JaGra Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 24 Stycznia 2011 W zasadzie to mam do kolegi niedaleko :grin:A wyroby wyglądają extra Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Piotrze jak tak dalej pójdzie to dostaniesz bana za podniecanie społeczności :grin: :clap: :clap: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Żeby to jeszcze było u BiotitaBiotit, Pięknie uwędzona, pokaż czym wędziszTo wszystko z Borniaka - model mega :wink: [ Dodano: Pon 24 Sty, 2011 10:28 ] Odpisał skromnie PiotruśW rzeczy samej - skromny to Piotruś jest bardzo :???:Z Borniaka jest tylko dymogenerator, natomiast wędzarnia jest drewniana 100 x 100 x 52, otwierana od góry i wygląda tak: wieczorkiem opiszę jak zrobiłem kiełbasę z przelatka pozdrawiam :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludwik130 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 24 Stycznia 2011 otwierana od góry i wygląda tak: Tej wędzarni to tak za bardzo nie widać,bardziej wyeksponowane wędzonki. Może wstawisz zdjęcie wyglądu z zewnątrz. Cytuj Dopiero przy końcu roboty można poznać, od czego trzeba było zacząć. Blaise Pascal Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Kiełbasa z Przelatka: Założenia były takie , żeby zapach lasu nie był dominujący. Wg mnie w 100% się to udało, kiełbasa jest warta powtórzenia jeśli oczywiście będzie to Przelatek. Odyniec ma zupełnie inne mięso, a najlepsze są Lochy, teraz akurat nie wolno Ich strzelać. Obiecałem, więc podaję dokładnie jak ją zrobiłem: Dzik: W I klasa 2,5 kg W II klasa 4 kg W III klasa 0,5kg Wieprzowina: W I (łopatka) 2 kg W II (boczek) 2 kg tłuszcz drobny 1 kg peklowałem 5 dni 18g/1kg (peklosól/sól niejodowana 1:1) Mieliłem za Zelmerze 8: Klasę I szarpakiem Klasę II (dzik)na sicie 8, a Klasę II (wieprz) na sicie 6 Klasę III na sicie 4 Tłuszcz drobny na sicie 4 Przyprawy na 1kg/g: pieprz czarny 2g gałka muszkatałowa 1 g jałowiec 2g czosnek 1,5g (zmieliłem w blenderze z dodatkiem wody) cukier trzcinowy 2g Mieszałem od Klasy I (wieprz) dodając klasę I (dzik), boczek, klasę II (dzik), klasę III (dzik) do mięsa dolewałem wodę z czosnkiem, w sumie "weszło" mniej niż 10% Wędziłem 3 dni po 5h ciepłym dymem 40 C Parzyłem standardowo, potem studziłem w 30 C wodzie, po 2 dniach podwędziłem 4h zimnym dymem 20 C Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Biotit, rozumiem intencje! i o tej prze !!! gdzie cała "sfora" na odwyku, od jedzenia ogląda. Litości - rozumiem błędy i pytania, ale masz perfekcyjne wykonanie. Lubisz drażnić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Wędziłem 3 dni po 5h ciepłym dymem 40 C Jaka była gęstość dymu? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Wędziłem 3 dni po 5h ciepłym dymem 40 C Jaka była gęstość dymu? Piotrek ma Borniaka , więc nie za duża. Gdyby było inaczej to by Mu wyszło czarne a nie kiełbasa. Bardzo ładna zresztą :thumbsup: :wink: pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 24 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 24 Stycznia 2011 Wędziłem 3 dni po 5h ciepłym dymem 40 C Jaka była gęstość dymu? Piotrek ma Borniaka , więc nie za duża. Gdyby było inaczej to by Mu wyszło czarne a nie kiełbasa. Bardzo ładna zresztą :thumbsup: :wink: pozdrawiam Tak dokładnie, czekam na Nowy dymogenerator.Wówczas wszytko z racji używania dębu i śliwy wędzonki będą ciemniejsze. Józek jutro zaczynam robić Nasz Lotniczy boczek, peklował się 14 dni, trochę go podwędzę na zimno i "jazda do praski" Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Parzyłem standardowo, potem studziłem w 30 C wodzie,Jeśli mogę coś podpowiedzieć to kiełbasy cienkie z dzika lepiej jest tylko wędzić. Lepiej smakują i obsychają no i kolor mają bardziej wiśniowy. Kiełbasy z dziczyzny raczej należy wędzić i podpiekać niż parzyć. Są