DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 15 Listopada 2011 ale pamiętaj opalamy i wędzimy DREWNEM a nie drzewemWedług Miodka obydwa określenia są poprawne . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-185110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BULI Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 15 Listopada 2011 dietykon, nie mam jeszcze specjalistycznej igły (chyba, że zwykła wystarczy , część uwędzimy w sobotę część poleży tydzień dłużej - do następnej soboty. Właśnie kupiłem ładny boczek ponad 2 kg i 2 ładne szyneczki po 1,2 kg każda ( kolega ma taki sam zestaw). Będę w aptece to zakupię igły i strzykawki. Cytuj BULI Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-185156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 15 Listopada 2011 Moje pomiary w ustaleniu stężeń solanki nie mieszczących się w tabelach . Dawki peklosoli na określoną odmierzoną ilość wody. Pomiary według solomierza do celów szkolnych w stopniach Be. Woda o temperaturze 20st C odmierzana w menzurce . Każdy pomiar to nowa odmierzona ilość wody i odważona ilość peklosoli . Ilość wody 200 ml peklosól do tej wody dosypywana w różnych ilościach. Pomiar jest orientacyjny + - ponieważ podziałka solomierza jest co 1 st Be. i były kłopoty z odczytem. Woda 200 ml + peklosól 10g = ok + - 4,5 Be Woda 200ml + peklosól 12g = ok + - 5.0 Be Woda 200ml + peklosól 14g = ok + - 5,5 - 5,7 Be Woda 200 ml + peklosól 16g = ok + - 6.7 Be Woda 200 ml + peklosól 18g = ok + - 7,7 Be Woda 200 ml + peklosól 20g = ok + - 9- 9,1 Be Woda 200 ml + peklosol 21g = ok + - 9,9 - 10 Be Woda 200ml + peklosól 22 g = ok + - 10,6 - 10,7 Be Przekładajac to bardziej zrozumiale to będzie; Gdy na 10l wody dodamy następujące ilości peklosoli to uzyskujemy następujące orientacyjne stężenia solanki . Woda 10 L+ peklosól 50dkg = + - 4,5 Be Woda 10 L+ peklosól 60dkg = + - 5,0 Be Woda 10 L+ peklosol 70 dkg = + - 5,5- 5,7 Be Woda 10 L+ peklosol 80 dkg = + - 6,7 Be Woda 10 L + peklosól 90 dkg = + - 7.5- 7,7 Be Woda 10 L + peklosól 1,0 kg = + - 9,1- 9,2 Be Woda 10 L + peklosól 1,1 kg = + - 9,9 - 10 Be Woda 10 L + peklosól 1,2 kg = + - 10,6 - 10,7 Be Jako ciekawostka do 100ml wody dosypana peklosól w ilości 11g zwiększyła pojemność w menzurce do + - 103 ml . Myślę ze te wyliczenia pomogą robić solanki . Dalsza część przeliczeń wg tabeli a teraz inna tabelka też moze być pomocna określająca ile ma być soli w 100l wody by uzuskać żądane stężenie solanki Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-185175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafus22 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 19 Marca 2012 witam wszystkich to jest mój pierwszy post i mam do was pytanie bo się nie doczytałem mianowicie w czym peklować szynki, mam 2 garnki emaliowane w tym ze jeden z nich ma odpryśnięta emalie czy w nim mogę peklować? A może w plastikowych pojemnikach? proszę o odpowiedz jak najszybszą bo jutro zaczynam peklowanie .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 19 Marca 2012 A morze w plastikowych pojemnikach? Warunek że są przeznaczone do żywności . Odbity garnek odpada . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafus22 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 19 Marca 2012 jeszcze jedno pytanie na 15kg mięsa ile wody i soli peklującej ? z kalkulatora nic nie kumam .tym bardziej tabela co to jest Nastrzyk ja nigdy nie szprycowałem mięsa tylko leżało w marynacie i tyle! To jak tym garnkiem ? może być czy nie? {Mod info} Kol rufus proszę Cię bardzo o przestrzeganie zasad ortografii - jeśli jesteś dysortografikiem skorzystaj z funkcji "poprawiacza błędów - tym razem poprawiłam i ku pamięci słowo może w tym kontekście piszemy przez ż Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 19 Marca 2012 jeszcze jedno pytanie na 15kg mięsa ile wody Przyjmuje się 0,4l wody na 1kg mięsa (chociaż jest jeszcze "szkoła" 1l na 1kg) Sól w zależności od czasu peklowania, tak samo nastrzyk.Przy 14 dniach (kalkulator ) nie musisz nastrzykiwać o ile kawałki mięsa są do 1,5kg.Przy peklowaniu krótszym nastrzykujemy.W tabeli mamy dwie wartości, dla mniej i bardziej słonolubnych .No i temperatura, bo jak będziesz peklował w wyższej temp. jak 6-8*C to i mniejsza wartość peklosoli może być za duża :wink: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 19 Marca 2012 Odbity garnek odpada .No chyba bez przesady .... Ale jeśli kolega posiada plastik, to tego użyj ...pod warunkiem, że jak Andrzej wspominał, do żywności przeznaczony .... tabela jest prosta, masz podaną po lewej stronie ilość surowca, a na górze czas, jaki chcesz peklować, jeśli znajdziesz odpowiednią dla ciebie ilość dni, to zjedź niżej i w poziomie z ilością surowca, masz podaną ilość soli i wody ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 19 Marca 2012 w czym peklować szynki, mam 2 garnki emaliowaneJa obecnie do jutra pekluję mięso w garnku emaliowanym. Garnek nie może mieć odprysku. W miejscu odprysku powstaje rdza Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 19 Marca 2012 W miejscu odprysku powstaje rdzaGarnek 3mamy na dworze, że nie dosycha, czy wiatr go wysusza.... ??? Jeśli mimo odprysku, wytrzesz naczynie szmatkę, to jak ma zardzewieć ? