Skocz do zawartości

Peklowanie mięs na mokro - Miro.


Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, tytan58 napisał(a):

Jak na koniec wędlina będzie podpiekana zaleca więcej peklosoli  jak przy parzeniu.

Na pewno? Sprawdź jeszcze raz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007266
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, MariuszB napisał(a):

Po prawej stronie masz wyniki, a tam niespodzianka 😉 

 

Czas peklowania 5 - 7 dni

 

No właśnie, a jak chcę peklować 14 dni

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007272
Udostępnij na innych stronach

Zanim mnie na forum zjadą  😁

Te 7 dni przy peklowaniu zalewowym to trochę słabo.

Jeżeli masz dostęp do pakowarki próżniowej to możesz zastosować trochę inną metodę .

Każdy element zważ. Jego waga razy 20g na kg. To jest twoja ilość peklosoli. Teraz z tej ilości peklosoli odejmij około 20%.

Pozostałą peklosolą natrzyj mięso a resztę rozpuść w minimalnej ilości wody i z tego 

zrób nastrzyk. Wrzuć w worek i odessij powietrze.  Schowaj do chłodziarki na 7dni. Miło jakbyś codziennie obrócił woreczki o

180stopni. 

Jeżeli kawałki mięsa są większe niż 1.2kg to przedłuż czas peklowania.

Jak coś to pytaj.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007280
Udostępnij na innych stronach

Nie muszę się martwić wielkością naczynia. 

Będę manewrował ilością wody.😉

Tabelka na moje własne potrzeby. Wszystko co jest mi potrzebne zawarte jest w jednej rubryce.IMG_20250414_1739055.thumb.jpg.ef75cdb87b51e866d05c483fb4afd71b.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007684
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, Staszek7 napisał(a):

Będę manewrował ilością wody

Nie idziesz w dobrą stronę.

Zakładając że masz mięso w kawałku o wadze 1kg to będzie różnica, czy to mięsko zalejesz 1l, czy 0,4l. W słoności mięska będzie różnica.

Było już o tym na Forum.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007688
Udostępnij na innych stronach

Wyliczonych wartości nie chciałem zmieniać.

Ja nie lubię zbyt słono, dlatego przeskakuje o minimum jedną rubrykę w prawo.

Do 7 dni peklowania wędzonki mają podobną słoność, częściowo wypróbowane.😉

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007698
Udostępnij na innych stronach

Co z tymi danymi w tabelce jest nie tak, skoro to jest przeliczone z danych zawartych w tabeli Dziadka.

A podobno tabela Dziadka jest taka dobra, do słonolubnych. 

To jest tylko inny sposób liczenia tego samego. A słoność każdy musi sobie określić sam w tabelce.

0.4 L + 1 kg mięsa × wartość tabelki

0.5 L + 1 kg mięsa × wartość tabelki

0.6 L + 1 kg mięsa × wartość tabelki 

Wynik to przybliżoną wartość peklosoli, do takiego zestawu w gramach.

 

Nie bo nie to żaden argument.

 

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007738
Udostępnij na innych stronach

W dniu 12.04.2025 o 19:57, Staszek7 napisał(a):

12 dni lub 8 dni

12 to już na sucho można mniejsze kawałki robić . i 8 a czemu nie 7 czy 6 lub 5 tylko 8 ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1008267
Udostępnij na innych stronach

Po co kruszyć kopie. Może ktoś mądry wreszcie powie dlaczego peklowanie przez 14 dni jest lepsze niż siedmiodniowe?  I odwrotnie😁

A może te długie czasy peklowania wzięły się z tego, że nie używano azotynu tylko azotanu sodu?

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1008280
Udostępnij na innych stronach

Korzystając z tego forum korzystam z telefonu, u mnie na telefonie kalkulatory peklowania które są tutaj się nie otwierają. Nawet po ściągnięty i rozpakowaniu. 

Na forum jestem od niedawna ale metody peklowania Dziadka i Szczepana oglądałem na YouTubie. Dla mnie w pierwszej metodzie jest za mało wody do peklowania, w drugiej za dużo. Dlatego już wtedy postanowiłem z dwóch metod peklowania zrobić swoją uniwersalną, szkic tej metody jest w poście numer "281".

Mam na własne potrzeby tabelkę bardziej rozbudowaną. Na razie w fazie testów. Póki co słoność akceptowalna.🙂

 

 

 

 

 

Edytowane przez Staszek7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1009404
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.04.2025 o 17:04, BazylWidzew napisał(a):

Tabela Dziadka;)

🧂🧂🧂jak dla mnie stanowczo za słono tak kiedyś robili bo lodówek nie mieli 😜

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1010351
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, jacekw21 napisał(a):

jak dla mnie stanowczo za słono tak kiedyś robili bo lodówek nie mieli 😜

Raczej nie to :no:

Zauważ proszę, że po peklowaniu mieso powinno był moczone w celu odsolenia warstwy powierzchniowej.

Jednak zastosowanie mocniejszej solanki zwiększa siłę osmotyczną i redukuje czas zapeklowania środka mięsa, co przekłada się na bezpieczenstwo mikrobiologiczne.

Ta tabela jest normą, która musi gwarantować to bezpieczeństwo dla różnych mięs o niepewnym łańcuchu chłodniczym.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1010390
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, EAnna napisał(a):

Raczej nie to

wiem że nie to przecież na końcu jest emotka ale jak wspomniałem to jest za słone dla mnie . A że się mięsko moczyło pamiętam jak tato topił w wannie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1010422
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.