Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1176 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Super. Brawo Kolego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-616162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1177 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Eee coś czarujesz musiała być lepiej niż pyszna, bo już uwędzona a Twój piesio dalej szuka resztek produkcyjnych na podłodzePoza tym wygląd tek OK Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-616166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1178 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Piesek podczas przygotowania mięsa i wędzenia to na krok mnie nie odstępuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-616169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommyle Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1179 Opublikowano 9 Grudnia 2018 (edytowane) Moja dzisiejsza Chłopska. PychotkaWędzona 55-57 st. C. Edytowane 9 Grudnia 2018 przez Tommyle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-616451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1180 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Wygląda pysznie i tak też pewnie smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-616479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1181 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Bardzo ładna. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-616488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1182 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Na sam widok, pyszniucha ta Twoja chłopska kiełbaska. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-616491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1183 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Kolejny już raz zrobiłem kiełbasę chłopską, wyszła pyszna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-619761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1184 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-619770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu1988 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1185 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Widze że chłopska bardzo popularna jest Dorzucę i swoja : Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-619793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1186 Opublikowano 20 Lutego 2019 Chłopska z karkówki. Czy robił ktoś chłopską z łopatki? Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1187 Opublikowano 20 Lutego 2019 Jak zrobisz z innego mięsa niż karkówka i boczek, to nie będzie k. Chłopska, tylko ewentualnie od chłopa . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1188 Opublikowano 20 Lutego 2019 Chłopska z karkówki. Czy robił ktoś chłopską z łopatki? Receptura na konkretną kiełbasę to;surowiecdodatkitechnologia wykonaniaJeżeli coś z tych elementów zmienisz to już będzie inna receptura i inna kiełbasa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1189 Opublikowano 21 Lutego 2019 Jak zrobisz z innego mięsa niż karkówka i boczek, to nie będzie k. Chłopska, tylko ewentualnie od chłopa . Chłopska z karkówki. Czy robił ktoś chłopską z łopatki?Receptura na konkretną kiełbasę to;surowiecdodatkitechnologia wykonaniaJeżeli coś z tych elementów zmienisz to już będzie inna receptura i inna kiełbasa. Tak moi drodzy, zdaję sobie sprawę że będzie to inna kiełbasa, nurtuje mnie pytanie co wyjdzie za wyrób jeżeli zastosujemy zamiast karkówki łopatkę, reszta bez zmian. Stąd moje pytanie, czy ktoś robił taki "eksperyment"? Wydaje się karkówka być podobnym mięsem do łopatki. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1190 Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) Wydaje się karkówka być podobnym mięsem do łopatki.To spróbuj zrobić steki na grillu z łopatki a nie z karkówki Zapewne kiełbasa wyjdzie, niemniej będzie bardziej kleista i ścięgnista.Ten typ kiełbasy robi się bowiem bez klasyfikacji.Najlepiej zrób sam to się przekonasz, czy Ci odpowiada. Edytowane 21 Lutego 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1191 Opublikowano 21 Lutego 2019 Wydaje się karkówka być podobnym mięsem do łopatki.To spróbuj zrobić steki na grillu z łopatki a nie z karkówki I dlatego pytam ! Wydaje się karkówka być podobnym mięsem do łopatki.Najlepiej zrób sam to się przekonasz, czy Ci odpowiada. Zrobię, a jeżeli nie wyjdzie to się dowiem " najpierw pytaj potem rób"Kurcze, bądź tu mądry. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1192 Opublikowano 21 Lutego 2019 Oryginalna Kiełbasa Chłopska jest kiełbasą w miarę kruchą , bo nie zawiera mięs ścięgnistych i kleistych (jak napisała EAnna ), a jak dodasz łopatkę która ma w sobie dużo mięsa kl III, to kiełbasa będzie zwarta (taka pała ). No chyba żeby poddać łopatkę szczegółowej klasyfikacji, i odrzucić wszelkie ścięgna, błony, żyły. Jest jeszcze kwestia smaku, każdy mięsień ma inny smak, no ale na temat gustu nie dyskutujemy. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1193 Opublikowano 21 Lutego 2019 Dzięki PePe, to jest satysfakcjonująca mnie odpowiedź. Już wiem, że łopatka znacząco różni się od karczku i nie powinienem robić kiełbasy na bazie łopatki. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1194 Opublikowano 5 Marca 2019 Wszyscy chwalą tą kiełbasę więc postanowiłem i ja ją zrobić. Kiełbasa jest bardzo smaczna, i prosta w produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-625692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1195 Opublikowano 29 Marca 2019 Co do czasu wędzenia, to w mojej wędzarce THW jakbym wędził 4 h, to kolor uwędzenia byłby wiśniowy a skóra twarda. Ja po dwóch godzinach a nawet krócej mam piękny kolor kiełbaski, dlatego w przepisach nie zwracam uwagi na czas wędzenia, wędzę do koloru. Na początku jak trzymałem się czasu podanego w przepisach dłuższych niż 2 h, to kiełbasa miała tak twardą skórkę, że naprawdę nie było przyjemnym ją jeść a do tego skórka nie chciała odchodzić ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-627743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #1196 Opublikowano 29 Marca 2019 .... Na początku jak trzymałem się czasu podanego w przepisach dłuższych niż 2 h, to kiełbasa miała tak twardą skórkę, że naprawdę nie było przyjemnym ją jeść a do tego skórka nie chciała odchodzić ładnie. Podawany czas jest orientacyjny. Zawsze wędzimy do uzyskania koloru, nie na czas, tak jak zresztą robisz. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-627756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1197 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) No to po co podawać w przepisie czas wedzenia 4 h zamiast napisać " wędzimy do odpowiedniego koloru przypominającego kiełbase..." I to nie tylko w tym przepisie spotkałem sie z podawaniem czasu. Nie wiem co powoduje, że w mojej wędzarcę tak szybko nabiera koloru. Za gęsty dym?I mnie w końcu naszła chęć na powtórzenie tej kiełbaski, mam nadzieję, że jak dodałem na 10 kg mięsa z przepisu 1kg podgardla, to będzie to jeszcze kiełbaska "Chłopska" a nie "Od chłopa" :) Wole więcej tłuszczu, jakby nie było to nośnik smaku.Dałem też o połowę mniej majeranku, bo za pierwszym razem znajomi/rodzina narzekali, że im się odbijała majerankiem . Dodałem też gorczycy i odrobinę jałowca wcześniej roztarte trochę w moździerzu. Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-628116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1198 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 No to po co podawać w przepisie czas wedzenia 4 h zamiast napisać " wędzimy do odpowiedniego koloru przypominającego kiełbase..." I to nie tylko w tym przepisie spotkałem sie z podawaniem czasu. Nie wiem co powoduje, że w mojej wędzarcę tak szybko nabiera koloru. Za gęsty dym? I mnie w końcu naszła chęć na powtórzenie tej kiełbaski, mam nadzieję, że jak dodałem na 10 kg mięsa z przepisu 1kg podgardla, to będzie to jeszcze kiełbaska "Chłopska" a nie "Od chłopa" :) Wole więcej tłuszczu, jakby nie było to nośnik smaku. Dałem też o połowę mniej majeranku, bo za pierwszym razem znajomi/rodzina narzekali, że im się odbijała majerankiem . Dodałem też gorczycy i odrobinę jałowca wcześniej roztarte trochę w moździerzu.no i doigrales sie.zmieniles skladniki.to juz nie bedzie chlopska.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-628119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1199 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 No to po co podawać w przepisie czas wedzenia 4 h W jakiej temperaturze wędziłeś? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-628172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1200 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Tą chłopską wędziłem w 45 st.C jakieś 2 h +osuszanie pół godziny. Wędzenie w ciepłym chyba, że się mylę, to 22-45. Powinienem zmniejszyć temperaturę dla tej kiełbaski do ...? A na przykład Halusi wedziłem w 55st. 2h i wychodziła z intensywnym kolorem. Wędze zawsze olchą. Teraz mam zapeklowane 10 KG i spróbuję w mniejszej temperaturze. Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-628283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.