bardziej aromatyczne. Szczególnie jak wędziłeś 5 dni to nie było potrzeby parzyć. Spróbuj następnym razem nie parzyć i porównaj smak i zapach takiej jałowcowej wędzonej, pieczonej i podsuszanej. Twoje wyroby wyglądają :thumbsup: :clap: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Pisałem już wcześniej, ale pewnie umknęło. Proponuję wykorzystać osłonkę białkową. Polędwicę wciska się w odpowiednio dobrany kaliber osłonki białkowej. (można wykorzystać sposób, jak nabijanie krajanej, żywieckiej etc.) Przewiązać szeroko, a po wiązaniu nakłuwać, celem pozbycia się zbędnego powietrza. Tak przygotowaną wędzić w zimnym dymie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Pare dni temu robiliśmy na kursie baleron w kątnicy wołowej. Był soczysty i bardzo smaczny. Ważne jest, jak piszesz, nakłuwanie osłonki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Kiedyś do nakłuwania większości wędzonek w osłonkach, tak sztucznych, jak naturalnych używany był tz. : jeż, hindus, fakir, klepka, packa, etc. Co to takiego?. Było to drewniana (podobne w kształcie do szczotki druciane), nabite stalowymi gwoździami packa, które służyło właśnie do nakłuwania po zasznurowaniu choćby baleronów w pęcherzu wieprzowym. „Klepało się” tak baleron trzy, cztery razy w różnych miejscach. Sposób najprostszy z możliwych, a efekt wyśmienity. baleron w kątnicy wołowej Ja uznaję prawdziwy baleron tylko i wyłącznie w osłonce naturalnej, osznurowany i w kształcie owalu na przekroju. Osłonka naturalna dodaje również waloru smakowego, a ta charakterystyczna nutka smakowa na trwałe zapisuje się w pamięci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Pisałem już wcześniej, ale pewnie umknęło. Proponuję wykorzystać osłonkę białkową. Polędwicę wciska się w odpowiednio dobrany kaliber osłonki białkowej. (można wykorzystać sposób, jak nabijanie krajanej, żywieckiej etc.) Przewiązać szeroko, a po wiązaniu nakłuwać, celem pozbycia się zbędnego powietrza. Tak przygotowaną wędzić w zimnym dymie.Kilka postów do góry obejrzyj jak wygląda moja polędwica wędzona zimnym dymem (18 C ) przez 8h. Sam się zdziwiłem, że osłonka nie była spieczona, jak wcześniej kilkakrotnie mi się zdarzyło. Jednak uważam , ze najlepsza jest polędwica zawijana u słoninkę i tak wędzona. Smak :thumbsup: W kątnice wołową , czy pęcherz wieprzowy suszony wkładam baleron. Przewiązuję i parzę przez około 1-2 min w 100 C, a dla "świętego spokoju" potem nakłuwam i wędzę ciepłym dymem (40 C) przez 3-4 h. [ Dodano: Wto 25 Sty, 2011 10:32 ] Wygląd wyrobów :clap: , smak jak opisujesz też napewno :thumbsup: , kolejny rok zadymiania rozpoczęty :clap: :clap: [ Dodano: Czw 20 Sty, 2011 19:11 ] "Maszyna" kupiona od Naszego Znajomego produkującego nadziewarki możesz coś więcej zdradzić na jej temat? Wygląd taki jak u Miro a koszt...Wygląda tak jak u Mira i Jacka (ZdrowoDomowo) koszt 170zł Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 25 Stycznia 2011 widziałem, widziałem. :grin: Wygląda imponująco i pewnie tak smakuje. :thumbsup: Podpowiadam tylko jeden ze sposobów dla chętnych do wypróbowania. Można również zawijać w skórę z podbrzusza albo w pergamin. Sory Biotit, nie jestem czepliwy, ale w Twoim tekście jest użyta tautologia. „baleron w baleronie”. Powinno być „karczek”. Natomiast w sformułowaniu „w pęcherz wieprzowy suszony, - powinno być dodane „po uprzednim namoczeniu”. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 25 Stycznia 2011 mam pytanie jaka jest różnica między cukrem buraczanym a trzcinowym??? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Kolor, smak, zapach. :grin: Trzcinowy jest brązowy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Można również zawijać w skórę z podbrzusza Wiadomo o co chodzi. Ale dzisiaj w technologi przetwórstwa nie używa się takich nazw . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 25 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 25 Stycznia 2011 Cukier trzcinowy teoretycznie ma taki sam skład jak buraczany .Uważa się , że ciemny cukier jest zdrowszy . Ja to porównuję tak jak miód sztuczny i naturalny ,gdzie naturalny to cukier brązowy .Trzeba dodać , że buraczany znany jest dopiero 200 lat . Trzcinowy był produkowany w Indiach około 3000 lat p n e .Bawię się od trzech lat w wypieki chleba i tam używam tylko ciemnego , trzcinowego , nierafinowanego , albo melas tam gdzie ma być miód .To tyle . Witajcie Mimo ,że stronę tą odwiedzam od dawna , dzisiaj jestem pierwszy raz na forum . Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Powoli staje się To mój żelazny produkt. Po licznych eksperymentach i podpowiedziach (na najlepszą drogę naprowadził mnie Wosiu :clap:, skład mięsa na kabanosy mam niezmienny: 40% W I (biodrówka) 60% W II (boczek, okrawki tłuste z szynki) Pekluję 2 dni (18g mieszanki 1/1 peklosól/sól niejodowana) potem W I mielę za sicie 10 W II miele na sicie 8 Przyprawy na 1 kg: pieprz 1,5g gałka 0,6g kminek 0,5g cukier t 1g czosnek 1g Najgorszą rzeczą jest napełnianie jelit baranich, chyba wreszcie pójdę na łatwiznę i kupię 19 kolagenowe. Osadzam 3 h w temp 20 C (już wtedy są prawie suche) Osuszam 0,5 h w nagrzanej do 50 C wędzarni. Wędzę gorącym dymem 50 C przez 3h (zrębki olcha, a ostatnio dąb) Piekę w piekarniku ( 15 min , 90C, termoobieg g/d) Po 3 dniach (po przesuszeniu) wyglądają tak: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Najgorszą rzeczą jest napełnianie jelit baranich, chyba wreszcie pójdę na łatwiznę i kupię 19 kolagenowe.witam ja już ten problem mam za sobą,wynagradza mi smak francków zjadanych na śniadanie jak i kabanosy które jem bez pieczywa oglądając "Prosto w serce" :grin: p.s.nadal mam problemy z dostępem do netu,dobrze że do piątku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Najgorszą rzeczą jest napełnianie jelit baranich, chyba wreszcie pójdę na łatwiznę i kupię 19 kolagenoweNadziewam chińską nadziewarką i jedyny problem jaki się czasem pojawia to jak zbyt długie jelito naciągnę na lejek potrafi przyschnąć i urwać się. Jeśli chodzi o osłonki kolagenowe to pierwsze kabanosy zrobiłem właśnie w takich. Fakt łatwo się napełnia ale .... Następne kabanosy w jelitach baranich i smak zupełnie inny, duuuużo lepszy :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 26 Stycznia 2011 potrafi przyschnąć i urwać sięŚwięta prawda ja również mam z tym problem pewnie to wina lejka Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Po powrocie z I kursu WB przejrzałem wszystkie posty w temacie wędzonki . Widzę tutaj dużo ludzi pozytywnie zakręconych . Nie tylko Biotit , ale wszyscy nie patrzący co zrobić ,żeby produktu nie wyszło więcej , ale jak doprowadzić czynności i efekt końcowy do perfekcji . Chylę czoła wszystkim , którzy oprócz codziennych monotonnych czynności znajdują czas na takie prace i dzielenie się uwagami i radami .Jest to chyba jedyne forum tak fachowe i trzymające się tematu .(mam na myśli całe forum WB)Niestety , jak chcesz zjeść szynkę czy kiełbasę musisz ją zrobić sam . Masz chęć na pajdę chleba , musisz go samemu upiec. Trzymajmy się razem , a nie damy się .Pozdrawiam wszystkich . Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 26 Stycznia 2011 Ja jelito baranie nakładam prosto z miski z wodą i nie mam żadnego problemu , " smarowanie " jest , wiec nie powinno się nic dziać .Żeby jelito nie przysychało , powinno się na bieżąco przesuwać lekko całość do przodu , ja tak robiłem i nie było kłopotów Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4773-biotit-w%C5%82asne-wyroby/page/4/#findComment-143463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.