jacekw21 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Pasztet drobiowo-wieprzowy Przepis autorski: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18010-pasztet-drobiowo-wieprzowy/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-691540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Łopatka konserwowa mielona Przepis autorski: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18063-%C5%82opatka-konserwowa-mielona/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-693605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Lutego 2021 Słonina czosnkowa ,,na raz''https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18109-s%C5%82onina-czosnkowa-na-raz/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-695096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 16 Lutego 2021 Gulasz Angielski Przepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18148-gulasz-angielski/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-696817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 15 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 15 Maja 2021 Słonina z paprykąPrzepis autorski:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18330-s%C5%82onina-z-papryk%C4%85/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-707779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 15 Maja 2021 Mmmnnniiiammm !!! "Oczń lublu wkusnoje sało" !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-707780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 15 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 15 Maja 2021 "Oczń lublu wkusnoje sało Ja też Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-707781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 28 Maja 2021 (edytowane) Karkówka konserwowa mielonaPrzepis autorski:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18353-kark%C3%B3wka-konserwowa-mielona/ Edytowane 28 Maja 2021 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-709212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 28 Maja 2021 Do tego "dobra lektura", i poszło !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-709235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Maja 2021 Do tego "dobra lektura", i poszło To prawda parę książek nadawało by się do tej puszeczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-709239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 7 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 7 Października 2021 Tuszonka - inaczej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18550-tuszonka-inaczej/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-725687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 10 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 10 Października 2021 Pasztet- królik, drób, wieprzowinahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18553-pasztet-kr%C3%B3lik-dr%C3%B3b-wieprzowina/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-726114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 30 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 30 Października 2021 Słonina z grzybamiPrzepis: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18587-s%C5%82onina-z-grzybami/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-729351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Jacku, spróbuj zrobić tę konserwę: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Spytam z ciekawości... w przepisie jest ambrozja, można ją gdzieś kupić czy trzeba pozyskać samemu? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) "Spytam z ciekawości... w przepisie jest ambrozja, można ją gdzieś kupić czy trzeba pozyskać samemu?"Ambrozja pokarm bogów ostatnio był serwowany na górze Olimp . Edytowane 26 Grudnia 2021 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Zanim weźmiecie się za ten przepis sprawdźcie jak obecnie klasyfikuje się mięso wołowe żeby wtopy nie było. Gdzieś na stronie Dziadek coś takiego zamieścił. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) "Spytam z ciekawości... w przepisie jest ambrozja, można ją gdzieś kupić czy trzeba pozyskać samemu?"Ambrozja pokarm bogów ostatnio był serwowany na górze Olimp .https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Ambrozja_(ro%C5%9Blina) Edytowane 26 Grudnia 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Klasyfikacja mięsa wołowego Mięso wołowe posiada również swój podział dotyczący klas jakościowych, które często mają bardzo duży wpływ na cenę a także smak tego mięsa. Klasyfikacja mięsa wołowego prezentuje się w następujący sposób:Klasa I - Jest to rodzaj chudego mięsa wołowego pozbawionego ścięgienKlasa II - Tej klasy mięso wołowe również jest chude, jednak posiada już ścięgnaKlasa III - Trzecia klasa mięsa wołowego to tak zwane mięso tłuste.Klasa IV - Ten rodzaj mięsa wołowego to typ krwisty.Klasa V - W tym przypadku mięso wołowe posiada nie tylko ścięgna, ale również i powięzi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 26 Grudnia 2021 A tutaj klasyfikacja podana przez DZIADKA: https://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&id=90&Itemid=4 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) I jeszcze jedna klasyfikacja, trochę bardziej rozbudowana: Klasa I – mięso chude, pozbawione ścięgien, o wyrazistym czerwonym kolorze. Jest to najzdrowsze mięso – z uwagi na niewielką ilość tłuszczu. Ponadto jest bardzo delikatne w smaku i łatwe w obróbce (ponieważ pozbawione jest ścięgien). Dzięki temu nie wymaga długiego czasu przygotowania. Wręcz przeciwnie, należy unikać nadmiernie długiej obróbki termicznej, ponieważ łatwo pozbawić je wody, a wówczas twardnieje. Klasa II – mięso chude i ścięgniste. Ta klasa wołowiny idealnie nadaje się na grill, gdzie woda z mięsa szybko wyparowuje, a tłuszcz stanowi tu dobry bufor. Mięso tej kategorii nadaje się świetnie do domowego wyrobu wędlin, w tym kiełbas wszelkiego typu: wędzonych, parzonych, surowych czy grillowych. Właśnie klasa II jest najczęściej mieszana z wieprzowiną podczas produkcji kiełbas. Bo, wbrew pozorom, nie zawsze klasa I jest najbardziej pożądana. Tłuszcz obecny w mięsie II kl. jest doskonałym nośnikiem smaku. Klasa III – mięso tłuste i ścięgniste. Dzięki obecności tłuszczu ścięgien mięso to charakteryzuje się dużą kleistością i sprężystością. Dlatego idealne jest np. do kotletów mielonych, sosu bolognese, klopsów czy gulaszu. Idealnie odnajdzie się również w pasztecie i wszędzie tam, gdzie mięso ma być drobno posiekane. Klasa IV – jest to mięso krwawe, w którym często występują ścięgna i węzły chłonne. Przeważnie używa się tej klasy mięsa do produkcji konserw, mielonek i gorszej jakości wędlin. Klasa V – używana jest wyłącznie w przetwórstwie. Są to ścięgna, powięzi konsumpcyjne i węzły chłonne. Przy okazji warto też wspomnieć, że w przypadku cielęciny wyróżnia się tylko trzy klasy jakości mięsa bez kości: klasa I – mięso chude i pozbawione ścięgien, klasa II – chude, ale ścięgniste, klasa III – mięso krwawe, ścięgna i węzły chłonne. Dla formalności dodamy, że cielęcinę uzyskuje się ze zwierząt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Spytam z ciekawości... w przepisie jest ambrozja,To może być któraś z bylic:bylica boże drzewkobylica estragonbylica pospolitabylica piołun Edytowane 26 Grudnia 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Klasyfikacja klasyfikacją i to mamy zalatwione jak widzę,ale konia z rzędem temu kto kupi na wolnym rynku wołowinę kl III,IV lub V. Na rynku bywa jedynie wołowina kl.I i ll 70/30 lub 80/20.Trzeba będzie w przepisie zastąpić te klasy oczywiście jeśli chcemy trzymać się ściśle przepisu. Może Andrzej pomoże i coś wrzuci czym to zastapić. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Może Andrzej pomoże i coś wrzuci czym to zastapić. W domowej produkcji konserwy zastąpiłbym mięso wołowe kl IV i V, mięsem kl II ścięgnistym.Druga ewentualność to zakup łaty wołowej, w której występują ścięgna ( część brzuszna dolna )Po poście EAnny, pomyślałem, że może należałoby zastosować bylice pospolitą https://pl.wikipedia.org/wiki/Bylica_pospolita zastosowania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 26 Grudnia 2021 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7814-klasyfikacja-miesa-wolowego-drobnego-tabele/ Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17005-konserwy-s%C5%82oiki/page/4/#findComment-740212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.