Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Istnieje metoda peklowania ciepłą solanką (do 50 st.C), ale wymaga wielkiej uwagi. Teraz nic nie zrobisz. Poczekaj aż solanka zupełnie wystygnie i wsadź ją do lodówki. Przedtem obejrzyj mięso.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-668624
Udostępnij na innych stronach

O tym peklowaniu można poczytać sobie w książce prof. Wincentego Pezackiego, "Przetwarzanie jadalnych surowców rzeźnych", PWN, W-wa 1984.

W. Pezacki pisze. iż: "... Niektóre elementy rozbioru tuszy, np. szynki, boczki itp. można peklować ciepłą solanką (32<T<570C). Peklowanie tym sposobem daje bardzo dobre wyniki, niezależnie od tego, czy surowiec przeznaczony do peklowania jest w momencie jego rozpoczynania wychłodzony po uboju, czy też nie. Stopień przebarwienia i odporność mioglobiny tlenkoazotowej na naświetlanie jest bowiem większa niż ta, któą się osiąga w przypadku peklowania w zimnej solance. ...".

W powyższej książce opisuje m.in również zabiegi powiększające dynamikę wspomagania przenikania wszystkich soli, podczas peklowania azotynowego, takie jak:

- wieloigłowy i wielostrumieniowy nastrzyk solanki peklującej,

- plastyfikację mięsa,

- rozwinięcie powierzchni peklowanych kawałkó przez rozdrabnianie, którego krańcowym przykładem jest kutrowanie,

- peklowanie solanką cieplną,

- peklowanie pod próżnią,

- peklowanie impulsacyjne w warunkach zmieniającego się na przemian nad- i pociśnienia,

- peklowanie wibracyjne lub wirowe,

- peklowanie w polu naddźwięków,

- peklowanie w polu eleketromagnetycznym oraz

- peklowanie za pomocą prądu zmiennego przemysłowej częstotliwości.

Oczywiśćie nie pomija także trzech podstawowych metod peklowania:

- na sucho,

- na mokro,

- sposobem mieszanym.

 

Książka jest na etapie skanowania i już niebawem w całości zostanie opublikowana na naszym forum. Dodam, iż razem z nią przygotowuję jeszcze dwie bardzo atrakcyjne pozycje: Mięso - podstawy nauki i technologii, oraz Technologia wędzenia żywności.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-668628
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

Mam pytanie - ponieważ rzadko pekluje na sucho to czy po peklowaniu suchym płukać mięso czy nie?

Nie
Ja zawsze myję i jest ok...

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672874
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze myję i jest ok...

 

To nie rób tego więcej, bo tylko pogarszasz sytuacje.

Bez sensu i wbrew wszelkim znanym mi procedurom.

Jest tylko jeden przypadek, wędliny dojrzewające, po peklowaniu z przyprawami.

Edytowane przez EAnna

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672883
Udostępnij na innych stronach

 

Ja zawsze myję i jest ok...

To nie rób tego więcej, bo tylko pogarszasz sytuacje.

Bez sensu i wbrew wszelkim znanym mi procedurą.

Jest tylko jeden przypadek, wędliny dojrzewające, po peklowaniu z przyprawami.

Dzięki za radę.. przy następnym wędzeniu część umyje a część nie i wybadam temat...

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672925
Udostępnij na innych stronach

Po co? Toschiba podał Ci zasady obowiązujące od stuleci i zbadane przez praktyków i teoretyków. Co do obmywania do dojrzewajacych to raczej wino i to bardziej opłukanie wytarcie niż wymycie. Ale każdy robi jak uważa, wolny kraj ???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672927
Udostępnij na innych stronach

Po co? Toschiba podał Ci zasady obowiązujące od stuleci i zbadane przez praktyków i teoretyków. Co do obmywania do dojrzewajacych to raczej wino i to bardziej opłukanie wytarcie niż wymycie. Ale każdy robi jak uważa, wolny kraj

A po to by sprawdzić co tracę... Co zyskam to wiem,mianowicie zmywam przyprawy typu ziarenka pieprzu czy majeranek,wycieram i skutków ubocznych nie znam... Ale może mi się wydaje... Więc sprawdzę

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672940
Udostępnij na innych stronach

Dodaj jeszcze

-niekontrolowana ilość wody w wyrobie

-wilgotne środowisko tworzy dobre warunki do rozwoju nieporządanych organizmów.

Oba aspekty pewnie trochę przesadzone i pewnie jakoś diametralnie kiełbasy nie zmieną. ????

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672946
Udostępnij na innych stronach

Dodaj jeszcze

-niekontrolowana ilość wody w wyrobie

-wilgotne środowisko tworzy dobre warunki do rozwoju nieporządanych organizmów.

Oba aspekty pewnie trochę przesadzone i pewnie jakoś diametralnie kiełbasy nie zmieną.

Peklowanie na sucho dotyczy(jak i ta dyskusja)peklowania na sucho mięsa na wędzonki ....

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672948
Udostępnij na innych stronach

No to się nadoradzałem ???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672952
Udostępnij na innych stronach

Dajcie człowiekowi poeksperymentować i przekonać się na własnych doświadczeniach że inni mieli rację.... chyba że na przekór innym nie przyzna się że mięso poszło jako karma dla psów  ;)  :) 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672963
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co zyskam to wiem,mianowicie zmywam przyprawy typu ziarenka pieprzu czy majeranek,wycieram i skutków ubocznych nie znam... Ale może mi się wydaje...

Raczej Ci się wydaje   :facepalm:

Peklowanie elementów całomięśniowych na sucho odbywa się metodą zrównoważoną, czyli dawka peklosoli jest odmierzona w punkt (czyli stosownie do wagi elementu i zaplanowanego zasolenia końcowego).

Poza zmyciem "ziarenek" zmywasz z powierzchni peklosól, która powinna być w wyrobie gotowym oraz narażasz tę powierzchnię na szybszy rozwój bakterii.

Dodatkowo powierzchniowo wprowadzasz wodę, która:

  • zawiera swoje bakterie (nie jest sterylna)
  • wybitnie sprzyja szybkiemu rozwojowi bakterii z powierzchni mięsa (zmniejszenie tzw. aktywności wody a, który to parametr określa zapotrzebowanie bakterii na wodę - jest istotą uzyskania trwałości wyrobu).
  • wyjaławia smakowo powierzchnię mięsa ( po jakiego grzyba próbujesz je aromatyzować przyprawami, skoro je spłukujesz?)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-672968
Udostępnij na innych stronach

Widzę że towarzystwo wzajemnej adoracji (problem wielu forów długo działających) przedkłada swoją wszechwiedzę (z całym szacunkiem do DUZEJ WIEDZY I DOSWADCZENIA która niewątpliwie posiadacie) nad wszystko co brzmi inaczej... Niczego nie narzuciłem... Napisałem jak robię... I nie ma problemów. Przyjąłem Wasza rację i postanowiłem zrobić porównanie. Źle.. Znam mnóstwo starych wędzarzy którzy nigdy nie zaglądali na tę stronę a żywią ludzi od lat i to zbiorowo i żaden w rozmowie tak nie dziobał jak tu... Nie jestem leszczykiem który może zatruć rodzinę...Bezwzgledne cytowanie książek dotyczących technologii i przemysłu to nie jest dyskusja... Ps Zmywanie przypraw po czternastu dniach aromatyzowania niby bez sensu... Czyżby? Strona pełna wiedzy i doświadczeń... Ale dyskusja tylko we własnym kręgu... Reszta nie dorasta widać Wam do pięt... Ja też umiem czytać i myśleć... I nie madruje się o kiełbasie gdy mowa o np szynkach.... Gość zapytał czy myć... Dostał odpowiedź... Nie! Sugestia że pewnie się nie przyznam jak mi poszło... Na jakiej pytam podstawie tak sobie ze mnie dworujecie...?

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673010
Udostępnij na innych stronach

Ps Zmywanie przypraw po czternastu dniach aromatyzowania niby bez sensu... Czyżby?

Z ciekawości. Skoro chcesz smak i zapach przypraw w mięsie to jaki byłby cel ich zmywania?

 

 

I nie madruje się o kiełbasie gdy mowa o np szynkach....

A gdzie przed Twoją wypowiedzią w poście #1687 było że chodzi o wędzonki, a nie o kiełbasę? Pytanie było czy płukać mięso po peklowaniu na sucho - bez wskazania czy na wędzonki, kiełbasę czy do szynkowaru...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673014
Udostępnij na innych stronach

Jak to mówią. Pokój ????️ między Sibami. Zrobisz jak uważasz.

Czy komentarz jest potrzebny. Raczej tak. Bo np. za dwa lata ktoś przeczyta i "powie" Gościu pytał czy płukać i mu "klepneli że tak" to tez wypłuczę. A tak ma dlaczego nie

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673016
Udostępnij na innych stronach

 

Ps Zmywanie przypraw po czternastu dniach aromatyzowania niby bez sensu... Czyżby?

