Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ładne.

Mam prośbę - wklejaj zdjęcia bezpośrednio na nasz serwer, by uniknąć ewentualnych "dziur" w przyszłości.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-532013
Udostępnij na innych stronach

Jasne, że można, i to bez ograniczeń. Nalezy uważąć jedynie, by nie grillować w temp. powyżej 160 st.C kiełbas wykonanych z mięsa peklowanego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-532183
Udostępnij na innych stronach

 MAxell, ale przeciez serdelek to podpucha jakich malo.  To nie jest osoba ,ktora szuka odpowiedzi

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-532255
Udostępnij na innych stronach

Tak się domyślam. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-532258
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Chcę się upewnić. Czy mogę tą kiełbasę wieczorem przygotować i zostawić do osadzania przez noc? W temperaturze 10C? Niepokoi mnie ten "czosnkowy zacier".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-533811
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam Panie i Panowie.

Właśnie wędze chłopską wg przepisu i chyba zje****m trochę.

Pierwsza Rzecz- zrobiłem ją z 9 kg karkówki i 1 kg boczku. To wiem że w miarę ok.

Dwa. Skróciłem czas peklowania (30%peklosól reszta kuchenna) do ok. 6 godzin-musiałem w nocy nadziac żeby dziś zdążyć uwędzić.

Za to osadzanie około 8h.

Ale trzy-myślę że najgorsze- nie wymieszałem mięsa przed nadziewaniem- tak jak się upeklowało, tak jest w wędzaku teraz (nie wiem czy przez piwo czy przez ekscytację zapomniałem)

post-85270-1486210429,7568_thumb.jpg

Nie wiem-zobaczymy co z tego wyjdzie ale obawiam się że może być luźna w jelicie- zbyt krucha.

Przyznam że zapach obłędny :)

Myślę że dobra będzie tylko konsystencja może być kiepska. Ehhh nie lubię tak dać ciała, w ramach kary postanowiłem się tym z Wami podzielić.

 

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539127
Udostępnij na innych stronach

Ehhh nie lubię tak dać ciała, w ramach kary postanowiłem się tym z Wami

No i bardzo dobrze. Na pewno będzie zjadliwa, ale jak sam widzisz, wszystkie elementy technologii wzięły w łeb.

Następnym razem:

- zarezerwuj czas na cały proces przygotowania i wędzenia,

- daj co najmniej 50% peklosoli w stosunku do soli,

- czas peklowania ma być zgodny z recepoturą,

- mieszaj aż będziesz mokry, gdyż od tego zależny jakość kiełbasy.

Myśle, że dzisiejsza kiełbaskę, bez względu na to jak przygotowywałeś, wciągniecie nosem, ale aby to było ostatni raz!. :D :D :D

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539130
Udostępnij na innych stronach

Witam Panie i Panowie.

Właśnie wędze chłopską wg przepisu i chyba zje****m trochę.

Pierwsza Rzecz- zrobiłem ją z 9 kg karkówki i 1 kg boczku. To wiem że w miarę ok.

Dwa. Skróciłem czas peklowania (30%peklosól reszta kuchenna) do ok. 6 godzin-musiałem w nocy nadziac żeby dziś zdążyć uwędzić.

Za to osadzanie około 8h.

Ale trzy-myślę że najgorsze- nie wymieszałem mięsa przed nadziewaniem- tak jak się upeklowało, tak jest w wędzaku teraz (nie wiem czy przez piwo czy przez ekscytację zapomniałem)

 

Nie wiem-zobaczymy co z tego wyjdzie ale obawiam się że może być luźna w jelicie- zbyt krucha.

Przyznam że zapach obłędny :)

Myślę że dobra będzie tylko konsystencja może być kiepska. Ehhh nie lubię tak dać ciała, w ramach kary postanowiłem się tym z Wami podzielić.

 

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

 

 

Daj zdjęcie przekroju kiełbasy jak wygląda bez wyrobienia farszu

Edytowane przez sajmon0609
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539131
Udostępnij na innych stronach

Panowie i Panie!
Oświadczam, że jest pyszna :)
Znika na ciepło...
Przepraszam za brak szacunku do przepisu-następny produkt będzie zgodny z receptura (choć przyznam że wolałbym uniknąć peklosoli).
Zdjęcie po samym wędzeniu

post-85270-1486214959,4927_thumb.jpg
i zdjęcie przekroju po parzeniu.
post-85270-1486214976,4996_thumb.jpgpost-85270-1486214988,7971_thumb.jpg

 

Dodam jeszcze zdjęcia jak już wystygnie w przekroju ale na razie konsystencja jest super. Może trochę za słona ale i tak super.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539147
Udostępnij na innych stronach

Jak ostygnie straci słoność, ale pewnie nie zdąży... ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539152
Udostępnij na innych stronach

 

 

Panowie i Panie! Oświadczam, że jest pyszna :)

No widzisz, mimo niedociągnięć jesteś zadowolony. :clap:

Następnym razem staraj się niczego nie przegapić a będziesz Pan jeszcze bardziej zadowolony :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539188
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak ostygnie straci słoność,

 

Kiełbas najlepsza jest na drugi dzień.Nie tylko straci słoność, ale jeszcze lepiej przejdzie przyprawami. :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539217
Udostępnij na innych stronach

 

 

wolałbym uniknąć peklosoli
nie taka straszna -i dawka w oryginalnych proporcjach jest bezpieczna ;) ,może bardziej zabezpiecza sam produkt niż szkodliwość dla zdrowia

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539250
Udostępnij na innych stronach

 

 

może poleżeć w lodowce 36 godzin zamiast 12
może.  zapewnie będzie nawet  lepiej tylko czy z samą z solą czy też peklosolą ? - z peklosolą lepiej ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-540153
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj zabieram się za robienie chłopskiej, jutro wędzenie i parzenie.

Już trochę innych kiełbas mam za sobą (krakowska, podwawelska, swojska), ale mimo iż wszyscy twierdzą że chłopska to kiełbasa prosta do zrobienia - mam stresa :):)

Zobaczymy jak wyjdzie. Robię dokładnie wg przepisu bez udziwnień


[Dodano: 10 lut 2017 - 09:09]

 

może poleżeć w lodowce 36 godzin zamiast 12
może.  zapewnie będzie nawet  lepiej tylko czy z samą z solą czy też peklosolą ? - z peklosolą lepiej ;) 

 

może lepiej 50/50

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-540156
Udostępnij na innych stronach

 

 

może lepiej 50/50
też dobrze - pamiętać trzeba że peklosól jak wiele razy pisano - zabezpiecza człowieka przed jadami i tam różnymi ..... ale 50x50 jest też dobrą proporcją :)

Mam stresa - ZUPEŁNIE niepotrzebnie - " będzie Pan zadowolony" ;)  ;)  ;)  bez stresa a z frajdy roboty i smaku :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-540158
Udostępnij na innych stronach

Czy zmielone i wymieszane z przyprawami i solą mięso może poleżeć w lodowce 36 godzin zamiast 12...

Jeśli jeszcze nie zmieliłeś, a musi stać te 36 h, to zrób na samej peklosoli albo 50/50 i pilnuj temperatury najlepiej ok. 4 *C.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-540163
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Chyba trzeba byc mistrzem aby ta kielbasa nie wyszla  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-546594
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.