Todek Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 12 Kwietnia 27 minut temu, tytan58 napisał(a): Jak na koniec wędlina będzie podpiekana zaleca więcej peklosoli jak przy parzeniu. Na pewno? Sprawdź jeszcze raz. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 12 Kwietnia 4 godziny temu, MariuszB napisał(a): Po prawej stronie masz wyniki, a tam niespodzianka 😉 Czas peklowania 5 - 7 dni No właśnie, a jak chcę peklować 14 dni Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 12 Kwietnia Nie wymyślaj, pekluj 7 dni 😉 😁 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 12 Kwietnia Zanim mnie na forum zjadą 😁 Te 7 dni przy peklowaniu zalewowym to trochę słabo. Jeżeli masz dostęp do pakowarki próżniowej to możesz zastosować trochę inną metodę . Każdy element zważ. Jego waga razy 20g na kg. To jest twoja ilość peklosoli. Teraz z tej ilości peklosoli odejmij około 20%. Pozostałą peklosolą natrzyj mięso a resztę rozpuść w minimalnej ilości wody i z tego zrób nastrzyk. Wrzuć w worek i odessij powietrze. Schowaj do chłodziarki na 7dni. Miło jakbyś codziennie obrócił woreczki o 180stopni. Jeżeli kawałki mięsa są większe niż 1.2kg to przedłuż czas peklowania. Jak coś to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 14 Kwietnia Tabele Dziadka widziałem, Z tabeli Szczepana korzystam. Może wstawię tabelkę. Czy mój tok rozumowania jest słuszny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 14 Kwietnia Nie muszę się martwić wielkością naczynia. Będę manewrował ilością wody.😉 Tabelka na moje własne potrzeby. Wszystko co jest mi potrzebne zawarte jest w jednej rubryce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 14 Kwietnia 16 minut temu, Staszek7 napisał(a): Będę manewrował ilością wody Nie idziesz w dobrą stronę. Zakładając że masz mięso w kawałku o wadze 1kg to będzie różnica, czy to mięsko zalejesz 1l, czy 0,4l. W słoności mięska będzie różnica. Było już o tym na Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) Wyliczonych wartości nie chciałem zmieniać. Ja nie lubię zbyt słono, dlatego przeskakuje o minimum jedną rubrykę w prawo. Do 7 dni peklowania wędzonki mają podobną słoność, częściowo wypróbowane.😉 Edytowane 14 Kwietnia przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 14 Kwietnia Cóż, zawracanie Wisły kijem, ale życzę powodzenia. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) Co z tymi danymi w tabelce jest nie tak, skoro to jest przeliczone z danych zawartych w tabeli Dziadka. A podobno tabela Dziadka jest taka dobra, do słonolubnych. To jest tylko inny sposób liczenia tego samego. A słoność każdy musi sobie określić sam w tabelce. 0.4 L + 1 kg mięsa × wartość tabelki 0.5 L + 1 kg mięsa × wartość tabelki 0.6 L + 1 kg mięsa × wartość tabelki Wynik to przybliżoną wartość peklosoli, do takiego zestawu w gramach. Nie bo nie to żaden argument. Edytowane 14 Kwietnia przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1007738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 17 Kwietnia W dniu 12.04.2025 o 16:09, BazylWidzew napisał(a): Słaby ten kalkulator, nie można ustawić czasu peklowania. Proszę zrób lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1008266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 17 Kwietnia W dniu 12.04.2025 o 19:57, Staszek7 napisał(a): 12 dni lub 8 dni 12 to już na sucho można mniejsze kawałki robić . i 8 a czemu nie 7 czy 6 lub 5 tylko 8 ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1008267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 17 Kwietnia 23 minuty temu, jacekw21 napisał(a): Proszę zrób lepszy Tabela Dziadka Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1008273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 17 Kwietnia Po co kruszyć kopie. Może ktoś mądry wreszcie powie dlaczego peklowanie przez 14 dni jest lepsze niż siedmiodniowe? I odwrotnie😁 A może te długie czasy peklowania wzięły się z tego, że nie używano azotynu tylko azotanu sodu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1008280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) Korzystając z tego forum korzystam z telefonu, u mnie na telefonie kalkulatory peklowania które są tutaj się nie otwierają. Nawet po ściągnięty i rozpakowaniu. Na forum jestem od niedawna ale metody peklowania Dziadka i Szczepana oglądałem na YouTubie. Dla mnie w pierwszej metodzie jest za mało wody do peklowania, w drugiej za dużo. Dlatego już wtedy postanowiłem z dwóch metod peklowania zrobić swoją uniwersalną, szkic tej metody jest w poście numer "281". Mam na własne potrzeby tabelkę bardziej rozbudowaną. Na razie w fazie testów. Póki co słoność akceptowalna.🙂 Edytowane 23 Kwietnia przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1009404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 23 Kwietnia Kwestia naczyń w których peklujesz. Jak masz np. pojemniki GN to i przy pierwszej metodzie może być za dużo wody. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1009471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 28 Kwietnia W dniu 17.04.2025 o 17:04, BazylWidzew napisał(a): Tabela Dziadka 🧂🧂🧂jak dla mnie stanowczo za słono tak kiedyś robili bo lodówek nie mieli 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1010351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 28 Kwietnia 3 godziny temu, jacekw21 napisał(a): jak dla mnie stanowczo za słono tak kiedyś robili bo lodówek nie mieli 😜 Raczej nie to Zauważ proszę, że po peklowaniu mieso powinno był moczone w celu odsolenia warstwy powierzchniowej. Jednak zastosowanie mocniejszej solanki zwiększa siłę osmotyczną i redukuje czas zapeklowania środka mięsa, co przekłada się na bezpieczenstwo mikrobiologiczne. Ta tabela jest normą, która musi gwarantować to bezpieczeństwo dla różnych mięs o niepewnym łańcuchu chłodniczym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1010390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 28 Kwietnia 3 godziny temu, EAnna napisał(a): Raczej nie to wiem że nie to przecież na końcu jest emotka ale jak wspomniałem to jest za słone dla mnie . A że się mięsko moczyło pamiętam jak tato topił w wannie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/12/#findComment-1010422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.