Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

DZIADKU nauczyłem się tego od(starego masarza) być może było to spowodowane biedą na wsi lub chęcią wykorzystania każdego elementu z rozbioru tuszy ale kaszanka na

pewno nie traci na smaku .

Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81641
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 161
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A ja zapytuję po co dajecie kaszę do pasztetowej.Ja nie daję i moim zdaniem i moich domowników i znajomych jest bardzo smaczna.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81646
Udostępnij na innych stronach

A ja zapytuję po co dajecie kaszę do pasztetowej.Ja nie daję i moim zdaniem i moich domowników i znajomych jest bardzo smaczna

Kasza pełni określoną funkcję technologiczną - emulgator.

Jeśli domownicy akceptują wyrób bez kaszy to, taki należy wykonywać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81648
Udostępnij na innych stronach

A mnie się wydaje ,że dodawanie kaszy do pasztetowej służyło i służy po prosto po to aby zaoszczędzić nieco na droższych surowcach co w latach kryzysu mięsnego nie było bez znaczenia.Pamiętam jak dziś te pasztetowe ,które w przewarzającej masie składały się z kaszy .Fuj :!: :!: :!: .Pozdrawiam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81651
Udostępnij na innych stronach

asza pełni określoną funkcję technologiczną - emulgator.

Czy aby na pewno ? :shock:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81652
Udostępnij na innych stronach

Kasza wiąże wodę więc chyba jasne...

ileż można zaoszczędzić na tak tanim surowcu

 

PS

robiąc jabłecznik, gdy jabłka prażone są dość wodniste to właśnie kasza manna przychodzi z pomocą - można też mąki ziemniaczanej użyć ale guma okrutna wychodzi...

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81675
Udostępnij na innych stronach

...i taki jest przepis regionalny - "Kiszka pasztetowa z kasza manną". Są także bez.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-81681
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Moja pasztetowa to poprostu podgardle i tluszcze miekkie pachwina,latki z szynki i lopatki oczywiscie tez miekkie watroba no i zeby sie smarowala lejemy zupe (wywar w ktorym to wszystko nam sie gotowalo) przyprawy :sol,pieprz, czosnek , majeranek.Na koniec .....mikser i na miazge :grin:
Nima to jak nima jak masarskie rzemioslo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-82760
Udostępnij na innych stronach

To Tyś kuchorz nie masarz . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-82844
Udostępnij na innych stronach

Kaszę zaparzyłem w 1 litrze rosołu z parzenia.

Dzidek zapytał

Tak na sucho to kutrowałeś ,bez dolewki żadnego rosołu .Pozdrawiam
Odpowiedż
Ups :blush:

zapomniałem napisać. Do kaszy dodałem 1litr rosołu i to wszystko. Nic więcej nie dodawałem. I tak wyszła dość luźna masa.

Moje pytanie do pasztetowej było dodane 1 litr rosołu czy 2 litry
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-83382
Udostępnij na innych stronach

Moje pytanie do pasztetowej było dodane 1 litr rosołu czy 2 litry

W przepisie Pisa-a jest 1 litr na 10kg farszu, ja do produkcji dodałem 1 litr "rosołu" ponieważ było to wszystko gęste przy kutrowaniu.

Jeśli robisz 5kg możesz kaszę zaparzyć w 0,5l rosołu i potem ewentualnie dodawać lub nie przy mieszeniu lub traktowaniu masy blenderem obserwując jaka będzie gęstość farszu.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-83386
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Wprawdzie bez czapki w myśl zimowej zasady : ciepłe nogi, pełen żołądek i zimna głowa, której przestrzegam o tej porze roku pragnę poinformować, że dzisiejszego wieczora zrobię pasztetówkę smarowną z pewnymi modyfikacjami. Tak napisałem, by na stronie głównej choć przez chwilę, było coś o wędlinach domowych, czyli o tym co mnie najbardziej interesuje. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99324
Udostępnij na innych stronach

Pasztetowa w nowej wersji surowcowej już nadziana w własnoręcznie wyczyszczone jelita i w słoiki. Obecnie parzenie idzie pełną parą. A jutro... :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99394
Udostępnij na innych stronach

Pis67 -a mógłbyś napisać jakie modyfikacje wprowadziłeś?

