arkadiusz Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 26 Czerwca 2017 (edytowane) Teraz to już nic nie zrobisz Ewentualnie możesz po peklowaniu trochę go wymoczyć w zimnej wodzie Ale co Ci z tego wyjdzie to już nie wiem. Edytowane 26 Czerwca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-555959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 26 Czerwca 2017 A może umyć i ponownie zapeklować ? To dopiero pół godziny jest, no może ciut więcej.[Dodano: 26 cze 2017 - 11:59]Czy może tak zostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-555960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 26 Czerwca 2017 To umyj jak to tylko pół godziny i na nowo zapekluj Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-555962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Dodałem ciut więcej czosnku i mielone ziele angielskie tyle co pieprzu oraz czubatą łyżkę majeranku na 1090g mięsa. U mnie wyszło tak: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-556643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Czerwca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Jeśli jest tak samo smaczny jak wygląda, to Ci zazdroszczę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-556644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Rozumiem że wygląda dobrze, choć inaczej niż wzór przepisu Smakiem jestem zaskoczony i zachwycony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-556645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Czerwca 2017 wygląda dobrze, choć inaczej niż wzór przepisu Smakiem jestem zaskoczony i zachwycony kreatywność - jak drogi różne kręte ale wszystkie...... do Rzymu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-556647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Dziękuję To znaczy że nieprzespana noc nie poszła na marne ponieważ to było nocne wędzenie z uwagi na temperatury. Boczuś dołączony był do mięska które peklowało się dłuższy czas, a wtedy nie przewidywałem że będą takie wysokie temperatury. W małym Borniaku utrzymywałem temp. około 40 C więc warunki były chyba dobre. Po jakimś czasie zwiększyłem temp. aby trzymać się oryginalnego przepisu. Wędziłem olcha-buk z dodatkiem śliwy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-556648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 30 Czerwca 2017 nieprzespana noc nie poszła na marne świetny dowcip - ja jak mam tylko takie problemy to śpię jak niemowlę - no tylko niemowlę..... parowozu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-556649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Jednak jest pewien problem, otóż nie mogę powstrzymać się od ciągłego otwierania lodówki, a przecież to może jej zaszkodzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-556652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Rarztasik, a wszstko inne oprócz przypraw zrobiłeś jak Radek? Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-556660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 30 Czerwca 2017 Oskórowałem, rozciąłem na książkę, peklowałem na sucho (20g/kg) 53h, po tym czasie potraktowałem boczuś trochę tłuczkiem, wtarłem przyprawy jak w przepisie plus to co ode mnie, zrolowałem ciaśniutko, osznurowałem mocno, sparzyłem według przepisu, po ocieknięciu trochę do lodówki z uwagi na temperaturę otoczenia, a jeszcze nie miałem przygotowanego wędzenia. Tu może trochę rozbieżności bo warunki atmosferyczne były ukropne, więc mięsa nie mogły wisieć swobodnie w celu osuszenia ( tak mi się wydaje) i po zachodzie słońca osuszałem w Borniaku przy użyciu dedykowanego osuszacza, oczywiście przy otwartym kominie Osuszanie zajęło mi około 2h. Następnie wędzenie tylko na samym generatorze, który przez pierwszą godzinę uzyskał temp 35 - 40 C. Po 1,5h obróciłem boczki o 180 st. i włączyłem grzałkę. Temp wzrosła do 50-55 C. Po upływie 3h zostawiłem jeszcze na 15 min i wyjąłem boczki, po czym powiesiłem na powietrzu swobodnie może na 3H bo wędziły się dalej szynki. Następnie do lodówki. Zrębki buk - olcha - śliwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-556670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 30 Czerwca 2017 ....Dzięki Rarytasik, to mi wystarczy aby spróbowac sie z tym boczkiem.Ale napewno mi taki piękny jak Twój nie wyjdzie. Twój jest rewelacja, a o smaku już wogóle nie mów. Pozdrowienia :) Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-556675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 29 Listopada 2018 Mam kilka pytań? Po co jest te rozkrajanie na książkę i jak potem zwijać taki boczek? - Zwijać złożony zaczynając od tych 2 nierozciętych cm? Czy rozłożyć i zwijać od początku do końca? W jaki celu rozbija mięso tłuczkiem przed zwinięciem ? Od czego oprócz dobrego ściśnięcia zależy czy boczek jest ładny i zwarty po ukrojeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-614703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 