Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja robiłem Andrzejową leberkę  w słoiki i często u mnie w barze częstowałem klientów słuchając opinii które były tylko pozytywne :D. Więc w słoiki jak najbardziej  u mnie to było soli ok 15g/kg. Polecam palce lizać :thumbsup::clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660231
Udostępnij na innych stronach

Tak właśnie zrobiłem, dodałem tylko jeszcze po 2 g/kg tej soli wędzarniczej z zapachem dymu, odliczając oczywiście ilość normalnej soli, tak aby razem było 15g/kg. Ciekawe jak będzie smakowo, bo nigdy jeszcze tej soli wędzonej, którzy na Allegro nazywają "Aromatem Wędzarniczym", do niczego nie dodawałem. Maniek, a mógłbyś może jeszcze podać ilość gram pieprzu i majeranku na 1 kg. masy, i ew. coś może jeszcze dodawałeś :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660237
Udostępnij na innych stronach

Dawno nie robiłem i z głowy wyleciało ale w barze mam przepis  jak pojadę może dziś po sprawdzę i napiszę :) . Jutro na bank będę w barze . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660238
Udostępnij na innych stronach

 

 

a mógłbyś może jeszcze podać ilość gram pieprzu i majeranku na 1 kg. masy,

Ja dałbym pieprzu tak z 1 g/kg, a majeranku tak z 0,5-0,7 g/kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660241
Udostępnij na innych stronach

 

 

aby razem było 15g/kg.

I to będzie dobrze posolone.

Robię dla wnuków pasztety-słoikówki i daję 12-13g w przeliczeniu na 1kg gotowego wsadu.

Ta ilość nie jest wcale za mała.

Pieprzu daję więcej: 2g bialego, z czego część grubo mielona.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660244
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie za mało trochę tego majeranku ?

 

Jak dla mnie zdecydowanie za mało.Do grodziskiej daję 2g/kg 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660245
Udostępnij na innych stronach

EAnno, również stosuję głownie pieprz o granulacji tak pomiędzy, średnio a grubo mielonej. Mielę zawsze na świeżo, ale jak sprawa z majerankiem, bo osobiście lubię majeranek, a ten obecny, też już nie posiada takiej "mocy urzędowej" jaką miał na początku :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660246
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale jak sprawa z majerankiem,

 

Już Ci napisałem wyżej. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660247
Udostępnij na innych stronach

No właśnie Arkadiuszu, też tak coś w tych okolicach myślałem, ale nie mniej niż 1,5g/kg, czyli tok myślenia jeszcze prawidłowy :D .


[Dodano: 16 mar 2020 - 14:33]

 

ale jak sprawa z majerankiem,

 

Już Ci napisałem wyżej. 

 

 

Dzięki Arkadiuszu, ale napisałem nieco wcześniej i stąd "zamieszanie", sorry very :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660248
Udostępnij na innych stronach

Nooo, i gotowe, z większą dozą pieprzu i  majeranku, czyli pieprz 1.5g./kg, majeranek, 1.5 g. zarówno smakowo, jak i konsystencja doskonała. Oczywiście, smak zapewne nieco różny od tego jaki uzyskalibyśmy w jelicie, to tak samo jak z salcesonem. W naturalnym pęcherzu wieprzowym, a w sztucznej osłonce, wsad mamy ten sam, tylko dwa zasadniczo różne smaki salcesonu, (nie dla wszystkich oczywista :D), dla mnie różnica jest zasadnicza. Tak, czy siak, wersja słoikowa wątrobianki grubo mielonej Anrzeja K, to "kiszkowa górna półka" :thumbsup::clap:. Dzięki Andrzeju  :thumbsup:

post-49725-0-55795900-1584433216_thumb.jpg

post-49725-0-30525900-1584433236_thumb.jpg

post-49725-0-33442300-1584433252_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660300
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakie jest wasze zdanie ?

