EAnna Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2018 (edytowane) Niezmiernie rzadko piekę, zapowiedziam jednak wirtualny poczęstunek z rolady orzechowej oraz szarlotki na kruchym spodzie.Zarówno orzechy jak i jabłka obrodziły w tym roku wyjątkowo, więc w wypiekach znajdują się świeże, sezonowe produkty, wiejskie jajka, surowe masło i nalewka - baldachówka. Szarlotka Rolada orzechowa: Kawałek rolady dla przesympatycznego Ligawy - kol. Jacka z Canady:Drugi kawałek oraz szarlotka dla pewnego szperacza wędlinowego z podziękowaniem za wkład dla Forum: Edytowane 4 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Listopada 2018 Rolada orzechowa: Szarlotka Wspaniałości.........a smak? Na pewno taki dobry jak wygląd wypieków Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Listopada 2018 Aniupieknie sie perzentuje. Rozumiem ,ze w roladzie ciasto zamiast maki ma mielone orzechy i w masie rowniez one sa. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Listopada 2018 Ta roladka mnie się podoba - a jak ślicznie podana Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Listopada 2018 (edytowane) Rozumiem ,ze w roladzie ciasto zamiast maki ma mielone orzechy i w masie rownież one są. Aniu, ciasto jest na jajkach i orzechach, natomiast masa jest z bitej śmietany stabilizowanej z dodatkiem alkoholu, z kawałkami gorzkiej czekolady. Dodatkowo pod masą jest rozsmarowany domowy dżem morelowy z kawałkami moreli, co widać na przekroju. Ciasto obficie nasączone nalewką aromatyczną Orzechy w dekoracji wzmacniają "organoleptycznie" wiodący smak. Do kol. LigawyJacku, zrobiłam ten wirtualny poczęstunek, aby Ciebie i Wandzię zachęcić oraz zmobilizować do przyjazdu do Polski w przyszłym roku. Edytowane 3 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Listopada 2018 Szarlotka na kruchym moje ulubione ciasto Piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Listopada 2018 Niezmiernie rzadko piekę a wygląda jak profeska Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Listopada 2018 Aniu roladka bajka! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Listopada 2018 Rolade taka na bazie orzechow i bezy w srodku smietana z mandarynkami nazywa sie u nas budapeszt i jest bardzo popularnaTwoje wykonanie wyglada pieknie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Listopada 2018 Ania ale wspaniale wypieki , ale smaka mi narobilas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Listopada 2018 I teraz narobilas mi EAnna problem - bo nie wiem czy mam sie radowac/cieszyc czy plakac.? Cieszyc/radowac sie dlatego ze widze takie wspanialosci, a plakac dlatego ze nie moge sprobowac!!!!!! Uwielbiam orzechy wloskie (nawet kielbase z nimi zrobilem - smaczna), ale ta szarlotka ze zdjecia to wyglada na identyczna jaka robila moja sp. Mama. Idealna poprostu kopia. Az wyobrazilem sobie jak to bylo gdy wieczorkiem po wykopkach/wywozce burakow cukrowych - kawalek takiej szarlotki (jeszcze cieplej) i do tego szklanka zimnego mleka (ze studni ). Tylko kto to jest ten "szperacz wedlinowy"? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Listopada 2018 kawalek takiej szarlotki (jeszcze cieplej) i do tego szklanka zimnego mleka (ze studni ). Cieszę się, że szarlotka wywołała u Ciebie takie wspaniałe wspomnienia Podaję ją na ciepło z gałką bitej śmietanki.Najwspanialsze jabłka (tak uważam) - szare renety dość grubo plasterkowane, doprawiłam miodem, cynamonem, kardamonem i mieszanką pieprzów egzotycznych.Podgrzane i skontrastowane z łagodnością śmietanki stanowią niezłą kompozycję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Listopada 2018 masa jest z bitej śmietany stabilizowanej To znaczy co dodalas? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Listopada 2018 Moja córa szarlotkę jeszcze ciepłą podaje z lodami. Bardzo smaczne Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Listopada 2018 PApcio, typowa polska szarlotke czy pie? Bo to roznica. Polskiej szarlotki nic nie zabije Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 4 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Listopada 2018 Nie wiem, nie piekę a córka często. Jak mówi, że to szarlotka - czyli ciasto z jabłkami to nie mam powodu by jej nie wierzyć. W sklepie sprzedają podobne. Lody waniliowe i wszyscy wcinają jak małpa kit. Dziś byłem u syna i synowa podała mi moją ulubioną kawę mrożoną z lodami i ubitą śmietaną. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Listopada 2018 masa jest z bitej śmietany stabilizowanej To znaczy co dodalas? Kiedyś poszukiwałam technologii stabilizacji bitej śmietany ale bez użycia "śnieżkowych" wynalazków.Trafiłam na wpis osoby, która podała technologię cukierników, stosowaną do tortów śmietanowych, z użyciem żelatyny.Może się wydawać nieco kłopotliwa ale proszę mi wierzyć, jest warta zachodu.Tak w skrócie; w gorącej śmietance rozpuszcza się napęczniałą w wodzie żelatynę i cukier. Po wystudzeniu dojrzewa 12h w lodówce.Tę galaretkę ubija się do konsystencji bitej śmietany. Nie można tego przebić ani zwarzyć. Można dodawać alkohol. Masa jest trwała, nie podejdzie serwatką.To jest cudowny przepis. