Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Moje Pinot Noir z 2016 zdobyło srebrny medal.
 

Gratulacje srebrnego medalu i złotego na przyszłość.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-627252
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję medalu, osobiście nie jestem zwolennikiem win  ale  kiedyś lubiłem robić wina które potem  rozdawałem  mam jeszcze butelkę wina z 1983 r . Praca   przy winie uczy cierpliwości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-627290
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje!  Ale niestety nie wszystko zawsze dobrze się kończy.  Z 2016 roku moje Pinot Noir jest bardzo dobre, i będzie jeszcze lepsze po roku.  Natomiast wino z 2016r. 100kg Syrah jest nie do picia.  Nie zauważyłem ze korek w beczce się rozluźnił, i wino się utleniło.  Nieprzyjemny aromat i typowy smak przypalonego cukru.  Próbowałem uratować mocnymi dodatkami dwutlenkiem siarki (SO2) ale nie udało się.  Mam teraz 65 litr które będę destylował jak znajdę trochę czasu.  Natomiast z winogron Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Malbec z 2017,  będę robił mieszanki w stylu Bordeaux.  Na razie prognoza pozytywna, ale dopiero po pięcu latach będę wiedział czy ten projekt wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-627292
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Kielbasa drobiowa z serem feta i szpinakiem Smaczna zdrowa kiełbasa grillowa. Kto spróbuje będzie zachwycony. Mięso z udek kurczaka. Zrobiłem 5kg, a trzeba było więcej. :D P1160111.JPG Składniki na 1kg mięsa: 170g feta, szpinak 100g, 30g cebula, 12g sól, 1.5g majeranek, 3g pieprz biały, 10g. mleko w proszku, czosnek 2 g, 25 ml woda

 

Pytanie techniczne.

Czy do tej kiełbasy dajemy szpinak świeży, surowy? Czy może mrożony lub jakoś przetworzony?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-630324
Udostępnij na innych stronach

Witam, właśnie robię tą kiełbasę i daję świeży. Choć tego nie podał autor. Jutro się okaże. Fetę daję swoją. Pozdrawiam Autora tego przepisu.

 

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-630343
Udostępnij na innych stronach

Czy do tej kiełbasy dajemy szpinak świeży, surowy?

Robiłam tę kiełbasę ze świeżym szpinakiem. 

 

post-40040-0-99546600-1537126719_thumb.j

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-630346
Udostępnij na innych stronach

Dodam, że kiełbaski bardzo ciekawe i świetne na grilla.

Poszukaj jednak fety dobrej jakości 

post-40040-0-14934000-1556657648_thumb.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-630354
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poszukaj jednak fety dobrej jakości 
 

 BArdziej napisz jaka fete powinno sie zastosowac. Czy bardziej kremowa czy bardziej twarda.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-630356
Udostępnij na innych stronach

 

 

jaka fete powinno sie zastosowac. Czy bardziej kremowa czy bardziej twarda.

Najtwardszą z najtwardszych :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-630357
Udostępnij na innych stronach

Czyli na pewno nie Dunska feta. Ta jest bardzo kremowa. 

 U nas robia lokalnie Australijska. Ta jest twarda i mozna ja kroic doslownie w cienkie plastry.

 Bardzo dziekuje :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-630360
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio bylem zawalony praca i nie zaglądałem na forum.  Używam surowy szpinak, siekam i dodaje to zmielonego farszu.  Ale tez można sparzyć, minuta wystarczy.  Jak pisze EAnna, twarda feta najlepiej się nadaje.  Ja używam zwykłą fetę z krowiego mleka.  Polecam ta kiełbasę, zawsze je u nas hitem z grilla. Następną wersje będę robił z indyka.  Mam w zamrażalce indyka 17kg plus. Zobaczymy co będzie.

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-630509
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To i ja dołączę do podziękowań za przepis na kurzęcą z fetą i szpinakiem.

6 całych nóg z kurczaka plus 2 piersi tak z dwa kilo plus 400 gram fety - rozdrobnione na szarpaku.

Skórki plus cebula szpinak i przyprawy - sitko 2 mm.

Nadziane w jelita wieprzowe kaliber 24/30.

 

Niestety zdjęć przekroju nie zdążyłem zrobić ;)

 

post-59071-0-16980800-1557692966_thumb.jpgpost-59071-0-27501600-1557692967_thumb.jpgpost-59071-0-54644800-1557692968_thumb.jpg

Edytowane przez Opat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-631286
Udostępnij na innych stronach

To juz wyglada jak kielbasa szpinakowa a nie ze szpinakiem. :laugh:

 

 

 

Niestety zdjęć przekroju nie zdążyłem zrobić
 

 

 Widac smakowala :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-631288
Udostępnij na innych stronach

To juz wyglada jak kielbasa szpinakowa a nie ze szpinakiem

 

 

:) no mogło mi  się dodać trochę więcej ! Ja tam szpinak lubię ! Miałem niestety tylko mrożony może z tego powodu taki efekt. W sumie im więcej zielska tym zdrowsza, lżej strawna :laugh:

 

Do wypróbowania upatrzyłem sobie jeszcze przepis na łososiową z krewetkami. 30 go duży grill z przyjaciółmi - na pewno ich zaskoczę ! Nie omieszkam się pochwalić.

 

Dziękuję i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-631595
Udostępnij na innych stronach

Opat, kiedy stosujesz mrozony szpinak, zawsze go dobrze wycisnij z wody,po rozmrozeniu. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-631624
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wczoraj po długim okresie dojrzewania rozciąłem szynkę którą zapeklowałem na początku stycznia 2017r. 

 

Prosciutto - Dwa i pól roku dojrzewania

1. Faza pierwsza - peklowanie. Szynka 9,5kg. 2 tygodnie w soli morskiej z dodatkiem nitrytu i nitratu.  W lodówce z przyciskiem.

2. Faza druga - wyrównanie.  4 tygodnie w lodówce, w pojemniku lekko otwartym. szynka obracana co 2-3 dni.

3. Faza trzecia - dojrzewanie. 5 dni w temp 18-20C.  2 lata w komorze, 12C 75-80% wilgotności.  Pokryta szmalcem i po sześciu miesiącach.  Co sześc miesięcy szynka wymyta gorąca wodą i znowu pokryta szmalcem. 

4. Faza czwarta - odpoczynek i wyrownanie.  Szynka zapakowana próżniowo i 4 miesięcy  wlodowce

5. Faza piata - degustacja. :D

 

post-52694-0-03525000-1563638801_thumb.jpg   post-52694-0-99182100-1563638852_thumb.jpg

 

post-52694-0-80582500-1563638900_thumb.jpg   post-52694-0-32016600-1563638979_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635409
Udostępnij na innych stronach

Piękny wyrób. :clap:  :clap: a i cierpliwość godna pozazdroszczenia  :thumbsup: .Mógłbyś bardziej rozwinąć punkt 3.Mam pewne podejrzenia ,ale interesuje mnie  po co co sześć miesięcy nakładałeś nową sugmę ?.Nie bardzo rozumiem też punkt 1.Co ukrywa się pod nazwą nitraty bo z tego co się orientuję są to leki nasercowe a ta świnka już ich nie potrzebuje. :D.Chyba że masz na myśli azotan to bardziej do mnie przemówi. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/31/#findComment-635410
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.