Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1676 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Istnieje metoda peklowania ciepłą solanką (do 50 st.C), ale wymaga wielkiej uwagi. Teraz nic nie zrobisz. Poczekaj aż solanka zupełnie wystygnie i wsadź ją do lodówki. Przedtem obejrzyj mięso. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-668624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbartek90 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1677 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Czyli mam szansę nauczyć się nowej metody.... hm wszędzie trzeba szukać pozytywów Dzięki bardzo ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-668625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1678 Opublikowano 8 Czerwca 2020 O tym peklowaniu można poczytać sobie w książce prof. Wincentego Pezackiego, "Przetwarzanie jadalnych surowców rzeźnych", PWN, W-wa 1984.W. Pezacki pisze. iż: "... Niektóre elementy rozbioru tuszy, np. szynki, boczki itp. można peklować ciepłą solanką (32<T<570C). Peklowanie tym sposobem daje bardzo dobre wyniki, niezależnie od tego, czy surowiec przeznaczony do peklowania jest w momencie jego rozpoczynania wychłodzony po uboju, czy też nie. Stopień przebarwienia i odporność mioglobiny tlenkoazotowej na naświetlanie jest bowiem większa niż ta, któą się osiąga w przypadku peklowania w zimnej solance. ...".W powyższej książce opisuje m.in również zabiegi powiększające dynamikę wspomagania przenikania wszystkich soli, podczas peklowania azotynowego, takie jak:- wieloigłowy i wielostrumieniowy nastrzyk solanki peklującej,- plastyfikację mięsa,- rozwinięcie powierzchni peklowanych kawałkó przez rozdrabnianie, którego krańcowym przykładem jest kutrowanie,- peklowanie solanką cieplną,- peklowanie pod próżnią,- peklowanie impulsacyjne w warunkach zmieniającego się na przemian nad- i pociśnienia,- peklowanie wibracyjne lub wirowe,- peklowanie w polu naddźwięków,- peklowanie w polu eleketromagnetycznym oraz- peklowanie za pomocą prądu zmiennego przemysłowej częstotliwości.Oczywiśćie nie pomija także trzech podstawowych metod peklowania:- na sucho,- na mokro,- sposobem mieszanym. Książka jest na etapie skanowania i już niebawem w całości zostanie opublikowana na naszym forum. Dodam, iż razem z nią przygotowuję jeszcze dwie bardzo atrakcyjne pozycje: Mięso - podstawy nauki i technologii, oraz Technologia wędzenia żywności. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-668628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1679 Opublikowano 30 Lipca 2020 Mam pytanie - ponieważ rzadko pekluje na sucho to czy po peklowaniu suchym płukać mięso czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1680 Opublikowano 30 Lipca 2020 Mam pytanie - ponieważ rzadko pekluje na sucho to czy po peklowaniu suchym płukać mięso czy nie?Nie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1681 Opublikowano 30 Lipca 2020 Mam pytanie - ponieważ rzadko pekluje na sucho to czy po peklowaniu suchym płukać mięso czy nie?NieJa zawsze myję i jest ok... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1682 Opublikowano 30 Lipca 2020 (edytowane) Ja zawsze myję i jest ok... To nie rób tego więcej, bo tylko pogarszasz sytuacje.Bez sensu i wbrew wszelkim znanym mi procedurom.Jest tylko jeden przypadek, wędliny dojrzewające, po peklowaniu z przyprawami. Edytowane 31 Lipca 2020 przez EAnna Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1683 Opublikowano 31 Lipca 2020 Ja zawsze myję i jest ok...To nie rób tego więcej, bo tylko pogarszasz sytuacje.Bez sensu i wbrew wszelkim znanym mi procedurą.Jest tylko jeden przypadek, wędliny dojrzewające, po peklowaniu z przyprawami.Dzięki za radę.. przy następnym wędzeniu część umyje a część nie i wybadam temat... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1684 Opublikowano 31 Lipca 2020 (edytowane) Po co? Toschiba podał Ci zasady obowiązujące od stuleci i zbadane przez praktyków i teoretyków. Co do obmywania do dojrzewajacych to raczej wino i to bardziej opłukanie wytarcie niż wymycie. Ale każdy robi jak uważa, wolny kraj ???? Edytowane 31 Lipca 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1685 Opublikowano 31 Lipca 2020 Po co? Toschiba podał Ci zasady obowiązujące od stuleci i zbadane przez praktyków i teoretyków. Co do obmywania do dojrzewajacych to raczej wino i to bardziej opłukanie wytarcie niż wymycie. Ale każdy robi jak uważa, wolny kraj A po