Henrykos62 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Września 2009 DZIADKU nauczyłem się tego od(starego masarza) być może było to spowodowane biedą na wsi lub chęcią wykorzystania każdego elementu z rozbioru tuszy ale kaszanka na pewno nie traci na smaku . Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Września 2009 A ja zapytuję po co dajecie kaszę do pasztetowej.Ja nie daję i moim zdaniem i moich domowników i znajomych jest bardzo smaczna.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Września 2009 A ja zapytuję po co dajecie kaszę do pasztetowej.Ja nie daję i moim zdaniem i moich domowników i znajomych jest bardzo smacznaKasza pełni określoną funkcję technologiczną - emulgator. Jeśli domownicy akceptują wyrób bez kaszy to, taki należy wykonywać. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Września 2009 A mnie się wydaje ,że dodawanie kaszy do pasztetowej służyło i służy po prosto po to aby zaoszczędzić nieco na droższych surowcach co w latach kryzysu mięsnego nie było bez znaczenia.Pamiętam jak dziś te pasztetowe ,które w przewarzającej masie składały się z kaszy .Fuj :!: :!: :!: .Pozdrawiam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 24 Września 2009 asza pełni określoną funkcję technologiczną - emulgator.Czy aby na pewno ? :shock: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Września 2009 Kasza wiąże wodę więc chyba jasne...ileż można zaoszczędzić na tak tanim surowcu PSrobiąc jabłecznik, gdy jabłka prażone są dość wodniste to właśnie kasza manna przychodzi z pomocą - można też mąki ziemniaczanej użyć ale guma okrutna wychodzi... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Września 2009 ...i taki jest przepis regionalny - "Kiszka pasztetowa z kasza manną". Są także bez. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masorz 75 Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Października 2009 Moja pasztetowa to poprostu podgardle i tluszcze miekkie pachwina,latki z szynki i lopatki oczywiscie tez miekkie watroba no i zeby sie smarowala lejemy zupe (wywar w ktorym to wszystko nam sie gotowalo) przyprawy :sol,pieprz, czosnek , majeranek.Na koniec .....mikser i na miazge :grin: Cytuj Nima to jak nima jak masarskie rzemioslo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-82760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Października 2009 te same składniki używam ale jeszcze zawsze dodaję podduszoną na smalcu cebulę Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-82762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masorz 75 Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Października 2009 ja tez ale tylko w zimie bo w lecie lubi sobie zkwasniec Cytuj Nima to jak nima jak masarskie rzemioslo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-82765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Października 2009 Do pasztetowej boczek najpierw przysmażam na patelni a potem go parzę ,jest wtedy lepszy smak pasztetowej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-82807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 3 Października 2009 To Tyś kuchorz nie masarz . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-82844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Października 2009 Kaszę zaparzyłem w 1 litrze rosołu z parzenia. Dzidek zapytałTak na sucho to kutrowałeś ,bez dolewki żadnego rosołu .Pozdrawiam OdpowiedżUps :blush: zapomniałem napisać. Do kaszy dodałem 1litr rosołu i to wszystko. Nic więcej nie dodawałem. I tak wyszła dość luźna masa. Moje pytanie do pasztetowej było dodane 1 litr rosołu czy 2 litry Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-83382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Października 2009 Moje pytanie do pasztetowej było dodane 1 litr rosołu czy 2 litryW przepisie Pisa-a jest 1 litr na 10kg farszu, ja do produkcji dodałem 1 litr "rosołu" ponieważ było to wszystko gęste przy kutrowaniu. Jeśli robisz 5kg możesz kaszę zaparzyć w 0,5l rosołu i potem ewentualnie dodawać lub nie przy mieszeniu lub traktowaniu masy blenderem obserwując jaka będzie gęstość farszu. