Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No coż , jesteś lepszym fachowcem , a ja się wciąż uczę

Halusia - ja też się uczę i nauczyłem się, by przy zapeklowanym mięsie nie grzebać. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592732
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 263
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Halusia - ja też się uczę i nauczyłem się, by przy zapeklowanym mięsie nie grzebać.

Czy ta zasada dotyczy peklowania na sucho?

Kurcze a ja czy na mokro czy na sucho wkładam te łapska i grzebię w tym mięchu :facepalm:

Ja to dopiero muszę się uczyć :(

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592816
Udostępnij na innych stronach

 

 

a to dopiero muszę się uczyć
jak każdy - ale PIS67 - ma rację  :yes:  na sucho pekluję w wacum albo w strunowych i tylko przekładam stronami ( jak sobie przypomnę :facepalm: )

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592823
Udostępnij na innych stronach

Muski a to, to przerabialiśmy tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/?do=findComment&comment=568595

I worki przerzuca się od czasu do czasu.

Tylko odniosłem wrażenie że pis67 i halusia mieli na myśli (chyba) tradycyjne peklowanie na sucho. A przynajmniej tak mi się wydaje.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592827
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko odniosłem wrażenie że pis67 i halusia mieli na myśli (chyba) tradycyjne peklowanie na sucho. A przynajmniej tak mi się wydaje.

 

Dokładnie mowa jest o peklowaniu na sucho w pojemniku. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592894
Udostępnij na innych stronach

 

 

mowa jest o peklowaniu na sucho w pojemniku. 

Halusiu, tutaj mistrzem jest El Grzesiu.

Poczytaj jego wpisy. Swego czasu go podpatrzyłam, podpytałam i jestem super zadowolona z efektu.

Myślę, że @pis67 inteligentnie zaadaptował podobny sposób peklowania.

W skrócie: ciasno, skórą do góry, przykryte skórkami i rączki zdala od pojemnika.

Peklujemy azotynami (peklo) i żadne powietrze nie jest tu potrzebne.

Umiarkowany luz i przełożenie potrzebne są w pojemniku z solanką, aby równo dotarła do wszystkich kawałków.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592905
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 21 Marz 2018 - 17:51, napisał: mowa jest o peklowaniu na sucho w pojemniku. Halusiu, tutaj mistrzem jest El Grzesiu. Poczytaj jego wpisy. Swego czasu go podpatrzyłam, podpytałam i jestem super zadowolona z efektu.

 

Aniu, ja również podpatrzyłam i dopytałam Grzesia odnośnie peklowania boczku na sucho.

Robię tak i jestem mega zadowolona. 

Nie mniej jednak sądziłam że przy dłuższym peklowaniu należy ten boczek przełożyć. 

Przepraszam za wprowadzenie Kolegę w błąd...  :)  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592908
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Witam.

Tak sobie to wszystko czytam i do końca nie wiem ile tej soli~peklosoli na kg. Mam do za peklowanie ładny płat boczku i jak ktoś może to niech da przepis na peklowanie na mokro i sucho. Wędzić chce w przyszłą sobotę a peklować mogę nawet i dziś.

Dzięki

Edytowane przez Tomek101082
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-610164
Udostępnij na innych stronach

18 -19gram peklosoli na kg - i pekluj na sucho :thumbsup:  a na mokro na tydzień - 8% solanka =0,4- 0,5l/kg mięsa

8%? Nie bardzo rozumiem.

 

Wczoraj przerobiłem około 10kg kiełbasy a właśnie na przyszły tydz. szykuje drugie tyle szynki i polędwicy plus boczek :)

To się rozkręca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-610185
Udostępnij na innych stronach

0,8 kg peklosoli  na  10l wody  .  0,4 litra tak sporządzonej zalewy na 1 kg mięsa przeznaczonego do peklowania - czas peklowania 7 dni.

