Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiszenie kapusty


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1061 odpowiedzi w tym temacie

#961 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7169 postów

Napisano 28 paź 2017 - 18:13

Powinno być 0,5kg
to soli wyjdzie 1,86 % też świetnie -  we wszystkich kiszonkach staram się utrzymać  właśnie 1,5-2%  :thumbsup: 

#962 BLICKBLUM

BLICKBLUM

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 21 paź 2018 - 04:51

Witam Wiem ze stary temat a nie chcę zakładać nowego.

 

Zona bierze się za kiszenie kapusty w beczce 120l

Kapusta poszatkowana wymieszana z solą dobrze ubita (tradycyjnie nogami :))

 

Teraz moje pytanie jak utrzymać kapustę aby przeleżała te 2-3 miesiące

 

Kapusta jest w wyłożona workiem w beczce .

 

Po tych 10 dniach w ciepłym pomieszczeniu już po przebiciu .

 

Worek zakręcić szczelnie (aby powietrze nie dochodziło ) odciążyć deską i kamieniem worek i zakręcić szczelnie pokrywę ?

 

Co z powietrzem w środku ?! Nie zepsuję kapusty

 

Dobrze to rozumiem ?

 

Czy nie wiązać worka w środku a wystarczy obciążyć kapustę aby była cały czas zanurzona w wodzie (przykryta swoim sokiem )

 

 

Chodzi mi aby ten okres tych 3 miesięcy wytrzymała i była zdatna do zjedzenia .

 

Dziękuję za odpowiedz



#963 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 200 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 21 paź 2018 - 13:30

Najlepiej zrób tak aby kapista była pod powierzchnią wody

#964 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 21 paź 2018 - 13:36

Sam nie robię kapusty kiszonej, ale mama robi.
Kapusta jest w beczce, na górze deseczka a na niej kamień.
Beczka jest w piwnicy, gdzie temperatura wynosi góra 12-15 C.
Co jakiś czas dolewa wodę, żeby zawsze była nią zakryta.
Stoi tak bardzo długo, bo do wiosny.
Jak nie zjemy wszystkiego, przekłada kapustę do słoików i pasteryzuje.

Ps. Poprawiłem post po rozmowie z mamą.😉

Użytkownik miro edytował ten post 21 paź 2018 - 13:41


#965 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11446 postów

Napisano 21 paź 2018 - 13:54

Dolewa wody czy wody z solą bo wydaje mi się że to drugie.



#966 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7169 postów

Napisano 21 paź 2018 - 14:31

wody z solą
:yes:  1-2% solanką

#967 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 21 paź 2018 - 14:42

Pewnie tak.

#968 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 200 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 21 paź 2018 - 16:59

Kapustę łatwo zakazić,nie zapomnę jak miałem około 60 kg kapusty w beczce i pod moją nieobecność,siostra chciała trochę podebrać. Wszystko wylądowało w śmieciach. Najgorsze,że na dnie były całe główki kapusty,które znajoma chciała sobie zakosić przy okazji

#969 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 21 paź 2018 - 17:19

Zapomniałem dodać, że na górze kapusty może pokazać się biały osad.
Nie jest to nic złego, tylko kwas mlekowy.
Należy go po prostu usunąć.

#970 BLICKBLUM

BLICKBLUM

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 21 paź 2018 - 17:31

Witam ,Dziękuję za odpowiedz .

Czyli jak zniosę do piwnicy mam nie zakręcać worka w środku beczki co jest . Tylko obciążyć kapustę deską i kamieniem i tak zostawić ?! Na zimę

 

Chce się dopytać ponieważ tak czytałem na necie ze ludzie po fermentacji zawiązują szczelnie worek odciążą kamieniem i zakręcają wieko od beczki .

 

A tu wychodzi na to ze ma być cały czas odkryta .



#971 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11446 postów

Napisano 21 paź 2018 - 17:45

Ma być cały czas zalana solanką to nic jej nie będzie oczywiście o ile sam nie wprowadzisz zakażenia z zewnątrz i dlatego nie trzymam kapusty w beczce tylko przekładam do słoików o różnej pojemności i jak coś się zakazi to tylko część się wyrzuci.Na 25 kg kapust mam na ogół 1- 2 słoiki które wyrzucam. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 21 paź 2018 - 17:46


#972 BLICKBLUM

BLICKBLUM

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 21 paź 2018 - 18:14

Ok

 

Dzięki .Pozdrawiam



#973 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 paź 2018 - 18:47

na górze kapusty może pokazać się biały osad. Nie jest to nic złego, tylko kwas mlekowy. Należy go po prostu usunąć.
 