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-83386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henrykos62 Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Października 2009 Wielkie dzięki za szybką odpowiedż.I wszystko się wyjaśniło Cytuj Henryk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-83388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Lutego 2010 Wprawdzie bez czapki w myśl zimowej zasady : ciepłe nogi, pełen żołądek i zimna głowa, której przestrzegam o tej porze roku pragnę poinformować, że dzisiejszego wieczora zrobię pasztetówkę smarowną z pewnymi modyfikacjami. Tak napisałem, by na stronie głównej choć przez chwilę, było coś o wędlinach domowych, czyli o tym co mnie najbardziej interesuje. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Lutego 2010 Pasztetowa w nowej wersji surowcowej już nadziana w własnoręcznie wyczyszczone jelita i w słoiki. Obecnie parzenie idzie pełną parą. A jutro... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 10 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Lutego 2010 Pis67 -a mógłbyś napisać jakie modyfikacje wprowadziłeś?Robiłam w poprzedniej wersji i nam smakowała. Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Lutego 2010 mógłbyś napisać jakie modyfikacje wprowadziłeś? Za chwilę wędzę, potem próby organoleptyczne niezależnych ekspertów, jeśli będzie wszystko ok. (a powinno) wrzucę szczegóły. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Lutego 2010 Pasztetowa smarowna przepis zmodyfikowany pachwina - 3kg słonina - 1,5kg boczek - 1kg wątroba 1,8kg mózg - 0,5kg skórki wędzone z boczku - 0,2kg cebula - 0,7kg kasza kukurydziana średnia - 0,4kg pieprz - 20g majeranek- 18g ziele angielskie - 8g gałka muszkatołowa - 3g sól - 16g na kilogram gotowej masy wywar z gotowania mięs - 1,5l Wykonanie :!: Pachwinę, boczek i skórki wędzone parzymy w temp 85stopni do miękkości - nie rozgotować. W tym czasie parzymy wątrobę 10min/80 stopni, po czym mielimy od razu z cebulą na sitku 4mm dwa razy. Parzymy mózg 10 min/ 80stopni, mielimy i wrzucamy do pojemnika z wątrobą. Wyciągamy ugotowane pozostałe mięsa i mielimy ciepłe dwa razy na sitku 4mm. Do garnka z 1,5 litra wrzącego wywaru wsypujemy kaszę i pozostawiamy na 10 minut, po czym wrzucamy do pozostałych zmielonych składników. Całość warzymy - uzyskałem 9, 5 kg. dodaję sól :9,5 X 16g = 152g Wsypujemy pozostałe przyprawy i mieszamy 5 minut. Napełniamy luźno jelita grube, wrzucamy do wody 85 stopni i parzymy w temp 82-84 stopnie przez 50- 60 minut. Wkładamy do chłodnej wody na 10min, wyciągamy i schładzamy. Po osuszeniu wędzę zimnym dymem przez 2-3 godziny. Wyrób dzisiejsze testy degustatorów przeszedł z wynikiem pozytywnym, jutro kolejne testy. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Lutego 2010 mózg - 0,5kg Musi być?Czy można pominąć? Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Lutego 2010 Musi być?Czy można pominąć?Nie musi, ale ja tak dodaje, dla lepszej smarowności. A zresztą, kochanego mózgu nigdy za wiele. :idea: :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Lutego 2010 potem próby organoleptyczne niezależnych ekspertówNie wiem, czy akurat mnie można nazwać niezależnym ekspertem :grin: , ale miałem przyjemność otrzymać słuszną porcję przedstawionej pasztetowej :smile: Już zapach zapowiadał miłe przeżycia, a konsumpcja tylko to potwierdziła. Próba wczoraj na kolację i dzisiaj na śniadanie. Krótko mówiąc - miód, malina :lol: Jak to kiedyś w reklamie bodaj "Ramy" - tak smaczna, że chciałoby się kromkę chleba smarować z dwóch stron :!: :lol: PS. właśnie dostałem informację, że czeka już świeża kaszaneczka :shock: , czy nie za dużo tej dobroci :???: , bo jak się przyzwyczaję :wink: :lol: Polecam się dla wszystkich jako niezależny ekspert, w razie obaw co do krytyki-spokojnie-, bardzo łatwo mnie skorumpować :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Lutego 2010 Chudziaku, a Ty masz tylko "rzut beretem" do źródła super frykasów, które już teraz można "ekspertować". :grin: Podjedźcie do SDM. Mają robić jakieś nowości.Swoja drogą Pis, podeślij przepis i zdjęcia na pocztę. Nagonie Ci więcej smakoszy. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Lutego 2010 Wczoraj zrobiliśmy pasztetową - foty szczegółowe jednego ze składników. C.d.n. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-101389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.