andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1601 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 2 boczęta wp, szynka dyszka i karkówka z dzika, Wojtuś co mam pisać ... bułeczka grubo z masłem i plasterek wędzonki .... zjadłbym . Do popicia kakao ze śmietanką . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-662098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1602 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Małe dreptanko dziś Pierwsze trzy fotki to tydzień temu dymione, parzone i poddymione na ciepło boczęta i polędwice (jedna polędwica idzie na przeciwko Ostatnia fotka z dziś przed parzeniem, Jedna szyneczka moja na zapas, a boczuś, baleronik i szyneczka, idą jutro do tzw. domu na przeciwko, taki mały zapasik. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-669969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1603 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Te wędzonki mają piękne kolory i na pewno piękny zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-669976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1604 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Polędwice i karkówka rolowana faszerowana.Pierwsza fotka po wczorajszym pierwszym dymieniu i parzeniu, kolejne fotki sprzed chwili po kilkugodzinnym poddymieniu dymem zimno/ciepłym. 1/3 na święta zrobiona Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1605 Opublikowano 10 Grudnia 2020 kolejne fotki sprzed chwili po kilkugodzinnym poddymieniu Kolorki na wędzonkach jak na mistrza przystało . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1606 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Piękne ! Mistrzowsko pomalowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1607 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Mniam,mniam super.Mam 6 szt polędwic,rozmrażają się a wędzenie w piątek za tydzień.Jak je zapeklować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1608 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Jak je zapeklować?Na mój smak robię tak: na kg polędwicy daję 7,5 dag peklosoli i 1 L wody zimnej przegotowanej.Pekluje 5-6 dni, zależy jak czasowo mi wyjdą inne sprawy. Wieczorem wieszam na kije w kuchni, rano do wędzarni na osuszanie i dymienie, czas dymienia razem z osuszaniem zależy od wielkości, 8-8.5 godz.Temp. dymienia +/- 55st.C, czasami podskoczy do 60. Polędwic nie parzę. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1609 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Piękne kolory, czym faszerowałeś karkówkę?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1610 Opublikowano 10 Grudnia 2020 czym faszerowałeś karkówkę?. Mielona przez siatkę 6mm peklowana łopatka.Rozsmarowałem ją na płacie rozciętej karkówki, posypałem pieprzem ziołowym i czosnkiem. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1611 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Dziękuję i skorzystam z tego przepisu.Szynki i boczki już się peklują Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1612 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Dziękuję i skorzystam z tego przepisu.Robiłem na podstawie przepisu na "cukierek" Halusi. Gdzieś u niej w temacie jest. W Styczniu robiłem. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wędzonki-zbója-madeja/?p=653180 Edytowane 10 Grudnia 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1613 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Pięknie to pomalowałeś,tak spytam gdzie ten Zbój z tamtych lat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1614 Opublikowano 10 Grudnia 2020 gdzie ten Zbój z tamtych lat Ponieważ najstarsze zdjęcia Zbójaszka poznikały: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1615 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Przekroje przedwczorajszo/wczorajszej produkcji Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1616 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Oooo, to widać na PKP Święta szykują na cztery fajery, ale i o dobrej "lekturze" też nie zapominaj Zbójaszku, bo na PKP przecież nie analfabeci, i też chyba czytać lubią ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1617 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Dreptanie przy dzisiejszym dymieniu zakończone.2,3 i 4 fotka robione odrazu po wyjęciu z gara. Jeszcze będę chciał je poddymić lekko, ale dopiero we Czwartek jak czas pozwoli. Jutro dwa inne dymienia W misce szynki, dwie po lewej z cielaka jelenia. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1618 Opublikowano 15 Grudnia 2020 (edytowane) Smakowicie wyglądają. Edytowane 15 Grudnia 2020 przez jac007 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1619 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Dreptanie przy dzisiejszym dymieniu zakończone. Przekroje przedwczorajszo/wczorajszej produkcji Wojtek, piękne kolorki i przekroje. Na swięta jesteś już przygotowany jak widzę. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1620 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Po Zbóju te wędzonki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1621 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) już przygotowany jak widzę.Prawie, dziś jeszcze podwędzam lekko to co na fotkach wyżej, a południu udka drobiowe.W Piątek lub Sobotę zrobię konserwę prasowaną typu tyrolska lub lunch meat i będzie wsio Jutro zadymiam jeszcze skrzydełka, ale to tak do bieżącego pogryzienia Edytowane 16 Grudnia 2020 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1622 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Wczoraj wędzone i parzone, dziś jeszcze lekko podwędzone ciepłym dymkiem. Dwie szynki kulki z cielaka jelenia, jedna z wieprzka i 3 boczęta, był jaszcze pachwino-boczek, ale wczoraj już go kroiłem. Pierwsza fotka bez lampy, druga z lampą Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1623 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Piękne kolory ???? ???? Edytowane 16 Grudnia 2020 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #1624 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #1625 Opublikowano 14 Lutego 2021 "Polędwice z lasu"Ciemniejsze z dzika, jaśniejsze cielak jelenia.Na kg mięsa 1L wody i 70g p-soli, peklowanie 5 dni.Dymienie z osuszaniem(jakieś 45st.C) około 7 godzinek, temp. 55-60st.C, nie parzone Powisiało 2 dni w spiżarni,dziś pakowanie i mrożenie. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-696593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.