Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Anuś szkoda, że tak daleko do Ciebie :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-454515
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 461
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Aniu taka sasiadka to skarb..butelki i sloiki bym dostarczala masowo :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-454528
Udostępnij na innych stronach

Nie ważyłam dokładnie ale będzie tego tak około 16-18 kg... może więcej.. choć to nie wszystko, reszty już nie dałam rady. Inwencje twórcze mi się kończą :D Będzie sok .. ocet.

 

Aniu szkoda takiego dobra na takie rzeczy :facepalm:  TYLKO WINO :thumbsup:

Edytowane przez chudziak

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-454552
Udostępnij na innych stronach

Aniu szkoda takiego dobra na takie rzeczy   TYLKO WINO

Taaaa.

To samo jej mówiłem, to nie słucha.

A koledzy by się chętnie napili ! 

Edytowane przez chudziak

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-454553
Udostępnij na innych stronach

.butelki i sloiki bym dostarczala masowo

Już Cię biorę za sąsiadkę .. wprowadzaj się :laugh:

 

 

Aniu szkoda takiego dobra na takie rzeczy   TYLKO WINO

Taaaa.

To samo jej mówiłem, to nie słucha.

A koledzy by się chętnie napili ! 

 

Bardzo chętnie Was poczęstuję sokiem winogronowym i octem .. też z winogron :D:tongue: zdrowe płyny i maja dużo witamin i minerałów  :laugh:  :tongue:

Edytowane przez chudziak
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-454558
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bardzo chętnie Was poczęstuję sokiem winogronowym i octem .. też z winogron

 

Ja dziękuję :(

 

 

 

zdrowe płyny i maja dużo witamin i minerałów :laugh::tongue:

 

Tak jeśli jest to wino ;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-454560
Udostępnij na innych stronach

Anuś  to jak panowie dziękują to ja chętnie się poczęstuję :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-454705
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

I znowu coś stworzyłam. :) W poprzednich latach robiłam czekośliwkę .. tym razem padło na wiśnie smażone w białej czekoladzie. 

No takiej pyszności to jeszcze nie jadłem. Oszczędzałem ten słoiczek długo, zerkałem na niego każdego dnia w lodówce. Aż kilka dni temu zachcialo mi się coś słodkiego i pyknąłem cały, bez popitki. :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spiżarnia-anuś/?p=436985

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-460983
Udostępnij na innych stronach

 

I znowu coś stworzyłam. :) W poprzednich latach robiłam czekośliwkę .. tym razem padło na wiśnie smażone w białej czekoladzie. 

No takiej pyszności to jeszcze nie jadłem. Oszczędzałem ten słoiczek długo, zerkałem na niego każdego dnia w lodówce. Aż kilka dni temu zachcialo mi się coś słodkiego i pyknąłem cały, bez popitki. :D

 

Ciesze się, że smakowało :D i nie oszczędzaj ... wiśnie zamrożone, w każdej chwili można kolejne słoiki poczynić :D 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-461016
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zima w kalendarzu, a u mnie w wolnym czasie kolejne słoiki się zapełniają. :) Przecież spiżarnia nie może być pusta :D W pierwszej kolejności pod nóż poszła dynia. Pokrojona, oczyszczona i wrzucona do piekarnika, w celu podpieczenia. Zrobiłam z niej bazę na zupę dyniową.

post-53395-0-09452600-1452360284_thumb.jpg

Kolejne słoiki zapełniłam jabłkami smażonymi z dodatkiem soku winogronowego. Miałam go zamrożonego od jesieni. przyszedł czas aby go spożytkować.

Powstała marmolada jabłkowo-winogronowa, która ma posmak nieco różany, ale nie jest to zapach perfum. :) konsystencja dość ścisła, przypominająca dawną marmoladę z czasów PRL-u (pamiętam, była taka w żółtych metalowych wysokich wiaderkach, która nazywała się wieloowocowa, a robiona była z buraków, co wyczytałam ostatnio). :)

post-53395-0-64645000-1452360432_thumb.jpg

I na koniec zostały zrobione buraczki z pomarańczami. :) Buraki ugotowane w skórkach, a następnie starte. Pomarańcze pokrojone w kostkę, z pozostałych dodatkowo wyciśnięty sok w ilości 1 szklanki. Do smaku odrobina soli, w ilości pół łyżeczki. cukru już nie dodawałam. Wszystko razem wymieszane i odstawione na dwie godziny, a potem już do słoików i pasteryzacja.

post-53395-0-86474200-1452360341_thumb.jpg

post-53395-0-45035200-1452360388_thumb.jpg

Czas działać dalej :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467418
Udostępnij na innych stronach

Zaraz , zaraz ... tą dynię to już kiedyś widziałem ... znaczy co powielamy dyńke :) drukarka 3D

Edytowane przez paolodoro

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467428
Udostępnij na innych stronach

Zaraz , zaraz ... tą dynię to już kiedyś widziałem ... znaczy co powielamy dyńke :) drukarka 3D

Mało stosowny żart :hmm: pokaż mi gdzie widziałeś takie samo zdjęcie ? w przeciwnym wypadku należą mi się przeprosiny za ten wpis. Jestem zbyt uczciwa na głupie przekręty.

