Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zamien wode na czerwone wino poglebia smak, szkoda ze prawdziwe wegierki to  u nas rarytas ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-445357
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 461
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Duzo wczesniej obiecalam, teraz dopiero wpisuje, przepraszam Aniu i Pokemon  :blush:

 

Jablkowe jelly do miesa z imbirem.

W ksiazce autro zaleca do wieprzowiny  i szynki

 

2 lg zielonych jablek( jest to unas odmiana do gotowania)

2 cm swiezego imbiru obranego I lekko  rozbitego

6 szklanek wody

Cukier, 1szklanka na 1 szklanke souk 9 pozniej to bedzie dokladnie wyjasnione)

 

Umyc I pokroic na kawalki jablka( nie obierac I nie odrzucac srodka). W garnku zalac te jablka I imbir woda. Gotowac a malym ogniu az owoce beda bardzo miekkie, beda sie rozpadac.Ten process trwa okolo godziny. Odstawic do wystudzenia.

 

 Wlac to do worka pluciennego, aby sok sciekal do garnka Nie wyciskac rekami, bo koncowy eefekt bedzie taki, ze galateka nie bedzie przezroczysta, tylko taka mulasta . Najlepiej pozostawic to na noc worek wiszacy nad garnkiem aby sok spokonie splynak do garnka.

 Rano odmierzyc otrzymany sok I dodac cukier. Wymieszac az sie rozpusci. Delikatnie gotowac  przez 5-10 minut , do czasu az galaretka dojdzie do stanu wiazania. Splarwdzic mala porcje na zimnym talezyku. Odrzucic jakakolwiek piane jesli sie bedzie tworzyc.

Zdjac z gazu I pozostawic na pokolo 10 minut.

 

Nalewac galaretke do cieplych sloikow i od razu zamykac. Trzymac w ciemnym ,zimnym pomieszczeniu do kolo 6 miesiecy. Gotowe do jedzenia po 2 tygodniach.

 

 

 Zamiast  imbiru mozna dodac ziola jakie lubimy ( wtedy jest galaretka do zimnego pieczonego miesa czy drobiu) z ta roznica, ze przy dodaniu ziol dodajemy rowniez do jablek skorke z  jednak cytryny, pestki  i sok.

 Jak by byly jakies pytania to prosze pisac.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-449271
Udostępnij na innych stronach

To co zrobiłam przez dwa dni .. :D ze swoimi przetworami wyjechałam już do korytarza. :) szukam kogoś kto zrobi kilka kursów z czwartego piętra do piwnicy z koszykiem pełnym słoików. :D ocet jabłkowy zlałam ... jeszcze raz będzie  do filtracji... nastawiłam też ocet śliwkowy ... i papryczki kupione na nadziewanie kapustą słodką w zalewie octowej ... ale to już pokażę jutro :)

post-53395-0-90834100-1444764388_thumb.jpg

post-53395-0-27627800-1444764414_thumb.jpg

post-53395-0-43611000-1444764464_thumb.jpg

post-53395-0-67713100-1444764515_thumb.jpg

jeszcze nie powiedziałam, że to koniec przetworów :cool:

Cdn ...

 

 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450003
Udostępnij na innych stronach

Ja bardzo chętnie, tylko za daleko......  :cool:

:clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450010
Udostępnij na innych stronach

 

 

To co zrobiłam przez dwa dni .. :D

 

toś to siok :w00t: :w00t: :w00t::thumbsup::laugh:

 

 

 

papryczki kupione na nadziewanie kapustą słodką w zalewie octowej ...

Aniu, a do czego je później dodajesz? ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450023
Udostępnij na innych stronach

papryczki też znajome czereśniową widzę a ta druga co właśnie nasionka zamówiłem

Tier ..    te drugie są baaaardzo ostre .. obierałam je w rękawiczkach :D

 

 

toś to siok :w00t: :w00t: :w00t::thumbsup::laugh:

To jest 1/100 tego co mam zrobione :tongue:

 

 

Aniu, a do czego je później dodajesz?

Zagrycha do %   :tongue:   :jedno i drugie będzie palić przełyk  :D  :tongue:

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450029
Udostępnij na innych stronach

jeszcze nie powiedziałam, że to koniec przetworów

Kończ dziewczyno - w depresję popadnę..... jak tak dalej pójdzie..... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450041
Udostępnij na innych stronach

 

jeszcze nie powiedziałam, że to koniec przetworów

Kończ dziewczyno - w depresję popadnę..... jak tak dalej pójdzie..... :cool:

 

Piotrze .. dbając o Twoje zdrowie, aż boję się pokazać całą śpiżarnie :D 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450052
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeszcze nie powiedziałam, że to koniec przetworów Cdn ...
 

