Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

2 boczęta wp, szynka dyszka i karkówka z dzika,

 

 

Wojtuś co mam pisać ... bułeczka grubo z masłem i plasterek wędzonki .... zjadłbym . Do popicia kakao ze śmietanką . :tongue::thumbsup::clap:  

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-662098
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Małe dreptanko dziś :D
Pierwsze trzy fotki to tydzień temu dymione, parzone i poddymione na ciepło boczęta i polędwice (jedna polędwica idzie na przeciwko :cool: Ostatnia fotka z dziś przed parzeniem, Jedna szyneczka moja na zapas, a boczuś, baleronik i szyneczka, idą jutro do tzw. domu na przeciwko, taki mały zapasik.

 

post-41817-0-94003800-1593185311_thumb.jpgpost-41817-0-55610000-1593185314_thumb.jpgpost-41817-0-16004100-1593185317_thumb.jpgpost-41817-0-83599300-1593185319_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-669969
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
Polędwice i karkówka rolowana faszerowana.

Pierwsza fotka po wczorajszym pierwszym dymieniu i parzeniu, kolejne fotki sprzed chwili po kilkugodzinnym poddymieniu dymem zimno/ciepłym. 1/3 na święta zrobiona :D

 

post-41817-0-36648600-1607622884_thumb.jpgpost-41817-0-55873900-1607622886_thumb.jpgpost-41817-0-61033900-1607622888_thumb.jpgpost-41817-0-62214500-1607622890_thumb.jpgpost-41817-0-57717900-1607622892_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687451
Udostępnij na innych stronach

 

 

kolejne fotki sprzed chwili po kilkugodzinnym poddymieniu

 

 

Kolorki na wędzonkach :thumbsup::clap: jak na mistrza przystało .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687458
Udostępnij na innych stronach

Jak je zapeklować?

Na mój smak robię tak: na kg polędwicy daję 7,5 dag peklosoli i 1 L wody zimnej przegotowanej.

Pekluje 5-6 dni, zależy jak czasowo mi wyjdą inne sprawy. Wieczorem wieszam na kije w kuchni, rano do wędzarni na osuszanie i dymienie, czas dymienia razem z osuszaniem zależy od wielkości, 8-8.5 godz.

Temp. dymienia +/- 55st.C, czasami podskoczy do 60. Polędwic nie parzę.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687468
Udostępnij na innych stronach

 

 

czym faszerowałeś karkówkę?.

Mielona przez siatkę 6mm peklowana łopatka.

Rozsmarowałem ją na płacie rozciętej karkówki, posypałem pieprzem ziołowym i czosnkiem.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687485
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję i skorzystam z tego przepisu.

Robiłem na podstawie przepisu na "cukierek" Halusi. Gdzieś u niej w temacie jest.

 

W Styczniu robiłem.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-wędzonki-zbója-madeja/?p=653180

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687488
Udostępnij na innych stronach

gdzie ten Zbój z tamtych lat

 

Ponieważ najstarsze zdjęcia Zbójaszka poznikały:

 post-41817-0-57717900-1607622892_thumb.j

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687525
Udostępnij na innych stronach

Przekroje przedwczorajszo/wczorajszej produkcji :cool:

 

 

post-41817-0-68636500-1607681093_thumb.jpgpost-41817-0-44957200-1607681095_thumb.jpgpost-41817-0-49787000-1607681097_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687565
Udostępnij na innych stronach

Oooo,  to widać na PKP Święta szykują na cztery fajery, ale i o dobrej "lekturze" też nie zapominaj Zbójaszku, bo na PKP przecież nie analfabeci, i też chyba czytać  lubią :D:thumbsup::clap: ???

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-687590
Udostępnij na innych stronach

Dreptanie przy dzisiejszym dymieniu zakończone.
2,3 i 4 fotka robione odrazu po wyjęciu z gara. Jeszcze będę chciał je poddymić lekko, ale dopiero we Czwartek jak czas pozwoli. Jutro dwa inne dymienia :cool: W misce szynki, dwie po lewej z cielaka jelenia.

 

post-41817-0-58286100-1608052593_thumb.jpgpost-41817-0-91753400-1608052595_thumb.jpgpost-41817-0-87118100-1608052597_thumb.jpgpost-41817-0-26822100-1608052600_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688372
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dreptanie przy dzisiejszym dymieniu zakończone.

 

 

Przekroje przedwczorajszo/wczorajszej produkcji
 

Wojtek, piękne kolorki i przekroje. Na swięta jesteś już przygotowany jak widzę.  :clap:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688484
Udostępnij na innych stronach

Po Zbóju te wędzonki :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688486
Udostępnij na innych stronach

już przygotowany jak widzę.

Prawie, dziś jeszcze podwędzam lekko to co na fotkach wyżej, a południu udka drobiowe.

W Piątek lub Sobotę zrobię konserwę prasowaną typu tyrolska lub lunch meat i będzie wsio :D

Jutro zadymiam jeszcze skrzydełka, ale to tak do bieżącego pogryzienia :cool:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688489
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wędzone i parzone, dziś jeszcze lekko podwędzone ciepłym dymkiem. Dwie szynki kulki z cielaka jelenia, jedna z wieprzka i 3 boczęta, był jaszcze pachwino-boczek, ale wczoraj już go kroiłem. Pierwsza fotka bez lampy, druga z lampą :cool:

 

post-41817-0-57222100-1608125189_thumb.jpgpost-41817-0-95449300-1608125191_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688515
Udostępnij na innych stronach

post-41817-0-14147600-1608188512_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-688628
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
"Polędwice z lasu"
Ciemniejsze z dzika, jaśniejsze cielak jelenia.
Na kg mięsa 1L wody i 70g p-soli, peklowanie 5 dni.
Dymienie z osuszaniem(jakieś 45st.C) około 7 godzinek, temp. 55-60st.C, nie parzone :cool:
Powisiało 2 dni w spiżarni,dziś pakowanie i mrożenie.

 

post-41817-0-71459700-1613296458_thumb.jpgpost-41817-0-91534600-1613296465_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3052-w%C4%99dzonki-zb%C3%B3ja-madeja/page/65/#findComment-696593
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.