Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 99
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

żeglarze wchłonęli szynę , a ja zostałem " bohaterem imprezy

Fentelku,

Ty i bez szynki jesteś bohaterem wszystkich spotkań; a z taaaaką szyneczką i chlebem, to brak mi słów :lol:

Z Tomusiem wykonaliśmy kilka takich szynek, ale różnie wychodziły.

Dążę do powtarzalności , więc teraz wszystko zapisuję .

To teraz zdradź, co zapewniło ten ostatni, 100% sukces?

Prosimy o szczegóły (technologiczne).

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-67225
Udostępnij na innych stronach

Fentel czy ważyłeś szynkę przed i po parzeniu ciekawy jestem ile ubyło w czasie parzenia.

Ile ważyła i ile i w jakiej temperaturze parzyłeś?

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-67263
Udostępnij na innych stronach

wystarczy trzymać się wskazówek na forum a sukces pewny )

- dzięki kol. Andrzejowi "Bagno" za wskazówki i trzymanie kciuków

Ciesze się, że wszystko wyszło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-67313
Udostępnij na innych stronach

Gość ChefPaul

wystarczy trzymać się wskazówek na forum a sukces pewny )

- dzięki kol. Andrzejowi "Bagno" za wskazówki i trzymanie kciuków

Ciesze się, że wszystko wyszło.
... doradziłeś mu Andrzeju borowanie kości wiertarką ? :shock: :wink:

 

smaczne pozdróweczka :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-67316
Udostępnij na innych stronach

... doradziłeś mu Andrzeju borowanie kości wiertarką ? :shock: :wink:

 

Takiego pytania nie było. :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-67762
Udostępnij na innych stronach

ChefPaul, dzięki z inspirację z tą wiertarką, rewelacyjny pomysł, polecam!

 

ps. szyneczka też wyszła niczego sobie, oczywiście dzięki waszym cennym wskazówkom Szanowni Koledzy Zadymiacze!!! :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-68424
Udostępnij na innych stronach

Dziunek to już troszkę czasu funkcjonuje :wink: :lol: wiertło 8 i haczyczek z "druciku"

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=58624&highlight=#58624

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-68428
Udostępnij na innych stronach

Tomuś, ja niedawno wróciłem na forum i nie przekopałem się jeszcze przez wszystkie tematy, jeszcze dużo przede mną :smile:

dzięki za linika :grin:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-68491
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

To już rutyna !!!

Zjazd żeglarzy w mojej altanie :

szyna podana na gorąco - prosto z gara

na drugim planie Tomuś z piłą łańcuchową, w razie draki - jakby twarda była. :tongue:

nożyk od Mira dał radę

na grila oczywiście biała

bez peklosoli :wink:

 

były jeszcze wędzone pstrągi....ale żaden aparat fotograficzny nie był tak szybki, aby to uchwycić :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-74442
Udostępnij na innych stronach

na drugim planie Tomuś z piłą łańcuchową, w razie draki - jakby twarda była. :tongue:

 

Jak na Tomusia to nogi trochę "krzywawe" i za długie :grin: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-74450
Udostępnij na innych stronach

Jak na Tomusia to nogi trochę "krzywawe" i za długie

..tyle lat Tomusia znam, ale nigdy nie zainteresowałem się jego nogami :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-74453
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Przed Świętami Bożego Narodzenia wykonałem szynkę z kością, którą osobiście wykroiłem

odcinając część golonki, z drugiej strony odciąłem pozostawiając biodrówkę(fot1). Ważyła 14,5kg, lecz musiałem wyrób zmniejszyć, nie mieścił się w największy gar. Odciąłem kawał, pozostało 11,5kg.

Peklowanie solanką 1kg peklosoli na 10 l wody + 10g cukru przez 7 dni, nastrzyknięta 1,5 litrem tejże solanki.

Wędzenie 6,5godz. temp. 45-55stopni. Następnie zaraz parzenie przez 6godz. 40minut w temp.80-84stopni do osiągnięcia wewnątrz przy kości 68stopni.

Następnego dnia dzielenie i rozdawanie, fot.3 przedstawia niespodzianki, które też są w całej szynce, te białe - to lubi mój służbowy pies.

Poza tym następną zrobię w lutym, wieprzek rośnie. :grin:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96368
Udostępnij na innych stronach

Te białe to wynik takiego krojenia szynki . Ale te białe to najsmaczniejsze, zazdroszczę Twojemu psu . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96369
Udostępnij na innych stronach

dzielenie i rozdawanie

Miałem przyjemność otrzymać słuszny kawałek owej szynki :smile:

Bardzo smaczna, soczysta, aromatyczna - inna od wykonywanych przeze mnie z mniejszych mięśni.

 

Tak samo smaczna była szynka podobnej wielkości zaprezentowana przez Maxella w Purdzie na zlocie grupy W-M.

 

Mam plan wykonać takową w lipcu, coś w tej wielkości jest :grin:

 

Oczywiście uznanie dla Mistrzów :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96596
Udostępnij na innych stronach

szynkę kroi się w poprzek włókien

Poszukuję linka do instukcji krojenia całej szynki z kością w poprzek włókien. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96635
Udostępnij na innych stronach

na dole

Dzięki, ładne krojenie. Lecz poszukuję instrukcji podziału szynki z kością :grin: na części, które muszę i chcę rozdać znajomym. :shock:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96651
Udostępnij na innych stronach

poszukuję instrukcji podziału szynki z kością :grin: na części, które muszę i chcę rozdać znajomym.

To chyba tak samo jak surową ale to już będzie nie to.

Dla mnie cała szynka to ma właśnie ten urok, że kroi się od początku, ale też trochę jak kto chce :wink: kawałek i w rękę- jak na zlocie :lol:

To jest właśnie ten urok i czujemy się jak 200 - 300 lat temu :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96659
Udostępnij na innych stronach

Lecz poszukuję instrukcji podziału szynki z kością na części, które muszę i chcę rozdać znajomym.

Trudno - będziesz musiał rozdać znajomym po ........ :shock: całej szynce :grin: - jak mus to mus :tongue: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96660
Udostępnij na innych stronach

A jak sprzedają w kawałku szynkę z kością ?

Widziałem przed świętami ogłoszenie w sklepie:

zamówienia na szynkę z kością

i nie chodziło im o całe szynki

Normalnie wg mnie kroimy od kości mięśnie.

Ardkom piłką to będzie trochę masakry w gotowym wyrobie :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96844
Udostępnij na innych stronach

Koło mnie jest taki sklepik, w którym można sobie zamówić szynkę z kością na kilogramy lub całą. Z całą, nie ma problemu. Ta na kilogramy jest trybowana i porcjowana wg zyczeń klientów. Oczywiście również cena automatycznie wzrasta. Ja jakoś sie nie skusiłem. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96858
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.