highway Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Dzień dobry,zachwycony swoimi pierwszymi wędlinami podarowałem przyjacielowi kawałek - wg. mnie - polędwicy łososiowej (czyli uwędzonego schabu bez parzenia). Dzień czy dwa później zostałem objechany z góry na dół za niedopeklowany schab (bo peklowałem "tylko" pięć dni) i "że tego nie da się jeść". Całkowicie zdezorientowany (no bo jak? przecież ja, rodzina i inni znajomi byliśmy zachwyceni) doprosiłem się w końcu, żeby pokazał ten kawałek. Wyglądało to jak na zdjęciu poniżej z prawej. Na zdjęciu z lewej jest dla porównania ten sam schab, ale z mojej spiżarni. Jak się okazało, nie dogadaliśmy się i przyjaciel sparzył ten kawałek. I teraz pytanie: co się stało, że sparzona wędlina zachowuje się jak zepsuty kawał mięsa, choć po parzeniu chyba powinna być bardziej trwała? Dla wyjaśnienia: przepis wziąłem z tego forum, tylko nie mogę go odszukać (odtwarzam z notatek). W skrócie: na 1 kg oczyszczonego z mizdry schabu w kawałkach zalewa to 0.5l wody + 0.060 - 0.065kg peklosoli i 40g cukru. Nastrzyknięcie 50-60ml na kawałek (8-10 nakłuć na kawałek). Peklowanie przez 5 dni w 4-8 st. C z obracaniem. Piątego dnia na wieczór powiesić i suszyć do rana. Przed wędzeniem posmarować żółtkiem. Osuszyć w rozgrzanej wędzarni przez 1/2h w 30-40 st. C i wędzić 2-2,5h gęstym dymem 35-45 st. C. Następnie podpiec przez 1/2h w 55-60 st. C. Jeśli mięso nie ma być peklowane, to wędzić jeszcze 20-30min w temp. 70-80 st. C. (Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wskazał mi linka do tego przepisu). pozdrawiam,Marcin Edytowane 22 Grudnia 2020 przez highway Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodosytnik Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Wygląda na ugotowany a nie sparzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2020 przepis wziąłem z tego forum Raczej niemożliwe że z tego Forum Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Raczej niemożliwe że z tego Forum Też mi się tak wydaje chociaż ostatnio idziemy w kierunku YouTube a nie technologii.Mała ilość moderatorów powoduje , że takie kwiatki mogą się zdarzyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highway Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Może faktycznie nie z tego forum, ale wydaje mi się, że od kogoś, kto się tutaj udziela. Mogę się jednak mylić, bo już się pogubiłem w ilości przepisów. Polędwica wychodzi b. smaczna; czy w tym przepisie jest coś znacząco nie tak?[Dodano: 22 gru 2020 - 07:40]Na pewno nie z youtube. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Jeżeli w smaku jest dobra, to dodałeś zwykłą sól zamiast peklosoli to wszystko / pomyłka / roztargnienie/ itd. Co do przepisu, to znajdź źródło, lub zapisuj sobie z skąd co bierzesz. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highway Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Jeżeli w smaku jest dobra, to dodałeś zwykłą sól zamiast peklosoli to wszystko / pomyłka / roztargnienie/ itd.Z pewnością dodałem peklosoli. Nie chodzi o to, że nie wyszła. Wręcz przeciwnie, nie parzona kolorek ma intensywny i smak b. dobry. Pytanie dotyczyło tego, czy parzeniem można tak bardzo zepsuć wędzonkę. A przepisu faktycznie nie mogę już znaleźć w inetach. No "Księga Piasku" dosłownie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Jeżeli zmieniła kolor jak na foto 2 to NIE dodałeś peklosoli, lub parzyłeś w wybielaczu[Dodano: 22 gru 2020 - 08:05]Nawet po dodaniu "starej peklosoli" lub za krótko, lub za niska temperatura itd, minimum rand powinien być czerwony[Dodano: 22 gru 2020 - 08:08]spytaj się domowników, może ktos zużył Ci peklosol i nasypał zwykłej soli,Jóź był taki przypadek, na forum, dopiero później żona jednego Kolegi