fantomek Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Marca 2021 Ja nie gotuję i jest ok ale chętnie poznam Wasze zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Marca 2021 Mam dobrą wodę i nie gotuję Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Marca 2021 Nie jeżeli używamy wody zdatnej do picia. Zagotować to jedno. Ale jeszcze trzeba schłodzić. W zimie to może nie być problem ale latem. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Marca 2021 Ja nie gotuje , w kranie mam lepsza wode niz ta z butelek Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Fajnie podawać przy okazji gdzie kto mieszka, bo to (przy tym pytaniu) ma diametralne znaczenie przy odpowiedzi Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 24 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Marca 2021 Nie.Grodzisk Mazowiecki.Woda z wodociagu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Marca 2021 Nie, woda z wodociągu, albo ujęć oligoceńskich. Warszawa. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Marca 2021 @TOSHIBA, a to fakt , unas wode z kranu leja do butelki dla niemowlakow Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 24 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Marca 2021 Nigdy nie gotowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2021 Nie gotuję, woda jest b. miękka (po 5ciu latach użytkowania nie ma ani grama kamienia w czajniku) miejscowość Różyny -niedaleko Pruszcza Gdańskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2021 Do zalewy peklującej nie gotujemy wody! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2021 Do zalewy peklującej nie gotujemy wody! A jakieś podstawy naukowe tego kategorycznego zakazu ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Marca 2021 A jakieś podstawy naukowe tego kategorycznego zakazu ? Zastanawiam się, czy nie ma tu analogii z wodą do kiszenia ogórków.Jej przegotowanie redukuje sole zawarte w wodzie, co sprzyja rozwojowi bakterii gnilnych i mięknięciu ogórków. Obawiam się, że badań na ten temat nie ma (co do peklowania) chyba, że jeszcze stare, radzieckie .Jeżeli dobra praktyka i ekonomia wykazały, że wody nie trzeba gotować to podejmowanie takich badań byłoby bezzasadne,W dodatku tradycyjne peklowanie z saletrą bazowało wręcz na chowie bakterii denitryfikacyjnych więc dezynfekcja wody kolidowała z tą funkcją. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Marca 2021 Dziękujë Aniu za wyjasnienie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) A jakieś podstawy naukowe tego kategorycznego zakazu ? Obawiam się, że badań na ten temat nie ma (co do peklowania) chyba, że jeszcze stare, radzieckie . Aniu rozwinę trochę Twoją myśl udzielając odpowiedzi na pytanie zadane w temacie. Kiedyś ludzie przegotowywali wodę do sporządzenia solanki ponieważ woda pochodziła ze studni przydomowych i nikt wtedy żadnych badań nie wykonywał. Analogicznie tą samą wodę gotowało się do spożycia. W obecnych czasach większość gospodarstw domowych ma wodę z wodociągów która jest uzdatniana, oczyszczana i przebadana ( jest biologicznie bezpieczna ) dlatego możemy ją pić bezpośrednio z kranu jak również z niej wykonywać solanki do mięs bez potrzeby jej wcześniejszego przegotowania.Wniosek :1. Jeżeli posiadamy wodę z wodociągów nie trzeba jej gotować do sporządzenia solanki2. Jeżeli posiadamy wodę z własnej studni i nie mamy badań jakości wody to należy ją przegotować. Jeśli mamy badania sprawa jasna.3. Jeżeli posiadamy wodę z własnej studni i mamy własną stację uzdatniania wody co się coraz częściej stosuje oraz badanie to spraw jasna. Edytowane 25 Marca 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Marca 2021 Wniosek : 1. Jeżeli posiadamy wodę z wodociągów nie trzeba jej gotować do sporządzenia solanki 2. Jeżeli posiadamy wodę z własnej studni i nie mamy badań jakości wody to należy ją przegotować. Jeśli mamy badania sprawa jasna. 3. Jeżeli posiadamy wodę z własnej studni i mamy własną stację uzdatniania wody co się coraz częściej stosuje oraz badanie to spraw jasna. I o to chodzi - nie można kategorycznie twierdzić, że: Do zalewy peklującej nie gotujemy wody! nie znając jej źródła i jakości. