Skocz do zawartości

Grzybobranie


Gość ChefPaul

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

ale ja mam już nasuszonych i sproszkowanych kań dwa jednolitrowe słoiki

 

 

Olgo mam pomysł :D :D...... te słoiki zapełnione przesyłasz do mnie i rozpoczynasz od nowa ... :tongue:  :) 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641906
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Rydze na maśle

Poezja smaku :) u mnie niestety rydzów brak.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641910
Udostępnij na innych stronach

Anuś nie wierzę ,że grzybów u Ciebie nie ma  - a spróbuj jeśli będziesz miała kanie zrobić je właśnie tak.Jak dotąd najpierw wszyscy się dziwią a potem zachwycają :laugh: - chyba ,że przez grzeczność :rolleyes:.

 

Właśnie zważyłam ususzone prawdziwki  - mam ponad 800 gramów :D.  A zamrożonych i uduszonych różnych innych gatunków ponad 3 kg .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641913
Udostępnij na innych stronach

Anuś nie wierzę ,że grzybów u Ciebie nie ma

 

Olga grzyby są i to w ogromnych ilościach :) tylko rydzów nie spotkałam. :)

 

a spróbuj jeśli będziesz miała kanie zrobić je właśnie tak.Jak dotąd najpierw wszyscy się dziwią a potem zachwycają :laugh: - chyba ,że przez grzeczność :rolleyes:.

 

Te akurat zawsze dostaje :) jak tylko są, bo ja sama nie mam odwagi ich zbierać. Nigdy nie jestem pewna czy to kania czy inny twór :)

Olga te w zalewie octowej są do dłuższego przechowania, czy trzeba je w miarę szybko spożyć ? Suszyłam w poprzednim sezonie kanie i je sproszkowałam. Zimą przez moje ''roztrzepanie '' co u mnie normalne :D cały słoik litrowy ''wylądował na posadzce w piwnicy. Nawet nie zdążyłam zasmakować potraw z dodatkiem tego aromatycznego proszku. 

W tym roku prym wiodą u mnie prawdziwki w maśle klarowanym. podobno risotto z nimi jest zarąbiste :) tak mówi moja Córcia, która zabiera wszystkie słoiki.

Fotka sprzed dwóch godzin :) jeszcze sporo do przerobienia. Niestety były tym razem tylko duże okazy.

post-53395-0-61102200-1569787185_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641920
Udostępnij na innych stronach

Sebarod coś pięknego :D 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641924
Udostępnij na innych stronach

Dubluję swój stary post z 2014 roku:


 


Do marynowania najlepsze są małe kanie, o zamkniętych kapeluszach.


Wycinamy twardy czubek i usuwamy wraz z nóżką.:


 


post-40040-0-55815600-1409338954_thumb.j


 


Do marynowania uzywamy wyłacznie kapelutków, które kroimy na dwie lub cztery części:


 


post-40040-0-13330400-1409339038_thumb.j


 


Obgotowane w słonej wodzie wkładamy do słoiczków z przyprawami i zalewą.:


 


post-40040-0-07242200-1409339112_thumb.j


Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641925
Udostępnij na innych stronach

te w zalewie octowej są do dłuższego przechowania, czy trzeba je w miarę szybko spożyć ?

 

Trudno powiedzieć bo stosunkowo szybko zniknęły i w dodatku trzymałam je w lodówce.

 

 

 

W tym roku prym wiodą u mnie prawdziwki w maśle klarowanym. podobno risotto z nimi jest zarąbiste :) tak mówi moja Córcia, która zabiera wszystkie słoiki.

 

A nie są za tłuste ??

 

 

Obgotowane w słonej wodzie wkładamy do słoiczków z przyprawami i zalewą.:

 

Ja wkładałam obsmażone  i duże kapelusze dzieliłam na ćwiartki .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641926
Udostępnij na innych stronach

 

 

A nie są za tłuste ??