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 19 Marca 2012 Jeśli mimo odprysku, wytrzesz naczynie szmatkę, to jak ma zardzewieć ?Wlej zalewę to się dowiesz :tongue: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 19 Marca 2012 myth napisał/a: Jeśli mimo odprysku, wytrzesz naczynie szmatkę, to jak ma zardzewieć ? Wlej zalewę to się dowiesz _________________Zawsze można coś podłożyć ewentualnie, aby mięso nie miało styczności z "rdzą" :P Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 19 Marca 2012 W miejscu odprysku powstaje rdzai dlatego ja pekluję w kamionkach :grin: ( a już kilka razy podejrzałem :rolleyes: ,że koledzy używają do tego celu kamionek do kiszenia ogórków :mrgreen:) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 20 Marca 2012 Witam ja od lat pekluję w 30 l. plastikowych pojemnikach z pokrywą przystosowanych do kontaktu z żywnością, są stosowane do fermentacji wina ,do peklowania sprawdziły się idealnie :grin: ,łatwe w utrzymaniu czystości zajmują mało miejsca pojemniki wchodzą jeden w drugi +że można układać je jeden na drugim w czasie peklowania i tanie :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 20 Marca 2012 Ja posiadam takie same, + do tego skrzynki z przetwórni mięsnych, też plastikowe więc nie mam dylematów związanych z odpryśniętym lakierem i późniejszego "być, albo nie być" ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianosco Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 20 Marca 2012 Witam.Widze u kolego czosnek dodany do peklowania. Jak to jest z tym czosnkiem. Czytalem, ze nie nalezy dodawac gdyz czosnek zabija naturalne bakterie powstajace przy peklowaniu, a tu widze , ze calkiem sporo tego czsnku plywa w zalewie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 20 Marca 2012 Zbójaszku :grin: w siatce była tylko 1 szyneczka ,przyniósł ją kolega dla siebie, była już w siatce uparł się i tak już została, że to jego :grin:Damianosco co do dodawania czosnku dodaje go zawsze nigdy nie było problemu a zalewę robię 14 dniową , :grin: tak też robił dziadek mojej LP był przedwojennym masażem :grin: pzdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 20 Marca 2012 No chyba bez przesady . Obity garnek emaliowany nie powinien być przeznaczony - używany dla żywności . Może jestem starej daty :smile: jednak dawniej się tego przestrzegało , bynajmniej u mnie w domu . Oczywiście jest to sprawa indywidualna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 20 Marca 2012 Obity garnek emaliowany nie powinien być przeznaczony - używany dla żywności .To się wydaje takie oczywiste, a jednak budzi wątpliwości. Powiem tak: panowie, czy swoje samochody konserwujecie w solance? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 20 Marca 2012 Powiem tak: panowie, czy swoje samochody konserwujecie w solance? Każdej zimy :sad: Ale to nie przeszkadza nim jeździć :wink: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafus22 Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 20 Marca 2012 Ajjj.... jednak dania są podzielone lecz jednak tego garnka nie użyłem do peklowania.Szynki już zapeklowane lecz bez siatek ,będą potem.Musze powiedzieć ze wciągło mnie to forum.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 20 Marca 2012 Szynki już zapeklowane lecz bez siatek I bardzo dobrze , siatki zakładamy na mięso po peklowaniu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregruda Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 22 Marca 2012 Dzisiaj zapeklowałem 7 kg schabu i szynki.Zalewe przygotowałem wg. tabeli.Mam dwa pojemniki do których ułożyłem po 3,5 kg mięsa.W tabeli powinna być zalewa na 8 dni składająca się z 1,4 litra wody i 161 g pektosoli na owe 3,5 kg .zalewając pierwszy pojemnik taką ilościa zalewy okazało sie ,że pozostało jej tyle ,żeby zalaći drugi.Zalałem drugi i oba dałem do lodówki w temp 7"C.Czy dobrze zrobiłem,bo nie daje mi spokoju fakt ,że cos nie gra? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 22 Marca 2012 Dzisiaj zapeklowałem 7 kg schabu i szynki.Zalewe przygotowałem wg. tabeli. Mam dwa pojemniki do których ułożyłem po 3,5 kg mięsa.W tabeli powinna być zalewa na 8 dni składająca się z 1,4 litra wody i 161 g pektosoli na owe 3,5 kg Z tego co piszesz to te 7kg mięsa podzieliłeś na dwa pojemniki po 3.5 kg w jednym. Czyli oba naczynia zapeklowałeś zalewą która była przygotowana na 3.5 kg mięsa. Ja na Twoim miejscu przygotowałabym zalewę na 7 kg mięsa czyli w ilości 2.8 l i podzieliła po połowie i wlała do obu naczyń jak przewiduje tabela . W przypadku mojego peklowania, nie miałam takiej sytuacji aby mi została zalewa peklująca. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 22 Marca 2012 halusia gdzie jest różnica ?7kg = 2,8L3,5 kg= 1,4L Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/6/#findComment-208868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.