to by sprawdzić co tracę... Co zyskam to wiem,mianowicie zmywam przyprawy typu ziarenka pieprzu czy majeranek,wycieram i skutków ubocznych nie znam... Ale może mi się wydaje... Więc sprawdzę Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1686 Opublikowano 31 Lipca 2020 (edytowane) Dodaj jeszcze-niekontrolowana ilość wody w wyrobie -wilgotne środowisko tworzy dobre warunki do rozwoju nieporządanych organizmów. Oba aspekty pewnie trochę przesadzone i pewnie jakoś diametralnie kiełbasy nie zmieną. ???? Edytowane 31 Lipca 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1687 Opublikowano 31 Lipca 2020 (edytowane) Dodaj jeszcze-niekontrolowana ilość wody w wyrobie -wilgotne środowisko tworzy dobre warunki do rozwoju nieporządanych organizmów. Oba aspekty pewnie trochę przesadzone i pewnie jakoś diametralnie kiełbasy nie zmieną. Peklowanie na sucho dotyczy(jak i ta dyskusja)peklowania na sucho mięsa na wędzonki .... Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Edytowane 31 Lipca 2020 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1688 Opublikowano 31 Lipca 2020 (edytowane) No to się nadoradzałem ???? Edytowane 31 Lipca 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1689 Opublikowano 31 Lipca 2020 Dajcie człowiekowi poeksperymentować i przekonać się na własnych doświadczeniach że inni mieli rację.... chyba że na przekór innym nie przyzna się że mięso poszło jako karma dla psów Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1690 Opublikowano 31 Lipca 2020 Co zyskam to wiem,mianowicie zmywam przyprawy typu ziarenka pieprzu czy majeranek,wycieram i skutków ubocznych nie znam... Ale może mi się wydaje... Raczej Ci się wydaje Peklowanie elementów całomięśniowych na sucho odbywa się metodą zrównoważoną, czyli dawka peklosoli jest odmierzona w punkt (czyli stosownie do wagi elementu i zaplanowanego zasolenia końcowego).Poza zmyciem "ziarenek" zmywasz z powierzchni peklosól, która powinna być w wyrobie gotowym oraz narażasz tę powierzchnię na szybszy rozwój bakterii.Dodatkowo powierzchniowo wprowadzasz wodę, która:zawiera swoje bakterie (nie jest sterylna)wybitnie sprzyja szybkiemu rozwojowi bakterii z powierzchni mięsa (zmniejszenie tzw. aktywności wody aw , który to parametr określa zapotrzebowanie bakterii na wodę - jest istotą uzyskania trwałości wyrobu).wyjaławia smakowo powierzchnię mięsa ( po jakiego grzyba próbujesz je aromatyzować przyprawami, skoro je spłukujesz?) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1691 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Widzę że towarzystwo wzajemnej adoracji (problem wielu forów długo działających) przedkłada swoją wszechwiedzę (z całym szacunkiem do DUZEJ WIEDZY I DOSWADCZENIA która niewątpliwie posiadacie) nad wszystko co brzmi inaczej... Niczego nie narzuciłem... Napisałem jak robię... I nie ma problemów. Przyjąłem Wasza rację i postanowiłem zrobić porównanie. Źle.. Znam mnóstwo starych wędzarzy którzy nigdy nie zaglądali na tę stronę a żywią ludzi od lat i to zbiorowo i żaden w rozmowie tak nie dziobał jak tu... Nie jestem leszczykiem który może zatruć rodzinę...Bezwzgledne cytowanie książek dotyczących technologii i przemysłu to nie jest dyskusja... Ps Zmywanie przypraw po czternastu dniach aromatyzowania niby bez sensu... Czyżby? Strona pełna wiedzy i doświadczeń... Ale dyskusja tylko we własnym kręgu... Reszta nie dorasta widać Wam do pięt... Ja też umiem czytać i myśleć... I nie madruje się o kiełbasie gdy mowa o np szynkach.... Gość zapytał czy myć... Dostał odpowiedź... Nie! Sugestia że pewnie się nie przyznam jak mi poszło... Na jakiej pytam podstawie tak sobie ze mnie dworujecie...? Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1692 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Ps Zmywanie przypraw po czternastu dniach aromatyzowania niby bez sensu... Czyżby?Z ciekawości. Skoro chcesz smak i zapach przypraw w mięsie to jaki byłby cel ich zmywania? I nie madruje się o kiełbasie gdy mowa o np szynkach....A gdzie przed Twoją wypowiedzią w poście #1687 było że chodzi o wędzonki, a nie o kiełbasę? Pytanie było czy płukać mięso po peklowaniu na sucho - bez wskazania czy na wędzonki, kiełbasę czy do szynkowaru... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1693 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 (edytowane) Jak to mówią. Pokój ????