Jump to content

Peklowanie mięs na mokro - Miro.

Recommended Posts

Ok dziękuję będę próbował i z czasem korygował ewentualnie. A gdyby mi te 0,4 litra solanki na 1 kg mięsa zabrakło tak czysto teoretycznie to jak wygląda dorobienie solanki chodzi o proporcje?

[Dodano: 19 kwi 2018 - 07:59]

Wiesz jak już będę robił solanke a będzie godzina nocna i nikogo na forum to będę w ciemnej d... ????

Praktycznie i teoretycznie jak dobierz naczynie do mięsa ma być wysokie i wąski a nie odwrotnie mięsa wkładamy do tego co pod ręką to będzie nadmiar solanki. Ale jak by tak się nie zadziała. To możesz zwiększyć ilość peklosolanki do max 0,5 litra na kilo mięsa, (czyli o 100 ml na kilo) stężenie takiej solanki pół litra na kilo versus 0,4 litra zrób o pół procenta słabszą. Drugi sposób to włożyć np butelkę do garnka aby wyparła solanke. Ilość wody mięsa peklosoli w tabelach jest przeliczona i jak zaczniesz zmieniać jeden parametr to wszystko się rozjeżdża. Więc poszukaj odpowiedniego naczynia ???? Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
A czy od 0,4-0,6 litra wody jak widziałem na forum to duża różnica czy trzymać sztywno 0,4l na 1kg? No i jeszcze czy sam wywar z przypraw wystarczy czy wrzucić wszystko do solanki jak się to ma nie psuje to nic? Edited by Blablas

Już ci napisałem, nie stosuję przypraw do solanki, poczytaj forum, są amatorzy używania przypraw ale bywa że solanka mętnieje, najprawdopodobniej właśnie od przypraw. Co do solanki Maciek ci już napisał.

Edited by wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

czy trzymać sztywno 0,4l na 1kg

Może być 0,4-0,5l /kg.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Trzymaj 0,4 litra. Przyprawy nie mielone co najwyżej zmiażdżone za wyjątkiem czosnku, przygotuj wystudź i dodaj do zalewy. Pilnuj temperatury peklowania, i całego cyklu, czyli jak ciepło i kupujesz mięso to wieziesz w lodówce turystycznej z chłodzikami i po przyjeździe do lodówki a nie w nagrzanym bagażniku dwie godziny na podjeździe do domu itd Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
No i jeszcze czy sam wywar z przypraw wystarczy czy wrzucić wszystko do solanki jak się to ma nie psuje to nic?

Większość z nas używa czystych solanek bez przypraw.Dodanie wywaru z przypraw powoduje że wszystko smakuje tak samo i zabija się smak mięsa. ale jak lubisz to dodaj sam wywar.Dodanie niektórych przypraw ( czosnek) może powodować kiśniecie solanki. 

Edited by arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ok dziękuję Panowie za cierpliwość i podzielenie się wiedzą spróbuję tego nie zepsuć ???? i mam nadzieję że do rzeźnika będę już chodził tylko po mięso a nie po wędlinę bo coraz trudniej kupić coś dobrego o ile jeszcze coś dobrego występuje na półkach. Pozdrawiam
Może tylko gwoli przypomnienia. Pamiętaj o temperaturze o czym już Ci pisałem i czystości. Starczy zimna/ciepła woda płyn mydło. Mięso przed peklowaniem opłucz, a narzędzia garnki ręce to wiadomo. Edited by Maciekzbrzegu
Tak to pamiętam że temperatura na pierwszym miejscu razem z higieną i jakość miesa. Na kartce mam krok po kroku żeby o niczym nie zapomnieć zapisane - lista poszczególnych etapów o czym się dowiedziałem od Was jak to ma wyglądać. Także jestem pełen hura optymizmu oby tylko nie za szybko ???? w razie czego zrobię jak mój pies, zakopie głęboko pod ziemię żeby skruszało hehe ????. Jeszcze raz wielkie dzięki trzymajcie się.
Nasuneło się nowe pytanie odnośnie tabeli korzystacie z jakiejś? Chodzi o to że nie zawsze mogę mieć możliwość peklowania 8-10 dni. Może to być raz krócej raz dłużej. Na podstawie czego dobieracie ilość peklosoli? Jak macie jakieś zrozumiałe tabelki poproszę o link. Bo kalkulator nie przewiduje zmiany dni peklowania a jest różnica 7 a 14 dni i nie wiem jak to łatwo ogarnąć. A i jeszcze jaka Wasza opinia na temat cukru zbędne czy konieczne w solance? Edited by Blablas
I to jest pewnie wersja bardziej słona? A na mniej słona też jest jakaś tabelka? Kalkulator podaje wersję słona mniej słona ale z kad on wie ile ja będę peklował Edited by Blablas

A i jeszcze jaka Wasza opinia na temat cukru zbędne czy konieczne w solance?

Latem nie.Zimą można ,ale nie koniecznie. 

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dzięki teraz mam pole manewru w wyborze czasów peklowania a ilość peklosoli. A pytanie z innej beczki, kupiłem beczkę plastikową z atestem pzh do peklowania i jest ona bez uszczelki na wieku. Może tak być czy to musi być super szczelny pojemnik?

teraz mam pole manewru w wyborze czasów peklowania a ilość peklosoli.

Nie kombinuj, tylko pekluj przynajmniej 8-10 dni.

Peklowanie paro dniowe to nie peklowanie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Ociekanie wlicza się do czasu peklowania

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

0,85g na 1 litr wody

No co Ty, 1l wody to 1kg =1000g

8,5% z 1000 = 85g =8,5dkg

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Przepraszam błąd w pisowni 0,085 kg ???? Dobrze myślałem źle napisałem na 1,3 litra wody dałem 120g peklo soli 3,2 kg mięsa mam więc chyba dobrze. Proporcje z tabeli Dziadka dobrane mniej słone. Schab i szynka nastrzykiwane a boczek nie Edited by Blablas

0,4-0,5 l tej solanki /kg mięsa i min. 8 dni peklowania i będzie dobrze

Edited by arkadiusz

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Schab
w nomenklaturze masarskiej -jakiej staramy się tu używać schab - jest z kością - jak bez kości to polędwica  -też miałem z tym małe przestawienie (ze schabu bez kości) :D  ;) 

Muskie - to ryba 🙃