andrzej k Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2176 Opublikowano 29 Września 2019 ale ja mam już nasuszonych i sproszkowanych kań dwa jednolitrowe słoiki Olgo mam pomysł :D...... te słoiki zapełnione przesyłasz do mnie i rozpoczynasz od nowa ... Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2177 Opublikowano 29 Września 2019 Rydze na maśle Poezja smaku u mnie niestety rydzów brak. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2178 Opublikowano 29 Września 2019 Anuś nie wierzę ,że grzybów u Ciebie nie ma - a spróbuj jeśli będziesz miała kanie zrobić je właśnie tak.Jak dotąd najpierw wszyscy się dziwią a potem zachwycają - chyba ,że przez grzeczność . Właśnie zważyłam ususzone prawdziwki - mam ponad 800 gramów . A zamrożonych i uduszonych różnych innych gatunków ponad 3 kg . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2179 Opublikowano 29 Września 2019 Anuś nie wierzę ,że grzybów u Ciebie nie ma Olga grzyby są i to w ogromnych ilościach tylko rydzów nie spotkałam. a spróbuj jeśli będziesz miała kanie zrobić je właśnie tak.Jak dotąd najpierw wszyscy się dziwią a potem zachwycają - chyba ,że przez grzeczność . Te akurat zawsze dostaje jak tylko są, bo ja sama nie mam odwagi ich zbierać. Nigdy nie jestem pewna czy to kania czy inny twór Olga te w zalewie octowej są do dłuższego przechowania, czy trzeba je w miarę szybko spożyć ? Suszyłam w poprzednim sezonie kanie i je sproszkowałam. Zimą przez moje ''roztrzepanie '' co u mnie normalne cały słoik litrowy ''wylądował na posadzce w piwnicy. Nawet nie zdążyłam zasmakować potraw z dodatkiem tego aromatycznego proszku. W tym roku prym wiodą u mnie prawdziwki w maśle klarowanym. podobno risotto z nimi jest zarąbiste tak mówi moja Córcia, która zabiera wszystkie słoiki.Fotka sprzed dwóch godzin jeszcze sporo do przerobienia. Niestety były tym razem tylko duże okazy. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2180 Opublikowano 29 Września 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2181 Opublikowano 29 Września 2019 Sebarod coś pięknego Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2182 Opublikowano 29 Września 2019 Dubluję swój stary post z 2014 roku: Do marynowania najlepsze są małe kanie, o zamkniętych kapeluszach.Wycinamy twardy czubek i usuwamy wraz z nóżką.: Do marynowania uzywamy wyłacznie kapelutków, które kroimy na dwie lub cztery części: Obgotowane w słonej wodzie wkładamy do słoiczków z przyprawami i zalewą.: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2183 Opublikowano 29 Września 2019 (edytowane) te w zalewie octowej są do dłuższego przechowania, czy trzeba je w miarę szybko spożyć ? Trudno powiedzieć bo stosunkowo szybko zniknęły i w dodatku trzymałam je w lodówce. W tym roku prym wiodą u mnie prawdziwki w maśle klarowanym. podobno risotto z nimi jest zarąbiste tak mówi moja Córcia, która zabiera wszystkie słoiki. A nie są za tłuste ?? Obgotowane w słonej wodzie wkładamy do słoiczków z przyprawami i zalewą.: Ja wkładałam obsmażone i duże kapelusze dzieliłam na ćwiartki . Edytowane 29 Września 2019 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2184 Opublikowano 29 Września 2019 A nie są za tłuste ?? Chyba nie na wszystkie te słoiki nie zużyłam nawet całego opakowania tego masła. Wiadereczko miało 500 g. Dodaje do grzybów jeszcze szalotkę.Takie było życzenie Mojej Dagi. Pasteryzuje te słoiki dwukrotnie. Dla pewności Ona przechowuje je w lodówce. W poprzednim sezonie robiłam tak kurki. W tym roku nie miałam czasu na zbieranie ich, były krótko i wysyp ich niewielki. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2185 Opublikowano 29 Września 2019 W tym roku prym wiodą u mnie prawdziwki w maśle klarowanym. Ja w taki sposob robilam zawsze rydze. Sosy z tych grzybow za wspaniale . Mozna z nich zrobic sos do makaronu czy wlasnie jak napisalas Anus zastosowac je do risotto. [Dodano: 29 wrz 2019 - 21:25] A nie są za tłuste ?? Olga kiedy otworzysz sloik to zoabczysz ,ze wieksze kawalki masla odskocza od grzybow. Maslo mozna wziac do smazenia miesa do sosu( bo jest jego dosc duza ilosc) . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2186 Opublikowano 30 Września 2019 Borowik ceglastopory Tak . Dzięki również innym Sibą za pochylenie się nad tematem Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2187 Opublikowano 30 Września 2019 Witam i w świętokrzyskich lasach urodzaj Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2188 Opublikowano 30 Września 2019 L te w zalewie octowej są do dłuższego przechowania, czy trzeba je w miarę szybko spożyć ?Trudno powiedzieć bo stosunkowo szybko zniknęły i w dodatku trzymałam je w lodówce. W tym roku prym wiodą u mnie prawdziwki w maśle klarowanym. podobno risotto z nimi jest zarąbiste tak mówi moja Córcia, która zabiera wszystkie słoiki.A nie są za tłuste ?? Obgotowane w słonej wodzie wkładamy do słoiczków z przyprawami i zalewą.:Ja wkładałam obsmażone i duże kapelusze dzieliłam na ćwiartki .Dokładnie, ja daję do octu usmażone w jajku i bułce. Też byłem dziś z ojczulkiem na grzybach. Trochę kań i prawdziwków i niesamowity wysyp a w zasadzie powinno się mówić pojaw podgrzybków. Te ostatnie to rekordowe ilości w porównaniu do poprzednich sezonów. Zdjęć w lesie nie robiłem bo w Szczecinie leje strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2189 Opublikowano 30 Września 2019 Piękne, z PB?..Dzięki, nie rozumiem tylko tego PB Puszcza Bukowa W sumie to na moim terenie prawdziwki rosną wszędzie, nawet w ciemnym sosnowym lesie na ściółce z igliwia, w trawach, jeżynach, na ściółce z liści bukowo-brzozowych.... zresztą widać to na zdjęciach które zamieściłem. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2190 Opublikowano 30 Września 2019 Przestańcie już o tych grzybach!!! mam duży kosz maślaków! sąsiad sadysta dał! i co mam zrobić? do zamrażarki to piszą by skórkę zdjąć! Na razie są oczyszczone i czekają na moją decyzję Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2191 Opublikowano 30 Września 2019 Witam,najlepsze są w sosie z ziemniakami i natką pietruszkinie ma wyjścia skórkę trza zdjąć,ale jak później smakujechciałbym mieć taki problem,u mnie tylko prawdziwki i liszki,może jak poleje to będą rydzepozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2192 Opublikowano 30 Września 2019 mam duży kosz maślaków! sąsiad sadysta dał! i co mam zrobić? Zdjąć skórkęWiększe pokroić w paski (same kapelusze)obgotować w słonej wodzie (15g soli na 1l wody) i odcedzićpoddusić na maśle klarowanymPoporcjować do słoików (pasteryzować) lub zamrozić.Małe, jędrne maślaczki można zrobić w zalewie octowej - po uprzednim obgotowaniu j/w. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2193 Opublikowano 30 Września 2019 EAnno - dorzucę jeszcze jeden, najprostszy i najbardziej lubiany przeze mnie sposób - zakisić.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2194 Opublikowano 30 Września 2019 mam duży kosz maślaków! sąsiad sadysta dał! i co mam zrobić?Zdjąć skórkęWiększe pokroić w paski (same kapelusze)obgotować w słonej wodzie (15g soli na 1l wody) i odcedzićpoddusić na maśle klarowanymPoporcjować do słoików (pasteryzować) lub zamrozić.Małe, jędrne maślaczki można zrobić w zalewie octowej - po uprzednim obgotowaniu j/w. Po obgotowaniu można również zamrozić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2195 Opublikowano 30 Września 2019 (edytowane) mam duży kosz maślaków! sąsiad sadysta dał! i co mam zrobić?Zdjąć skórkęWiększe pokroić w paski (same kapelusze)obgotować w słonej wodzie (15g soli na 1l wody) i odcedzićpoddusić na maśle klarowanymPoporcjować do