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Listopada 2018 Nie wiem jaka wy macie smietane w PL u nas torty na smietanie sa chyba najbardziej popularne smietane ubijam nie za sztywno gdyz po szprycowaniu bedzie idealna , nawet przykryta spara warstwa marcepanowej masy , nic nie siada .Eanny sposob z zelatyna zdaje egzamin , ja robie inaczej rozpuszczam zelatyne w niewielkiej ilosci smietany podgrzanej i dodaje w trakcie ubijania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Listopada 2018 Nie wiem jaka wy macie smietane w PL Jeżeli w śmietance jest dodany stabilizator (np karagen) to serwatka nie podejdzie.Każda śmietanka, nawet 42 % bez dodatków, podejdzie z czasem serwatką.Poza tym taką śmietankę można łatwo przebić, czyli zrobić z niej masło zaś dodawanie alkoholu jest bardzo ryzykowne, ponieważ również powoduje zwarzenie śmietanki.Wspomniana przeze mnie metoda jest technologią profesjonalną, dającą wielodniową trwałość ubitej śmietance w wyrobach cukierniczych poza tym odporność na przebicie, na dodatek alkoholu oraz możliwość rozrzedzania kremu wg potrzeb.Specjalistką od wyrobów cukierniczych na naszym forum jest ANNAM.Może wypowie się na ten temat - oczywiście dla zainteresowanych. ja robie inaczej rozpuszczam zelatyne w niewielkiej ilosci smietany podgrzanej i dodaje w trakcie ubijania. Też tak kiedyś robiłam ale wlewanie nawet gorącej żelatyny do bardzo zimnej śmietanki powoduje jej nierównomierne tężenie i wyczuwalne grudki.Przynajmniej u mnie tak było i to właśnie skłoniło mnie do poszukiwań lepszej metody Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Listopada 2018 (edytowane) Mowiac szczeze to jeszcze nigdy nie przebilam smietany ...a tortow w swoim zyciu mam juz troche na koncie , nie jestem cukiernikiem , jedynie praktykiem z treningiem we wlasnej cukierni, pamietam pod koniec lat 90 sprowadzalismy z Australii specjalny stabilizator do smietany , ktory byl 2 razy drozszy . jak przestali produkowac to zaczelismy uzywac samej smietany i nigdy nie bylo zadnych problemow szczegolnie wlasnie gdy sa to torty przykrywane marcepanem ."smietane " mozna zrobic z wody i margaryny jak sie ma odpowiednia maszyne...i smakuje jak smietana zadko kto potrafi odroznic ja rozpuszczalam zelatyne w cieplej smietanie a dopiero po lekkim schlodzeniu dodawalam do smietany podczas ubijania. Edytowane 5 Listopada 2018 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Listopada 2018 EAnna,bardzo dziękuję za ten wirtualny poczęstunek. tym bardziej słodki bo skonsumowanyna Oceanie Atlantyckim 800 mil morskich na wschód od Wysp Dziewiczych.Serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Listopada 2018 Niezmiernie rzadko piekę, zapowiedziam jednak wirtualny poczęstunek z rolady orzechowej oraz szarlotki na kruchym spodzie. Ale przega[iłam okazję, po cieście na pewno ani śladu, ale chociaż sobie popatrzę i nacieszę oko. Aniu, piszesz, że pieczesz rzadko, ale za to jak smacznie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 To jest cudowny przepis. Czy podawałaś gdzieś na forum proporcje? Jeśli nie, to czy można prosić? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Czy podawałaś gdzieś na forum proporcje? Nie, nie podawałam.Ten profesjonalny przepis podał (były) pracownik cukierni poznańskiej, niestety, nie zanotowałam źródła.Podejrzewam, że zastosowano śmietankę bez stabilizatorów, które mogą wpłynąć na efekt końcowy i dodatkowo usztywnić krem. Śmietanka bita z żelatyną (śmietanka pasteryzowana) « : Sierpień 17, 2010, 10:09:50 » 1 L śmietany 30%80g Cukru ( kryształ)23g Żelatyny spożywczej50g Wody (zimna) Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietanę podgrzewamy do temp ok 85 st CPo podgrzaniu , zdejmujemy z gazu i dodajemy cukier oraz żelatynę dobrze mieszając. Studzimy w kąpieli wodnej, mieszając co 15min. Po osiągnięciu odpowiedniej temp możemy schować do lodówki. Po 12 godz chłodzenia, śmietana nadaje się do ubijania. UWAGA!!! Śmietany nie można mrozić w pierwszym procesie chłodzenia ( przechowywujemy w temp 3-6st C) ZaletyŚmietana się nie przebija, można mieszać z alkoholami i się nie "zwarzy" Podczas ubijania możemy dolewać zwykłej śmietany w celu rozcieńczania ( nie będzie bardzo sztywna) nie zapominajać o dodatku cukru ( w tym wypadku cukier puder! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Nie, nie podawałam. Dziękuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.