Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem używając soli peklowej uniknął byś smaku kwaśności i kolor byłby inny  po prostu wędziłeś  białą kiełbasę drobniej zmieloną 

Lubię te blondynki...:D
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662317
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tak kiełbasę obiecuję że zrobię dokładnie wg przepisu to jest więcej niż pewne. Jutro już składniki kupuje :D

Ta wędzarnia Sławka też bardzo fajna, mogłem coś takiego cyknać zamiast kupować ale stwierdziłem że jak tyle pozytywów na allegro, mobilna, dobrze w sensie trwałe zrobiona to można kopcić na święta coś :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662318
Udostępnij na innych stronach

Będzie nauczka na przyszłość, choć sądzę, że i z tej da się wyciągnąć mistrzowskie wyroby, co widać choćby u Tomka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662319
Udostępnij na innych stronach

Dziadek wedzil bez soli peklowej w ten sam dzień w murowanej wędzarni w domu w piwnicy z rusztami i paleniskiem i to wychodziło zawsze miodzio na świeżo :) dlatego stwierdziłem "co może pójść nie tak" :D Edytowane przez _chris_
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662320
Udostępnij na innych stronach

Wiesz już zatem prawie wszystko, tylko szkoda pracy i surowca. Ale, jak to mówią, "pierwsze śliwki, robaczywki". ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662322
Udostępnij na innych stronach

Dzięki bardzo za pomoc. Na pewno się pochwalę albo pożale po kolejnej próbie :) a jak już tak rozmawiamy to macie do polecenia jakiś sprawdzony konkretny przepis na kiełbaska tak jak kiedyś się wiejska robiło. Nie ukrywam że jest trochę problem i mnie kupić mięso 2 Gat 3 Gat więc preferowalbym szynka łopatka boczek karkówka czyli to co mogę dostać w lokalnych masarniach świeże bez problemu. Jeśli nie macie nic takiego to wybiorę coś z przepisów
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662325
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj o klasyfikacji mięsa, w dziale dla początkujących i wybierz jakiś sprawdzony przepis z forum.

Zapisuj gdzieś wszystkie kroki, parametry i ustawienia podczas wędzenia, gdyż musimy utworzyć osobny temat poświęcony budowie i obsłudze takich wędzarni, jak Twoja. Widzę po grupie oraz na allegro, że ich sprzedaż rośnie lawinowo (wiosna), w związku z czym trzeba się przygotować na udzielanie ewentualnej pomocy potrzebującym.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662327
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem używając soli peklowej uniknął byś smaku kwaśności i kolor byłby inny po prostu wędziłeś białą kiełbasę drobniej zmieloną

Uważasz że kiełbasy na soli nie można wędzić bo wyjdzie kwaśna i czarna? Bo nie rozumiem.

Przykład pierwszy z brzegu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/

[Dodano: 05 kwi 2020 - 18:30]

 

 

macie do polecenia jakiś sprawdzony konkretny przepis na kiełbaska tak jak kiedyś się wiejska robiło

Może spróbuj np. od tej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662328
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może spróbuj np. od tej https://wedlinydomow...łbasa-chłopska/

Dobry wybór. Musi się udać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662330
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdyż musimy utworzyć osobny temat poświęcony budowie i obsłudze takich wędzarni, jak Twoja.
 

A po co :facepalm: .Tyle o różnych wędzarniach już napisano.Wystarczy poczytać.

 

 

Nie rozmawiamy o ilości spalonego drewna, tylko o sposobie uzyskania konkretnie na tym urządzeniu, właściwych efektów wędzenia.

To znaczy ,że na krótszej się da  :facepalm: czy tylko Twoja wizja jest poprawna.? :hmm:

 

 

Widziałeś jaką ładną wędzarenkę wrzucił właśnie Sławek Starsiak? https://scontent-waw...b75&oe=5EAF83FF

 Fajna i jaką ma krótką rurę dymową. :thumbsup:  

 Teraz trochę z własnej praktyki po posiadaniu trzech wędzarni kanałowych o przewadze krótkiej nad długą rurą dymową.

1.Mniejsze zużycie drewna

2.Łatwiejsze utrzymanie pożądanej temperatury w komorze w dłuższym czasie.