Miro,

To jakaś nowa szkoła dotycząca procesów kiszenia.

Kwas mlekowy jest rozpuszczalny w wodzie zaś biały osad jest niczym innym jak początkiem pleśni powstającej w warunkach tlenowych.

Na źle prowadzonym zakwasie buraczanym również pojawia się taki biały nalot. 

Jeżeli chodzi o kapustę w beczkach, jej długie przechowywanie wymagało obciążenia wsadu do całkowitego zanurzenia i tzw. obmywania powierzchni kwaśnicy.

Obecnie świadomość procesów biologicznych na tyle wzrosła, że wystarczy zrealizować odcięcie powietrza od powierzchni kapusty aby zapobiec powstawaniu pleśni.

W okresie fermentacji kapusty wytwarza się dwutlenek węgla, który izoluje powierzchnię od powietrza. Efekt ten wykorzystywany jest w kamiennych garnkach z rowkiem na wodę, w której zanurzone są brzegi pokrywy garnka. Gromadzący się dwutlenek węgla tworzy nadciśnienie i wypycha powietrze odcinając od niego powierzchnie kiszonki. Przy czym kapusta wystająca ponad powierzchnię zalewy również się nie psuje. Wiem co piszę, bo stosuję te garnki od lat  :thumbsup:

W przypadku, o którym pisze kol. @BLICKBLUM kapusta jest w worku, który można w odpowiednim momencie zakręcić wypychając z niego resztki gazu i uszczelnić. 

Ew. resztkowy dwutlenek z cichej fermentacji będzie widoczny w postaci gazowego wybrzuszenia nad kapustą ale nie zaszkodzi to trwałości kiszonki.

Podbieranie kapusty robić należy wyłącznie wyparzonymi szczypcami i niezwłocznie worek ponownie zamknąć wypychając powietrze kwaśnicą.



#974 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 21 paź 2018 - 19:03

Napisałem Anno jak to robi moją mama.
Robi tak od zawsze, a kapusta smakuje bosko.
Zapytałem o wodę i dolewa zwykłą, bez soli.
Zapewne przez te wiele lat udoskonalono techniki kiszenia, i to co piszesz jest lepszym rozwiązaniem.
Mama ma ponad 80 lat i raczej techniki już nie zmieni.

#975 BLICKBLUM

BLICKBLUM

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 22 paź 2018 - 08:46

EAnna dziękuję i o taka odpowiedz mi chodziło :)

 

Pozdrawiam



#976 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 paź 2019 - 12:36

Zrobiłem 4 kg. na spróbę, kapustę jaką robi Waldek, z jałowcem i ziarnami kopru włoskiego. Zobaczę jak mi będzie smakować, ponoć jest bardzo dobra.

Na pewno będzie smakować.

 Od lat robię kapustę z w/w przyprawami i dodaję dodatkowo:

  • kmiek
  • liście laurowe
  • angielskie ziele
  • tymianek
  • majeranek
  • cząber
  • czosnek
  • inne, które uznam za pasujące.

Poza znakomitym smakiem i aromatem zioła skutkują lepszym trawieniem kapusty i lepszą jej konserwacją.


Użytkownik EAnna edytował ten post 18 paź 2019 - 16:28


#977 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 18 paź 2019 - 15:40

dodaję dodatkowo:

Aniu, a można Twoje składniki dokładniej, albo jest to sypanie z ręki?

Serdeczne pozdrowienia



#978 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 paź 2019 - 16:31

albo jest to sypanie z ręki?

tak. na wyczucie.

Dopisałam na pierwszej pozycji kminek bo on jest najważniejszy.

Zioła muszą być widoczne w kapuście.



#979 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7169 postów

Napisano 18 paź 2019 - 17:07

Krystian  robi tak już po raz 3? - można go zapytać  :D 



#980 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5206 postów

Napisano 18 paź 2019 - 17:41

A ja dodaję nasiona naszego rodzimego kopru :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych