Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też postanowiłem wypróbować wg tego przepisu dzisiaj mięso zapeklowałem. Kupiłem jednak trochę tłustawą tą łopatkę z 3 kg mięsa uzyskałem około 1,2 kl I reszta to kl II i III. Pewnie nie wyjdzie taka ładna w środku ale mam nadzieję że w smaku będzie ok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-623102
Udostępnij na innych stronach

 

 

nadzieję że w smaku będzie ok
:thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-623121
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyszła bardzo dobra
Zgrabna  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-623525
Udostępnij na innych stronach

Pomalutku? a co biszkopt nie może. A swoją drogą niedobry jesteś że psine tak na pokuszenie wodzisz, odpalił byś jej tak z dwie sztangi.???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-623526
Udostępnij na innych stronach

Pomalutku? a co biszkopt nie może. A swoją drogą niedobry jesteś że psine tak na pokuszenie wodzisz, odpalił byś jej tak z dwie sztangi.

Zrobiłem 6 szt i praktycznie 1 sztukę na spróbowanie z psiakami zjedliśmy )) bo mam takie dwa sępy cięte na kiełbasy :D Ten na zdjęciu to musi się oszczędzać bo stary już i ma chore stawy i kręgosłup i za bardzo sobie pozwalać na jedzenie nie może

[Dodano: 14 lut 2019 - 09:42]

 

pomalutku znika

 

odpalił byś jej tak z dwie sztangi.
:D  :thumbsup: U mnie też kiełbaski i boczki znikaja w tajemnicze sposoby  :facepalm:  

 

Moje same nie wezmą )) chyba że nie patrze ))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-623554
Udostępnij na innych stronach

Moczyłeś osłonki przed nabiciem.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-623569
Udostępnij na innych stronach

Moczyłeś osłonki przed nabiciem.?

Tak moczyłem w wodzie z solą ale chyba za krótko.

A co by się stało jeżeli bym nie moczył?

Edytowane przez amarek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-623605
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak moczyłem w wodzie z solą ale chyba za krótko.

 

Krótko to znaczy ile czasu.?

 

 

 

A co by się stało jeżeli bym nie moczył?

 

Osłonka odchodziła by od farszu jak u Ciebie , ale również za słabe nabicie może być powodem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-623618
Udostępnij na innych stronach

Około 20 minut. Osłonka trzyma się dobrze nabijałem ręcznie łyżką i potem skręcałem i nakłuwałem osłonkę oby powietrze wyszło

Zdjęcia trochę słabo zrobiłem tak na szybko i kiepsko widać

Edytowane przez amarek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-623651
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy 10 min.Jest ręcznie za słabo nabita i dlatego tak wygląda .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-623669
Udostępnij na innych stronach

Ja jak nabijam takie oslonki to po nakluciu jeszcze je troche masuje/ roluje , wtedy wydaje mi sie ze farsz sie lepiej rozklada i jak za duzy luz to wiaze jeszcze raz zeby lepiej docisnac , zawsze mam problem bo ja malo silna w rekach jestem,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-623684
Udostępnij na innych stronach

Krakowską wolę nabijać nadziewarką. Lubię jak jest twardsza - bardziej zbita. Kiedyś zapomniałem ponakłuwać i właściwie nie było różnicy.

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-623730
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nabijałeś ręcznie?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-625329
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam,

Pytanie dosc amatorskie ale moze ktos mi powiedziec jaki bedzie najlepszy (z czego) podzial miesa na klasy.

- wp. Ikl.  Lopatka 
- wp. IIkl    .......
- wp. IIIkl.  .......

 

dzieki za pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-693281
Udostępnij na innych stronach

Podział raczej przebiega według innej lini

I czyste mięso np. polędwica bez mizdry

II mieso z tłuszcz np. boczek

III mięso ścięgniste np. mięso z golonki, mizdra z polędwicy, błony z łopatki.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-693282
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-693283
Udostępnij na innych stronach

 

 

III mięso ścięgniste np. ... mizdra z polędwicy,
Do jakiej klasy zaliczyć mizdrę?

Jeśli będzie prawidłowo usunięta z powierzchni mięśnia ( tylko same ścięgna ), do którego przylega, wówczas przeznaczamy do klasy IV.

Jeśli z mizdrą usuniemy warstwę mięsa np 0,5 cm wówczas powinniśmy przeznaczyć otrzymany kawałek do kl. III.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-693285
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Pytanie dosc amatorskie ale moze ktos mi powiedziec jaki bedzie najlepszy (z czego) podzial miesa na klasy.

- wp. Ikl. Lopatka

- wp. IIkl .......

- wp. IIIkl. .......

 

dzieki za pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-693291
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam, Pytanie dosc amatorskie ale moze ktos mi powiedziec jaki bedzie najlepszy (z czego) podzial miesa na klasy. - wp. Ikl. Lopatka - wp. IIkl ....... - wp. IIIkl. ....... dzieki za pomoc

Przecież teraz nawet nie trzeba czytać :facepalm:

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/234-wyk%C5%82ad-nr-i-rozbi%C3%B3r-tuszy-wieprzowej/

A jak jednak wolisz czytać to tutaj: https://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej

Tylko czytaj na spokojnie ze zrozumieniem: klasyfikacja mięsa na podstawie rozbioru łopatki wieprzowej  nie oznacza że łopatka to I.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-693296
Udostępnij na innych stronach

jaki bedzie najlepszy (z czego) podzial miesa na klasy. - wp. Ikl.  Lopatka  - wp. IIkl    ....... - wp. IIIkl.  .......

 

W każdym elemencie zasadniczym półtuszy wp. znajdują się mięsa różnych klas.

Na stronie Głównej jest TABELKA

przedstawiająca ilości mięs różnych klas w poszczególnych elementach zasadniczych.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-693303
Udostępnij na innych stronach

 

 

III mięso ścięgniste np.mizdra z polędwicy,

 

Raczej warkocz z polędwicy bo czysta mizdra to u mnie do kosza idzie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/page/11/#findComment-693310
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.