Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To jak wytłumaczyć słynne zupki ,,czarninki ' z krwi kaczek lub gęsi , którymi się zajadałem w latach młodości

zupy się gotuje...

Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60–65°C

- wprawdzie bij zabij nie pamiętam czy to właściwy zakres :blush: , ale na pewno doprowadzenie do wrzenia jest skuteczne

w świetle powyższego kaszanka może być "na granicy" bezpieczeństwa :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69542
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Kaszankę również w temperaturze ,określoną w procesach produkcyjnych. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69545
Udostępnij na innych stronach

DZIADKU, dlatego pisałem o "granicy bezpieczeństwa" - teoretycznie mamy te powiedzmy pięć stopni, więc wystarczy lekkie niedopatrzenie lub odporniejsza pałeczka i już...

oczywiście teoria spiskowa ale różnie to bywa :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69547
Udostępnij na innych stronach

czy można do kaszanki użyć krwi kaczej lub gęsi.

nie wolno.Są one nosicielami Salmonelli.

Nie bagatelizowałabym ostrzeżenia Nestora. Z racji swojego zawodu (lekarz weterynarii) ma o wiele większą wiedzę na temat zagrożeń mikrobiologicznych od kogokolwiek z nas. Kaczki i gęsi, będąc nosicielami salmonelli same na nią nie chorują.

Wymagana temperatura, jaką powinien uzyskać w środku wyrób drobiowy w procesie parzenia, to 72 st.C. Jeżeli zatem do kaszanki doda się krwi z drobiu, parzenie jej powinno gwarantować uzyskanie w środku wyrobu takiej właśnie temperatury.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-69774
Udostępnij na innych stronach

Szukaj ubojni , a jeżeli będziesz miał trudności to zamów suchą u naszego kolegi mira

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-70419
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam

 

Jak długo można przechowywać krew suszoną

mam opakowanie z terminem ważności luty 2010, opakowanie było otwarte jakiś czas temu ale było przechowywane w chłodnym i suchym pomieszczeniu, czy mogę go bezpiecznie użyć czy raczej do śmieci.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-132058
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie w okolicach Warszawy( w mieście już próbowałem..patrzyli jak na wariata ) można kupić świeżą krew do kaszanki?

Najlepiej kierunek północ.

Odświeżę temat. Ktoś wie gdzie w okolicach Warszawki kupimy świeżą krew?? Sprawa PILNA idą święta :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274772
Udostępnij na innych stronach

masakrator, idź do jakiegokolwiek mięsnego sklepu i zagadaj z paniami na pewno załatwisz bez problemu
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274774
Udostępnij na innych stronach

właśnie nie bardzo byłem w kilku sklepach pytałem sie o krew to mówiono mi że nigdy nic takiego nie miały ani nie słyszały od dostawcy że jest krew dostepna

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274775
Udostępnij na innych stronach

o krew to mówiono mi że nigdy nic takiego nie miały ani nie słyszały

Bo krwią się nie handluje.Teraz używa się suszu (hemoglobina).Jeśli chcesz płynną to musisz uderzyć w małej ubojni i też nie wiem czy Ci dadzą, albo wziąć udział w świniobiciu na wsi i sobie nałapać

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274779
Udostępnij na innych stronach

[ Dodano: Czw 14 Mar, 2013 19:21 ]

u nas bez problemu

Dopóki sanepid się nie dopatrzy. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274783
Udostępnij na innych stronach

masakrator, Popytaj w stoiskach mięsnych przy Hali Mirowskiej.

Weekend blisko, podjadę i zapytam i oczywiście jak się coś uda to zrelacjonuję. Dziękuję za podpowiedź.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274835
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

No więc zrobiłem mały rekonesans po bazarkach w Warszawce i po praskiej stronie też. Krwi nie kupię nawet na zamówienie! Wszyscy tłumaczą się tym, że teraz to już nie ma uboju domowego tylko świnki oddaje się do rzeźni. Generalnie nie łapie się tam krwi, a nawet jak się poprosi, to krew łapana jest od niechcenia i często można tam znaleźć przeróżne zanieczyszczenia.

Może ktoś coś jeszcze poradzi :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274956
Udostępnij na innych stronach

Ze świeżą krwią będziesz miał problem.

Kup sobie krew w proszku i problem masz z głowy.

Wiem, napiszesz, że to nie to samo co świeża, ale ...... polecam. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/502-krew-do-kaszanki/page/3/#findComment-274959
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.