Robiłam w poprzedniej wersji i nam smakowała.

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99395
Udostępnij na innych stronach

mógłbyś napisać jakie modyfikacje wprowadziłeś?

Za chwilę wędzę, potem próby organoleptyczne niezależnych ekspertów, jeśli będzie wszystko ok. (a powinno) wrzucę szczegóły. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99420
Udostępnij na innych stronach

Pasztetowa smarowna przepis zmodyfikowany

 

pachwina - 3kg

słonina - 1,5kg

boczek - 1kg

wątroba 1,8kg

mózg - 0,5kg

skórki wędzone z boczku - 0,2kg

cebula - 0,7kg

kasza kukurydziana średnia - 0,4kg

pieprz - 20g

majeranek- 18g

ziele angielskie - 8g

gałka muszkatołowa - 3g

sól - 16g na kilogram gotowej masy

wywar z gotowania mięs - 1,5l

 

Wykonanie :!:

 

Pachwinę, boczek i skórki wędzone parzymy w temp 85stopni do miękkości - nie rozgotować.

W tym czasie parzymy wątrobę 10min/80 stopni, po czym mielimy od razu z cebulą na sitku 4mm dwa razy. Parzymy mózg 10 min/ 80stopni, mielimy i wrzucamy do pojemnika z wątrobą. Wyciągamy ugotowane pozostałe mięsa i mielimy ciepłe dwa razy na sitku 4mm.

Do garnka z 1,5 litra wrzącego wywaru wsypujemy kaszę i pozostawiamy na 10 minut, po czym wrzucamy do pozostałych zmielonych składników. Całość warzymy - uzyskałem 9, 5 kg. dodaję sól :9,5 X 16g = 152g

Wsypujemy pozostałe przyprawy i mieszamy 5 minut.

Napełniamy luźno jelita grube, wrzucamy do wody 85 stopni i parzymy w temp 82-84 stopnie przez 50- 60 minut.

Wkładamy do chłodnej wody na 10min, wyciągamy i schładzamy.

Po osuszeniu wędzę zimnym dymem przez 2-3 godziny.

 

:cool:

 

Wyrób dzisiejsze testy degustatorów przeszedł z wynikiem pozytywnym, jutro kolejne testy. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99542
Udostępnij na innych stronach

Musi być?Czy można pominąć?

Nie musi, ale ja tak dodaje, dla lepszej smarowności. A zresztą, kochanego mózgu nigdy za wiele. :idea: :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99552
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

potem próby organoleptyczne niezależnych ekspertów

Nie wiem, czy akurat mnie można nazwać niezależnym ekspertem :grin: , ale miałem przyjemność otrzymać słuszną porcję przedstawionej pasztetowej :smile:

 

Już zapach zapowiadał miłe przeżycia, a konsumpcja tylko to potwierdziła.

Próba wczoraj na kolację i dzisiaj na śniadanie. Krótko mówiąc - miód, malina :lol:

Jak to kiedyś w reklamie bodaj "Ramy" - tak smaczna, że chciałoby się kromkę chleba smarować z dwóch stron :!: :lol:

 

PS. właśnie dostałem informację, że czeka już świeża kaszaneczka :shock: , czy nie za dużo tej dobroci :???: , bo jak się przyzwyczaję :wink: :lol:

Polecam się dla wszystkich jako niezależny ekspert, w razie obaw co do krytyki-spokojnie-, bardzo łatwo mnie skorumpować :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99707
Udostępnij na innych stronach

Chudziaku, a Ty masz tylko "rzut beretem" do źródła super frykasów, które już teraz można "ekspertować". :grin: Podjedźcie do SDM. Mają robić jakieś nowości.

Swoja drogą Pis, podeślij przepis i zdjęcia na pocztę. Nagonie Ci więcej smakoszy. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-99710
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj zrobiliśmy pasztetową - foty szczegółowe jednego ze składników. C.d.n. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2680-kiszka-pasztetowa-smarowna/page/2/#findComment-101389
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.