Skocz do zawartości

Peklowanie mięs na mokro - Miro.


Rekomendowane odpowiedzi

Ok dziękuję będę próbował i z czasem korygował ewentualnie. A gdyby mi te 0,4 litra solanki na 1 kg mięsa zabrakło tak czysto teoretycznie to jak wygląda dorobienie solanki chodzi o proporcje?

[Dodano: 19 kwi 2018 - 07:59]

Wiesz jak już będę robił solanke a będzie godzina nocna i nikogo na forum to będę w ciemnej d... ????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595888
Udostępnij na innych stronach

Praktycznie i teoretycznie jak dobierz naczynie do mięsa ma być wysokie i wąski a nie odwrotnie mięsa wkładamy do tego co pod ręką to będzie nadmiar solanki. Ale jak by tak się nie zadziała. To możesz zwiększyć ilość peklosolanki do max 0,5 litra na kilo mięsa, (czyli o 100 ml na kilo) stężenie takiej solanki pół litra na kilo versus 0,4 litra zrób o pół procenta słabszą. Drugi sposób to włożyć np butelkę do garnka aby wyparła solanke. Ilość wody mięsa peklosoli w tabelach jest przeliczona i jak zaczniesz zmieniać jeden parametr to wszystko się rozjeżdża. Więc poszukaj odpowiedniego naczynia ???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595890
Udostępnij na innych stronach

A czy od 0,4-0,6 litra wody jak widziałem na forum to duża różnica czy trzymać sztywno 0,4l na 1kg? No i jeszcze czy sam wywar z przypraw wystarczy czy wrzucić wszystko do solanki jak się to ma nie psuje to nic? Edytowane przez Blablas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595892
Udostępnij na innych stronach

Już ci napisałem, nie stosuję przypraw do solanki, poczytaj forum, są amatorzy używania przypraw ale bywa że solanka mętnieje, najprawdopodobniej właśnie od przypraw. Co do solanki Maciek ci już napisał.

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595894
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy trzymać sztywno 0,4l na 1kg

 

Może być 0,4-0,5l /kg.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595895
Udostępnij na innych stronach

Trzymaj 0,4 litra. Przyprawy nie mielone co najwyżej zmiażdżone za wyjątkiem czosnku, przygotuj wystudź i dodaj do zalewy. Pilnuj temperatury peklowania, i całego cyklu, czyli jak ciepło i kupujesz mięso to wieziesz w lodówce turystycznej z chłodzikami i po przyjeździe do lodówki a nie w nagrzanym bagażniku dwie godziny na podjeździe do domu itd Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595897
Udostępnij na innych stronach

No i jeszcze czy sam wywar z przypraw wystarczy czy wrzucić wszystko do solanki jak się to ma nie psuje to nic?

Większość z nas używa czystych solanek bez przypraw.Dodanie wywaru z przypraw powoduje że wszystko smakuje tak samo i zabija się smak mięsa. ale jak lubisz to dodaj sam wywar.Dodanie niektórych przypraw ( czosnek) może powodować kiśniecie solanki. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595899
Udostępnij na innych stronach

Ok dziękuję Panowie za cierpliwość i podzielenie się wiedzą spróbuję tego nie zepsuć ???? i mam nadzieję że do rzeźnika będę już chodził tylko po mięso a nie po wędlinę bo coraz trudniej kupić coś dobrego o ile jeszcze coś dobrego występuje na półkach. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595901
Udostępnij na innych stronach

Może tylko gwoli przypomnienia. Pamiętaj o temperaturze o czym już Ci pisałem i czystości. Starczy zimna/ciepła woda płyn mydło. Mięso przed peklowaniem opłucz, a narzędzia garnki ręce to wiadomo. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595902
Udostępnij na innych stronach

Tak to pamiętam że temperatura na pierwszym miejscu razem z higieną i jakość miesa. Na kartce mam krok po kroku żeby o niczym nie zapomnieć zapisane - lista poszczególnych etapów o czym się dowiedziałem od Was jak to ma wyglądać. Także jestem pełen hura optymizmu oby tylko nie za szybko ???? w razie czego zrobię jak mój pies, zakopie głęboko pod ziemię żeby skruszało hehe ????. Jeszcze raz wielkie dzięki trzymajcie się.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595903
Udostępnij na innych stronach

Nasuneło się nowe pytanie odnośnie tabeli korzystacie z jakiejś? Chodzi o to że nie zawsze mogę mieć możliwość peklowania 8-10 dni. Może to być raz krócej raz dłużej. Na podstawie czego dobieracie ilość peklosoli? Jak macie jakieś zrozumiałe tabelki poproszę o link. Bo kalkulator nie przewiduje zmiany dni peklowania a jest różnica 7 a 14 dni i nie wiem jak to łatwo ogarnąć. A i jeszcze jaka Wasza opinia na temat cukru zbędne czy konieczne w solance? Edytowane przez Blablas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595990
Udostępnij na innych stronach

I to jest pewnie wersja bardziej słona? A na mniej słona też jest jakaś tabelka? Kalkulator podaje wersję słona mniej słona ale z kad on wie ile ja będę peklował Edytowane przez Blablas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595992
Udostępnij na innych stronach

 

 

A i jeszcze jaka Wasza opinia na temat cukru zbędne czy konieczne w solance?

 

Latem nie.Zimą można ,ale nie koniecznie. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595995
Udostępnij na innych stronach

Dzięki teraz mam pole manewru w wyborze czasów peklowania a ilość peklosoli. A pytanie z innej beczki, kupiłem beczkę plastikową z atestem pzh do peklowania i jest ona bez uszczelki na wieku. Może tak być czy to musi być super szczelny pojemnik?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596041
Udostępnij na innych stronach

 

 

teraz mam pole manewru w wyborze czasów peklowania a ilość peklosoli.

Nie kombinuj, tylko pekluj przynajmniej 8-10 dni.

Peklowanie paro dniowe to nie peklowanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596046
Udostępnij na innych stronach

Ociekanie i suszenie traktować jako 1 dzień peklowania i 0,85g na 1 litr wody na 8-10 dni z jednym nastrzyskiem tak najlepiej rozumiem? Edytowane przez Blablas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596048
Udostępnij na innych stronach

Ociekanie wlicza się do czasu peklowania

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596049
Udostępnij na innych stronach

 

 

0,85g na 1 litr wody
 

No co Ty, 1l wody to 1kg =1000g

8,5% z 1000 = 85g =8,5dkg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596051
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam błąd w pisowni 0,085 kg ???? Dobrze myślałem źle napisałem na 1,3 litra wody dałem 120g peklo soli 3,2 kg mięsa mam więc chyba dobrze. Proporcje z tabeli Dziadka dobrane mniej słone. Schab i szynka nastrzykiwane a boczek nie Edytowane przez Blablas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596053
Udostępnij na innych stronach

0,4-0,5 l tej solanki /kg mięsa i min. 8 dni peklowania i będzie dobrze

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596055
Udostępnij na innych stronach

 

 

Schab
w nomenklaturze masarskiej -jakiej staramy się tu używać schab - jest z kością - jak bez kości to polędwica  -też miałem z tym małe przestawienie (ze schabu bez kości) :D  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596056
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.