachu'' czy innych zanieczyszczeń , to niestety... Powiem szczerze , że jak mi się kiedyś trafił konkretny kawałek słoniny , to zasypałam solą zwykłą... nie było żadnych niepokojących skutków ubocznych ...no po za tym ,że szybko została ''pożarta''   :thumbsup::D:thumbsup:

Zrobiłem słoninę po "swojemu" tzn bez żadnych przypraw którymi bym miał nacierać kawałki słoniny, sama słonina tylko zakopana w soli , niektóre kawałki naszpikowałem plasterkami czosnku.

Więc sól jest jako taka chyba "czysta" ?

Mam zamiar zrobić drugą partię aby za 2/3 m-ce była już gotowa i jak nie dostane na dniach soli kamiennej to wykorzystam tą co mam.

Tym nie mniej dzięki za podpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525834
Udostępnij na innych stronach

 

 

Więc sól jest jako taka chyba "czysta" ?

 

Myślę, że bardziej trzeba się zastanowić czy nie jest za wilgotna. Sól z tego przepisu ma za zadanie konserwować mięso, nie dopuszczając do rozwoju bakterii, ale na pewno ma też za zadnie wyciągnąć jak najwięcej wody ze słoniny.  To takie moje rozważania w tym temacie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525835
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy sól kamienną wykorzystana w tym przepisu można użyć ponownie ?

 

 

Mam też taką sól po soleniu grubej słoniny . Powiem tak : jest zmieniony zapach soli przez słoninę i po wysuszeniu wykorzystałbym ją do następnego solenia słoniny . Do solenia innych potraw ze względu na ten zapach już nie :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525849
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy sól kamienną wykorzystana w tym przepisu można użyć ponownie ?

Sól jest już "skażona" resztkami słoniny i z biegiem czasu mogą rozwinąć się w niej bakterie.

 

Jeśli już miałbym użyć ją ponownie, to po oczyszczeniu ze zbyt zabrudzonej soli, resztę wyprażyłbym w piekarniku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525865
Udostępnij na innych stronach

Z pozostałej ilości soli możesz użyć do ponownego solenia słoniny tylko sól musi być sypka. Należy mieć świadomość, że jakieś małe cząstki słoniny są doczepione do soli. Tłuszcze pod wpływem powietrza i wody ulegają rozkładowi a tego rodzaju związki nie służą poprawie naszego zdrowia. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525897
Udostępnij na innych stronach

Z pozostałej ilości soli możesz użyć do ponownego solenia słoniny tylko sól musi być sypka. Należy mieć świadomość, że jakieś małe cząstki słoniny są doczepione do soli. Tłuszcze pod wpływem powietrza i wody ulegają rozkładowi a tego rodzaju związki nie służą poprawie naszego zdrowia. 

W takim razie nie ma co się szczypać tylko zakupić świeżą sól kamienną. 

Majątek taka sól nie kosztuje, a będzie tak jak powinno być.

Edytowane przez AndrzejGdz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-525900
Udostępnij na innych stronach

Udało mnie sie zakupic - > Sól kamienna spozywcza jodowana made in Kłodawa. Taka  http://www.bdsklep.pl/klodawa-1kg-sol-kamienna-spozywcza-jodowana,id-43553

Na woreczku pisze doskonała do przetworów.

Czy ta sól jodowana nadaje sie do zasolenia słoniny ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526346
Udostępnij na innych stronach

Czy ta sól jodowana nadaje sie do zasolenia słoniny ? 

 

W masarstwie używa się soli niejodowanej, ale jak się nie ma co się lubi............ 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526350
Udostępnij na innych stronach

Tę samą sól z Kłodawy można kupić w wersji niejodowanej ale opakowaniach 3 kg. Natomiast ja uważam ,że sól kamienna ma za "grubą granulację" by peklować nią na sucho. Poszukaj na następny raz soli warzonki do swoich wyrobów.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526351
Udostępnij na innych stronach

Gdybyś szukał masz w moim sklepie.

Sól warzona niejodowana:

 

http://www.wyroby-domowe.pl/spozywcza-warzona-niejodowana-25kg-p-410.html

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526352
Udostępnij na innych stronach

Oj Miro - 25 kilo to ja potrzebuję na wojnę , a tak to mi się robaki w niej zalęgną  :D

 

Ps. Byłem przy takiej transakcji w wiejskim sklepie i wtedy sól była sprzedawana w workach po 50 kilogramów i kobieta zamówiła ileś tam soli , a sprzedawczyni mówi że to ostatni worek , a za nią stał klient co to chciał kupić cały worek i się pyta , czy to ta sól jest z ostatniej dostawy , o ile tak to on rezygnuje bo tamta była z robakami . Kobieta nie kupiła i pewnie był w..ol w domu gdy zupa była nie słona  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526354
Udostępnij na innych stronach

 

 

Natomiast ja uważam ,że sól kamienna ma za "grubą granulację" by peklować nią na sucho.

