pis67 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 20 Marca 2018 No coż , jesteś lepszym fachowcem , a ja się wciąż uczę Halusia - ja też się uczę i nauczyłem się, by przy zapeklowanym mięsie nie grzebać. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 21 Marca 2018 Halusia - ja też się uczę i nauczyłem się, by przy zapeklowanym mięsie nie grzebać. Czy ta zasada dotyczy peklowania na sucho?Kurcze a ja czy na mokro czy na sucho wkładam te łapska i grzebię w tym mięchu Ja to dopiero muszę się uczyć Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 21 Marca 2018 a to dopiero muszę się uczyć jak każdy - ale PIS67 - ma rację na sucho pekluję w wacum albo w strunowych i tylko przekładam stronami ( jak sobie przypomnę ) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 21 Marca 2018 Muski a to, to przerabialiśmy tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B3%C5%BCniowych/?do=findComment&comment=568595I worki przerzuca się od czasu do czasu.Tylko odniosłem wrażenie że pis67 i halusia mieli na myśli (chyba) tradycyjne peklowanie na sucho. A przynajmniej tak mi się wydaje. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 21 Marca 2018 Tylko odniosłem wrażenie że pis67 i halusia mieli na myśli (chyba) tradycyjne peklowanie na sucho. A przynajmniej tak mi się wydaje. Dokładnie mowa jest o peklowaniu na sucho w pojemniku. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 21 Marca 2018 mowa jest o peklowaniu na sucho w pojemniku. Halusiu, tutaj mistrzem jest El Grzesiu.Poczytaj jego wpisy. Swego czasu go podpatrzyłam, podpytałam i jestem super zadowolona z efektu.Myślę, że @pis67 inteligentnie zaadaptował podobny sposób peklowania.W skrócie: ciasno, skórą do góry, przykryte skórkami i rączki zdala od pojemnika.Peklujemy azotynami (peklo) i żadne powietrze nie jest tu potrzebne.Umiarkowany luz i przełożenie potrzebne są w pojemniku z solanką, aby równo dotarła do wszystkich kawałków. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 21 Marca 2018 @halusia@, dnia 21 Marz 2018 - 17:51, napisał: mowa jest o peklowaniu na sucho w pojemniku. Halusiu, tutaj mistrzem jest El Grzesiu. Poczytaj jego wpisy. Swego czasu go podpatrzyłam, podpytałam i jestem super zadowolona z efektu. Aniu, ja również podpatrzyłam i dopytałam Grzesia odnośnie peklowania boczku na sucho.Robię tak i jestem mega zadowolona. Nie mniej jednak sądziłam że przy dłuższym peklowaniu należy ten boczek przełożyć. Przepraszam za wprowadzenie Kolegę w błąd... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-592908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 20 Października 2018 (edytowane) Witam.Tak sobie to wszystko czytam i do końca nie wiem ile tej soli~peklosoli na kg. Mam do za peklowanie ładny płat boczku i jak ktoś może to niech da przepis na peklowanie na mokro i sucho. Wędzić chce w przyszłą sobotę a peklować mogę nawet i dziś.Dzięki Edytowane 20 Października 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-610164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 20 Października 2018 18 -19gram peklosoli na kg - i pekluj na sucho a na mokro na tydzień - 8% solanka =0,4- 0,5l/kg mięsa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-610166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 20 Października 2018 http://blogmiro.wyroby-domowe.pl/category/porady-praktyczne/peklowanie-na-mokro-mies-na-wedzonki/ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-610172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 20 Października 2018 18 -19gram peklosoli na kg - i pekluj na sucho a na mokro na tydzień - 8% solanka =0,4- 0,5l/kg mięsa8%? Nie bardzo rozumiem. Wczoraj przerobiłem około 10kg kiełbasy a właśnie na przyszły tydz. szykuje drugie tyle szynki i polędwicy plus boczek To się rozkręca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-610185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 20 Października 2018 0,8 kg peklosoli na 10l wody . 0,4 litra tak sporządzonej zalewy na 1 kg mięsa przeznaczonego do peklowania - czas peklowania 7 dni.Muski tak miało być? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-610186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 20 Października 2018 8%? Nie bardzo rozumiem. Najprościej daj 80 gram peklosoli na 1 litr ( to nie dokładnie perecyzyjnie -ale możemy tak przyjąć do peklowania)[Dodano: 20 paź 2018 - 21:11]Binio - tak dobrze mnie zrozumiałeś - sam przecież tak zapewne robisz Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-610187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 20 Października 2018 (edytowane) No troszkę słoniej 9% Edytowane 20 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-610190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 20 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 20 Października 2018 Ok dzięki. Biorę się za robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-610194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanisława Opublikowano 28 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 28 Marca 2019 Ja popełniłem w boczek w sobotę coś na wzór sverige2 z tą różnicą że paprykę, pieprz i czosnek dodałem do solanki.I jak pisze sverige2 smak poezja. [Dodano: 28 mar 2019 - 17:27]Jestem tutaj nowa.Gdzie znajdę przepis na ten boczek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-627678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 29 Marca 2019 (edytowane) Zwykle autor temat w pierwszy poście pisze, wszystko na temat receptury.Warto cofnąć się i poczytać. Edytowane 29 Marca 2019 przez chudziak Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-627798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Podpowiedzcie proszę, jak długo mniej-więcej ile godzin parzyć boczek, żeby skóra była miękka? Już 2 godziny się parzy w temp. 80 st. C i twarda skóra. Wcześniej nie miałem problemu, bo parzyłem bez skóry, tym razem ambicja zwyciężyła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Dwie godziny w 80 C powinno wystarczyć Sprawdź temp. W środku Jak będzie ok 76-78 C to będzie mieciutki Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Miękki to on już jest na pewno. szukam patentu, żeby skóra była miękka. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez Wilq1x Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 A to zależy od świnki.Niektóre mają cienką a niektóre grubą skórę i dlatego patentu nie ma Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Twarda skóra? W grochówce zmięknie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Dzięki, ale to już ponad 3 godziny, a mięso z Lidla- czyli pewnie nie stare (bo karma droga, trzeba pędzić, sprzedać i pędzić następne żeby zarobić) pod paznkokciem nadal twarde... Mam czas, nie ma problemu, obawiam się tylko, żeby sól nie powróciła do wody, i będzie niesłony...[Dodano: 03 kwi 2021 - 13:34]Twarda skóra? W grochówce zmięknie Na chlebek, niestety. Zawsze wędziłem bez skóry, skóra na emulsję w/g Dziadka, albo właśnie do zamrażarki - i do grochówki. Tym razem żona prosiła ze skórą, i weź tu kobietyposłuchaj... [Dodano: 03 kwi 2021 - 13:34]Dzięki, ale to już ponad 3 godziny, a mięso z Lidla- czyli pewnie nie stare (bo karma droga, trzeba pędzić, sprzedać i pędzić następne żeby zarobić) pod paznkokciem nadal twarde... Mam czas, nie ma problemu, obawiam się tylko, żeby sól nie powróciła do wody, i będzie niesłony...[Dodano: 03 kwi 2021 - 13:34]Twarda skóra? W grochówce zmięknie Na chlebek, niestety. Zawsze wędziłem bez skóry, skóra na emulsję w/g Dziadka, albo właśnie do zamrażarki - i do grochówki. Tym razem żona prosiła ze skórą, i weź tu kobiety posłuchaj... Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez Wilq1x Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Tym razem żona prosiła ze skórą, i weź tu kobietyposłuchaj.. Odetnij skórę i ugotuj oddzielnie, bo inaczej będziesz miał miękką skórkę i twardy boczek, albo gotujesz jeszcze dłużej i będziesz miał bardzo miękką skórkę i rozgotowany boczek O słoność boczku zapomnij, albo posól wodę do 2% Możesz też poeksperymentowaćpłaskie naczynie, np patelnia, trochę wody i raszka / ruszt, boczek ułożyć skórą w dół i parzyć od dołu tylko parąNie wiem czy to zadziała, tak mi przyszlo do glowy właśnie Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilq1x Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Pewnie będzie twardy boczek, a skóra miękka, jak TOSHIBA napisał, jednak 80 st c nie przekraczam, zobaczymy. Dodałem soli warzonej 1,5% w stosunku do wody. Jak będzie twardy, to najwyżej będzie do bigosu , a w przyszłym tygodniu zrobię kolejny bez skóry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/9/#findComment-702591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.