przyznała się do podmianki Edytowane 22 Grudnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highway Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Kurczę, oczywiście nie dam głowy za jakość peklosoli, ale dwa dni później robiłem na niej szynkę i też wyszła b. dobrze. Z drugiej strony to nie ja parzyłem ten schab, więc może faktycznie dodał wybielacza ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) przepis wziąłem z tego forum Raczej niemożliwe że z tego Forum Może i z tego forum. Pojawiają się na nim różne przepisy nie tylko z 16. Autorskie,ściągnięte z netu itd, itp. nie zawsze delikatnie mówiąc najszczęśliwsze. Może za rok dwa ktosc przeczyta wyżej cytowany przepis bez dalszej dyskusji. I powie przepis z wiodącego forum a taki badziew wyszedł. I tu się nasuwa pytanie czy cenzurować forum? I ewentualnie kto ma to robić? Może właściwsze kto się tego by podjął. Dobrego Rozwiąnia nie ma. Nic poprostu trzeba być ostrożny. A w przypadku forum czytać cały wątek. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highway Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Może i z tego forum. Pojawiają się na nim różne przepisy nie tylko z 16. Autorskie,ściągnięte z netu itd, itp. nie zawsze delikatnie mówiąc najszczęśliwsze. Może za rok dwa ktosc przeczyta wyżej cytowany przepis bez dalszej dyskusji. I powie przepis z wiodącego forum a taki badziew wyszedł.Cholera, o tym nie pomyślałem. Mogę go jakoś usunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Grudnia 2020 I tu się nasuwa pytanie czy cenzurować forum? Z tego wynika że tak Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Może za rok dwa ktosc przeczyta wyżej cytowany przepis bez dalszej dyskusji. I powie przepis z wiodącego forum a taki badziew wyszedł. I tu się nasuwa pytanie czy cenzurować forum? I tu się nasuwa pytanie co z edukacją. Nie uczą czytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Grudnia 2020 I tu się nasuwa pytanie czy cenzurować forum? I ewentualnie kto ma to robić? Od tego są moderatorzy.Nieraz już zwracałem uwagę na błędy w przepisach to albo usuwano moje wpisy albo pisano, żebym się nie czepiał bo przepis jest autorski.Dawno dla takich przepisów proponowałem oddzielny dział z preambułą ,że forum nie bierze odpowiedzialności za przepisy w nim zawarte, ale nie spotkało się to ze zrozumieniem ze strony administracji. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highway Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Dawno dla takich przepisów proponowałem oddzielny dział z preambułą ,że forum nie bierze odpowiedzialności za przepisy w nim zawarte, ale nie spotkało się to ze zrozumieniem ze strony administracji. Bardzo podoba mi się pomysł takiego działu, bo teraz boję się umieścić jakikolwiek przepis, nawet jeśli bym sądził, że wyszło dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) bo teraz boję się umieścić jakikolwiek przepis, nawet jeśli bym sądził, że wyszło dobrze.To wylanie dziecka z kąpięlą lub przegięcie w drugą stronę. Zwał jak zwał. Publikacja różnych przepisow pozwala na poszerzenie horyzontow kulinarnych ???? Uczymy się taż na błędach i forum jest doskonalym miejscem na ich omówienie i tak sie dzieje. Niekiedy jest bardzo dynamiczna dyskusja ???? Bardziej chodzi o to aby nie brać błędnych przepisów jako obowiązujące. Jeżeli ktoś pobieżnie zapozna się z tematem to może wziąć zły przepis (skrytykowany w innych innych postach) jako "okrycie" kulinarne. Może to z drugiej strony ???? słuszna kara za pobieżne zapoznanie się przepisem Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highway Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Może system ocen by pomógł? W ten sposób można by zrobić nawet ranking przepisów w danym