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Marca 2021 Ja zaczynałem od kupowania wody w 5l butlach, później gotowałem i trwało to tak do chwili gdy kol.Bagno wspomniał o tym chyba w filmiku, że kiedyś woda była wątpliwej jakości, dlatego bezpieczniej było ją gotować. Od tamtego momentu leję prosto z kranu ( a wodę mamy baardzo twardą) i nigdy nie miałem problemu z peklowaniem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Marca 2021 Trzeba pamiętać, że niektórzy peklują i wędzą na RODOS (Rodzinne Ogródki Działkowe Ogrodzone Siatką), a tam z jakością wody bywa różnie - dlatego w dziale " Dla początkujących" trzeba zwracać uwagę na takie "niuanse" Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Marca 2021 Gotowanie wody odtlenia wodę. Z tego co się orientuję peksol tlenu nie potrzebuje, ale w tym przypadku rachunek ekonomiczny przeważa. Po co wydawać kasę jak nie trzeba. Saletra potrzebuje tlen ale dawniej woda była wątpliwej jakości to przeważał aspekt bezpieczeństwa i gotowano. Do ogórków chyba bardziej chodzi o tlen w wodzie więc nie gotujemy.Upierać się nie będę bo specjalistą nie jestem. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Marca 2021 (edytowane) Woda to temat rzeka. Nawet jeżeli źródło jest idealnie czyste, woda 100 razy przebadana, to i tak słabym punktem jest przesył wody.Pomiędzy "wodociągami" a Waszym kranem, moze byc kilometry rur.Jedne pamietaja komune, ine nowki z plastiku.Woda w tym czasie jest "wzbogacana" tym co po drodze wypłucze.Drugim czynnikiem jest czas ile ta woda spędziła w tych rurach, od wpompowania (czyli moment ostatniego badania) do momentu kiedy wypłynęła z kranu w Waszych domach.Można generalizować wszystko i stwierdzić że trzeba filtrować, gotować itd, lub w druga strone, nic nie robić tylko pic jak leci.Gdzie jest prawda?Nie ma jej,Każdy przypadek jest odrębny i w dodatku zmienia się w miarę ilości i poboru wody, czasami również pory roku w danej nitce wodociągowej.Mawet ostatnie wydarzenia, czyli CV19 ma /będzie miał wpływ na jakość wody. Lockdown zakłóci wcześniejszą sytuację, ze względu na inny pobór wody i jej jakość może się zmienićTak jak na wstępie,-- temat rzeka PSTtytulowe pytanie mozna rozszrzyc, Np : Czy gotujecie lub/i filtrujecie wodę pod zalewę peklosoli?Bo jedna sprawa to bakterie, a inna, to zanieczyszczenia / wzbogacając wodę Edytowane 26 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Marca 2021 Ttytulowe pytanie mozna rozszrzyc, Np : Czy gotujecie lub/i filtrujecie wodę pod zalewę peklosoli? Bo jedna sprawa to bakterie, a inna, to zanieczyszczenia / wzbogacając wodę a pozniej mozna jeszcze dalej drazyc ..jak czesto wymieniacie filtry tej filtrowanej wody ..Ja uzywam kranowki bo u nas jest dobra i skoro taka prosta z kranu pije to i do zalewy bedzie ok , A ciekawe czy tak samo ci pijacy plyny babelkowe sie zastanawiaja czy to dobre ..a widze ze swojska kielbaska % i popijane P lub C Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Marca 2021 A ciekawe czy tak samo ci pijacy plyny babelkowe Nie wiem jak jest w innych zakładach, ale podejrzewam ze podobnie.W Poznaniu piwo Lech, browary ciągną gigantyczna ilość wody z wodociągów, i na miejscu przepuszczają przez ogromne zbiorniki wypełnione różnymi warstwami usypanymi kruszywami.Jak sie pytalem dlaczego tak robią przy tak wielkim zapotrzebowaniu na wodę, nie taniej bylo by wywiercić studnie głębinową??,Odpowiedź była prosta.Ekonomia.Ciągłe badania wody kosztują, a tak to można zwalić winę i odpowiedzialność na wodociągi. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Marca 2021 Nie wiem jak jest w innych zakładach, ale podejrzewam ze podobnie. Niezupełnie.Tyskie Browary Książęce czerpią z szeregów ujęć głębinowych, zrobionych jeszcze w "książęcych" czasach. Usytuowanie: od browaru tzw. Obywatelskiego pod górkę mikołowską.Jeszcze kilka lat temu można było taką wodę pobrać z tzw. przelewu. Była znakomita.Jednak później źródełko przelewowe wyschło. Zbiegło się to ze znaczącą rozbudową browaru. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Marca 2021 Chociaż kranówkę warszawską pijam na co dzień, to do peklowania od początku wodę gotuję i @karolszymczak mi nie zabroni. Swoją drogą chciałbym kiedyś zobaczyć odpowiedź Karola na jakieś zadane pytanie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Marca 2021 Po co dublowac posty skoro EAnna mnie uprzedziła? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.