Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pracowita kobieto !podziwiam CIe ,przepyszne to u ciebie wszystko  :) ja konfiture z wisni robie bo wisnie u nas obrodzily ,a szwedzi jakos nie bardzo chcetnie zrywaja wiec mamy az 2 drzewka dla siebie :)

Ajvar robisz z baklazanem na ostro?

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-443475
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 461
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

ja konfiture z wisni robie bo wisnie u nas obrodzily ,a szwedzi jakos nie bardzo chcetnie zrywaja wiec mamy az 2 drzewka dla siebie :)

Electra .. nie lubią wiśni? czy nie robią przetworów ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-443476
Udostępnij na innych stronach

ogolnie wisni nie za bardzo  jedza  a u nas to jakies leniuchy mieszkaja co im sie nie chce zrywac ,jablek tez nie zrywaja porzeczek tez nie bo u nas na osiedlu sa z porzeczek zywoploty

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-443477
Udostępnij na innych stronach

 

 

ogolnie wisni nie za bardzo jedza a u nas to jakies leniuchy mieszkaja co im sie nie chce zrywac ,jablek tez nie zrywaja porzeczek tez nie bo u nas na osiedlu sa z porzeczek zywoploty

 

Tylko wino porzeczkowe robic ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-443509
Udostępnij na innych stronach

@BazylWidzew, u nas nie ma chetnych na wino domowe, jeszcze pol gasiora stoi ,ale pewnie juz nie wino a ocet :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-443515
Udostępnij na innych stronach

Widok z okna w mojej pracy ... :cool:

post-53395-0-72554700-1441952989_thumb.jpg

Trochę  zabrałam do domu :) będzie nalewka  z rajskich jabłuszek... i coś jeszcze ;)

post-53395-0-01518500-1441953173_thumb.jpg

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-444109
Udostępnij na innych stronach

Anus  nie mow ze zrobisz kandyzowane? :)

Electra .. zgadłaś :D i to na dwa sposoby :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-444118
Udostępnij na innych stronach

Anus ,chetnie skozystam z jakiegos przepisiku bo u nas tez rosna to moze bym zrobila cos tak do dekoracji :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-444121
Udostępnij na innych stronach

Kiedy Ty masz na to wszystko czas? :clap:

Kotunia ... podobno jestem bardzo zorganizowana kobitka :D to opinia innych .. nie moja

 

Anus ,chetnie skozystam z jakiegos przepisiku bo u nas tez rosna to moze bym zrobila cos tak do dekoracji :)

Electra.. wstawię te przepisy łącznie z fotorelacją .. za dwa.. trzy dni :) już w oczach widzę te jabłuszka kandyzowane na torcie .. :) ..

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-444122
Udostępnij na innych stronach

Aniu, te jkblka sa bardzo dobre na galarety ziolowe, polecam. Pozniej do miesa zimnego jak znalazl, czy do pieczeni na Swieta  :) .  JAk potrzbujesz przepis ,to podesle.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-444487
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu, te jkblka sa bardzo dobre na galarety ziolowe, polecam. Pozniej do miesa zimnego jak znalazl, czy do pieczeni na Swieta :) . JAk potrzbujesz przepis ,to podesle.

Annam ja też jestem zainteresowany :) Podeślij proszę i mnie :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-444488
Udostępnij na innych stronach

Obecnie na ''tapecie'' jest sos boloński, wg mojego pomysłu    

 

 

 

Polecam gorąco, sam zrobiłem i jestem pod wielkim wrażeniem.

Smak i konsystencja idealne.

Jedyny błąd jaki popełniłem, to zbyt mała porcja.

Niestety pewnego wieczora wpadłem na pomysł zrobienia tego sosu i tylko tyle miałem podzespołów potrzebnych do wykonania sosu.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-445131
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polecam gorąco, sam zrobiłem i jestem pod wielkim wrażeniem. Smak i konsystencja idealne.

Boguś .. bardzo się cieszę, że smakuję :)

 

 

Jedyny błąd jaki popełniłem, to zbyt mała porcja.