29 Listopada 2018 (edytowane) Oskórowałem, rozciąłem na książkę, peklowałem na sucho (20g/kg) 53h, po tym czasie potraktowałem boczuś trochę tłuczkiem, wtarłem przyprawy jak w przepisie plus to co ode mnie, zrolowałem ciaśniutko, osznurowałem mocno, sparzyłem według przepisu, po ocieknięciu trochę do lodówki z uwagi na temperaturę otoczenia, a jeszcze nie miałem przygotowanego wędzenia. Tu może trochę rozbieżności bo warunki atmosferyczne były ukropne, więc mięsa nie mogły wisieć swobodnie w celu osuszenia ( tak mi się wydaje) i po zachodzie słońca osuszałem w Borniaku przy użyciu dedykowanego osuszacza, oczywiście przy otwartym kominie Osuszanie zajęło mi około 2h. Następnie wędzenie tylko na samym generatorze, który przez pierwszą godzinę uzyskał temp 35 - 40 C. Po 1,5h obróciłem boczki o 180 st. i włączyłem grzałkę. Temp wzrosła do 50-55 C. Po upływie 3h zostawiłem jeszcze na 15 min i wyjąłem boczki, po czym powiesiłem na powietrzu swobodnie może na 3H bo wędziły się dalej szynki. Następnie do lodówki. Zrębki buk - olcha - śliwa A czemu odwrotnie a nie po bożemu.?Parzenie zamyka pory i utrudnia dymowi wnikanie do środka. Edytowane 29 Listopada 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-614733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 29 Listopada 2018 Mam kilka pytań? Po co jest te rozkrajanie na książkę i jak potem zwijać taki boczek? - Zwijać złożony zaczynając od tych 2 nierozciętych cm? Czy rozłożyć i zwijać od początku do końca? Trochę wyobraźnię trzeba włączyć .Spróbuj zwinąć boczek w taki sposób jak dywan zakładając , że ów boczek ma np. 4cm grubości . (chyba trudno z tego zrobić roladę , która nie będzie pusta w środku - prawda?)Po rozcięciu na książkę zrobi się cieńszy i już łatwiej go zwinąć. Ja osobiście rozcinam na książkę i jak grubość pozwoli to potem jeszcze rozcinam na bokach. (robi się jeszcze cieńszy i łatwiejszy do zwinięcia )Mięso rozbija się , żeby je uplastycznić i żeby łatwiej się "skleiło" po zwinięciu. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-614760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 29 Listopada 2018 Jak binio wyjaśni to nie ma ...... pytań. Też się zastanawiałem o co chodzi z tą książką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-614761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 29 Listopada 2018 No teraz rozumiem.Nie potrafiłem sobie wyobrazic bo w UK boczki sa bardzo cienkie ok 2cm Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-614765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 30 Listopada 2018 No teraz rozumiem.Nie potrafiłem sobie wyobrazic bo w UK boczki sa bardzo cienkie ok 2cm To zwin 3 boczusie razem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-614788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 30 Listopada 2018 Nie potrafiłem sobie wyobrazic bo w UK boczki sa bardzo cienkie ok 2cm Dopiero teraz przeczytałem . Gdzieś miałem fotki na których pokazałem jak przekroić boczek "na książkę", ale gdzieś mi wcięło. Binio pokazał to super .Jeżeli ten boczek rzeczywiście jest taki cienki, to nie ma sensu go przekrawać. Rozbij go tłuczkiem, jak na kotlety i będzie dobrze . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-614791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 30 Listopada 2018 (edytowane) Na stronie głównej jest mój boczek rolowany wykonany w czasach zamierzchłych. Po degustacji przez p. Macieja Kuronia w Kurniku, Pan Maciej wydał pozytywną opinię i dodał: żeby jajka po każdym cięciu boczku zawsze miało żółtko, należy jajka dać bez "dupek" które należy odciąć. Tak robię i obcięte "dupki" dodaję do farszu. Tam też jest pokazane jak zrobić "książkę" z boczku. Edytowane 30 Listopada 2018 przez Papcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-614809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 30 Listopada 2018 (edytowane) KONKURSOWY_BOCZEK_PAPCIA "Książka" z boczku http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/papcio/boczek_rol/002.jpg Edytowane 30 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-614811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 30 Listopada 2018 Papciu jaka ma trwalosc ten boczek? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-614825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 30 Listopada 2018 Jak każdy nasz wyrób. Moje "larwy" zaraz zabrały "swoją" część i po boczku Nie mam wędzarki to był parzony na parze. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-614833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 30 Listopada 2018 (edytowane) Po degustacji przez p. Macieja Kuronia w KurnikuTaaak, pamietam jak Ci to tlumaczyl, jak by to wczoraj bylo, siedzialem dokladnie po przeciwnej stronie Edytowane 30 Listopada 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-w%C4%99dzony-%E2%80%93-rolowany-radka/page/3/#findComment-614834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.