 

Ciebie w końcu "siłą" odciągną od kuchni i drzwi zamurują, bo się dziewczyno "wykończysz"  :facepalm:  albo Ci słoiki skonfiskują  :laugh:

 

Ale produkcję masz jak "chińczyk na taśmie"  :w00t:  :frantics:  :w00t:

 

i do tego pięknie przyozdobione i poopisywane...... ehhh ..... odstąp trochę "samozaparcia" bo mi jakoś gdzieś uciekło ostatnio....  :facepalm:

 

Przepiękna produkcja!! :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450069
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeszcze nie powiedziałam, że to koniec przetworów

Kończ dziewczyno - w depresję popadnę..... jak tak dalej pójdzie..... :cool:

 

Piotrze .. dbając o Twoje zdrowie, aż boję się pokazać całą śpiżarnie :D

 

Anuś , pokaż nam w Rytych Błotach !!!!!

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450128
Udostępnij na innych stronach

Hmm niby sroce spod ogona nie wyleciałem ale to co tutaj widzę, to jest Mistrzostwo Świata przez duże A jak Anuś :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450171
Udostępnij na innych stronach

Anus ,no poprostu jak zagladam do Twojej spizarni ta szczeka mi opada na podloge... :thumbsup:  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450237
Udostępnij na innych stronach

Ciebie w końcu "siłą" odciągną od kuchni i drzwi zamurują, bo się dziewczyno "wykończysz"

 

Nie mam drzwi w kuchni :tongue:

 

albo Ci słoiki skonfiskują

 

Konfiskują .. ale za moją zgodą :)

 

Anuś , pokaż nam w Rytych Błotach !!!!!

Tomku .. nie będzie mnie tam :( ale na wiosnę się pojawię :cool:

Electra Eli i boggi ... dziękuję :)

Wczoraj kilka słoików gruszek w syropie z cytryną i rodzynkami

post-53395-0-25581700-1444905308_thumb.jpg  post-53395-0-06718900-1444905409_thumb.jpg

I obiecane wcześniej ostre papryczki nadziewane słodką kapustą z kminkiem. Coś na wzór papryczek po węgiersku.

Postanowiłam nie obcinać górnej części papryk .. tylko częściowo otworzyć, usunąć nasiona, aby później po nadzianiu kapustą przykryć ponownie i zalać zalewą. Trochę czasu mi to zajęło. Moja cierpliwość sięgała zenitu kilkakrotnie  ;) ale chyba warto było. 

Przepis na zalewę :

8 szklanek wody

szklanka octu

2 łyżki czubate soli

6 łyżek cukru

Do każdego słoika  ziele angielskie, pieprz ziarnisty czarny, liść laurowy i dałam po małej łyżeczce gorczycy. Przestudzoną zalewą zalałam papryczki, a następnie pasteryzowałam około 7 min. Do każdego słoika dodałam 2 łyżki oliwy.

post-53395-0-44234800-1444904806_thumb.jpg  post-53395-0-95880300-1444904972_thumb.jpg

post-53395-0-78947100-1444905049_thumb.jpg  post-53395-0-43402100-1444905167_thumb.jpg

post-53395-0-41681100-1444905235_thumb.jpg post-53395-0-33097500-1444908301_thumb.jpg

 

Jutro impreza :D zamykam sezon robienia przetworów :cool: będą foty mojej spiżarni ;)

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450269
Udostępnij na innych stronach

Jutro impreza :D zamykam sezon robienia przetworów :cool:

Będzie... będzie zabawa :) będzie się działo i ogrom wódki będzie się lało http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dj.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/63dancer.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/63dancer.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/63dancer.gif

 

Papryczki wyglądają bardzo ładnie i chyba było z nimi trochę pracy ;) Precyzyjnie zamknięte :thumbsup:

A co do fot zwanych zdjęciami to już sobie wyobrażam ile tego jest http://emotikona.pl/emotikony/pic/zdziwko.gif aż się boję jutro zajrzeć :laugh:

Edytowane przez Kamil_1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450277
Udostępnij na innych stronach

Anus nie wierze ze juz nic tej jesieni nie wymyslisz co by sie dalo zamknac w sloiku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450278
Udostępnij na innych stronach

Hmmm 9 szklanek po 250ml daje 2.25l ... Wystarczy ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450423
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wystarczy ;)

Wystarczy ... na tyle ile zrobiłam i pokazałam na zdjęciu i jeszcze zostało ... pół szklanki :) to zależy ile papryczek wejdzie w słoik. 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450431
Udostępnij na innych stronach

Anuś powinna zmienić Nick na Robocopka ......  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450438
Udostępnij na innych stronach

Anuś powinna zmienić Nick na Robocopka ......  :D

Mireczku grabisz sobie ...oj grabisz ;):tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450447
Udostępnij na innych stronach

Anus pieknie i kolorowo wygladaja Twoje papryczki :thumbsup::clap:  :clap:   mnie zostaly jeszcze do przerobu jablka typowe sardynskie na szarlotke i moj sezon sloikowy tez bedzie zakonczony :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/9/#findComment-450464
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.