Wirus Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 28 Czerwca 2015 uważam ze należy używać nazw które sa zgodne z zasadmi przestrzeganymi , przez poszczególne nacje Szczególnie ..... ..... "ryba po grecku" ... itp . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Wirus , zgdzam sie z tobą , tez zwracam na to uwagę .Ot takie skrzywienie . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Anuś, podobają mi się Twoje zdjęcia - ostre, kolorowe, dużo światła ..Maad .. światło naturalne czyli słoneczne popołudnie nie zawsze się uda nazwa natomiast nie , dlatego napisałem o tym ,gdyż uważam ze należy używać nazw które sa zgodne z zasadmi przestrzeganymi , przez poszczególne nacje Postaram się dostosować do wskazówek Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Anuś , nie pisze tego jako członek gminy żydowskiej , ale dla porządku rzeczy , nazwy w jakiś sposób odzwierciedlają kulturę kulinarną narodów , Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Anuś , nie pisze tego jako członek gminy żydowskiej , ale dla porządku rzeczy , nazwy w jakiś sposób odzwierciedlają kulturę kulinarną narodów , Pozdrawiam A ja pisząc, że dostosuję się do wskazówek nie byłam złośliwa w swojej wypowiedzi. Daleko mi do takiego zachowania. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 28 Czerwca 2015 dziekuej b.się ciesze .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 28 Czerwca 2015 my to gadu gadu i ble ble bele, a przepisu jak zrobić takie sałatki dalej nie ma Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 28 Czerwca 2015 my to gadu gadu i ble ble bele, a przepisu jak zrobić takie sałatki dalej nie ma Marku .. teraz to już się pogubiłam prosiłeś o przepis na sałatkę z kurczaka .. ale o przepisie na ogórki milczałeś chętnie podam mam nadzieję, ze będziesz pierwszy.który ją zrobi Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 28 Czerwca 2015 oj tam oj tam, dawaj wszystko co masz (nie było mnie 3 dni na forum, to się trochę gubię w tej masie nieprzeczytanych postów) Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 28 Czerwca 2015 ANus, ty tutaj nie mydlij oczu jednym przepisem tylko wszystkie pokolei dawaj U mnie tez ogorki za kilka miesiecy beda Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Bardzo ładnie wszystko wygląda a na pewno będzie jeszcze lepiej smakowało Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 1 Lipca 2015 my to gadu gadu i ble ble bele, a przepisu jak zrobić takie sałatki dalej nie ma Na sałatkę będzie wstawiony gdzie indziej ANus, ty tutaj nie mydlij oczu jednym przepisem tylko wszystkie pokolei dawajAneczko .. w miarę jak będę robiła to zamieszczę kolejne przepisy Przepis na te ogórki co są na zdjęcie wyżej ... celowo nie używam nazwy Składniki:-ogórki jak najmniejsze-marchew -ja pokroiłam w słupki, ale można w talarki-pietruszka (korzeń)-cebula, dałam w całości małe-koper-liście selera-korzeń chrzanu-papryka .. dodałam odmiany ostreZalewa: używam szklanki 200ml-4 szklanki wody-1 szklanka octu-2 płaskie łyżki soli-6-7 łyżek cukru .. w zależności jak kto lubiWszystkie warzywa układamy w słoikach, zalewamy zimną wcześniej zagotowaną zalewą.Pasteryzuję 5-7 minut. To wszystko :)Na pierwszym zdjęciu z boku widać inne ogórki .. przepis podam później Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 1 Lipca 2015 celowo nie używam nazwy NAzwe mozesz spokojnie uzyc. Dlaczego sa np. Po zydowsku a nie po francuzku. W naszej historii nie tylko kulinarnej narod zydowski byl czesto widziany. Ich narodowe przepisy tez sa okreslane rejonem z jakiego pochodzili i adoptowali wiele z naszego stolu do ich. ( Inna bedzie kuchnia zydow pochodzacych z terenow Rosji ) Aby tylko bylo wg ich religijnych zasad robione. A tak cos co nasze a nie zydowskie,.Np. sledz po zydowsku, nazwe uzyskal tylko dlatego, ze kiedys kupcy/zydzi jezdzili furmankami od miejscowosci do miejscowosci i sprzedawali wlasnie sledzie. Takie beczkowe. Stad ta nazwa ( czytalam kiedys opracowanie na temat wlasnie tej nazwy, ale nie moge tego znalezc) . Wiec smiem twierdzic, ze jesli nazwa " Ogorki po Zydowsku " jest wpisana razem z receptura jaka na nia masz Aniu, to spokojnie mozesz dalej podawac ja pod ta nazwa. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 1 Lipca 2015 Anuś witaj Patrząc na Twoje prace przy przetworach myślę że zima będzie długa i mroźna Za całokształt wielkie brawa i gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 1 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 1 Lipca 2015 Anuś wszystko tak smacznie wygląda, że szok :w00t: Przepis podkradam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Patrząc na Twoje prace przy przetworach myślę że zima będzie długa i mroźna Andrzejku na pewno długa a czy mroźna .. to zobaczymy Anuś wszystko tak smacznie wygląda, że szokKamil .. cieszy mnie to ale to dopiero początek sezonu .. myślę, ze na końcu może być szok, jak zapełni się po brzegi cała piwniczka nie mogę pokazywać wszystkich słoików z przetworami, bo nie mam tyle miejsca w kuchni aby wszystko w jednym miejscu ustawić i fotkę zrobić ...ostatnio ulubiona moja trasa to .. czwarte piętro .. piwnica - czwarte piętro i nie mam windy ! Edytowane 1 Lipca 2015 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 2 Lipca 2015 Anus robisz same pysznosci !...co do piwnicy ja mam i nawet mam winde do samej piwnicy ,mozesz dostawiac do mojej .Ja jestem na etapie konfitur z truskawek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 2 Lipca 2015 to tak jak ja electro , dzięki naświetleniu Anuś jak robić ażeby dżemy nie pleśniały dzisiaj drugie gotowanie i do słoiczków , mąż bąka mi tu ciągle o kompotach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 2 Lipca 2015 dobrze ze moj nie pija kompotu bo by nie bylo gdzie stawiac ,ja niestety w piwnicy nie mam mozliwosci na przechowywanie bo za cieplo a dwa juz 3 razy mialam wlamanie ,to pewnie wszystko by zniklo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 2 Lipca 2015 Nie ważna nazwa lecz smak bo: "nie ważne kto z kim śpi, ważne,ze się wyśpi" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 2 Lipca 2015 dzięki naświetleniu Anuś jak robić ażeby dżemy nie pleśniały dzisiaj drugie gotowanie i do słoiczków Mam nadzieję, ze pomogłam .. i chętnie służę radą w razie potrzeby. nie czuję się specjalistką w tej dziedzinie, ale to co wiem i co się nauczyłam chętnie przekażę innym. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 2 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 2 Lipca 2015 dżemy pod kocykiem ( robię tak zawsze z przetworami wkładanymi na gorąco ) , sprawdzałam przykrywki super pozasysane , teraz pójdą do piwnicy i będę je chroniła przed pożeraczami do pierwszego śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-433859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) Trochę czereśni kandyzowanych Wydrylowane i na kilka sekund zanurzone w wodzie z dodatkiem cukru trzcinowego, a później wizyta w solarium. Temperatura nie przekraczała 50 stopni. Będą na zimę do dekoracji ciasta. Wcześniej można je namoczyć w alkoholu. Jeżeli zostają nam owoce po nalewkach można postąpić tak samo np. z wiśniami, śliwkami. A tu przepis na chutney porzeczkowe.Składniki mojej receptury :1,5 kg obranej czerwonej porzeczki12 łyżek cukru150 ml octu .. ja dałąm swój własny ocet jabłkowy ( w przepisach podany jest czasami ocet spirytusowy, w ilości 125 ml)1.5 łyżeczki płaskiej pieprzu cytrynowego1/2 łyżeczki ziaren kolendry5 ziaren ziela angielskiego1 łyżeczka cynamonu1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne, można to zastąpić rozgniecioną świeżą papryczką chilli1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistegoPorzeczki zasypujemy cukrem i powoli podgrzewamy. Nadmiar soku zlewamy i dodajemy w/w przyprawy, następnie zagotować. Po tej czynności odstawiłam na kilka godzin, aby przyprawy dobrze się połączyły. Ponownie doprowadziłam do wrzenia i gorące porzeczki przekładałam do słoików. Nie pasteryzuję. Smak słodko-kwaśny, wyczuwa się również ostrą papryczkę . Można podać do serów, drobiu. cdn... Edytowane 18 Lipca 2015 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-435747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) Anus a moze masz jakis sprawdzony przepis na wisnie marynowane?Te kandyzowane czeresienki super ,chyba tez zrobie troche ,jak tylko wisienki dojrzeja Edytowane 18 Lipca 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-435750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 18 Lipca 2015 Anus a moze masz jakis sprawdzony przepis na wisnie marynowane? Electra .. nie mam takiego przepisu, ale jak mnie pamięć nie myli kolega leśniak wstawiał taki przepis tutaj na forum. Sama chciałabym z niego skorzystać, ale nie mogę go odnaleźć. może ktoś pomoże Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/5/#findComment-435758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.