Zapomniałam uprzedzić, że zanim trafi do słoików to znika prosto z garnka ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-445132
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam w końcu te rajskie jabłuszka. Jak dla mnie szału nie ma. Pięknie wyglądały na początku, kiedy wrzuciłam je bezpośrednio do syropu ( na 1,5 l wody 60 dag cukru, 1 łyżeczka cynamonu i 4 goździki ), potem niestety kolor się zmienił i jabłuszka stały się blade. Po kilkunastu minutach ich gotowania wyjęłam je z syropu i następnego dnia ponownie zanurzyłam ich w zalewie. Proces ten powtarzałam przez trzy dni. Kolor miały mało ciekawy, więc wpadłam na pomysł i do gorącej zalewy dołożyłam kilka gron aronii. To chyba było właściwe podejście do sprawy :) jabłuszka nabrały nieco rumieńców.

Na zdjęciu są pokazane jeszcze gorące, ale kiedy ostygną skórka ich staje się pomarszczona. W smaku są dobre. Przed

włożeniem do syropu każde jabłko należy nakłuć w kilku miejscach, wtedy podczas gotowania nie popęka. Z reszty owoców zrobię nalewkę... jak mi starczy cierpliwości do obierania ich :) owoce spożytkuję, jako ozdoba do tortów i do mięsa podawanego na ciepło. 

post-53395-0-81291500-1442504106_thumb.jpg

post-53395-0-89651200-1442504290_thumb.jpg

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-445229
Udostępnij na innych stronach

Ja znam inny sposób. Zrób syrop 1:1 (woda-cukier)

Zalej jabka gorącym syropem. Zostaw do następnego dnia.

Następnego dnia zjej syrop, zagotuj i ponownie zalej nim jabłka.

Czynność trzeba powtórzyć 3-5 razy w zależności jak twarde są owoce i w jakiej postaci chcesz je zachować.

Ostatni raz, przed zalaniem owoców w słoikach zredukuj syrop o 30-40%. Zalej gorącym owoce w gorących słoikach, nie trzeba pasteryzować.

Tak zrobione owoce są bardzo słodkie, więc raczej do dekoracji lub ciast/tortów.

Fajnym dodatkiem może być musztarda w proszku Colmansa miło przełamuje słodycz i moża owoce podawać do mięs

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-445230
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja znam inny sposób.

Wielkie dzięki RaV :) na pewno spróbuje tego przepis. Bardziej zależy mi, żeby były do ciast niż do mięsa.

 

 

Fajnym dodatkiem może być musztarda w proszku Colmansa

Nie słyszałam o takiej  musztardzie. 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-445239
Udostępnij na innych stronach

Do patentu Rafała dodam tylko odrobinę kwasku cytrynowego co zapobiegnie krystalizacji cukru ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-445249
Udostępnij na innych stronach

Roger i Ulalka .. dzięki za wskazówki :) za dwa dni następne podejście do jabłuszek .. zrobię i się pochwalę :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-445273
Udostępnij na innych stronach

Ja taka metoda jak podal Rav robilam kiedys truskawki jak mialam takie male ,super zachowaly sie w calosci 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-445350
Udostępnij na innych stronach

ja podobnym sposobem co Rav22 robię śliwki w occie, przepis babci Siasi :) czyli mojej kochanej mamci :hug:

zalewa: 0,5 litra octu 10%, 0,5 litra wody, 0,5kg. cukru białego, 6 kulek ziela angielskiego, 20 goździków, zagotować i gorąca zalewą zalać śliwki (2,5kg), po 24 godzinach zalewę odlać i ponownie zagotować, i tak jeszcze 2X, w sumie 3dni, czwartego dnia odlać i zagotować zalewę, dodać śliwki i na małym ogniu(żeby śliwki się nie rozpadły) doprowadzić do wrzenia, przekładac gorące do słoików, odwrócić do góry dnem i koniec, nie trzeba pasteryzować i  dla mnie są to najlepsze śliweczki z octu jakie jadłem :) ale wiedomo jak jest z jedzeniem od mamy albo babci  ;)  

idealne do mięs, na kanapeczki, a z zalewy można zrobić fajny winegret (fioletowy) śliwkowy do sałaty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/8/#findComment-445353
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.