I jeszcze jedno .. pokazywałam tu kiedyś dynie, kiedy robiłam sernik.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8286-ciasta-i-ciasteczka-anu%C5%9B/page-6

Jak masz dobry wzrok to zauważysz różnicę.. wielkość sposób pokrojenia jej. Życzę powodzenia w szukaniu różnic między tymi zdjęciami i czekam na odpowiedź. 

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467435
Udostępnij na innych stronach

 

 

I na koniec zostały zrobione buraczki z pomarańczami.

Można prosić o dokładniejszy przepis ?

I czy jak mam buraczki od mamusi w słoiczku, :) to mogę je zmieszać z pomarańczami ?

Tylko one są chyba z dodatkiem octu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467448
Udostępnij na innych stronach

Anuś podziwiam szczerze :). Styczeń , mróz, śnieg a Ty słoiczki produkujesz :). Jestem bardzo, bardzo ciekawa tych buraczków. Ostatnio robiłam sałatkę w której składzie był pieczone buraczki i pomarańcze - pyszna, więc podejrzewam , że połączenie buraczków i pomarańczy może być ciekawe :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467457
Udostępnij na innych stronach

Anuś, pięknie i smacznie, wielkie gratki :clap: .... ja tam przyznam się uczciwie że zimą zjadamy to co wyprodukowaliśmy, ani mi, ani Joli nie chce się bawić w robienie przetworów i słoiki ;):D wyjątek to  wszystko co jest związane z mięsiwem, tu produkcja od czasu do czasu idzie  :D 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467461
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zima w kalendarzu, a u mnie w wolnym czasie kolejne słoiki się zapełniają. :) Przecież spiżarnia nie może być pusta :D

Aniu... podziwiam Twoje samozaparcie... robisz tyle smakowitości że ja nie ogarniam :):clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467466
Udostępnij na innych stronach

 

I na koniec zostały zrobione buraczki z pomarańczami.

Można prosić o dokładniejszy przepis ?

I czy jak mam buraczki od mamusi w słoiczku, :) to mogę je zmieszać z pomarańczami ?

Tylko one są chyba z dodatkiem octu.

 

Mireczku .. napisałam przepis :) miałam 2, 8 kg buraków, 2 pomarańcza i szklankę, czyli około 250 ml świeżo wyciśniętego soku z owoców. Z dodatków tylko sól, tyle ile kto lubi .. ale nie za wiele, to kwestia indywidualna. Jeżeli Twoje buraczki od Mamusi są z octem to lepiej kup kilka i zrób tą sałatkę tak na bieżące spożycie. :)

 

 

Ostatnio robiłam sałatkę w której składzie był pieczone buraczki i pomarańcze - pyszna, więc podejrzewam , że połączenie buraczków i pomarańczy może być ciekawe :)

Ela .. masz rację, bo tak naprawdę to te buraki powinny  być pieczone w piekarniku dość długo w niskiej temperaturze, ale ja nie miałam na to czasu, dlatego zrobiłam innym sposobem. :D

 

 

. ja tam przyznam się uczciwie że zimą zjadamy to co wyprodukowaliśmy,

Zrobiłam te przetwory, bo moja piwnica w bloku nie jest dobrym miejscem do przechowywania warzyw, jest po prostu za ciepło. :(

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467467
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mało stosowny żart pokaż mi gdzie widziałeś takie samo zdjęcie ?
 

 Pokazac nie pokazemy, le chwalilas sie nia nam w Sb  :tongue:

 A wszystko przerobilas na mus, czy robilas ( lub bedziesz robic )ta w syropie?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467468
Udostępnij na innych stronach

 

Mało stosowny żart pokaż mi gdzie widziałeś takie samo zdjęcie ?
 

 Pokazac nie pokazemy, le chwalilas sie nia nam w Sb  :tongue:

 A wszystko przerobilas na mus, czy robilas ( lub bedziesz robic )ta w syropie?

 

Aniu .. pamiętam, że pokazywałam ją kilka dni temu na SB :D ponieważ ją dostałam, więc nie wiem jaka to odmiana :rolleyes: ma wyjątkowo grubą warstwę miąższu i bardzo szybko się podpiekała.. i ten piękny intensywny pomarańczowy kolor. :D

Nie przerobiłam wszystko na bazę do zupy dyniowej, tylko zostawiłam dwa kawałki, aby zrobić ją kandyzowaną w syropie  sposobem jaki mi podesłałaś. :)

ale to pokażę za kilka dni. ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467475
Udostępnij na innych stronach

 

. ja tam przyznam się uczciwie że zimą zjadamy to co wyprodukowaliśmy,

Zrobiłam te przetwory, bo moja piwnica w bloku nie jest dobrym miejscem do przechowywania warzyw, jest po prostu za ciepło. :(

 

