BonAir Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Listopada 2009 Pięknie okopcone te golonki.Zbóju, czy aby na pewno dobrze osuszasz mięso przed wędzeniem ? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-88937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Listopada 2009 Pięknie okopcone te golonki. Zbóju, czy aby na pewno dobrze osuszasz mięso przed wędzeniem ? Kolega chyba lubi takie mięsko bo w innym wątku kiełbasa też jest dość ciemna.Ale o gustach się nie dyskutuje.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-88940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Listopada 2009 Pięknie okopcone te golonki.Według mnie to one są raczej bardzo mocno przypieczone :rolleyes: Zbóju w jakiej temperaturze wędzisz ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-88944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Listopada 2009 To są wiejski tradycyjnie wedzone wedzonki wiejskie pieczone przez gospodynie,tak jak i kielbasy przypalone .Tylko jedno można dodać, wygląd a smak i tu gusta są podzielone Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-88951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Listopada 2009 Dziadku, może i tak, ale sam bardzo zwracasz uwagę by wyroby robić zgodnie ze "sztuką". W twoich postach (zdjęciach) z wędzenia nie widziałem takich "wędzonek". Każdy może robić jak mus smakuje, ale w powyższym przypadku widać błędy w sztuce, co jest widoczne na zdjęciach (zdjęcie kiełbasy Madeja po wędzeniu).Pozdrawiam Ps. pierwsze moje wędzonki też były takie, ale nie było tej stronki, a ja nie miałem się od kogo nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-88997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Listopada 2009 Powiem tak na moj gust ...wizualnie takie wedzanki niewyzwalaja u mnie slinotoku :tongue: a wrecz odstraszyja :mellow: .Jeszcze takich niejadlem wiec to tylko sugestia mojego mozgu na zdjecia. Czy ty przypadkiem nieuzywasz wegla do wedzenia ?Powinienes zmienic nik na :devil: madej :wink: A tak na powaznie ....niemam pojecia jak ty to robisz zeby takie diably wychodzily :shock: Oczywiscie pisze tylko wizualnie nie smakowo bo moze smak przewyzsza wszystkie inne wyroby wedzone :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-88999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Listopada 2009 Niedzwmy się panowie ,że wędzonki są ciemne, ale niektórzy masarze w domowych warunkach zamiast siatki stosują rajstopy damskie ,być może,te wędzonki były zawinięte w czarne rajstopy istnieje taka możliwiść to wie tylko wykonawca .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Listopada 2009 Był plan wędzić tak jak radzą na naszym forum.Miało być dobre rozgrzanie beczki,osuszanie i wędzenie kilka godzin,ale za dużo przygotowałem surowego towaru,prawie 5kg kiełbasy i 5 dużych golonek niestety nie chciało się zmieścić do beczki więc miałem na dwa wędzenia tylko 4,5godz. do zmroku i po wędziłem po staremu tak jak się nauczyłem w domu.Nie wędzę w żadnych rajstopach :grin: :grin: ,wędzonki nie są okopcone i nie są pieczone tylko wędzone w gęstym dymie trochę gorącym. Od Wtorku i Środy peklują się boczki i szynki na mokro,po Niedzieli wędzenie,może teraz mi się uda wędzenie tak jak na naszym forum radzą :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Listopada 2009 Powodzenia Zbóju :!: :!: :!: ps.obserwuję twoje poczynania od początku, naprawdę dobrze Ci idzie. Trzymam kciuki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Listopada 2009 może teraz mi się uda wędzenie tak jak na naszym forum radzą :smile: I tak pięknie uwędziłeś a trening czyni mistrza . Zawsze jest kiedyś pierwszy raz , najważniejsze że Tobie będzie smakowało i najbliższym . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Listopada 2009 No to poczytałem http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 ,najbardziej chodziło mi o sposób wędzenia i parzenia.Hmm prawie się udało.Dwa razy przegapiłem temp. wędzenia i było na termometrze duuuuużo więcej niż powinno,ale tylko kilka minut.Mięso ociekało w spiżarni 14godz. i później na powietrzu 1,5 godz. Przez większość wędzenia miałem 45-60st.C chwilkami do 70. Rozgrzanie beczkowędzarni trwało jakieś 50min. chyba,następnie osuszanie w temp. ok 60 przez prawie godzinkę i wędzenie.Wędzenie razem z osuszaniem trwało 3godz. i 35min. Parzenie: wędzonki do gotującej wody na 20min. parzenie w temp. ok 80-85st.C liczyłem jakąś godzinkę/kg wędzonki.Dłuższy czas gotowania i parzenia wynikł z tego,że mięso z beczki wyjąłem o godz.15.00.a w domu byłem o 15.30 i wędzonki troszkę się wychłodziły.Kolor wędzonek jest jaśniejszy od wcześniejszych moich wyrobów(takich "po mojemu" :lol: ),ale jeszcze nie to co DZIADKA (kiedyś będzie dobrze). No i smak jakiś taki nowy i delikatniejszy, nawet jak moja mam parzyła to zapach z garnka był jakiś taki słodki,fajny. Teraz zdjęcia: Pierwsze dwa zdjęcia to osuszanie,następne to beczka,na której nie ma już kapy tylko nowa pokrywka leży ona na deseczkach,tak mi dobrze regulowało się temp.,kolejne trzy to 3min. po wyjęciu z beczki(niektórzy koledzy,już nie okopcone :!: :smile: ), dwa ostatnie zdjęcia to też takie porównanie boczek u dołu i szyneczka wędzone "po nowemu", a u góry boczek wędzony "po staremu" :smile: :smile: Smacznego :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Listopada 2009 Brawo Mistrzu. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 27 Listopada 2009 Zbój, idziesz w dobrą stronę! :-) PS. Następnym razem proponuję Ci, abyś jeszcze spróbował jedną szynkę zasznurować.Osznurowany kawałek mięsa jest nieco łatwiej osuszyć (siatka dłużej "trzyma wilgoć"), a i oszczędność materiałów jest nieco większa Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 27 Listopada 2009 No to poczytałem,najbardziej chodziło mi o sposób wędzenia i parzenia. Właśnie , za to Ciebie lubię . Nauka połączona z praktyką . Szkoda tylko , że nie mogę popróbować Twoich wędzonek . Jednak jestem dobrej myśli i będzie taka okazja na którymś ze zlotów . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 27 Listopada 2009 W każdym razie ZM w Lubomierzu i okolicach mają konkurencje. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Listopada 2009 Nie spodziewałem się ze moje biadolenie w podanym linku tak odmieni Twoje wędzonki. Gratuluję dobrej roboty, ale zastanawiam się oglądając twoje czarne wędzonki jak Ty to zrobiłeś, chyba malowałeś je sadzą. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Listopada 2009 Pozwól ,że i ja Ci pogratuluję.Nauka i nasze molestowanie w Twoim wypadku nie poszły w las. Nareszcie to wygląda jak wędzone a nie jak pieczone i myślę ,że i też dobrze smakuje.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Listopada 2009 A od tych pochwał to w główce mi się nie przewróci :question: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :grin: Brawo Mistrzu. :grin:Chyba jednak mi się w głowie przewróci :grin: Następnym razem proponuję Ci, abyś jeszcze spróbował jedną szynkę zasznurować.Pewnie spróbuję.Mam sznurek od miro,ale czy on nie będzie za cienki do wiązania :question: Nauka połączona z praktyką . Szkoda tylko , że nie mogę popróbować Twoich wędzonek .Co do jedzenia zawsze lubiłem się uczyć :grin: Mi i rodzinie wędlinki smakują :smile: Nie spodziewałem się ze moje biadolenie w podanym linku tak odmieni Twoje wędzonki. Gratuluję dobrej roboty, ale zastanawiam się oglądając twoje czarne wędzonki jak Ty to zrobiłeś, chyba malowałeś je sadzą.DZIADEK to nie Twoje biadolenie tylko Twoja dobra akademia :smile: Co do ciemnych wędlin zawsze tak u nas się wędziło(ale już nie będzie) już wiem,że była duża temperatura,gęsty dym,beczka z podwójną kapą szczelnie przykryta.a najważniejsze brak termometru,brak ociekania i brak osuszania. Pozwól ,że i ja Ci pogratuluję.Nauka i nasze molestowanie w Twoim wypadku nie poszły w las. Nareszcie to wygląda jak wędzone a nie jak pieczone i myślę ,że i też dobrze smakuje.PozdrawiamCo prawda to prawda :smile: Dzięki koledzy :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Listopada 2009 Pewnie spróbuję.Mam sznurek od miro,ale czy on nie będzie za cienki do wiązania Będzie w sam raz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Listopada 2009 Zbój Madej, jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze: na zdjęciach widać, że hakiem przebijasz się przez porządny kawałek mięsa. Spróbuj następnym razem przewlec haczyk przez samą siatkę, lub pętelkę na sznurku (jeśli posłuchasz słusznej rady BonAir'a). Smaku to nie zmieni, ale zyska na nie mniej ważnej estetyce. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Listopada 2009 Będzie w sam raz.No, dobrze wiedzieć :smile: na zdjęciach widać, że hakiem przebijasz się przez porządny kawałek mięsa. Spróbuj następnym razem przewlec haczyk przez samą siatkę, lub pętelkę na sznurku (jeśli posłuchasz słusznej rady BonAir'a)Mięsko przekłuwam dla pewności coby siatka się nie zerwała,choć jest mocno związana to ostrożności nigdy dość :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 27 Listopada 2009 Był plan wędzić tak jak radzą na naszym forum.Miało być dobre rozgrzanie beczki,osuszanie i wędzenie kilka godzin,ale za dużo przygotowałem surowego towaru,prawie 5kg kiełbasy i 5 dużych golonek niestety nie chciało się zmieścić do beczki więc miałem na dwa wędzenia tylko 4,5godz. do zmroku i po wędziłem po staremu tak jak się nauczyłem w domu.Nie wędzę w żadnych rajstopach :grin: :grin: ,wędzonki nie są okopcone i nie są pieczone tylko wędzone w gęstym dymie trochę gorącym. Od Wtorku i Środy peklują się boczki i szynki na mokro,po Niedzieli wędzenie,może teraz mi się uda wędzenie tak jak na naszym forum radzą :smile:Myślę że też ci się udały. Chyba nie wywaliłeś. A do mnie też ciemniejsze przemawia smokowo i nie wiem dlaczego. Dla mnie smacznie wygląda. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Listopada 2009 Siatka się nie urwie.Ja robię supły na kańcach i wszystko gra. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-89818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Tak dla pewności,że nie zabraknie,wczoraj machnąłem się jeszcze raz z wędzeniem.Na święta będzie trochę rodzinki,niech popróbują :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-91237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 8 Grudnia 2009 No fotka nr. 3 do mnie przemawia.Super. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/2/#findComment-91268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.