Maniek96 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 16 Marca 2020 Ja robiłem Andrzejową leberkę w słoiki i często u mnie w barze częstowałem klientów słuchając opinii które były tylko pozytywne . Więc w słoiki jak najbardziej u mnie to było soli ok 15g/kg. Polecam palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 16 Marca 2020 Tak właśnie zrobiłem, dodałem tylko jeszcze po 2 g/kg tej soli wędzarniczej z zapachem dymu, odliczając oczywiście ilość normalnej soli, tak aby razem było 15g/kg. Ciekawe jak będzie smakowo, bo nigdy jeszcze tej soli wędzonej, którzy na Allegro nazywają "Aromatem Wędzarniczym", do niczego nie dodawałem. Maniek, a mógłbyś może jeszcze podać ilość gram pieprzu i majeranku na 1 kg. masy, i ew. coś może jeszcze dodawałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 16 Marca 2020 Dawno nie robiłem i z głowy wyleciało ale w barze mam przepis jak pojadę może dziś po sprawdzę i napiszę . Jutro na bank będę w barze . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 16 Marca 2020 Ok. Maniek, dzięki, będę wdzięczny . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 16 Marca 2020 a mógłbyś może jeszcze podać ilość gram pieprzu i majeranku na 1 kg. masy, Ja dałbym pieprzu tak z 1 g/kg, a majeranku tak z 0,5-0,7 g/kg. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 16 Marca 2020 Nie za mało trochę tego majeranku ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 16 Marca 2020 aby razem było 15g/kg. I to będzie dobrze posolone.Robię dla wnuków pasztety-słoikówki i daję 12-13g w przeliczeniu na 1kg gotowego wsadu.Ta ilość nie jest wcale za mała.Pieprzu daję więcej: 2g bialego, z czego część grubo mielona. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 16 Marca 2020 Nie za mało trochę tego majeranku ? Jak dla mnie zdecydowanie za mało.Do grodziskiej daję 2g/kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 16 Marca 2020 EAnno, również stosuję głownie pieprz o granulacji tak pomiędzy, średnio a grubo mielonej. Mielę zawsze na świeżo, ale jak sprawa z majerankiem, bo osobiście lubię majeranek, a ten obecny, też już nie posiada takiej "mocy urzędowej" jaką miał na początku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 16 Marca 2020 ale jak sprawa z majerankiem, Już Ci napisałem wyżej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 16 Marca 2020 No właśnie Arkadiuszu, też tak coś w tych okolicach myślałem, ale nie mniej niż 1,5g/kg, czyli tok myślenia jeszcze prawidłowy .[Dodano: 16 mar 2020 - 14:33] ale jak sprawa z majerankiem, Już Ci napisałem wyżej. Dzięki Arkadiuszu, ale napisałem nieco wcześniej i stąd "zamieszanie", sorry very Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 17 Marca 2020 Nooo, i gotowe, z większą dozą pieprzu i majeranku, czyli pieprz 1.5g./kg, majeranek, 1.5 g. zarówno smakowo, jak i konsystencja doskonała. Oczywiście, smak zapewne nieco różny od tego jaki uzyskalibyśmy w jelicie, to tak samo jak z salcesonem. W naturalnym pęcherzu wieprzowym, a w sztucznej osłonce, wsad mamy ten sam, tylko dwa zasadniczo różne smaki salcesonu, (nie dla wszystkich oczywista ), dla mnie różnica jest zasadnicza. Tak, czy siak, wersja słoikowa wątrobianki grubo mielonej Anrzeja K, to "kiszkowa górna półka" . Dzięki Andrzeju . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 17 Marca 2020 Jakie jest wasze zdanie ? Moje zdanie jest takie, że jak chcesz mieć taką wątrobiankę w słoiku, to trzeba zrobić cały proces łącznie z wędzeniem i później przełożyć do sloików i zapasteryzować. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 17 Marca 2020 To wszystko prawda Pawle, ale gdybym był w posiadaniu grubego jelita do "kichy", to nie bawił bym się w słoiki . Nie mniej mam jedno doświadczenie więcej, a za chwilę będę robił próbę z nabiciem w jelito niekalibrowane kiełbasiane, o którym wspominałem wcześniej, zobaczymy czy nie pęknie w trakcie parzenia, ale skoro "kichę ziemniaczaną" się robi i dobrze jest, to niby czemu nie pasztetową czy wątrobianą, zobaczymy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 17 Marca 2020 o niby czemu nie pasztetową czy wątrobianą, zobaczymy ? Robię często w kiełbaśnicach i nigdy nie "popłynęły " podczas parzenia jedynie podwędzanie to wyższa szkoła jazdy i trzeba to robić jak najbardziej zimnym dymem w tradycyjnej . Ja mam elektryka z dymogeneratorem i nie stanowi to problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 17 Marca 2020 No piękne te Twoje "kichy" Heniu , ale zastanawiałem się czy nie dodać parę kropel koncentratu dymu w płynie do gara z wodą podczas parzenia, aby uniknąć wędzenia w wędzarni, co myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 17 Marca 2020 co myślisz Nigdy nie bawiłem się z dymem w płynie ale pewnie to dobry pomysł . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 17 Marca 2020 Też tak sobie myślę, jutro zrobię próbę, ważne tylko aby baczyć co by nie przegiąć, "pasmatrim uwidim, skazał ślepoj" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 18 Marca 2020 Też tak sobie myślę, jutro zrobię próbę, ważne tylko aby baczyć co by nie przegiąć, "pasmatrim uwidim, skazał ślepoj" .Ja robię i w jelicie wieprzowym i lekko podwędzam, tak lubię tą Andrzejową leberę, i Andrzejka też . Robiłem w słoikach też i nie brakowało mi posmaku dymu, a można jeść na okrągło Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) W związku z tym że bar mamy zamknięty dopiero dziś przy okazji pojechałem po ten przepis sprawdzić i ja dodałem 2g/kg pieprzu a majeraneku 1,5 g/kg .[Dodano: 20 mar 2020 - 12:58]Tak właśnie zrobiłem, dodałem tylko jeszcze po 2 g/kg tej soli wędzarniczej z zapachem dymu, odliczając oczywiście ilość normalnej soli, tak aby razem było 15g/kg. Ciekawe jak będzie smakowo, bo nigdy jeszcze tej soli wędzonej, którzy na Allegro nazywają "Aromatem Wędzarniczym", do niczego nie dodawałem. Maniek, a mógłbyś może jeszcze podać ilość gram pieprzu i majeranku na 1 kg. masy, i ew. coś może jeszcze dodawałeś ? Edytowane 20 Marca 2020 przez Maniek96 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 20 Marca 2020 Dzięki Maniek, zrobiłem podobnie. Kicha we flaku od kiełbasy za poradą Henia. Smak prima sort . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 20 Marca 2020 Zapachnialo mi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 20 Marca 2020 Kicha we flaku od kiełbasy Ja też kiedyś zrobiłem .... jednak nie przebije jelit grubych wp. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 21 Marca 2020 Oczywista oczywistość Andrzeju, ten cienki flak tylko z powodów o których pisałem wcześniej. Boże Broń abym mi przyszło do głowy stosować metodę jako stały zamiennik, podobnie słoiki . Gruby flak to wartość sama w sobie, tego specyficznego, fantastycznego smaku jaki dzięki niemu otrzymujemy, nie sposób uzyskać w jakiejkolwiek innej osłonce "zastępczej", mowy nie ma, to zupełnie tak samo jak z salcesonem w "pęcherzu świńskim", i w folii czy innym "ersatzu", towar niby ten sam, tylko smak nie ten .Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-660632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 18 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 18 Listopada 2020 Przymierzam się do wykonania wątrobianki i mała zagwozdka.W oryginalnym przepisie andrzeja k jest "mięso z obgotowanych kości" czym to zastąpić ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2399-w%C4%85trobianka-o-grubej-granulacji-andrzejak/page/8/#findComment-684450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.