U mnie podobnie  :(  jednak piwnice w blokach nadają się tylko do przechowywania weków, dlatego ja na działce mam sporą piwniczkę ze stałą temperaturą i wilgotnością i mam problem rozwiązany, tyle że jak coś potrzebuję to muszę tam pojechać, na szczęście mam niecałe 3 km więc nie ma problemu :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467480
Udostępnij na innych stronach

 

 

Aniu .. pamiętam, że pokazywałam ją kilka dni temu na SB
 

 To pamietasz kto Tobie pomagal wstawic zdjecie Sb , o tym wlasnie PAolodoro pisal  ;)  :D 

 

 

Nie przerobiłam wszystko na bazę do zupy dyniowej, tylko zostawiłam dwa kawałki, aby zrobić ją kandyzowaną w syropie  sposobem jaki mi podesłałaś. ale to pokażę za kilka dni.

To jestem ciekawa. Ja wczoraj jedna dynie w ogrodzie musialam wyciac, bo tak wielka urosla ,ze mi spadla z zawieszenia na pomidory. Teraz tez bede cos z niej robic. DZiewczyny juz krzycza o " pumpkin pasta" wiec kawalek ma przeznaczenie, czesc na zupowe  sloiczki a reszte chyba tez na kandyzowana, bo w tym roku bede jej troche potrzebowac.

 A bedziesz robic z chilie czy sama?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467481
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja na działce mam sporą piwniczkę ze stałą temperaturą i wilgotnością i mam problem rozwiązany, tyle że jak coś potrzebuję to muszę tam pojechać, na szczęście mam niecałe 3 km więc nie ma problemu :)

Mam na działkę 200 m i też mam piwniczkę :) . i na tym koniec mojej radości, bo po obfitych opadach deszczu czy też zimą po roztopach .. mam tam wodę :(

niby piwniczka wymurowana .. ale problem jest i chyba nie da się z tym nic zrobić :( jestem zielona w tym temacie  :rolleyes: 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467484
Udostępnij na innych stronach

Oj to problem, ale można sobie z nim poradzić, tyle że to trochę kosztuje ;)  ja na szczęście nie mam tego problemu ponieważ piwnica jest pod murowaną altaną a fundamenty i posadzka są odpowiednio zaizolowane i zabezpieczone przed wszelką wilgocią czy też wodą, nawet jest odpowiednia cyrkulacja powietrza, czyli kanały wentylacyjne z wentylatorem i  wilgotnościomierzem, samo się włącza, samo wyłącza,  ale tak jak wcześniej pisałem to niestety kosztowało :hmm:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467487
Udostępnij na innych stronach

 

Aniu .. pamiętam, że pokazywałam ją kilka dni temu na SB
 

 To pamietasz kto Tobie pomagal wstawic zdjecie Sb , o tym wlasnie PAolodoro pisal  ;)  :D

 

 

Nie przerobiłam wszystko na bazę do zupy dyniowej, tylko zostawiłam dwa kawałki, aby zrobić ją kandyzowaną w syropie  sposobem jaki mi podesłałaś. ale to pokażę za kilka dni.

To jestem ciekawa. Ja wczoraj jedna dynie w ogrodzie musialam wyciac, bo tak wielka urosla ,ze mi spadla z zawieszenia na pomidory. Teraz tez bede cos z niej robic. DZiewczyny juz krzycza o " pumpkin pasta" wiec kawalek ma przeznaczenie, czesc na zupowe  sloiczki a reszte chyba tez na kandyzowana, bo w tym roku bede jej troche potrzebowac.

 A bedziesz robic z chilie czy sama?

 

Pamiętam Aniu, iż Paolo dostał ode mnie zdjęcie z dynią i wstawił na SB ze swojego nicka, bo ja nie umiałam i za to mu dziękuję, jednak nie wszyscy o tym wiedzieli, więc kiedy przeczytają taki wpis, jaki dzisiaj napisał tu Paolo pomyślą, że coś kombinuję i jestem nieuczciwa.

Trochę się boję zrobić z tym chili :rolleyes: i do czego to później zużyć taką niby słodką, a zarazem ostrą ?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467488
Udostępnij na innych stronach

Do czekolady chyba bylaby dobra z chili taka dynia. Ja moze zrobie, bo jak co roku mam straszliwy wysyp chilie, asuszonej chli to juz mam zapas na nastepne 5 lat.

 

 

 

Pamiętam Aniu, iż Paolo dostał ode mnie zdjęcie z dynią i wstawił na SB ze swojego nicka, bo ja nie umiałam i za to mu dziękuję, jednak nie wszyscy o tym wiedzieli, więc kiedy przeczytają taki wpis, jaki dzisiaj napisał tu Paolo pomyślą, że coś kombinuję i jestem nieuczciwa.
 

 Nie sadze, ze ktos by tak pomyslal, a Pawel wlsnie to mial na mysli , ale to juz nie wazne, nikt nikomu nic zlego nie zarzucil  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9405-spi%C5%BCarnia-anu%C5%9B/page/11/#findComment-467504
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.