Muski tak miało być? :)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-610186
Udostępnij na innych stronach

 

 

8%? Nie bardzo rozumiem.
Najprościej daj 80 gram peklosoli na 1 litr ( to nie dokładnie perecyzyjnie -ale możemy tak przyjąć do peklowania)
[Dodano: 20 paź 2018 - 21:11]

Binio - tak dobrze mnie zrozumiałeś - sam przecież tak zapewne robisz :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-610187
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Ja popełniłem w boczek w sobotę coś na wzór sverige2 z tą różnicą że paprykę, pieprz i czosnek dodałem do solanki.

I jak pisze sverige2 smak poezja.

 

 

 

 

[Dodano: 28 mar 2019 - 17:27]

Jestem tutaj nowa.Gdzie znajdę przepis na ten boczek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-627678
Udostępnij na innych stronach

Zwykle autor temat w pierwszy poście pisze, wszystko na temat receptury.
Warto cofnąć się i poczytać.

Edytowane przez chudziak

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-627798
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Podpowiedzcie proszę, jak długo mniej-więcej ile godzin :D parzyć boczek, żeby skóra była miękka? Już 2 godziny się parzy w temp. 80 st. C i twarda skóra.

 

Wcześniej nie miałem problemu, bo parzyłem bez skóry, tym razem ambicja zwyciężyła  :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702578
Udostępnij na innych stronach

Dwie godziny w 80 C powinno wystarczyć Sprawdź temp. W środku Jak będzie ok 76-78 C to będzie mieciutki 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702582
Udostępnij na innych stronach

A to zależy od świnki.

Niektóre mają cienką a niektóre grubą skórę i dlatego patentu nie ma

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702585
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, ale to już ponad 3 godziny, a mięso z Lidla- czyli pewnie nie stare (bo karma droga, trzeba pędzić, sprzedać i pędzić następne żeby zarobić) pod paznkokciem nadal twarde... 

 

Mam czas, nie ma problemu, obawiam się tylko, żeby sól nie powróciła do wody, i będzie niesłony...


[Dodano: 03 kwi 2021 - 13:34]

Twarda skóra? W grochówce zmięknie

Na chlebek, niestety.

 

Zawsze wędziłem bez skóry, skóra na emulsję w/g Dziadka, albo właśnie do zamrażarki - i do grochówki.

 

Tym razem żona prosiła ze skórą, i weź tu kobietyposłuchaj... 


[Dodano: 03 kwi 2021 - 13:34]

Dzięki, ale to już ponad 3 godziny, a mięso z Lidla- czyli pewnie nie stare (bo karma droga, trzeba pędzić, sprzedać i pędzić następne żeby zarobić) pod paznkokciem nadal twarde... 

 

Mam czas, nie ma problemu, obawiam się tylko, żeby sól nie powróciła do wody, i będzie niesłony...


[Dodano: 03 kwi 2021 - 13:34]

Twarda skóra? W grochówce zmięknie

Na chlebek, niestety.

 

Zawsze wędziłem bez skóry, skóra na emulsję w/g Dziadka, albo właśnie do zamrażarki - i do grochówki.

 

Tym razem żona prosiła ze skórą, i weź tu kobiety posłuchaj... 

Edytowane przez Wilq1x
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702587
Udostępnij na innych stronach

Tym razem żona prosiła ze skórą, i weź tu kobietyposłuchaj..

 

Odetnij skórę i ugotuj oddzielnie, bo inaczej będziesz miał miękką skórkę i twardy boczek, albo gotujesz jeszcze dłużej i będziesz miał bardzo miękką skórkę i rozgotowany boczek  :laugh:

O słoność boczku zapomnij, albo posól wodę do 2%  :D

 

Możesz też poeksperymentować

płaskie naczynie, np patelnia, trochę wody i raszka / ruszt, boczek ułożyć skórą w dół i parzyć od dołu tylko parą

Nie wiem czy to zadziała, tak mi przyszlo do glowy właśnie  :)  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702589
Udostępnij na innych stronach

Pewnie będzie twardy boczek, a skóra miękka, jak TOSHIBA napisał,  jednak 80 st c nie przekraczam, zobaczymy.

 

Dodałem soli warzonej 1,5% w stosunku do wody.

 

Jak będzie twardy, to najwyżej będzie do bigosu  :devil: , a w przyszłym tygodniu zrobię kolejny bez skóry :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702591
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.