WQ_86 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1476 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Przeliczyłem jeszcze raz, stężenie 12%. Przepraszam za pomyłkę, wypłukać przed wedzeniem ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-617179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1477 Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Przeliczyłem jeszcze raz, stężenie 12%. Przepraszam za pomyłkę, wypłukać przed wedzeniem ?A ile dni peklowania?Jak 4 to nie Edytowane 14 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-617186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1478 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Poniedziałek ok 18. Plan jest wyciągnąć w sobotę wieczorem na niedzielne wędzenie.To będzie 5 dni. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-617192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1479 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Nic nie mocz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-617208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1480 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Mam takie teoretyczne pytanie. Można przyjąć, żeby łatwo to zobrazować o co mi chodzi. Na każdy kilogram mięsa dajemy 0,5litra wody. Na każdy litr wody dajemy 100gram peklosoli, czyli mając 2kg mięsa dajemy litr wody i 100gram soli. Czy można sobie proporcjonalnie zwiększać ilość wody do tego samego mięsa, czyli, czy możemy np wrzucić to 4litrow wody 200gram soli? Teoretycznie stężenie jest takie same. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1481 Opublikowano 8 Stycznia 2019 4 litry wody razy 100g peklosoli to nie 200 g peklosoli a 400 g Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1482 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Czy można sobie proporcjonalnie zwiększać ilość wody do tego samego mięsa, czyli, czy możemy np wrzucić to 4litrow wody 200gram soli? Teoretycznie stężenie jest takie same. Co o tym sądzicie? W pierwszym przypadku stężenie solanki wynosi 10%, dla całego układu 3,3%.W drugim stężenie solanki wynosi 5%, dla całego układu również 3,3%.Jednak w drugim przypadku dwa razy mniejsze stężenie solanki zaskutkuje małą, początkową prędkością peklowania. A ta prędkość ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa bakteriologicznego. Mięso nie jest sterylne w swojej objętości i czas dotarcia soli i nitrytu do wszystkich miejsc jest bardzo istotny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1483 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Na każdy kilogram mięsa dajemy 0,5litra wody 0,4 litra - 0,5 nie jest wielkim błędem - tylko wyrób dostanie więcej soli. I tak na 1 kg mięsa przy stężeniu 10% i 0,4 litra wody dostarczasz 40gram soli, przy 4 litrach i dawce 200gramach masz solankę ok 5% - czyli relatywnie słabą ( możliwość zepsucia mięsa) i musisz długo peklować -ale tej soli i tak dostarczasz 5 razy tyle Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1484 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Mięso nie jest sterylne w swojej objętości i czas dotarcia soli i nitrytu do wszystkich miejsc jest bardzo istotny. Z tym można sobie poradzić w prosty sposób. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1485 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Z tym można sobie poradzić w prosty sposób. To wiem Arku.Kolega zadał konkretne pytanie z podaniem ilości wody, mięsa i soli. Gdyby początkowe stężenie solanki nie odgrywało roli to możnaby peklować w solance np. 2,5% przez odpowiednio długi czas i z nastrzykiem.A tak nie jest Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1486 Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Przepraszam za zamieszanie, źle to napisałem, miało być tak: Na 2 kilogramy mięsa daje litr wody i 100gram peklosoli, a co jeżeli dam na 2 kilogramy mięsa 2litry wody i 200gram peklosoli, lub 3litry wody i 300gram peklosoli lub 4litry wody i 400gram peklosoli i tak w nieskończoność można by iść. Czy to nie jest to samo? Wychodzi mi, że stężenie jest takie samo. Mięso jakoś inaczej wtedy wchłania sól? Moje pytanie wzięło się stąd, że przy małej ilości mięsa a trochę za dużym naczynku trzeba się mocno starać, by je "upchac" zwiększając ilość wody pozostając przy takim samym stężeniu nie mam wtedy problemu. Mięso ładnie się przykryje. Tyle mojej teorii. Proszę o wyjaśnienie bardziej doświadczonych zadymiaczy niż ja:) Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1487 Opublikowano 8 Stycznia 2019 trzeba się mocno starać, by je "upchac" zawsze możesz wcisnąć zakręconą butelkę z wodą- lub zapeklować w mniejszym naczyniu . czasem pekluję na mokro w woreczkach takich do vacum usuwając maximalnie powietrze ( bez odsysania )i zgrzewam zawsze można iiii zacznij czytać peklowanie od początku Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1488 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Moje pytanie wzięło się stąd, że przy małej ilości mięsa a trochę za dużym naczynku trzeba się mocno starać, by je "upchac" zwiększając ilość wody pozostając przy takim samym stężeniu nie mam wtedy problemu. Mięso ładnie się przykryje. Tyle mojej teorii. Proszę o wyjaśnienie bardziej doświadczonych zadymiaczy niż ja:)To zastosuj peklowanie metodą Szczepana.Niektórzy tak właśnie peklują np.Zbój Madej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1489 Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Jakoś daje rade, od prawie roku stosuje peklowanie 7dniowe z nastrzykiem na poczatku peklowania. Na kilogram mięsa daję 0,5 litra wody i na litr wody 100gram peklosoli. Nastrzykuje mięso na początku.temperatuta 4-7stopni.Potem moczę 5-10minut i zawsze mi wychodziło, słonosc idealna dla mnie. Metodę z wkladania czegoś do zalewy też znam. Po prostu naszla mnie taka myśl o którą spytałem. