Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1001 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Ładne.Mam prośbę - wklejaj zdjęcia bezpośrednio na nasz serwer, by uniknąć ewentualnych "dziur" w przyszłości. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-532013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serdelek987 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1002 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Ja mam pytanie. Czy kiełbasę wędzoną można dać później na grilla? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-532176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1003 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Jasne, że można, i to bez ograniczeń. Nalezy uważąć jedynie, by nie grillować w temp. powyżej 160 st.C kiełbas wykonanych z mięsa peklowanego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-532183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1004 Opublikowano 19 Grudnia 2016 MAxell, ale przeciez serdelek to podpucha jakich malo. To nie jest osoba ,ktora szuka odpowiedzi Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-532255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1005 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Tak się domyślam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-532258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1006 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Chcę się upewnić. Czy mogę tą kiełbasę wieczorem przygotować i zostawić do osadzania przez noc? W temperaturze 10C? Niepokoi mnie ten "czosnkowy zacier". Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-533811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1007 Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zlep mozesz spokojnie.Nic sie nie stanie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-533844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nifimev Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1008 Opublikowano 4 Lutego 2017 Witam Panie i Panowie. Właśnie wędze chłopską wg przepisu i chyba zje****m trochę. Pierwsza Rzecz- zrobiłem ją z 9 kg karkówki i 1 kg boczku. To wiem że w miarę ok. Dwa. Skróciłem czas peklowania (30%peklosól reszta kuchenna) do ok. 6 godzin-musiałem w nocy nadziac żeby dziś zdążyć uwędzić. Za to osadzanie około 8h.Ale trzy-myślę że najgorsze- nie wymieszałem mięsa przed nadziewaniem- tak jak się upeklowało, tak jest w wędzaku teraz (nie wiem czy przez piwo czy przez ekscytację zapomniałem)Nie wiem-zobaczymy co z tego wyjdzie ale obawiam się że może być luźna w jelicie- zbyt krucha.Przyznam że zapach obłędny Myślę że dobra będzie tylko konsystencja może być kiepska. Ehhh nie lubię tak dać ciała, w ramach kary postanowiłem się tym z Wami podzielić. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1009 Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Ehhh nie lubię tak dać ciała, w ramach kary postanowiłem się tym z WamiNo i bardzo dobrze. Na pewno będzie zjadliwa, ale jak sam widzisz, wszystkie elementy technologii wzięły w łeb.Następnym razem:- zarezerwuj czas na cały proces przygotowania i wędzenia,- daj co najmniej 50% peklosoli w stosunku do soli,- czas peklowania ma być zgodny z recepoturą,- mieszaj aż będziesz mokry, gdyż od tego zależny jakość kiełbasy.Myśle, że dzisiejsza kiełbaskę, bez względu na to jak przygotowywałeś, wciągniecie nosem, ale aby to było ostatni raz!. :D Edytowane 4 Lutego 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1010 Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Witam Panie i Panowie.Właśnie wędze chłopską wg przepisu i chyba zje****m trochę.Pierwsza Rzecz- zrobiłem ją z 9 kg karkówki i 1 kg boczku. To wiem że w miarę ok.Dwa. Skróciłem czas peklowania (30%peklosól reszta kuchenna) do ok. 6 godzin-musiałem w nocy nadziac żeby dziś zdążyć uwędzić.Za to osadzanie około 8h.Ale trzy-myślę że najgorsze- nie wymieszałem mięsa przed nadziewaniem- tak jak się upeklowało, tak jest w wędzaku teraz (nie wiem czy przez piwo czy przez ekscytację zapomniałem) Nie wiem-zobaczymy co z tego wyjdzie ale obawiam się że może być luźna w jelicie- zbyt krucha.Przyznam że zapach obłędny Myślę że dobra będzie tylko konsystencja może być kiepska. Ehhh nie lubię tak dać ciała, w ramach kary postanowiłem się tym z Wami podzielić. