Blablas Posted April 19, 2018 Report Share #201 Posted April 19, 2018 Ok dziękuję będę próbował i z czasem korygował ewentualnie. A gdyby mi te 0,4 litra solanki na 1 kg mięsa zabrakło tak czysto teoretycznie to jak wygląda dorobienie solanki chodzi o proporcje? [Dodano: 19 kwi 2018 - 07:59] Wiesz jak już będę robił solanke a będzie godzina nocna i nikogo na forum to będę w ciemnej d... ???? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595888 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 19, 2018 Report Share #202 Posted April 19, 2018 (edited) Praktycznie i teoretycznie jak dobierz naczynie do mięsa ma być wysokie i wąski a nie odwrotnie mięsa wkładamy do tego co pod ręką to będzie nadmiar solanki. Ale jak by tak się nie zadziała. To możesz zwiększyć ilość peklosolanki do max 0,5 litra na kilo mięsa, (czyli o 100 ml na kilo) stężenie takiej solanki pół litra na kilo versus 0,4 litra zrób o pół procenta słabszą. Drugi sposób to włożyć np butelkę do garnka aby wyparła solanke. Ilość wody mięsa peklosoli w tabelach jest przeliczona i jak zaczniesz zmieniać jeden parametr to wszystko się rozjeżdża. Więc poszukaj odpowiedniego naczynia ???? Edited April 19, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595890 Share on other sites More sharing options...
Blablas Posted April 19, 2018 Report Share #203 Posted April 19, 2018 (edited) A czy od 0,4-0,6 litra wody jak widziałem na forum to duża różnica czy trzymać sztywno 0,4l na 1kg? No i jeszcze czy sam wywar z przypraw wystarczy czy wrzucić wszystko do solanki jak się to ma nie psuje to nic? Edited April 19, 2018 by Blablas Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595892 Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted April 19, 2018 Report Share #204 Posted April 19, 2018 (edited) Już ci napisałem, nie stosuję przypraw do solanki, poczytaj forum, są amatorzy używania przypraw ale bywa że solanka mętnieje, najprawdopodobniej właśnie od przypraw. Co do solanki Maciek ci już napisał. Edited April 19, 2018 by wojs40 Quote Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595894 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 19, 2018 Report Share #205 Posted April 19, 2018 czy trzymać sztywno 0,4l na 1kg Może być 0,4-0,5l /kg. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595895 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 19, 2018 Report Share #206 Posted April 19, 2018 (edited) Trzymaj 0,4 litra. Przyprawy nie mielone co najwyżej zmiażdżone za wyjątkiem czosnku, przygotuj wystudź i dodaj do zalewy. Pilnuj temperatury peklowania, i całego cyklu, czyli jak ciepło i kupujesz mięso to wieziesz w lodówce turystycznej z chłodzikami i po przyjeździe do lodówki a nie w nagrzanym bagażniku dwie godziny na podjeździe do domu itd Edited April 19, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595897 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 19, 2018 Report Share #207 Posted April 19, 2018 (edited) No i jeszcze czy sam wywar z przypraw wystarczy czy wrzucić wszystko do solanki jak się to ma nie psuje to nic?Większość z nas używa czystych solanek bez przypraw.Dodanie wywaru z przypraw powoduje że wszystko smakuje tak samo i zabija się smak mięsa. ale jak lubisz to dodaj sam wywar.Dodanie niektórych przypraw ( czosnek) może powodować kiśniecie solanki. Edited April 19, 2018 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595899 Share on other sites More sharing options...
Blablas Posted April 19, 2018 Report Share #208 Posted April 19, 2018 Ok dziękuję Panowie za cierpliwość i podzielenie się wiedzą spróbuję tego nie zepsuć ???? i mam nadzieję że do rzeźnika będę już chodził tylko po mięso a nie po wędlinę bo coraz trudniej kupić coś dobrego o ile jeszcze coś dobrego występuje na półkach. Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595901 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted April 19, 2018 Report Share #209 Posted April 19, 2018 (edited) Może tylko gwoli przypomnienia. Pamiętaj o temperaturze o czym już Ci pisałem i czystości. Starczy zimna/ciepła woda płyn mydło. Mięso przed peklowaniem opłucz, a narzędzia garnki ręce to wiadomo. Edited April 19, 2018 by Maciekzbrzegu Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595902 Share on other sites More sharing options...