Chyba nie :) na wszystkie te słoiki nie zużyłam nawet całego opakowania tego masła. Wiadereczko miało 500 g.  Dodaje do grzybów jeszcze szalotkę.Takie było życzenie Mojej Dagi. Pasteryzuje te słoiki dwukrotnie. Dla pewności Ona przechowuje je w lodówce. W poprzednim sezonie robiłam tak kurki. W tym roku nie miałam czasu na zbieranie ich, były krótko i wysyp ich niewielki. 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641929
Udostępnij na innych stronach

 

 

W tym roku prym wiodą u mnie prawdziwki w maśle klarowanym.
 

 

 Ja w taki sposob robilam zawsze rydze. Sosy z tych grzybow za wspaniale . Mozna z nich zrobic sos do makaronu czy wlasnie jak napisalas Anus zastosowac je do risotto. 


[Dodano: 29 wrz 2019 - 21:25]

 

 

A nie są za tłuste ??
 

 

 Olga kiedy otworzysz sloik to zoabczysz ,ze wieksze kawalki masla odskocza od grzybow. Maslo mozna wziac do smazenia miesa do sosu( bo jest jego dosc duza ilosc) .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641931
Udostępnij na innych stronach

 

 

Borowik ceglastopory

Tak . Dzięki również innym Sibą za pochylenie się nad tematem 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641950
Udostępnij na innych stronach

L

 

te w zalewie octowej są do dłuższego przechowania, czy trzeba je w miarę szybko spożyć ?

Trudno powiedzieć bo stosunkowo szybko zniknęły i w dodatku trzymałam je w lodówce.

 

 

W tym roku prym wiodą u mnie prawdziwki w maśle klarowanym. podobno risotto z nimi jest zarąbiste :) tak mówi moja Córcia, która zabiera wszystkie słoiki.

A nie są za tłuste ??

 

Obgotowane w słonej wodzie wkładamy do słoiczków z przyprawami i zalewą.:

Ja wkładałam obsmażone i duże kapelusze dzieliłam na ćwiartki .

Dokładnie, ja daję do octu usmażone w jajku i bułce.

Też byłem dziś z ojczulkiem na grzybach. Trochę kań i prawdziwków i niesamowity wysyp a w zasadzie powinno się mówić pojaw podgrzybków. Te ostatnie to rekordowe ilości w porównaniu do poprzednich sezonów. Zdjęć w lesie nie robiłem bo w Szczecinie leje strasznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641975
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piękne, z PB?.

.

Dzięki, nie rozumiem tylko tego PB :hmm:
Puszcza Bukowa

 

W sumie to na moim terenie prawdziwki rosną wszędzie, nawet w ciemnym sosnowym lesie na ściółce z igliwia, w trawach, jeżynach, na ściółce z liści bukowo-brzozowych.... zresztą widać to na zdjęciach które zamieściłem.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-641998
Udostępnij na innych stronach

Przestańcie już o tych grzybach!!! mam duży kosz maślaków! sąsiad sadysta  dał! i co mam zrobić? do zamrażarki to piszą by skórkę zdjąć!  Na razie są oczyszczone i czekają na moją decyzję

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642003
Udostępnij na innych stronach

Witam,

najlepsze są w sosie z ziemniakami i natką pietruszki

nie ma wyjścia skórkę trza zdjąć,ale jak później smakuje

chciałbym mieć taki problem,u mnie tylko prawdziwki i liszki,może jak poleje to będą rydze

pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642009
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam duży kosz maślaków! sąsiad sadysta  dał! i co mam zrobić?
  • Zdjąć skórkę
  • Większe pokroić w paski (same kapelusze)
  • obgotować w słonej wodzie (15g soli na 1l wody) i odcedzić
  • poddusić na maśle klarowanym
  • Poporcjować do słoików (pasteryzować) lub zamrozić.

Małe, jędrne  maślaczki można zrobić w zalewie octowej - po uprzednim obgotowaniu j/w.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642011
Udostępnij na innych stronach

EAnno - dorzucę jeszcze jeden, najprostszy i najbardziej lubiany przeze mnie sposób - zakisić....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642013
Udostępnij na innych stronach

 

mam duży kosz maślaków! sąsiad sadysta  dał! i co mam zrobić?
  • Zdjąć skórkę
  • Większe pokroić w paski (same kapelusze)
  • obgotować w słonej wodzie (15g soli na 1l wody) i odcedzić
  • poddusić na maśle klarowanym
  • Poporcjować do słoików (pasteryzować) lub zamrozić.

Małe, jędrne  maślaczki można zrobić w zalewie octowej - po uprzednim obgotowaniu j/w.

 

Po obgotowaniu można również zamrozić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642017
Udostępnij na innych stronach

 

mam duży kosz maślaków! sąsiad sadysta  dał! i co mam zrobić?
  • Zdjąć skórkę
  • Większe pokroić w paski (same kapelusze)
  • obgotować w słonej wodzie (15g soli na 1l wody) i odcedzić
  • poddusić na maśle klarowanym
  • Poporcjować do słoików (pasteryzować) lub zamrozić.

Małe, jędrne  maślaczki można zrobić w zalewie octowej - po uprzednim obgotowaniu j/w.

 

Broń Boże nie obgotowywać. Od razu surowe na patelnię. Gotowanie wypłukuje smak. Zupełnie nie rozumiem gotowania grzybów oprócz przeznaczenia do marynowania. Przecież takie grzyby jak podgrzybki, prawdziwki i inne można bez szkody na zdrowiu jeść na surowo.

Kanie z dzisiaj marynowane.

post-59149-0-04507200-1569865923_thumb.jpg

Dzisiaj warunki były ciężkie, mój ojczulek.

post-59149-0-99808000-1569865965_thumb.jpg

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642019
Udostępnij na innych stronach

Broń Boże nie obgotowywać. Od razu surowe na patelnię. Gotowanie wypłukuje smak.

Obgotowanie i odlanie wody ma na celu wypłukanie ew. trucizn.

Grzyby mają to do siebie, że nawet te najlepsze i jadalne mogą wyprodukować na powierzchni toksyny.

Poza tym równocześnie grzyby są przepłukane głęboką wodą z drobin piasku.

Tylko kani do smażenia nie obgotowuję.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642022
Udostępnij na innych stronach

 

Broń Boże nie obgotowywać. Od razu surowe na patelnię. Gotowanie wypłukuje smak.

Obgotowanie i odlanie wody ma na celu wypłukanie ew. trucizn.

Grzyby mają to do siebie, że nawet te najlepsze i jadalne mogą wyprodukować na powierzchni toksyny.

Poza tym równocześnie grzyby są przepłukane głęboką wodą z drobin piasku.

Tylko kani nie obgotowuję.

 

Możesz podać jakie toksyny mogą produkować np. podgrzybki?. Przyznam że nigdy o czymś takim nie słyszałem. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642024
Udostępnij na innych stronach

Tyle że tutaj nic o tych substancjach nie jest napisane. Wiadomym jest że grzyby mogą akumulować metale ciężkie, ale one w wodzie się nie rozpuszczają i nie ma pewności że (o ile w sobie miały) to je wypłuczemy. No nic niech każdy robi jak uważa za słuszne. Ja grzybów do smażenie nie obgotowuje od niepamiętnych czasów  i mam się na razie dobrze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642030
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możesz podać jakie toksyny mogą produkować np. podgrzybki?.
 

Na wszystkich rodzajach jadalnych owocników mogą w niektórych warunkach rozwijać się inne grzyby pleśniowe.

Obróbka termiczna z odlaniem wody eliminuje liczną grupę trucizn termolabilnych.

Zdarzają się zatrucia grzybami jadalnymi lub silna odpowiedź immunologiczna.

Nawet grzyby zebrane w lesie osobiście bywają "wczorajsze" i zmienione powierzchniowo.

Zalecenie wstępnego obgotowywania grzybów można spotkać w niektórych książkach kucharskich w rozdziałach poświęconych potrawom z grzybami. 

Trucizny grzybowe akumulują się w organizmie uszkadzając wątrobę i nerki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/291-grzybobranie/page/88/#findComment-642031
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.