3.Mniejsze spadek temperatury dymu szczególnie w trakcie zimowego wędzeni a co za tym idzie bardziej stabilniejsza temperatura w komorze

4.Łatwiejszy nadzór bez potrzeby stałego pilnowania paleniska.

Wady

1.Brak możliwości wędzenia zimnego

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662331
Udostępnij na innych stronach

No to czytaj, bo warto. Każdy z nas ma po prostu swój punkt widzenia. Ty masz taki, a ja inny.

Mam wreszcie czas na zrealizowanie tematu, który za mną chodził od lat, to znaczy opracowaniu jednego tematu poświęconego wędzarniom kanałowym, bez wpisów i komentarzy o "przewodniej sile urządzeń pośrednich", co nie jest wcale prawdą. Temat będzie jak znalazł dla naszych (i nie tylko) grupowiczów, oraz użytkowników forum korzystających z kanałówek. No, ale o tym nie tutaj. 

Nie zaśmiecajmy, forumowym zwyczajem, tematu Koledze, który poprosił o pomoc w konkretnej sprawie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662333
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem używając soli peklowej uniknął byś smaku kwaśności i kolor byłby inny

 

Nic bardziej błędnego  :thumbsup:

Przyczyną okopcenia było złe osuszenie i prawdopodobnie kiszenie dymu.

Zobacz proszę, jak wygląda kiełbasa na samej soli, pieczona w wędzarni:

 

post-40040-0-18885400-1586107369_thumb.jpg

 

 

Po silnym wysuszeniu:

post-40040-0-67726600-1586107384_thumb.jpg  post-40040-0-76447300-1586107396_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662335
Udostępnij na innych stronach

Piękna ta kiełbaska EAnno, kolorek "malyna", czy to na "Kłodawskiej" niejodowanej, i jaka to jest kiełbaska, jeżeli można :D:thumbsup: ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662336
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyczyną okopcenia było złe osuszenie i prawdopodobnie kiszenie dymu.

Tak jest i do tego brak kontroli nad temperaturą.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662337
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy to przypadkiem nie metrówka + kolanko. Ale powinien niebawem wszystko Ci opisać.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662339
Udostępnij na innych stronach

Gdyby _chris_ poczytal "jak to się robi" to i na tym sprzęcie można by było uzyskać fajną kielbaskę.Wystarczylo tylko wymienić termometr

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662340
Udostępnij na innych stronach

Tak czytam i czytam.... Kto powiedział że w takiej wedzarni nie idzie wędzić. 

Wystarczy dobrze ją opanować, znać zasady procesu wędzenia.

Tak sie składa, że mam możliwość wędzić w 3 wędzarniach .. Borniak, na działce u Szwagra i u Kuzynki mam trzecią.

Dla niedowiarków.  ale trzeba być elastycznym i nie stawiać tylko na '' kibelek'' .

Uważam że w każdej wędzarni idzie wędzić... nawet w kartonie, w którym też wędziłam. 

 

post-43626-0-08546500-1586108882_thumb.jpgpost-43626-0-45221800-1586108896_thumb.jpgpost-43626-0-38065600-1586108915_thumb.jpgpost-43626-0-87492700-1586108956_thumb.jpgpost-43626-0-13450500-1586109348_thumb.jpg

 

Tak, że Kolego _Chris_ i Ty dasz radę, trzymam kciuki  :)

 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662341
Udostępnij na innych stronach

A kto tak napisał,że się nie da?.Nie porównuj borniaka (dymogenerator) z wędzeniem z paleniska bo to zupełnie inna bajka.Przy dymogeneratorze to nawet nie trzeba tak dokladnie ususzać a i tak się uda.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662342
Udostępnij na innych stronach

 

 

A kto tak napisał,że się nie da?.Nie porównuj borniaka (dymogenerator) z wędzeniem z paleniska bo to zupełnie inna bajka.Przy dymogeneratorze to nawet nie trzeba tak dokladnie ususzać a i tak się uda.

 

Wyroby które wrzuciłam są z wędzarni metalowej. O Borniaku tylko nadmieniłam, a tak naprawdę rzadko już z niego korzystam. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662343
Udostępnij na innych stronach

Koniec rozkręcania następnej zadymki.

