electra Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3226 Opublikowano 19 Października 2023 No to ja jeszcze o tej kapuscie kiszonej , ktora tez dobrym kabanosem pasuje . Moja od wczoraj zakiszona w kamionkowym garnku , zrobilam solanke jak pisala Eanna , bo nie wystarczylo samego soku zeby zalac kapuste. Jak zacznie sie kisic to po 2 dniach przebijam takim patykiem ( chinskim do jedzenia,zaodoptowanym tylko do kapusty ) U mnie tylko kapusta i 20g soli niejodowanej na 1kg kapusty. Pozniej jak odpowiednio kwasna bedzie to wystawie na balkon do chlodu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-870811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3227 Opublikowano 19 Października 2023 21 godzin temu, @halusia@ napisał(a): U mnie już zakiszona i przełożona do słoików. Ja podjadam z beczki, bo jak Hania zapakuje do słoików, to już po soku 17 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Wygląd obłędny 😋. Bardzo dziękuję 17 godzin temu, wróbel75 napisał(a): I to jest najgorszy moment. Dziwnie znikają. Dzięki Właśnie późno wieczorem zaczęły znikać Zaraz będzie pakowana Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-870823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3228 Opublikowano 19 Października 2023 Godzinę temu, electra napisał(a): No to ja jeszcze o tej kapuscie kiszonej Technika podobna Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-870826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3229 Opublikowano 20 Października 2023 Wszystkie zapakowane i włożone do zamrażarki. Jak zwykle suszone będą wg upodobania zjadaczy. Turbacz stoi tu gdzie stał Pozdrowienia dla zaglądających do mnie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3230 Opublikowano 20 Października 2023 Godzinę temu, Radek. napisał(a): Turbacz stoi tu gdzie stał A co boisz się że przyjdzie po kabanosy bo super wyglądają Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3231 Opublikowano 21 Października 2023 18 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): A co boisz się że przyjdzie po kabanosy bo super wyglądają Ja tam wolę go mieć na oku.. Ufaj ale kontroluj Dzięki. Pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3232 Opublikowano 22 Października 2023 Coś dla smakoszy 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3233 Opublikowano 22 Października 2023 3 godziny temu, Radek. napisał(a): Coś dla smakoszy Dokładnie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3234 Opublikowano 22 Października 2023 No i narobiłeś apetytu 😉 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3235 Opublikowano 22 Października 2023 3 godziny temu, Radek. napisał(a): Coś dla smakoszy 😋 Przez ten silny wiatr zapach było u mnie czuć😉. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3236 Opublikowano 22 Października 2023 4 godziny temu, Radek. napisał(a): Coś dla smakoszy Co to jest ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3237 Opublikowano 23 Października 2023 17 godzin temu, Muski napisał(a): Dokładnie 17 godzin temu, MariuszB napisał(a): No i narobiłeś apetytu 😉 17 godzin temu, Grzewlod napisał(a): 😋 Przez ten silny wiatr zapach było u mnie czuć😉. To widzę, że jest nas trochę smakoszy 17 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): Co to jest ? Skóra z golonki. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3238 Opublikowano 23 Października 2023 2 godziny temu, Radek. napisał(a): Skóra z golonki. Chipsy wieprzowe mniam😋 z dodatkiem papryk smaczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 23 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3239 Opublikowano 23 Października 2023 Radku jak możesz to napisz jak robiłeś te skórki. Z wielką chęcią bym opędzlowała miskę takich chipsów, zagryzek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3240 Opublikowano 23 Października 2023 22 minuty temu, mamuśka napisał(a): opędzlowała miskę takich chipsów, zagryzek. Bierzesz skórę wp. tniesz na nieduże prostokąty i do suszarki. Jak wyschną na wiór smażysz na oleum, z patelni na ręcznik papierowy, jak ostygną doprawiam paprykami ostrą i słodką, życzę smacznego. Mamuśka skórki mają być wysuszone na wiór. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3241 Opublikowano 24 Października 2023 11 godzin temu, mamuśka napisał(a): Radku jak możesz to napisz jak robiłeś te skórki. Z wielką chęcią bym opędzlowała miskę takich chipsów, zagryzek. Grzewlod wszystko już powiedział Ja nie próbowałem jeszcze z papryką, ale przy najbliższej okazji będą z papryką. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3242 Opublikowano 24 Października 2023 Witam, Filipińczycy ten rarytas nazywają "cziczeron" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3243 Opublikowano 24 Października 2023 19 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Bierzesz skórę wp. tniesz na nieduże prostokąty i do suszarki. Jak wyschną na wiór smażysz na oleum, z patelni na ręcznik papierowy, jak ostygną doprawiam paprykami ostrą i słodką, życzę smacznego. Mamuśka skórki mają być wysuszone na wiór. Witam, W Twoim przepisie pominięty jest etap gotowania. Filipińczycy skórki najpierw dokładnie oczyszczają z tłuszczu, następnie gotują do miękkości w dobrze osolonej wodzie. Po odcedzeniu i wystygnięciu ponownie usuwają pozostały tłuszcz. Tak przygotowane skórki kroją na kwadraty / prostokąty. Teraz proces suszenia, aż do osiągnięcia twardości terakoty. Smażymy w małych porcjach /solidnie zwiększają swoją objętość/ na głębokim oleju, trzeba je ciągle przewracać aby równomiernie spuchły Po odsączeniu przyprawiamy solą i czym kto lubi np papryką, chili czy czosnkiem. Druga filipińska szkoła zostawia cienką warstwę tłuszczu na skórkach, dla mnie smakują zbyt skwarkowo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-871959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3244 Opublikowano 24 Października 2023 Dziękuję Panowie za przepis. Oczywiście że mam jeszcze pytanie.😜 Nie mam suszarki, to mogę wysuszyć w piekarniku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3245 Opublikowano 24 Października 2023 42 minuty temu, mamuśka napisał(a): to mogę wysuszyć w piekarniku Możesz , ba więcej może wejść Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3246 Opublikowano 24 Października 2023 (edytowane) 4 godziny temu, El komendante napisał(a): W Twoim przepisie pominięty jest etap gotowania. To prawda moje przeoczenie, przed chwilą jak wróciłem z pracy wyjąłem słoik z lodówki i sprawdziłem. Tłuszcz zawsze usuwam podczas skórowania boczku ponieważ zawsze boczek wędze bez skóry. Do usunięcia tłuszczu wcale jakoś szczególnie się nie przykładam (na zdjęciu to widać) jeśli coś zostanie i tak się wytopi. Następnie skórki krótko gotuję studzę i do suszarki. Pozostałe czynności opisałem powyżej. Prawie zawsze jeden słoik wysuszonych skórek stoi u mnie w lodówce. Edytowane 24 Października 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3247 Opublikowano 25 Października 2023 15 godzin temu, Grzewlod napisał(a): 20 godzin temu, El komendante napisał(a): W Twoim przepisie pominięty jest etap gotowania. To prawda moje przeoczenie I ja z rozpędu też przeoczyłem gotowanie. Zwykle mam b. mało tłuszczu na skórze, więc go nie usuwam. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3248 Opublikowano 27 Października 2023 W wędzarni mam kiełbasę z szynki i golonki. Nie jest to Szynkowa z 16. Inne rozdrobnienie, przyprawy i nie ortodoksyjna klasyfikacja. Może się trafić tłuszczyk. Skład 80 % szynki i 20 % golonki. Szynkę rozdrabniałem na szarpaku maszynki 12. Golonkę na szarpaku i dwa razy na oczku 4mm. Przyprawy na 1kg : Peklosól - 18g Sól – 2g Pieprz biały – 2g Cukier – 2g Kolendra tłuczona w moździerzu – 1g Gorczyca w całości – 2g Gałka muszkatołowa – 1g Woda - 60 % wagi golonki Osłonka białkowa 80 mm Będzie wędzona i parzona tak jak Szynkowa. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #3249 Opublikowano 27 Października 2023 Wygląda przecudnie 😁 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3250 Opublikowano 27 Października 2023 3 minuty temu, MIRKON napisał(a): Wygląda przecudnie 😁 Bardzo dziękuję Jutro będzie można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/130/#findComment-872732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.