abratek Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 26 Maja 2009 To jak wytłumaczyć słynne zupki ,,czarninki ' z krwi kaczek lub gęsi , którymi się zajadałem w latach młodościzupy się gotuje... Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60–65°C- wprawdzie bij zabij nie pamiętam czy to właściwy zakres :blush: , ale na pewno doprowadzenie do wrzenia jest skuteczne w świetle powyższego kaszanka może być "na granicy" bezpieczeństwa :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 26 Maja 2009 Kaszankę również w temperaturze ,określoną w procesach produkcyjnych. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 26 Maja 2009 DZIADKU, dlatego pisałem o "granicy bezpieczeństwa" - teoretycznie mamy te powiedzmy pięć stopni, więc wystarczy lekkie niedopatrzenie lub odporniejsza pałeczka i już...oczywiście teoria spiskowa ale różnie to bywa :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 26 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 26 Maja 2009 Dziękje za informacje więc będzie czarninka bo mam 1 litr krwi i trzeba będzie resztę zamrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 28 Maja 2009 czy można do kaszanki użyć krwi kaczej lub gęsi.nie wolno.Są one nosicielami Salmonelli. Nie bagatelizowałabym ostrzeżenia Nestora. Z racji swojego zawodu (lekarz weterynarii) ma o wiele większą wiedzę na temat zagrożeń mikrobiologicznych od kogokolwiek z nas. Kaczki i gęsi, będąc nosicielami salmonelli same na nią nie chorują. Wymagana temperatura, jaką powinien uzyskać w środku wyrób drobiowy w procesie parzenia, to 72 st.C. Jeżeli zatem do kaszanki doda się krwi z drobiu, parzenie jej powinno gwarantować uzyskanie w środku wyrobu takiej właśnie temperatury. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Venango Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie w okolicach Warszawy( w mieście już próbowałem..patrzyli jak na wariata ) można kupić świeżą krew do kaszanki?Najlepiej kierunek północ. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-70176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Szukaj ubojni , a jeżeli będziesz miał trudności to zamów suchą u naszego kolegi mira Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-70419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pontifexmaximus Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Czerwca 2009 witam,super informacjechyba wkrótce zrobię pierwszą kaszaneczkęnarobiliście mi smaku :grin: pozdr Cytuj ARTUR Z. - Pontifexmaximus Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-71234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekr Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Listopada 2010 Witam Jak długo można przechowywać krew suszonąmam opakowanie z terminem ważności luty 2010, opakowanie było otwarte jakiś czas temu ale było przechowywane w chłodnym i suchym pomieszczeniu, czy mogę go bezpiecznie użyć czy raczej do śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-132058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Listopada 2010 Do śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-132065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakrator Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Marca 2013 Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie w okolicach Warszawy( w mieście już próbowałem..patrzyli jak na wariata ) można kupić świeżą krew do kaszanki? Najlepiej kierunek północ. Odświeżę temat. Ktoś wie gdzie w okolicach Warszawki kupimy świeżą krew?? Sprawa PILNA idą święta :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Marca 2013 masakrator, idź do jakiegokolwiek mięsnego sklepu i zagadaj z paniami na pewno załatwisz bez problemu Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Marca 2013 właśnie nie bardzo byłem w kilku sklepach pytałem sie o krew to mówiono mi że nigdy nic takiego nie miały ani nie słyszały od dostawcy że jest krew dostepna Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Marca 2013 o krew to mówiono mi że nigdy nic takiego nie miały ani nie słyszały Bo krwią się nie handluje.Teraz używa się suszu (hemoglobina).Jeśli chcesz płynną to musisz uderzyć w małej ubojni i też nie wiem czy Ci dadzą, albo wziąć udział w świniobiciu na wsi i sobie nałapać Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Marca 2013 u nas bez problemu w sklepie mięsnym tylko trzeba dzień wcześniej powiedzieć. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 14 Marca 2013 [ Dodano: Czw 14 Mar, 2013 19:21 ]u nas bez problemuDopóki sanepid się nie dopatrzy. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Marca 2013 arkadiusz, to się załatwia na gębę Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Marca 2013 właśnie zakupiłem 0.2 kg hemoglobiny :grin: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Marca 2013 masakrator, Popytaj w stoiskach mięsnych przy Hali Mirowskiej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakrator Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Marca 2013 masakrator, Popytaj w stoiskach mięsnych przy Hali Mirowskiej.Weekend blisko, podjadę i zapytam i oczywiście jak się coś uda to zrelacjonuję. Dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masakrator Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Marca 2013 Witajcie,No więc zrobiłem mały rekonesans po bazarkach w Warszawce i po praskiej stronie też. Krwi nie kupię nawet na zamówienie! Wszyscy tłumaczą się tym, że teraz to już nie ma uboju domowego tylko świnki oddaje się do rzeźni. Generalnie nie łapie się tam krwi, a nawet jak się poprosi, to krew łapana jest od niechcenia i często można tam znaleźć przeróżne zanieczyszczenia. Może ktoś coś jeszcze poradzi :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Marca 2013 Ze świeżą krwią będziesz miał problem.Kup sobie krew w proszku i problem masz z głowy.Wiem, napiszesz, że to nie to samo co świeża, ale ...... polecam. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Marca 2013 a po zastosowaniu krwi suszonej czyli hemoglobiny jest wyczuwalna jakaś zmiana smaku w gotowym wyrobie? Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Marca 2013 Nie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Marca 2013 Na kursie SDM też robiliśmy z krwi suszonej i nie zauważyłem różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.