Blablas Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Ok dziękuję będę próbował i z czasem korygował ewentualnie. A gdyby mi te 0,4 litra solanki na 1 kg mięsa zabrakło tak czysto teoretycznie to jak wygląda dorobienie solanki chodzi o proporcje? [Dodano: 19 kwi 2018 - 07:59] Wiesz jak już będę robił solanke a będzie godzina nocna i nikogo na forum to będę w ciemnej d... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Praktycznie i teoretycznie jak dobierz naczynie do mięsa ma być wysokie i wąski a nie odwrotnie mięsa wkładamy do tego co pod ręką to będzie nadmiar solanki. Ale jak by tak się nie zadziała. To możesz zwiększyć ilość peklosolanki do max 0,5 litra na kilo mięsa, (czyli o 100 ml na kilo) stężenie takiej solanki pół litra na kilo versus 0,4 litra zrób o pół procenta słabszą. Drugi sposób to włożyć np butelkę do garnka aby wyparła solanke. Ilość wody mięsa peklosoli w tabelach jest przeliczona i jak zaczniesz zmieniać jeden parametr to wszystko się rozjeżdża. Więc poszukaj odpowiedniego naczynia ???? Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blablas Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) A czy od 0,4-0,6 litra wody jak widziałem na forum to duża różnica czy trzymać sztywno 0,4l na 1kg? No i jeszcze czy sam wywar z przypraw wystarczy czy wrzucić wszystko do solanki jak się to ma nie psuje to nic? Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Blablas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Już ci napisałem, nie stosuję przypraw do solanki, poczytaj forum, są amatorzy używania przypraw ale bywa że solanka mętnieje, najprawdopodobniej właśnie od przypraw. Co do solanki Maciek ci już napisał. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 czy trzymać sztywno 0,4l na 1kg Może być 0,4-0,5l /kg. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Trzymaj 0,4 litra. Przyprawy nie mielone co najwyżej zmiażdżone za wyjątkiem czosnku, przygotuj wystudź i dodaj do zalewy. Pilnuj temperatury peklowania, i całego cyklu, czyli jak ciepło i kupujesz mięso to wieziesz w lodówce turystycznej z chłodzikami i po przyjeździe do lodówki a nie w nagrzanym bagażniku dwie godziny na podjeździe do domu itd Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) No i jeszcze czy sam wywar z przypraw wystarczy czy wrzucić wszystko do solanki jak się to ma nie psuje to nic?Większość z nas używa czystych solanek bez przypraw.Dodanie wywaru z przypraw powoduje że wszystko smakuje tak samo i zabija się smak mięsa. ale jak lubisz to dodaj sam wywar.Dodanie niektórych przypraw ( czosnek) może powodować kiśniecie solanki. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blablas Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Ok dziękuję Panowie za cierpliwość i podzielenie się wiedzą spróbuję tego nie zepsuć ???? i mam nadzieję że do rzeźnika będę już chodził tylko po mięso a nie po wędlinę bo coraz trudniej kupić coś dobrego o ile jeszcze coś dobrego występuje na półkach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 (edytowane) Może tylko gwoli przypomnienia. Pamiętaj o temperaturze o czym już Ci pisałem i czystości. Starczy zimna/ciepła woda płyn mydło. Mięso przed peklowaniem opłucz, a narzędzia garnki ręce to wiadomo. Edytowane 19 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blablas Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Tak to pamiętam że temperatura na pierwszym miejscu razem z higieną i jakość miesa. Na kartce mam krok po kroku żeby o niczym nie zapomnieć zapisane - lista poszczególnych etapów o czym się dowiedziałem od Was jak to ma wyglądać. Także jestem pełen hura optymizmu oby tylko nie za szybko ???? w razie czego zrobię jak mój pies, zakopie głęboko pod ziemię żeby skruszało hehe ????. Jeszcze raz wielkie dzięki trzymajcie się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blablas Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) Nasuneło się nowe pytanie odnośnie tabeli korzystacie z jakiejś? Chodzi o to że nie zawsze mogę mieć możliwość peklowania 8-10 dni. Może to być raz krócej raz dłużej. Na podstawie czego dobieracie ilość peklosoli? Jak macie jakieś zrozumiałe tabelki poproszę o link. Bo kalkulator nie przewiduje zmiany dni peklowania a jest różnica 7 a 14 dni i nie wiem jak to łatwo ogarnąć. A i jeszcze jaka Wasza opinia na temat cukru zbędne czy konieczne w solance? Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez Blablas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 https://wedlinydomowe.pl/peklowanie/tabela-peklowania-mokrego/1327-tabela-peklowania-mokrego Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blablas Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 (edytowane) I to jest pewnie wersja bardziej słona? A na mniej słona też jest jakaś tabelka? Kalkulator podaje wersję słona mniej słona ale z kad on wie ile ja będę peklował Edytowane 20 Kwietnia 2018 przez Blablas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 A na mniej słona też jest jakaś tabelka?https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 20 Kwietnia 2018 A i jeszcze jaka Wasza opinia na temat cukru zbędne czy konieczne w solance? Latem nie.Zimą można ,ale nie koniecznie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-595995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blablas Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Dzięki teraz mam pole manewru w wyborze czasów peklowania a ilość peklosoli. A pytanie z innej beczki, kupiłem beczkę plastikową z atestem pzh do peklowania i jest ona bez uszczelki na wieku. Może tak być czy to musi być super szczelny pojemnik? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) Może tak być nie musi być hermetyczne Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 teraz mam pole manewru w wyborze czasów peklowania a ilość peklosoli. Nie kombinuj, tylko pekluj przynajmniej 8-10 dni.Peklowanie paro dniowe to nie peklowanie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blablas Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) Ociekanie i suszenie traktować jako 1 dzień peklowania i 0,85g na 1 litr wody na 8-10 dni z jednym nastrzyskiem tak najlepiej rozumiem? Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez Blablas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Ociekanie wlicza się do czasu peklowania Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blablas Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Ok dziękuję idę dodać peklosoli do wody i cierpliwie będę czekał na efekt finalny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 0,85g na 1 litr wody No co Ty, 1l wody to 1kg =1000g8,5% z 1000 = 85g =8,5dkg Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blablas Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) Przepraszam błąd w pisowni 0,085 kg ???? Dobrze myślałem źle napisałem na 1,3 litra wody dałem 120g peklo soli 3,2 kg mięsa mam więc chyba dobrze. Proporcje z tabeli Dziadka dobrane mniej słone. Schab i szynka nastrzykiwane a boczek nie Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez Blablas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 (edytowane) 0,4-0,5 l tej solanki /kg mięsa i min. 8 dni peklowania i będzie dobrze Edytowane 21 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 21 Kwietnia 2018 Schab w nomenklaturze masarskiej -jakiej staramy się tu używać schab - jest z kością - jak bez kości to polędwica -też miałem z tym małe przestawienie (ze schabu bez kości) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8873-peklowanie-mi%C4%99s-na-mokro-miro/page/9/#findComment-596056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.