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1490 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Mam pytanie czym można zastąpić kwas askorbinowy w przepisie. Chodzi o wołowinę dojrzewającą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1491 Opublikowano 12 Stycznia 2019 czym można zastąpić kwas askorbinowy w przepisie. Chodzi o wołowinę dojrzewającą? O jakim przepisie piszesz?Najlepiej podaj do niego link. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1492 Opublikowano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Askorbinianem, lub izoaskorbinianem albo witaminą C.To dodatek dla utrzymania koloru i wspomaga peklowanie. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1493 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Pytanie padło ponieważ byłem na chwile przed przygotowaniem przepisu gdzie był kwas wymagany a w aptece sproszkowana wit.C u mnie nie była dostępna więc szybko zapytałem a ewentualny zamiennik ale na szczęście dostałem w Rossmanie Co do przepisu to jest to Pastryma (Pastrami ,Bastruma)itp. różnie to się zwie w każdej części zakątka globu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1494 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Przepraszam za zamieszanie, źle to napisałem, miało być tak: Na 2 kilogramy mięsa daje litr wody i 100gram peklosoli, a co jeżeli dam na 2 kilogramy mięsa 2litry wody i 200gram peklosoli, lub 3litry wody i 300gram peklosoli lub 4litry wody i 400gram peklosoli i tak w nieskończoność można by iść. Czy to nie jest to samo? Wychodzi mi, że stężenie jest takie samo. Mięso jakoś inaczej wtedy wchłania sól? Moje pytanie wzięło się stąd, że przy małej ilości mięsa a trochę za dużym naczynku trzeba się mocno starać, by je "upchac" zwiększając ilość wody pozostając przy takim samym stężeniu nie mam wtedy problemu. Mięso ładnie się przykryje. Tyle mojej teorii. Proszę o wyjaśnienie bardziej doświadczonych zadymiaczy niż ja:)Jeżeli przy tym stężeniu solanki, takim samym czasie peklowania, temperatury, nastrzyku, masie mięsa zmienisz tylko ilość solanki np. zamiast książkowej 0,4l solanki na 1 kg mięsa użyjesz 1 l solanki na 1 kg mięsa – świat się nie zawali, ale będziesz miał proporcjonalnie bardziej słone mięso !!!Po prostu dłużej utrzymuje się wysokie stężenie soli w solance. Osobiście wciskanie butelek mi nie wychodzi, zwiększam ilość solanki, korygując czasem peklowania lub rzadziej stężeniem, przy czy nie schodzę poniżej 8%Jeżeli źle tłumaczę niech znawcy obleją mnie kubłem zimnej solanki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1495 Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) świat się nie zawali, ale będziesz miał proporcjonalnie bardziej słone mięso !!!Dokładnie tak!!!Mała ilość solanki oddaje sól i w widoczny sposób zmniejsza swoje stężenie.Mniejsze stężenie solanki to wolniejszy proces oddawania soli.Jest to proces nieliniowy.Przy większej ilości solanki, a szczególnie "znacznie większej" jej stężenie prawie nie zmaleje i będzie oddawała sól do mięsa z taką samą prawie prędkością jak pierwszego dnia.Gdyby to tak przeanalizować myślowo, to trzeba uwzględnić zasolenie końcowe mięsa (po odpowiednio długim czasie peklowania), które w przypadku zastosowania 0,4l solanki przykładowo 8% na kg mięsa wyniesie:(0,4x8)/(1+0,4)=2,28% W przypadku 2l solanki o tym samym stężeniu na 1kg mięsa:(2x8)/(1+2)=5,33%@Dafman,Czy to tłumaczenie do Ciebie przemawia? Edytowane 15 Stycznia 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1496 Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Tak, musiałem to chwilę przeanalizować by zrozumieć o czym piszecie na chłopski rozum wydumalem z tego, że przy mniejszej ilości solanki mięso wciągnie mniej soli niż przy większej ilości solanki nawet o takim samym stężeniu. Dobrze wiedzieć i rozumieć dlaczego ma być tak a nie inaczej, a nie tylko nie bo nie. A różnica pomiędzy 5,33% a 2,28% zasolenia końcowego(przy zachowanym stężeniu 8%)to jest mocno odczuwalna w produkcie finalnym, jak to wygląda? Jest po prostu bardziej słone ale zjadliwe czy nie da się tego zjeść? Edytowane 15 Stycznia 2019 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1497 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Wszystko da się zjeść.Spróbuj a sam się przekonasz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1498 Opublikowano 15 Stycznia 2019 A różnica pomiędzy 5,33% a 2,28% zasolenia końcowego(przy zachowanym stężeniu 8%)to jest mocno odczuwalna w produkcie finalnym, jak to wygląda? Jest po prostu bardziej słone ale zjadliwe czy nie da się tego zjeść?To jest ponad dwa razy więcej soli w mięsie. Możesz przetestować jak to będzie smakować. Daj do dowolnego mięsa (potrawy) tyle soli, żeby było dla Ciebie było idealne. Tylko sprawdź na wadze ile soli dałeś. Teraz dodaj do tej potrawy tyle samo i sprawdź jak bardzo jest słone. Każdy ma inny próg słoności i tego co już jest zbyt słone żeby zjeść. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angelos Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1499 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Mam takie pytanie do szanownego grona.Czy peklowane na kiełbasę mięso, a następnie osadzane batony mogę trzymać w piwniczce w której są ziemniaki (około 100kg)? Nie przejdzie zapach? Temperatura w piwniczce jest stała 6st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 16 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1500 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Mam takie pytanie do szanownego grona.Czy peklowane na kiełbasę mięso, a następnie osadzane batony mogę trzymać w piwniczce w której są ziemniaki (około 100kg)? Nie przejdzie zapach? Temperatura w piwniczce jest stała 6st.C.Bez obaw. Nie przejdzie.☺ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/60/#findComment-620825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.