dziale lub w forum jako całości? Każdy głos mógłby mieć wagę i np. głos moderatora czy VIP-a ważyłby znacząco więcej niż głos nowicjusza. W końcu "vox populi, vox Dei" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Jeżeli ktoś pobieżnie zapozna siw z tematem to może wziąć zły przepis (skrytykowany innych postach) jako "okrycie" kulinarne. To jest normalne zjawisko nowicjusza.Gdy robiłem pierwsze wyroby to brałem pierwszy z brzegu przepis który mnie interesował i wykonywałem go (z różnym rezultatem). Ale nie czytałem wszystkich postów bo... przepis był na pierwszej stronie danego tematu. A do tego trzydzieści parę stron "odpowiedzi", a ja nie miałem tygodnia na przeczytanie wszystkiego bo mięso leżało na stole. Poza tym "zapisałem" się na forum gdzie są fachowcy więc co ja się będę odzywał.Z czasem nabyłem jakiejś wiedzy, poznałem bardziej forumowiczów i dopiero zaczyna się zabawa. Są tu ludzie których przepisy biorę w ciemno i wiem że będzie sukces, są też tacy którzy wiem że mają doświadczenie ale udziwnią tak przepis że bez ewentualnej modernizacji nie ma co odtwarzać (a przynajmniej ja nie chcę odtwarzać).Nie ma złotego środka jak to rozwiązać (przyszedł mi do głowy np. taki pomysł aby każdy nowy musiał przeczytać "jakieś ostrzeżenie" i zaznaczyć że się zapoznał, ale... ilu to przeczyta a ilu tylko kliknie że się zapoznało - szkoda zachodu)Każdy musi coś zepsuć aby się czegoś nauczyć. Tylko w naszym wypadku, aby nie wpływało to na zdrowie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Grudnia 2020 https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-porady/733-wady-wedzonek-parzonych-i-przyczyny-ich-wystepowania 8. Inne przebarwienia powierzchni: poszarzenie, pozielenienie:" Technologia produkcji: użycie urządzeń w złym stanie higienicznym," Wędzenie/parzenie: niedostateczna obróbka termiczna," Przechowywanie: zbyt duża wilgotność w pomieszczeniach przechowywania; silny dopływ światła; wysoka temperatura w pomieszczeniach magazynowania. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Grudnia 2020 (Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś wskazał mi linka do tego przepisu). Proszę bardzo- https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/306-schab-polski-pieczony Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Grudnia 2020 @Bagno W przepisie masz saletrę i cukier. Dodatek cukru ze względu na użycie saletry czy dla smaku? No i jeszcze jednodniowe peklowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Jak się okazało, nie dogadaliśmy się i przyjaciel sparzył ten kawałek. I teraz pytanie: co się stało, że sparzona wędlina zachowuje się jak zepsuty kawał mięsa, choć po parzeniu chyba powinna być bardziej trwała?A czy wiesz, JAK twój przyjaciel sparzył ten kawałek i czy teraz się do tego przyzna? Bo od tego "parzenia" też wiele mogło zależeć. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highway Opublikowano 22 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Bagno, dziękuję, ale widziałem ten przepis. To nie był ten. Mój faktycznie musi być z jakiejś innej strony. [Dodano: 22 gru 2020 - 22:04] Siwydymek,no właśnie nie wiem. Być może użył wybielacza ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Grudnia 2020 (edytowane) zagotował nie parzył i tyle ,szkoda rozkminiać jak pacjent nie współpracuje , kiedyś po pijaku prawdę powie Edytowane 22 Grudnia 2020 przez eland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zifarek Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Grudnia 2020 kiedyś po pijaku prawdę powie prędzej po pijaku to robił i teraz wstyd przyznać. następnym razem po pijaku też będzie mówił że to nie jego wina Cytuj kryniu123 "Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.