jacekn Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 6 Maja 2009 Ładna sztuka też przymierzam się do zrobienia takiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-67220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 6 Maja 2009 żeglarze wchłonęli szynę , a ja zostałem " bohaterem imprezyFentelku, Ty i bez szynki jesteś bohaterem wszystkich spotkań; a z taaaaką szyneczką i chlebem, to brak mi słów :lol: Z Tomusiem wykonaliśmy kilka takich szynek, ale różnie wychodziły. Dążę do powtarzalności , więc teraz wszystko zapisuję .To teraz zdradź, co zapewniło ten ostatni, 100% sukces? Prosimy o szczegóły (technologiczne). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-67225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 6 Maja 2009 Bardzo ładna szynka wyszła Ci ,"braciszku". :lol: Pozdrawiam Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-67261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 6 Maja 2009 Fentel czy ważyłeś szynkę przed i po parzeniu ciekawy jestem ile ubyło w czasie parzenia.Ile ważyła i ile i w jakiej temperaturze parzyłeś? Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-67263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 6 Maja 2009 wystarczy trzymać się wskazówek na forum a sukces pewny ) - dzięki kol. Andrzejowi "Bagno" za wskazówki i trzymanie kciukówCiesze się, że wszystko wyszło. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-67313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 6 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 6 Maja 2009 wystarczy trzymać się wskazówek na forum a sukces pewny ) - dzięki kol. Andrzejowi "Bagno" za wskazówki i trzymanie kciukówCiesze się, że wszystko wyszło.... doradziłeś mu Andrzeju borowanie kości wiertarką ? :shock: :wink: smaczne pozdróweczka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-67316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Maja 2009 ... doradziłeś mu Andrzeju borowanie kości wiertarką ? :shock: :wink: Takiego pytania nie było. :blush: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-67762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 16 Maja 2009 ChefPaul, dzięki z inspirację z tą wiertarką, rewelacyjny pomysł, polecam! ps. szyneczka też wyszła niczego sobie, oczywiście dzięki waszym cennym wskazówkom Szanowni Koledzy Zadymiacze!!! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-68424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 16 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 16 Maja 2009 Dziunek to już troszkę czasu funkcjonuje :wink: :lol: wiertło 8 i haczyczek z "druciku"http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=58624&highlight=#58624 Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-68428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 17 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 17 Maja 2009 Tomuś, ja niedawno wróciłem na forum i nie przekopałem się jeszcze przez wszystkie tematy, jeszcze dużo przede mną :smile: dzięki za linika :grin: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-68491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 23 Lipca 2009 To już rutyna !!! Zjazd żeglarzy w mojej altanie : szyna podana na gorąco - prosto z gara na drugim planie Tomuś z piłą łańcuchową, w razie draki - jakby twarda była. :tongue: nożyk od Mira dał radę na grila oczywiście biała bez peklosoli :wink: były jeszcze wędzone pstrągi....ale żaden aparat fotograficzny nie był tak szybki, aby to uchwycić :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-74442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 23 Lipca 2009 na drugim planie Tomuś z piłą łańcuchową, w razie draki - jakby twarda była. :tongue: Jak na Tomusia to nogi trochę "krzywawe" i za długie :grin: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-74450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 23 Lipca 2009 Jak na Tomusia to nogi trochę "krzywawe" i za długie..tyle lat Tomusia znam, ale nigdy nie zainteresowałem się jego nogami :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-74453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Przed Świętami Bożego Narodzenia wykonałem szynkę z kością, którą osobiście wykroiłem odcinając część golonki, z drugiej strony odciąłem pozostawiając biodrówkę(fot1). Ważyła 14,5kg, lecz musiałem wyrób zmniejszyć, nie mieścił się w największy gar. Odciąłem kawał, pozostało 11,5kg. Peklowanie solanką 1kg peklosoli na 10 l wody + 10g cukru przez 7 dni, nastrzyknięta 1,5 litrem tejże solanki. Wędzenie 6,5godz. temp. 45-55stopni. Następnie zaraz parzenie przez 6godz. 40minut w temp.80-84stopni do osiągnięcia wewnątrz przy kości 68stopni. Następnego dnia dzielenie i rozdawanie, fot.3 przedstawia niespodzianki, które też są w całej szynce, te białe - to lubi mój służbowy pies. Poza tym następną zrobię w lutym, wieprzek rośnie. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Te białe to wynik takiego krojenia szynki . Ale te białe to najsmaczniejsze, zazdroszczę Twojemu psu . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 24 Stycznia 2010 dzielenie i rozdawanieMiałem przyjemność otrzymać słuszny kawałek owej szynki :smile: Bardzo smaczna, soczysta, aromatyczna - inna od wykonywanych przeze mnie z mniejszych mięśni. Tak samo smaczna była szynka podobnej wielkości zaprezentowana przez Maxella w Purdzie na zlocie grupy W-M. Mam plan wykonać takową w lipcu, coś w tej wielkości jest :grin: Oczywiście uznanie dla Mistrzów :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Dziadek ma rację szynkę kroi się w poprzek włókienPzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 25 Stycznia 2010 szynkę kroi się w poprzek włókien Poszukuję linka do instukcji krojenia całej szynki z kością w poprzek włókien. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 25 Stycznia 2010 tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2079 na dole Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 25 Stycznia 2010 na dole Dzięki, ładne krojenie. Lecz poszukuję instrukcji podziału szynki z kością :grin: na części, które muszę i chcę rozdać znajomym. :shock: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 25 Stycznia 2010 poszukuję instrukcji podziału szynki z kością :grin: na części, które muszę i chcę rozdać znajomym.To chyba tak samo jak surową ale to już będzie nie to. Dla mnie cała szynka to ma właśnie ten urok, że kroi się od początku, ale też trochę jak kto chce :wink: kawałek i w rękę- jak na zlocie :lol: To jest właśnie ten urok i czujemy się jak 200 - 300 lat temu :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 25 Stycznia 2010 Lecz poszukuję instrukcji podziału szynki z kością na części, które muszę i chcę rozdać znajomym. Trudno - będziesz musiał rozdać znajomym po ........ :shock: całej szynce :grin: - jak mus to mus :tongue: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Lecz poszukuję instrukcji podziału szynki z kością na części, które muszę i chcę rozdać znajomym.Bez piły się nie obejdzie :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 26 Stycznia 2010 A jak sprzedają w kawałku szynkę z kością ?Widziałem przed świętami ogłoszenie w sklepie:zamówienia na szynkę z kościąi nie chodziło im o całe szynkiNormalnie wg mnie kroimy od kości mięśnie.Ardkom piłką to będzie trochę masakry w gotowym wyrobie :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Koło mnie jest taki sklepik, w którym można sobie zamówić szynkę z kością na kilogramy lub całą. Z całą, nie ma problemu. Ta na kilogramy jest trybowana i porcjowana wg zyczeń klientów. Oczywiście również cena automatycznie wzrasta. Ja jakoś sie nie skusiłem. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2031-szynka-wieprzowa-z-koscia-peklowanie/page/4/#findComment-96858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.