Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Super. Brawo Kolego. :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-616162
Udostępnij na innych stronach

Eee coś czarujesz musiała być lepiej niż pyszna, bo już uwędzona a Twój piesio dalej szuka resztek produkcyjnych na podłodze

Poza tym wygląd tek OK

:clap:  :clap:  :clap:  

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-616166
Udostępnij na innych stronach

Na sam widok, pyszniucha ta Twoja chłopska kiełbaska.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-616491
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Jak zrobisz z innego mięsa niż karkówka i boczek, to nie będzie k. Chłopska, tylko ewentualnie od chłopa :)  ;) .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624321
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chłopska z karkówki. Czy robił ktoś chłopską z łopatki?

Receptura na konkretną kiełbasę to;

  • surowiec
  • dodatki
  • technologia wykonania

Jeżeli coś z tych elementów zmienisz to już będzie inna receptura i inna kiełbasa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624324
Udostępnij na innych stronach

Jak zrobisz z innego mięsa niż karkówka i boczek, to nie będzie k. Chłopska, tylko ewentualnie od chłopa :)  ;) .

 

 

Chłopska z karkówki. Czy robił ktoś chłopską z łopatki?

Receptura na konkretną kiełbasę to;

  • surowiec
  • dodatki
  • technologia wykonania

Jeżeli coś z tych elementów zmienisz to już będzie inna receptura i inna kiełbasa.

 

Tak moi drodzy, zdaję sobie sprawę że będzie to inna kiełbasa, nurtuje mnie pytanie co wyjdzie za wyrób jeżeli zastosujemy zamiast karkówki łopatkę, reszta bez zmian.  Stąd moje pytanie, czy ktoś robił taki "eksperyment"?  Wydaje się karkówka być podobnym mięsem do łopatki.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624351
Udostępnij na innych stronach

Wydaje się karkówka być podobnym mięsem do łopatki.

To spróbuj zrobić steki na grillu z łopatki a nie z karkówki  :laugh:  :facepalm:

Zapewne kiełbasa wyjdzie, niemniej będzie bardziej kleista i ścięgnista.

Ten typ kiełbasy robi się bowiem bez klasyfikacji.

Najlepiej zrób sam to się przekonasz, czy Ci odpowiada.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624352
Udostępnij na innych stronach

 

Wydaje się karkówka być podobnym mięsem do łopatki.

To spróbuj zrobić steki na grillu z łopatki a nie z karkówki  :laugh:  :facepalm:

I dlatego pytam !

 

 

 

Wydaje się karkówka być podobnym mięsem do łopatki.

Najlepiej zrób sam to się przekonasz, czy Ci odpowiada.

 

Zrobię, a jeżeli nie wyjdzie to się dowiem  " najpierw pytaj potem rób"

Kurcze, bądź tu mądry.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624356
Udostępnij na innych stronach

Oryginalna Kiełbasa Chłopska jest kiełbasą w miarę kruchą , bo nie zawiera mięs ścięgnistych i kleistych (jak napisała EAnna ), a jak dodasz łopatkę która ma w sobie dużo mięsa kl III, to kiełbasa będzie zwarta (taka pała :D ). No chyba żeby poddać łopatkę szczegółowej klasyfikacji, i odrzucić wszelkie ścięgna, błony, żyły. Jest jeszcze kwestia smaku, każdy mięsień ma inny smak, no ale na temat gustu nie dyskutujemy. ;)

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624357
Udostępnij na innych stronach

Dzięki PePe, to jest satysfakcjonująca mnie odpowiedź. Już wiem, że łopatka znacząco różni się od karczku i nie powinienem robić kiełbasy na bazie łopatki. :thumbsup:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-624364
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Co do czasu wędzenia, to w mojej wędzarce THW jakbym wędził 4 h, to kolor uwędzenia byłby wiśniowy a skóra twarda. Ja po dwóch godzinach a nawet krócej mam piękny kolor kiełbaski, dlatego w przepisach nie zwracam uwagi na czas wędzenia, wędzę do koloru. Na początku jak trzymałem się czasu podanego w przepisach dłuższych niż 2 h, to kiełbasa miała tak twardą skórkę, że naprawdę nie było przyjemnym ją jeść a do tego skórka nie chciała odchodzić ładnie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-627743
Udostępnij na innych stronach

.... Na początku jak trzymałem się czasu podanego w przepisach dłuższych niż 2 h, to kiełbasa miała tak twardą skórkę, że naprawdę nie było przyjemnym ją jeść a do tego skórka nie chciała odchodzić ładnie. 

Podawany czas jest orientacyjny. Zawsze wędzimy do uzyskania koloru, nie na czas, tak jak zresztą robisz. :thumbsup:

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-627756
Udostępnij na innych stronach

No to po co podawać w przepisie czas wedzenia 4 h zamiast napisać " wędzimy do odpowiedniego koloru przypominającego kiełbase..." I to nie tylko w tym przepisie spotkałem sie z podawaniem czasu.  :)  Nie wiem co powoduje, że w mojej wędzarcę tak szybko nabiera koloru. Za gęsty dym?

I mnie w końcu naszła chęć na powtórzenie tej kiełbaski, mam nadzieję, że jak dodałem na 10 kg  mięsa z przepisu 1kg podgardla, to będzie to jeszcze kiełbaska "Chłopska" a nie  "Od chłopa"  :) :) Wole więcej tłuszczu, jakby nie było to nośnik smaku.

Dałem też o połowę mniej majeranku, bo za pierwszym razem znajomi/rodzina narzekali, że im się odbijała  majerankiem . Dodałem też gorczycy  i odrobinę jałowca wcześniej roztarte trochę w moździerzu. 

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-628116
Udostępnij na innych stronach

No to po co podawać w przepisie czas wedzenia 4 h zamiast napisać " wędzimy do odpowiedniego koloru przypominającego kiełbase..." I to nie tylko w tym przepisie spotkałem sie z podawaniem czasu.  :)  Nie wiem co powoduje, że w mojej wędzarcę tak szybko nabiera koloru. Za gęsty dym?

I mnie w końcu naszła chęć na powtórzenie tej kiełbaski, mam nadzieję, że jak dodałem na 10 kg  mięsa z przepisu 1kg podgardla, to będzie to jeszcze kiełbaska "Chłopska" a nie  "Od chłopa"  :) :) Wole więcej tłuszczu, jakby nie było to nośnik smaku.

Dałem też o połowę mniej majeranku, bo za pierwszym razem znajomi/rodzina narzekali, że im się odbijała  majerankiem . Dodałem też gorczycy  i odrobinę jałowca wcześniej roztarte trochę w moździerzu.

no i doigrales sie.zmieniles skladniki.to juz nie bedzie chlopska.pozdrawiam :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-628119
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to po co podawać w przepisie czas wedzenia 4 h

W jakiej temperaturze wędziłeś? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-628172
Udostępnij na innych stronach

Tą chłopską wędziłem  w 45 st.C  jakieś 2 h +osuszanie pół godziny.  Wędzenie w ciepłym chyba, że się mylę, to 22-45. Powinienem zmniejszyć temperaturę dla tej kiełbaski do ...?

 A na przykład Halusi wedziłem w 55st. 2h i wychodziła z intensywnym kolorem. Wędze zawsze olchą. Teraz mam zapeklowane 10 KG i spróbuję w mniejszej temperaturze.

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/page/48/#findComment-628283
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.