 

To zależy co  i nie peklować a solić :) .Do słoniny może być a do mięsa na kiełbasę już nie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526355
Udostępnij na innych stronach

Oj Miro - 25 kilo to ja potrzebuję na wojnę , a tak to mi się robaki w niej zalęgną 

To ciekawe formy robaków tam u Was występują.... :D  

 

Po kilogramie też jest, ale bardziej się opłaca worek kupić.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526356
Udostępnij na innych stronach

 

 

To zależy co i nie peklować a solić :)

Chodziło o solenie :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526365
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poszukaj na następny raz soli warzonki do swoich wyrobów.

 

"Nawet do soli można dodać chemii - tak zwanego antyzbrylacza (symbol E536). Nazwa antyzbrylacz brzmi lepiej niż prawdziwa nazwa chemiczna tego dodatku: żelazocyjanek potasu, prawda? "

Czasami stosuje się związki aluminium w zaszczytnym zastępstwie w/w żelazocyjanku.

To się nazywa uporczywą konserwacją neuronów w mózgach konsumentów. "Uporczywą", ponieważ droga krew-mózg jest jednokierunkowa; do mózgu.

Nie udało mi się znaleźć warzonki bez tego cuda.

W soli kłodawskiej do przetworów takich dodatków nie ma.

Poza tym sól ta zawiera całe bogactwo mikroelementów, które ta drogą można sobie uzupełnić.

Nie zauważyłam jakiejkolwiek szkodliwości dla wyrobów domowych takiej soli. Od lat ją stosuję do wszelkich kiszonek, peklowania i solenia. 

Szary osad na dnie naczynia z roztworem nie przeszkadza mi wcale.

 

 

 

Do słoniny może być a do mięsa na kiełbasę już nie.
 

Do moich kiełbas się nadaje. Do paróweczek dla wnuków starszych i tego 10 miesięcznego - też :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526373
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do moich kiełbas się nadaje. Do paróweczek dla wnuków starszych i tego 10 miesięcznego - też

 

Nie używam tej soli do kiełbas ponieważ nie jest solą czystą i zawiera różne zanieczyszczenia.Poza tym sól gruba gorzej się wchłania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-526374
Udostępnij na innych stronach

Witam,znalazłem taki przepis na polędwicę wołową dojrzewającą i mam wątpliwość czy jest ok?

proszę o Wasze opinie

 

Składniki :

  • 1kg oczyszczonej polędwicy wołowej
  • 600 g soli drobnoziarnistej
  • 400 g cukru  
  • 15 g owoców jałowca
  • 200 ml wódki śliwkowej

Przygotowanie :

  • Sól mieszamy z cukrem. Dodajemy roztarty w moździerzu jałowiec i wódkę.
    Polędwicę przykrywamy z każdej strony naszą mieszanką i pozostawiamy w lodówce na przynajmniej 4-5 dni.
    Polędwicę opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jest już gotowa do jedzenia, ale im dłużej będzie dojrzewać w lodówce tym będzie smaczniejsza.
    Możemy ją trzymać nawet kilka miesięcy.
     
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-527043
Udostępnij na innych stronach

....wódka jest dodawana do wnętrza wykonawcy - poza tym te proporcje cukru i soli na 1 kg tak szlachetnego mięsa powalają... :facepalm:

Poszukaj na forum przepisu na polędwicę wieprzową surową dojrzewającą - i tak zrób... :cool: 

 

Przepis na pewno od jakiejś włochatej blondyny z tv :devil:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-527081
Udostępnij na innych stronach

Ja robię standardowo  jak w zakładce  wędliny dojrzewające . Mam podobne zdanie  co Jumbo, wódka do gardła, cukier do herbaty ( ewentualnie wódka też do herbaty będzie z prądem :devil: ) Ale może tak, zrób według tego przepisu i podziel się obserwacjami. Generalnie tak na forum nie próbowano, ale może to jest droga do nowych smaków ?  (niestety to droga prób i błędów, ale ile potraw powstało w wyniku  błędu, roztargnienia kucharza).

A ja lubię blondynę  jak zarzuca grzywę :) (może to zazdrość o tą grzywę :D )  

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/76/#findComment-527087
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.