️ między Sibami. Zrobisz jak uważasz.Czy komentarz jest potrzebny. Raczej tak. Bo np. za dwa lata ktoś przeczyta i "powie" Gościu pytał czy płukać i mu "klepneli że tak" to tez wypłuczę. A tak ma dlaczego nie Edytowane 1 Sierpnia 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1694 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Ps Zmywanie przypraw po czternastu dniach aromatyzowania niby bez sensu... Czyżby?Z ciekawości. Skoro chcesz smak i zapach przypraw w mięsie to jaki byłby cel ich zmywania? I nie madruje się o kiełbasie gdy mowa o np szynkach....A gdzie przed Twoją wypowiedzią w poście #1687 było że chodzi o wędzonki, a nie o kiełbasę? Pytanie było czy płukać mięso po peklowaniu na sucho - bez wskazania czy na wędzonki, kiełbasę czy do szynkowaru...Rzeczywiście pytanie mogło dotyczyć mięsa na kiełbasę wędzonki lub szybkowaru... Mega culpa... Ale skąd ta kiełbasa? Co do zmycia przypraw.... Naprawdę? Gdy je zmyje smak zginie? Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka[Dodano: 01 sie 2020 - 13:53]Jak to mówią. Pokój między Sibami. Zrobisz jak uważasz.Pokoj Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1695 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Rzeczywiście pytanie mogło dotyczyć mięsa na kiełbasę wędzonki lub szybkowaru... Mega culpa... Ale skąd ta kiełbasa? Dla mnie to też pierwsze co przychodzi mi do głowy jak myślę o peklowaniu na sucho - peklowanie mięsa na kiełbasę. Co do zmycia przypraw.... Naprawdę? Gdy je zmyje smak zginie? Nie zniknie, dlatego pytam jaki byłby cel ich zmywania. Po prostu jestem ciekawy, nic więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1696 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Widzę że towarzystwo wzajemnej adoracji..Bezwzgledne cytowanie książek dotyczących technologii i przemysłu to nie jest dyskusja... Na tym forum zawsze zabieramy głos wtedy, gdy sugerowane przez forowicza działanie niesie za sobą wzrost zagrożenia bakteriologicznego. Robimy to dlatego, żeby w przyszłości nikt nie odczytał tego jako akceptowaną poradę.Ty natomiast nie odniosłeś się merytorycznie do mojej opinii, tylko wyraziłeś niezrozumiałą dla mnie frustrację.Niczego ani nikogo nie cytowałam w swojej wypowiedzi, starałam się tylko ją logicznie uzasadnić a nie pouczać.Wnioskuję, że nie zrozumiałeś sensu tego wyjaśnienia ale to nie wstyd zapytać np. o co chodzi z tą aktywnością wody i bakteriami.Nasze forum nie pełni roli książki kucharskiej z zakresu wędlin (ta rola jest raczej marginalna) ale przede wszystkim rolę edukacyjną. Czy komentarz jest potrzebny. Raczej tak. Bo np. za dwa lata ktoś przeczyta i "powie" Gościu pytał czy płukać i mu "klepneli że tak" to tez wypłuczę. A tak ma dlaczego nie Właśnie dlatego zabrałam głos Świadomość tego, co się robi i co się dzieje w mięsie pozwala nie tylko oddzielić ziarno od plew internetowych przepisów i porad, ale umożliwia poznawanie nowych technologii (np. wędliny dojrzewające) oraz tworzenie własnych przepisów i tzw. wyczucie mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1697 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Aniu.Poniewaz 90 % takich dyskusji kończy się jak wyżej to może nie prowadzić dyskusji i nie nakierowywać na własciwą drogę tylko takie kwiatki wyrzucać od razu do kosza.Nie będzie wtedy zarzutów o TWA,czy o wymadrzanie się. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1698 Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Moje pytanie dotyczyło peklowania boczku do rolowania go później w roladę. Poprostu zbyt często nie pekluje na sucho i już nie pamiętałem czy płukać czy nie. Nie sądziłem że wywiąże się tu taka dyskusja. Jakby to powiedział Jacek Balcerzak "ja tu miałem tylko wejść i wyjść" Ale przejdźmy do meritum - boczek zapeklowałem, nie myłem, uwędziłem, zostało już niewiele. Nie wiem jakby smakował myty, niemyty smakuje wybornie. Peklowane było ze 3 dni, 20gr mieszanki peklującej na kg dało radę. Dziękuję wszystkim za wkład i zaangażowanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1699 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Nie wiem jakby smakował myty, niemyty smakuje wybornie. Rzekł Sobieski do Marysieńki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1700 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Dzień dobry.Czy wymieniając solankę na nową w połowie okresu peklowania, robimy ją o takim samym stężeniu jak pierwszą? Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-686609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.