ANNAM Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Poszukaj jednak fety dobrej jakości BArdziej napisz jaka fete powinno sie zastosowac. Czy bardziej kremowa czy bardziej twarda. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-630356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 jaka fete powinno sie zastosowac. Czy bardziej kremowa czy bardziej twarda. Najtwardszą z najtwardszych Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-630357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Czyli na pewno nie Dunska feta. Ta jest bardzo kremowa. U nas robia lokalnie Australijska. Ta jest twarda i mozna ja kroic doslownie w cienkie plastry. Bardzo dziekuje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-630360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 3 Maja 2019 (edytowane) Ostatnio bylem zawalony praca i nie zaglądałem na forum. Używam surowy szpinak, siekam i dodaje to zmielonego farszu. Ale tez można sparzyć, minuta wystarczy. Jak pisze EAnna, twarda feta najlepiej się nadaje. Ja używam zwykłą fetę z krowiego mleka. Polecam ta kiełbasę, zawsze je u nas hitem z grilla. Następną wersje będę robił z indyka. Mam w zamrażalce indyka 17kg plus. Zobaczymy co będzie. Edytowane 3 Maja 2019 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-630509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opat Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 12 Maja 2019 (edytowane) To i ja dołączę do podziękowań za przepis na kurzęcą z fetą i szpinakiem.6 całych nóg z kurczaka plus 2 piersi tak z dwa kilo plus 400 gram fety - rozdrobnione na szarpaku.Skórki plus cebula szpinak i przyprawy - sitko 2 mm.Nadziane w jelita wieprzowe kaliber 24/30. Niestety zdjęć przekroju nie zdążyłem zrobić Edytowane 12 Maja 2019 przez Opat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-631286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 12 Maja 2019 To juz wyglada jak kielbasa szpinakowa a nie ze szpinakiem. Niestety zdjęć przekroju nie zdążyłem zrobić Widac smakowala Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-631288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 13 Maja 2019 Ładne kiełbaski Opat. Ciesze się ze znalazłeś i wypróbowałeś przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-631294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Opat Opublikowano 16 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 16 Maja 2019 To juz wyglada jak kielbasa szpinakowa a nie ze szpinakiem no mogło mi się dodać trochę więcej ! Ja tam szpinak lubię ! Miałem niestety tylko mrożony może z tego powodu taki efekt. W sumie im więcej zielska tym zdrowsza, lżej strawna Do wypróbowania upatrzyłem sobie jeszcze przepis na łososiową z krewetkami. 30 go duży grill z przyjaciółmi - na pewno ich zaskoczę ! Nie omieszkam się pochwalić. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-631595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 17 Maja 2019 Opat, kiedy stosujesz mrozony szpinak, zawsze go dobrze wycisnij z wody,po rozmrozeniu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-631624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 20 Lipca 2019 Wczoraj po długim okresie dojrzewania rozciąłem szynkę którą zapeklowałem na początku stycznia 2017r. Prosciutto - Dwa i pól roku dojrzewania 1. Faza pierwsza - peklowanie. Szynka 9,5kg. 2 tygodnie w soli morskiej z dodatkiem nitrytu i nitratu. W lodówce z przyciskiem.2. Faza druga - wyrównanie. 4 tygodnie w lodówce, w pojemniku lekko otwartym. szynka obracana co 2-3 dni.3. Faza trzecia - dojrzewanie. 5 dni w temp 18-20C. 2 lata w komorze, 12C 75-80% wilgotności. Pokryta szmalcem i po sześciu miesiącach. Co sześc miesięcy szynka wymyta gorąca wodą i znowu pokryta szmalcem. 4. Faza czwarta - odpoczynek i wyrownanie. Szynka zapakowana próżniowo i 4 miesięcy wlodowce5. Faza piata - degustacja. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 20 Lipca 2019 (edytowane) Piękny wyrób. a i cierpliwość godna pozazdroszczenia .Mógłbyś bardziej rozwinąć punkt 3.Mam pewne podejrzenia ,ale interesuje mnie po co co sześć miesięcy nakładałeś nową sugmę ?.Nie bardzo rozumiem też punkt 1.Co ukrywa się pod nazwą nitraty bo z tego co się orientuję są to leki nasercowe a ta świnka już ich nie potrzebuje. .Chyba że masz na myśli azotan to bardziej do mnie przemówi. Edytowane 20 Lipca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 20 Lipca 2019 (edytowane) redzed piękna sprawa ,gratulacje za wykon Może i kiedyś ja dorosnę do tego typu wyrobu... Edytowane 20 Lipca 2019 przez sebarod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 20 Lipca 2019 Zdaje się być wartą poświęconych trudów i sporej dozy samozaparcia.... Redzed...maestria i świadomość... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 21 Lipca 2019 Co tu dodać, mistrzostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 21 Lipca 2019 Wygląda pięknie. Gratulacje za wytrwałość Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) Rzadko spotykany wyrób na naszym forum. Gratulacje za umiejętności, cierpliwość i wytrwałość w dążeniu do perfekcji.???? Edytowane 21 Lipca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 21 Lipca 2019 Prosciutto - Dwa i pól roku dojrzewania Gratulacje za wytrwałość i opanowanie pokusy, piękna sztuka. Nie chwaliłeś się wcześniej , że takie cudeńka robisz Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 21 Lipca 2019 Gratulacje :clap: !!!. Piękna sprawa . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 21 Lipca 2019 Piękna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 21 Lipca 2019 2 lata w komorze, 12C 75-80% wilgotności. Pokryta szmalcem Jaka role odgrywa wilgotnosc powietrza skoro ,szynka jest pokryta smalcem ? Z gory dziekuje za odpowiedz. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 22 Lipca 2019 5. Faza piata - degustacja. Brawo Krzysztof, z wielką ochotą przygarnęłabym ten talerz pyszności Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 22 Lipca 2019 Krzysztofie, moje pochwaly będą niewystarczające przy tak zacnej produkcji. Jedyne co mogę zrobić, co zapewne pochwalą również bywalcy tego kącika, to wystąpić do vteca o nadanie tytułu SUPER VIP.Od jakiegoś czasu obserwuję również poczynania Arkadiusza i w uznaniu jego wkładu w budowę i działanie naszego forum, postanowilem również Arka wyróznic takim samym tytułem.Gratuluję Wam obu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 22 Lipca 2019 Prosciutto - Dwa i pól roku dojrzewania Wysoko ustawiłeś poprzeczkę (Chciałabym tylko powąchać )Gratuluję realizacji ambitnych tematów i witam (wkrótce) SUPER-VIPA Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 28 Lipca 2019 Serdecznie dziękuję za miłe słowa. Ale naprawdę coś takiego jest jeden z najłatwiejszych wyrobów dla nas hobbyistów. Najważniejsze jest zasolenie/peklowanie, wyrownanie (opalanie), i oczywiście wyciśniecie krwi z żyły koło kości. Potem szynka może wisieć w komorze dojrzewalniczej, lub w piwnicy przez długi okres. W końcu smak szynki jest wspaniały, ale dwa i pol roku dojrzewania na taka szynkę to trochę za długo. Szynka w dużo miejscach była przeschnięta, trzeba było powycinać dobra cześć. Inaczej było by z szynką z sztuki starszej, większej i tłustej. Piękny wyrób. a i cierpliwość godna pozazdroszczenia .Mógłbyś bardziej rozwinąć punkt 3.Mam pewne podejrzenia ,ale interesuje mnie po co co sześć miesięcy nakładałeś nową sugmę ?.Nie bardzo rozumiem też punkt 1.Co ukrywa się pod nazwą nitraty bo z tego co się orientuję są to leki nasercowe a ta świnka już ich nie potrzebuje. .Chyba że masz na myśli azotan to bardziej do mnie przemówi. Oczyszczałem szynkę z rożnych narostów pleśni, drożdży i kto wie co innego trzy razy po pierwszym nakładem sugny. W tym czasie tez odnawiałem sugnę. redzed piękna sprawa ,gratulacje za wykon Może i kiedyś ja dorosnę do tego typu wyrobu...Seba ty ju dawno dorosłeś do coś takiego Jaka role odgrywa wilgotnosc powietrza skoro ,szynka jest pokryta smalcem ?Pokrywamy szynkę szmalcem wymieszanym z mąką z ryżu w części gdzie widoczne jest mięso. Powodem tego jest spowolnienie suszenia szynki, a wilgotność jest potrzebna do zatrzymania wilgoci w szynce, aby kontynuować aktywność enzymatyczną i bakteryjną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-636212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Kiełbasa Dożynkowa............ Przyprawy na kg. Surowca 18g peklosul 1,5g glukoza 3g pieprz drobno mielony 3g świeży czosnek 2g szałwia, suszona mielona 0,5g gałka 0,5g imbir 0,3g cynamon Zaciekawiła mnie ta szałwia w zestawie przypraw.Szałwia jest mocna przyprawą zaś w takiej ilości zdaje się być dominującą.Czy szałwia nie pogryzła się z gałką? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-637254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.