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Daj zdjęcie przekroju kiełbasy jak wygląda bez wyrobienia farszu Edytowane 4 Lutego 2017 przez sajmon0609 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nifimev Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1011 Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Panowie i Panie!Oświadczam, że jest pyszna Znika na ciepło...Przepraszam za brak szacunku do przepisu-następny produkt będzie zgodny z receptura (choć przyznam że wolałbym uniknąć peklosoli).Zdjęcie po samym wędzeniui zdjęcie przekroju po parzeniu. Dodam jeszcze zdjęcia jak już wystygnie w przekroju ale na razie konsystencja jest super. Może trochę za słona ale i tak super.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Lutego 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1012 Opublikowano 4 Lutego 2017 Jak ostygnie straci słoność, ale pewnie nie zdąży... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1013 Opublikowano 4 Lutego 2017 Panowie i Panie! Oświadczam, że jest pyszna No widzisz, mimo niedociągnięć jesteś zadowolony. Następnym razem staraj się niczego nie przegapić a będziesz Pan jeszcze bardziej zadowolony Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1014 Opublikowano 4 Lutego 2017 Jak ostygnie straci słoność, Kiełbas najlepsza jest na drugi dzień.Nie tylko straci słoność, ale jeszcze lepiej przejdzie przyprawami. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1015 Opublikowano 5 Lutego 2017 No to juz masz baze teraz bedzie corez lepiej.Powodzenia!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1016 Opublikowano 5 Lutego 2017 wolałbym uniknąć peklosoli nie taka straszna -i dawka w oryginalnych proporcjach jest bezpieczna ,może bardziej zabezpiecza sam produkt niż szkodliwość dla zdrowia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nifimev Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1017 Opublikowano 6 Lutego 2017 Znika zdecydowanie za szybko. Na talerzu jeszcze Tatrzańska że świąt zl- pyszności Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-539425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam74 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1018 Opublikowano 10 Lutego 2017 Czy zmielone i wymieszane z przyprawami i solą mięso może poleżeć w lodowce 36 godzin zamiast 12 jak jest w przepisie Szczepana ? Pozdrawia Adam74 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-540151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1019 Opublikowano 10 Lutego 2017 może poleżeć w lodowce 36 godzin zamiast 12 może. zapewnie będzie nawet lepiej tylko czy z samą z solą czy też peklosolą ? - z peklosolą lepiej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-540153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam74 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1020 Opublikowano 10 Lutego 2017 Z samą solą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-540155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1021 Opublikowano 10 Lutego 2017 Ja dzisiaj zabieram się za robienie chłopskiej, jutro wędzenie i parzenie.Już trochę innych kiełbas mam za sobą (krakowska, podwawelska, swojska), ale mimo iż wszyscy twierdzą że chłopska to kiełbasa prosta do zrobienia - mam stresa :)Zobaczymy jak wyjdzie. Robię dokładnie wg przepisu bez udziwnień[Dodano: 10 lut 2017 - 09:09] może poleżeć w lodowce 36 godzin zamiast 12może. zapewnie będzie nawet lepiej tylko czy z samą z solą czy też peklosolą ? - z peklosolą lepiej może lepiej 50/50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-540156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1022 Opublikowano 10 Lutego 2017 może lepiej 50/50 też dobrze - pamiętać trzeba że peklosól jak wiele razy pisano - zabezpiecza człowieka przed jadami i tam różnymi ..... ale 50x50 jest też dobrą proporcją Mam stresa - ZUPEŁNIE niepotrzebnie - " będzie Pan zadowolony" bez stresa a z frajdy roboty i smaku Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-540158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #1023 Opublikowano 10 Lutego 2017 Czy zmielone i wymieszane z przyprawami i solą mięso może poleżeć w lodowce 36 godzin zamiast 12...Jeśli jeszcze nie zmieliłeś, a musi stać te 36 h, to zrób na samej peklosoli albo 50/50 i pilnuj temperatury najlepiej ok. 4 *C. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-540163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krupnioczek Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1024 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 nifimev całkiem fajne to to.Też się jutro zabieram za nią, a w sobotę ogień, a raczej dym.Dam znać co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-546592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1025 Opublikowano 5 Kwietnia 2017 Chyba trzeba byc mistrzem aby ta kielbasa nie wyszla Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/41/#findComment-546594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.