Z ciekawości. Skoro chcesz smak i zapach przypraw w mięsie to jaki byłby cel ich zmywania?

 

 

I nie madruje się o kiełbasie gdy mowa o np szynkach....

A gdzie przed Twoją wypowiedzią w poście #1687 było że chodzi o wędzonki, a nie o kiełbasę? Pytanie było czy płukać mięso po peklowaniu na sucho - bez wskazania czy na wędzonki, kiełbasę czy do szynkowaru...
Rzeczywiście pytanie mogło dotyczyć mięsa na kiełbasę wędzonki lub szybkowaru... Mega culpa... Ale skąd ta kiełbasa? Co do zmycia przypraw.... Naprawdę? Gdy je zmyje smak zginie?

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 01 sie 2020 - 13:53]

Jak to mówią. Pokój między Sibami. Zrobisz jak uważasz.

Pokoj

 

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673017
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiście pytanie mogło dotyczyć mięsa na kiełbasę wędzonki lub szybkowaru... Mega culpa... Ale skąd ta kiełbasa?

 

Dla mnie to też pierwsze co przychodzi mi do głowy jak myślę o peklowaniu na sucho - peklowanie mięsa na kiełbasę.

 

Co do zmycia przypraw.... Naprawdę? Gdy je zmyje smak zginie?

 

Nie zniknie, dlatego pytam jaki byłby cel ich zmywania. Po prostu jestem ciekawy, nic więcej...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673019
Udostępnij na innych stronach

 


  • Widzę że towarzystwo wzajemnej adoracji
  • ..Bezwzgledne cytowanie książek dotyczących technologii i przemysłu to nie jest dyskusja...

 Na tym forum zawsze zabieramy głos wtedy, gdy sugerowane przez forowicza działanie niesie za sobą wzrost zagrożenia bakteriologicznego. 

Robimy to dlatego, żeby w przyszłości nikt nie odczytał tego jako akceptowaną poradę.

Ty natomiast nie odniosłeś się merytorycznie do mojej opinii, tylko wyraziłeś niezrozumiałą dla mnie frustrację.

Niczego ani nikogo nie cytowałam w swojej wypowiedzi, starałam się tylko ją logicznie uzasadnić a nie pouczać.

Wnioskuję, że nie zrozumiałeś sensu tego wyjaśnienia ale to nie wstyd zapytać np. o co chodzi z tą aktywnością wody i bakteriami.

Nasze forum nie pełni roli książki kucharskiej z zakresu wędlin (ta rola jest raczej marginalna) ale przede wszystkim rolę edukacyjną.

 

 

Czy komentarz jest potrzebny. Raczej tak. Bo np. za dwa lata ktoś przeczyta i "powie" Gościu pytał czy płukać i mu "klepneli że tak" to tez wypłuczę. A tak ma dlaczego nie

Właśnie dlatego  zabrałam głos  :thumbsup:

Świadomość tego, co się robi i co się dzieje w mięsie pozwala nie tylko oddzielić ziarno od plew internetowych przepisów i porad, ale umożliwia poznawanie nowych technologii (np. wędliny dojrzewające) oraz tworzenie własnych przepisów i tzw. wyczucie mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673048
Udostępnij na innych stronach

Aniu.Poniewaz 90 % takich dyskusji kończy się jak wyżej to może nie prowadzić dyskusji i nie nakierowywać na własciwą drogę tylko takie kwiatki wyrzucać od razu do kosza.Nie będzie wtedy zarzutów o TWA,czy o wymadrzanie się.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673058
Udostępnij na innych stronach

Moje pytanie dotyczyło peklowania boczku do rolowania go później w roladę. Poprostu zbyt często nie pekluje na sucho i już nie pamiętałem czy płukać czy nie. Nie sądziłem że wywiąże się tu taka dyskusja. Jakby to powiedział Jacek Balcerzak "ja tu miałem tylko wejść i wyjść" ;) Ale przejdźmy do meritum - boczek zapeklowałem, nie myłem, uwędziłem, zostało już niewiele. Nie wiem jakby smakował myty, niemyty smakuje wybornie. Peklowane było ze 3 dni, 20gr mieszanki peklującej na kg dało radę. Dziękuję wszystkim za wkład i zaangażowanie:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/68/#findComment-673142
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.