Każdy następny post, nie związany bezpośrednią z pytaniem chrisa, leci do kosza.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662344
Udostępnij na innych stronach

Kurde super wsparcie, po pierwszych postach o wyrzuceniu wędzarni (gdzie byłem totalnie załamany) nie spodziewałem się tak fajnej dyskusji. Wg tego co pisaliście tutaj i tego co poczytałem to zawiódł na pewno swobodny przepływ dymu i na pewno podczas osuszania walenie dymem. Muszę następnym razem mega rozpalić na początku żeby otrzymać czysty żar bez dymu. Obiecałem zapodać test termometru. Porównanie: ten mój z wędzarni, ten : https://pl.aliexpress.com/item/32971658144.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0f1z5YTM i bezdotykowy (do mierzenia temp ciała i obiektów). Na pewno najszybciej reagował ten z wędzarni. Dolanie wody ciepłej, zimnej momentalna reakcja. Co sądzicie?

 

Teraz przynajmniej dostałem optymistycznego kopa żeby dalej działać, bo miałem faktycznie przez dzień ją schować i zrezygnować :)

post-101727-0-61761500-1586110607_thumb.jpg

post-101727-0-68176300-1586110609_thumb.jpg

post-101727-0-51695900-1586110611_thumb.jpg

post-101727-0-35438300-1586110613_thumb.jpg

post-101727-0-27969900-1586110615_thumb.jpg

Edytowane przez _chris_
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662345
Udostępnij na innych stronach

Hanusia, Twój post niczego nowego nie wniósł do tematu, wręcz jest nie na temat bo już w drugim zdaniu sama to zaznaczasz

 

 

Wystarczy dobrze ją opanować, znać zasady procesu wędzenia.

 

Auror tematu przyznaje ze robił to pierwszy raz (wiec ani nie może być elastyczny, ani tez nie może znać praktycznych zasad procesu, bo teoretyczne może jeszcze poczytać, ale praktyki to musi sie nauczyć), wiec zamieszczanie później pięknych foto, może go jeszcze bardziej zdołować  :laugh:  :laugh:

Tego typy tanie wędzarnie, tylko na początku as tanie, bo trzeba doliczyć trochę mięsak które sie zmarnuje, zanim sie nauczy.

A jak ktos umie to już co innego, i tak jak piszesz w kartonie czy w takiej kupnej uwedzi  :thumbsup:

 

_chris_

Pirometr do wędzarni jest mało przydatny

Pomiar temperatury wody w szklance totalnie nie trafiony. Nawet nie widzę czy masz możliwość ustawienia emisyjności, no i trzeba wiedzieć co to jest i jak sie to ustawia

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662346
Udostępnij na innych stronach

Tak, robiłem to pierwszy raz, ale nie podszedłem do sprawy palę ogniem i już. Poczytałem trochę (sporo w sumie) i dlatego też obrałem metodę wędzenia taką jak opisana w pierwszym poście. To nie był mój osobisty wymysł. 30 minut suszenia, 4 wędzenia, pół podpiekania (tu robiłem godzinę więc tak jak pisałem dałem ciała). Ale te czasy mi się rozjechały bo ani przez jeden moment moja kiełbasa nie wyglądała dobrze. Cały czas była 'brzydka'. Na zdjęciach dodanych przez @halusia@ widać ewidentnie ogień z zarzuconym workiem. To jest ok? Bo trochę mnie to wybiło z mojego toku myślenia :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662349
Udostępnij na innych stronach

Tak kiełbasę obiecuję że zrobię dokładnie wg przepisu to jest więcej niż pewne. Jutro już składniki kupuje :D

Ta wędzarnia Sławka też bardzo fajna, mogłem coś takiego cyknać zamiast kupować ale stwierdziłem że jak tyle pozytywów na allegro, mobilna, dobrze w sensie trwałe zrobiona to można kopcić na święta coś :)

 

 

Początki są zawsze trudne przy zaczynaniu w naszym hobby wędzarniczym więc nie ma się co poddawać z pierwszą kiełbasą jest jak z pierwszym naleśnikiem  :D najważniejsze że masz chęci i zaangażowanie.

Wyczuj wędzarnie, a wszystko przed tobą. :thumbsup:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17083-pierwsze-w%C4%99dzenie-kie%C5%82basy-kwa%C5%9Bny-smak/page/3/#findComment-662350
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.