słoików (pasteryzować) lub zamrozić.Małe, jędrne maślaczki można zrobić w zalewie octowej - po uprzednim obgotowaniu j/w. Broń Boże nie obgotowywać. Od razu surowe na patelnię. Gotowanie wypłukuje smak. Zupełnie nie rozumiem gotowania grzybów oprócz przeznaczenia do marynowania. Przecież takie grzyby jak podgrzybki, prawdziwki i inne można bez szkody na zdrowiu jeść na surowo.Kanie z dzisiaj marynowane.Dzisiaj warunki były ciężkie, mój ojczulek. Edytowane 30 Września 2019 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2196 Opublikowano 30 Września 2019 (edytowane) Broń Boże nie obgotowywać. Od razu surowe na patelnię. Gotowanie wypłukuje smak.Obgotowanie i odlanie wody ma na celu wypłukanie ew. trucizn.Grzyby mają to do siebie, że nawet te najlepsze i jadalne mogą wyprodukować na powierzchni toksyny.Poza tym równocześnie grzyby są przepłukane głęboką wodą z drobin piasku.Tylko kani do smażenia nie obgotowuję. Edytowane 30 Września 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2197 Opublikowano 30 Września 2019 Broń Boże nie obgotowywać. Od razu surowe na patelnię. Gotowanie wypłukuje smak.Obgotowanie i odlanie wody ma na celu wypłukanie ew. trucizn.Grzyby mają to do siebie, że nawet te najlepsze i jadalne mogą wyprodukować na powierzchni toksyny.Poza tym równocześnie grzyby są przepłukane głęboką wodą z drobin piasku.Tylko kani nie obgotowuję. Możesz podać jakie toksyny mogą produkować np. podgrzybki?. Przyznam że nigdy o czymś takim nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2198 Opublikowano 30 Września 2019 (edytowane) Proponuję zapoznać się z tymi materiałami:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10921-rozdzia%C5%82-ii-grzyby-suszone/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10925-rozdzia%C5%82-iii-grzyby-solone/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10926-rozdzia%C5%82-iv-grzyby-kiszone/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10927-rozdzia%C5%82-v-grzyby-marynowane/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10929-rozdzia%C5%82-vi-grzyby-apertyzowane/ Edytowane 30 Września 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2199 Opublikowano 30 Września 2019 Proponuję zapoznać się z tymi materiałami:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10921-rozdzia%C5%82-ii-grzyby-suszone/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10925-rozdzia%C5%82-iii-grzyby-solone/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10926-rozdzia%C5%82-iv-grzyby-kiszone/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10927-rozdzia%C5%82-v-grzyby-marynowane/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10929-rozdzia%C5%82-vi-grzyby-apertyzowane/Tyle że tutaj nic o tych substancjach nie jest napisane. Wiadomym jest że grzyby mogą akumulować metale ciężkie, ale one w wodzie się nie rozpuszczają i nie ma pewności że (o ile w sobie miały) to je wypłuczemy. No nic niech każdy robi jak uważa za słuszne. Ja grzybów do smażenie nie obgotowuje od niepamiętnych czasów i mam się na razie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2200 Opublikowano 30 Września 2019 Możesz podać jakie toksyny mogą produkować np. podgrzybki?. Na wszystkich rodzajach jadalnych owocników mogą w niektórych warunkach rozwijać się inne grzyby pleśniowe.Obróbka termiczna z odlaniem wody eliminuje liczną grupę trucizn termolabilnych.Zdarzają się zatrucia grzybami jadalnymi lub silna odpowiedź immunologiczna.Nawet grzyby zebrane w lesie osobiście bywają "wczorajsze" i zmienione powierzchniowo.Zalecenie wstępnego obgotowywania grzybów można spotkać w niektórych książkach kucharskich w rozdziałach poświęconych potrawom z grzybami. Trucizny grzybowe akumulują się w organizmie uszkadzając wątrobę i nerki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.