Blablas Posted April 19, 2018 Report Share #210 Posted April 19, 2018 Tak to pamiętam że temperatura na pierwszym miejscu razem z higieną i jakość miesa. Na kartce mam krok po kroku żeby o niczym nie zapomnieć zapisane - lista poszczególnych etapów o czym się dowiedziałem od Was jak to ma wyglądać. Także jestem pełen hura optymizmu oby tylko nie za szybko ???? w razie czego zrobię jak mój pies, zakopie głęboko pod ziemię żeby skruszało hehe ????. Jeszcze raz wielkie dzięki trzymajcie się. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595903 Share on other sites More sharing options...
Blablas Posted April 20, 2018 Report Share #211 Posted April 20, 2018 (edited) Nasuneło się nowe pytanie odnośnie tabeli korzystacie z jakiejś? Chodzi o to że nie zawsze mogę mieć możliwość peklowania 8-10 dni. Może to być raz krócej raz dłużej. Na podstawie czego dobieracie ilość peklosoli? Jak macie jakieś zrozumiałe tabelki poproszę o link. Bo kalkulator nie przewiduje zmiany dni peklowania a jest różnica 7 a 14 dni i nie wiem jak to łatwo ogarnąć. A i jeszcze jaka Wasza opinia na temat cukru zbędne czy konieczne w solance? Edited April 20, 2018 by Blablas Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595990 Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted April 20, 2018 Report Share #212 Posted April 20, 2018 https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego Quote Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595991 Share on other sites More sharing options...
Blablas Posted April 20, 2018 Report Share #213 Posted April 20, 2018 (edited) I to jest pewnie wersja bardziej słona? A na mniej słona też jest jakaś tabelka? Kalkulator podaje wersję słona mniej słona ale z kad on wie ile ja będę peklował Edited April 20, 2018 by Blablas Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595992 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted April 20, 2018 Report Share #214 Posted April 20, 2018 A na mniej słona też jest jakaś tabelka?https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/ Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595993 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 20, 2018 Report Share #215 Posted April 20, 2018 A i jeszcze jaka Wasza opinia na temat cukru zbędne czy konieczne w solance? Latem nie.Zimą można ,ale nie koniecznie. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595995 Share on other sites More sharing options...
Blablas Posted April 21, 2018 Report Share #216 Posted April 21, 2018 Dzięki teraz mam pole manewru w wyborze czasów peklowania a ilość peklosoli. A pytanie z innej beczki, kupiłem beczkę plastikową z atestem pzh do peklowania i jest ona bez uszczelki na wieku. Może tak być czy to musi być super szczelny pojemnik? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596041 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 21, 2018 Report Share #217 Posted April 21, 2018 (edited) Może tak być nie musi być hermetyczne Edited April 21, 2018 by Muski Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596043 Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 21, 2018 Author Report Share #218 Posted April 21, 2018 teraz mam pole manewru w wyborze czasów peklowania a ilość peklosoli. Nie kombinuj, tylko pekluj przynajmniej 8-10 dni.Peklowanie paro dniowe to nie peklowanie. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596046 Share on other sites More sharing options...
Blablas Posted April 21, 2018 Report Share #219 Posted April 21, 2018 (edited) Ociekanie i suszenie traktować jako 1 dzień peklowania i 0,85g na 1 litr wody na 8-10 dni z jednym nastrzyskiem tak najlepiej rozumiem? Edited April 21, 2018 by Blablas Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596048 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 21, 2018 Report Share #220 Posted April 21, 2018 Ociekanie wlicza się do czasu peklowania Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596049 Share on other sites More sharing options...
Blablas Posted April 21, 2018 Report Share #221 Posted April 21, 2018 Ok dziękuję idę dodać peklosoli do wody i cierpliwie będę czekał na efekt finalny pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596050 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted April 21, 2018 Report Share #222 Posted April 21, 2018 0,85g na 1 litr wody No co Ty, 1l wody to 1kg =1000g8,5% z 1000 = 85g =8,5dkg Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596051 Share on other sites More sharing options...
Blablas Posted April 21, 2018 Report Share #223 Posted April 21, 2018 (edited) Przepraszam błąd w pisowni 0,085 kg ???? Dobrze myślałem źle napisałem na 1,3 litra wody dałem 120g peklo soli 3,2 kg mięsa mam więc chyba dobrze. Proporcje z tabeli Dziadka dobrane mniej słone. Schab i szynka nastrzykiwane a boczek nie Edited April 21, 2018 by Blablas Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596053 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted April 21, 2018 Report Share #224 Posted April 21, 2018 (edited) 0,4-0,5 l tej solanki /kg mięsa i min. 8 dni peklowania i będzie dobrze Edited April 21, 2018 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596055 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 21, 2018 Report Share #225 Posted April 21, 2018 Schab w nomenklaturze masarskiej -jakiej staramy się tu używać schab - jest z kością - jak bez kości to polędwica -też miałem z tym małe przestawienie (ze schabu bez kości) Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596056 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.