Moje zdanie jest takie, że jak chcesz mieć taką wątrobiankę w słoiku, to trzeba zrobić cały proces łącznie z wędzeniem i później przełożyć do sloików i zapasteryzować.  :)   

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660315
Udostępnij na innych stronach

To wszystko prawda Pawle, ale gdybym był w posiadaniu grubego jelita do "kichy", to nie bawił bym się w słoiki :D. Nie mniej mam jedno doświadczenie więcej, a za chwilę będę robił próbę z nabiciem w jelito niekalibrowane kiełbasiane, o którym wspominałem wcześniej, zobaczymy czy nie pęknie w trakcie parzenia, ale skoro "kichę ziemniaczaną" się robi i dobrze jest, to niby czemu nie pasztetową czy wątrobianą, zobaczymy :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660316
Udostępnij na innych stronach

o niby czemu nie pasztetową czy wątrobianą, zobaczymy ?

 

 

 

Robię często w kiełbaśnicach i nigdy nie "popłynęły " podczas parzenia jedynie podwędzanie to wyższa szkoła jazdy i trzeba to robić jak najbardziej zimnym dymem w tradycyjnej . Ja mam elektryka z dymogeneratorem i nie stanowi to problemu.

post-41581-0-72912700-1584467472_thumb.jpg

post-41581-0-73880100-1584467490_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660322
Udostępnij na innych stronach

No piękne te Twoje "kichy" Heniu :thumbsup:, ale zastanawiałem się czy nie dodać parę kropel koncentratu dymu w płynie do gara z wodą  podczas parzenia, aby uniknąć wędzenia w wędzarni, co myślisz :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660323
Udostępnij na innych stronach

Też tak sobie myślę, jutro zrobię próbę, ważne tylko aby baczyć co by nie przegiąć, "pasmatrim uwidim, skazał ślepoj" :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660326
Udostępnij na innych stronach

Też tak sobie myślę, jutro zrobię próbę, ważne tylko aby baczyć co by nie przegiąć, "pasmatrim uwidim, skazał ślepoj" :D .

Ja robię i w jelicie wieprzowym i lekko podwędzam, tak lubię tą Andrzejową leberę, i Andrzejka też  :D. Robiłem w słoikach też i nie brakowało mi posmaku dymu, a można jeść na okrągło  :)

wieloś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660407
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym że bar mamy zamknięty dopiero dziś przy okazji pojechałem po ten przepis sprawdzić i ja dodałem 2g/kg pieprzu a majeraneku

1,5 g/kg .

[Dodano: 20 mar 2020 - 12:58]

Tak właśnie zrobiłem, dodałem tylko jeszcze po 2 g/kg tej soli wędzarniczej z zapachem dymu, odliczając oczywiście ilość normalnej soli, tak aby razem było 15g/kg. Ciekawe jak będzie smakowo, bo nigdy jeszcze tej soli wędzonej, którzy na Allegro nazywają "Aromatem Wędzarniczym", do niczego nie dodawałem. Maniek, a mógłbyś może jeszcze podać ilość gram pieprzu i majeranku na 1 kg. masy, i ew. coś może jeszcze dodawałeś :D ?

Edytowane przez Maniek96
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660570
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Maniek, zrobiłem podobnie. Kicha we flaku od kiełbasy za poradą Henia. Smak prima sort :D .

post-49725-0-49743200-1584721050_thumb.jpg

post-49725-0-98542200-1584721064_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660585
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kicha we flaku od kiełbasy

 

Ja też kiedyś zrobiłem ....   jednak nie przebije jelit grubych wp. 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660602
Udostępnij na innych stronach

Oczywista oczywistość Andrzeju, ten cienki flak tylko z powodów o których pisałem wcześniej. Boże Broń abym mi przyszło do głowy stosować metodę jako stały zamiennik, podobnie słoiki :D . Gruby flak to wartość sama w sobie, tego specyficznego, fantastycznego smaku jaki dzięki niemu otrzymujemy, nie sposób uzyskać w jakiejkolwiek innej osłonce "zastępczej", mowy nie ma, to zupełnie tak samo jak z salcesonem w "pęcherzu świńskim", i  w folii czy innym "ersatzu", towar niby ten sam, tylko smak nie ten :D .

Pozdrawiam Jarek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660632
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Przymierzam się do wykonania wątrobianki i mała zagwozdka.W oryginalnym przepisie andrzeja k jest "mięso z obgotowanych kości" czym to zastąpić ?  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-684450
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.